Suplementy

czwartek, 10 maja 2012

Domowe swojskie sushi zawijane w szynke wieprzową

  • 1 szklanka ryż do sushi kupiec
  • czarne oliwki,
  • owoce goji,
  • 0,25 ml ocet ryżowy,
  • 1 łyżeczka cukier,
  • 1/2 łyżeczki Sól,
  • paluszki krabowe
  • szynka wędzona wieprzowa Zimbo

Robimy zaprawę do ryżu 2,5 łyżki octu ryżowego,1/2łyzeczki soli 1 łyżeczka cukru -zagotowujemy mieszamy -powstaje zaprawa ,po ugotowaniu ryżu wlejemy ją do miski z ryżem
Płuczemy ryż do sushi, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy zostawiamy na 10 minut. Podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień , gotujemy 15 minut i zostawiamy garnek nie odkrywając pokrywki na kolejne 10 minut Następnie przekładamy do miski i należy polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu
Na macie do zwijania sushi układamy plasterek szynki musi myć dość długi i nie porwany  nakładamy ryż wzdłuż szynki układamy paluszek krabowy jak plasterek szynki jest długi zmieszczą się dwa paluszki  i za pomocą maty zwijamy .Kroimy ostrym nożem .Ozdabiamy plasterkiem oliwki i owocem goji. Podajemy posypane szczypiorkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz