Fajny delikatny kurczaczek a dokładniej kawałki piersi z kurczaka zamarynowane w sosie teriyaki. Do tego śmietana , podajemy z ryżem , makaronem lub ziemniakami .
Kurczak teriyaki w śmietanie
2 piersi z kurczaka
1 szklanka śmietany 30 %
sos teriyaki
ząbek czosnku
1 łyżka oleju
masło klarowane
1 marchewka
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę . Dajemy do miski. Dodajemy ok 3 łyżki sosu teriyaki, posiekany ząbek czosnku i olej. Mieszamy , nakrywamy folia spożywcza i odstawiamy do lodówki.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce grube oczka. Na maśle podsmażamy marchewkę . Dodajemy kurczaka. Mieszamy i smażymy. Zalewamy śmietaną , gotujemy aż sos zgęstnieje. Podajemy.
mmm lubię takie smaki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)