Kolejna propozycja zupy tajskiej , tym razem z pysznym groszkiem cukrowym i grzybami do tego dużo aromatycznych przypraw i jajko .
Zupa tajska z groszkiem cukrowym i grzybami shimeji
składniki
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 kawałek por biała część
1 marchewka
garść groszku cukrowego
jajka
makaron
kiełki
curry
imbir
mleko kokosowe
kiełki bambusa
grzyby shimeji
sól
bulion warzywny ok 1 litr
Makaron zalewamy woda i czekamy aż napęcznieje. Jajka gotujemy . Czosnek i cebule siekamy. Podsmażamy . Dodajemy por i marchewkę pokrojoną w cienkie zapałki. Smażymy. Dodajemy grzybki , groszek cukrowy i kiełki bambusa , dolewamy bulionu warzywnego. Doprawiamy curry i imbirem. Dodajemy mleczko kokosowe ok 1 łyżki. zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz