Petarda moje smaki do tego młoda cukinia i dużo krewetek , cóż więcej chcieć . Piękna rozgrzewająca zupa w sam raz na zimę ,aby zamarzyć o wakacjach.
Zupa tajska z krewetkami i cukinią
składniki
biała część pora
1 cebula
1 marchewka
1 cukinia mała
czosnek 4 ząbki
krewetki obrane
mleko kokosowe ok 4 łyżki
pasta carry
imbir
ok 1,5 litra bulionu
chilli
sok z połowy limonki
2 łyżki pulpy mago
pędy bambusa 3 łyżki
Cebulę i czosnek siekamy. Por i marchewkę kroimy w cienkie zapałki . Cukinie w paseczki. Na maśle podsmażamy warzywa, dodajemy curry , imbir i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem zagotowujemy. Dodajemy pędy bambusa. Gotujemy ok 7 min. Dodajemy pulpe mango, sok z limonki i mleko kokosowe. Zagotowujemy. Dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze chwilę . Doprawiamy chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz