Suplementy

czwartek, 10 maja 2012

Domowe Nigiri ,sushi :)

Takie domowe ale bardzo smaczne sushi 
składniki

  • sos chilli słodki,
  • 1 szkl ryż do sushi KUPIEC
  • Oliwki czarne,
  • natka pietruszki 
  • Łosoś wędzony 
Podstawa jest dobrze ugotowany ryż .Płuczemy ryż do sushi, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy zostawiamy na 10 minut. Podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień , gotujemy 15 minut i zostawiamy garnek nie odkrywając pokrywki na kolejne 10 minut . Następnie przekładamy do miski mieszamy ,zostawiamy. Łososia kroimy na kawałki ,pałeczki . Bierzemy kawałek łososia i oblepiamy go ryżem ,formując wałeczek. Oliwkę czarna kroimy na plasterki Na wałeczku kładziemy kawałek oliwki jeden lub dwa plasterki i odrobinę sosu chilli słodkiego. Ozdabiamy natką pietruszki wybieramy małe listki . Podajemy z sosem słodkim chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz