Szybkie smaczne danie obiadowe. Najlepiej wykorzystać mięso pozostałe z kurczaka , który posłużył nam do nagotowania rosołu lub innej zupy.
Kurczaczek z włoszczyzną z patelni
składniki
2 szt udka
1 szt pierś kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 szt seler
1 szt por
kucharek
1 łyżka masła
pieprz biały
Udka i pierś z kurczaka lub lubione części kurczaka myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Można wykorzystać mięso z rosołu. Ugotowane mięsko obieramy od kości. I kroimy w kawałki. Marchewkę , pietruszkę , seler obieramy i ścieramy na tarce. Pora kroimy w plasterki. Można użyć gotowej mrożonki włoszczyzna. Starte warzywa podsmażamy na masełku, można odrobinę podlać wodą. Kiedy będą miękkie dodajemy pokrojone ugotowane mięsko. Mieszamy razem. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Podajemy do ryżu.
Suplementy
▼
sobota, 31 sierpnia 2013
Brzoskwiniowe śniadanko
Cóż mama nie zrobi dla swych dzieci . Śniadanko Gabrysi :)
Tosty z brzoskwiniami i powidłami śliwkowymi
składniki
4 brzoskwinie
1/2 opakowania chleba tostowego
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
powidła śliwkowe
Chleb tostowy wkładamy do tostera i robimy tosty. Brzoskwinie myjemy osuszamy i kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i wkładamy kawałki brzoskwiń - lekko podsmażamy uważając aby cukier nie spalił się . Ciepłe brzoskwinie wraz z masełkiem nakąłdamy na ciepłe tosty. Dekorujemy powidłami śliwkowymi. Podajemy an ciepło.
Tosty z brzoskwiniami i powidłami śliwkowymi
składniki
4 brzoskwinie
1/2 opakowania chleba tostowego
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
powidła śliwkowe
Chleb tostowy wkładamy do tostera i robimy tosty. Brzoskwinie myjemy osuszamy i kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i wkładamy kawałki brzoskwiń - lekko podsmażamy uważając aby cukier nie spalił się . Ciepłe brzoskwinie wraz z masełkiem nakąłdamy na ciepłe tosty. Dekorujemy powidłami śliwkowymi. Podajemy an ciepło.
Surówka z czerwono - białej kapusty
Smaczna suróweczka do obiadku. Pasuje do mięs ciepłych i zimnych .
Surówka z czerwono - białej kapusty
składniki
1/2 szt kapusta białą
1/2 szt kapusty czerwonej
2 cebule
jabłko
1 szklanka majonezu
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka cukru
Sól
2 łyżki musztardy
Kapustę białą i czerwoną obieramy z brzydkich liści. Następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w robocie kuchennym. Cebulę ścieramy na tarce. Robimy sos. Mieszamy majonez z śmietaną , musztardą. Dodajemy cukier , sól do smaku i jeszcze raz mieszamy. Sos wlewamy do surówki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min. Podajemy schłodzoną do obiadu.
Surówka z czerwono - białej kapusty
składniki
1/2 szt kapusta białą
1/2 szt kapusty czerwonej
2 cebule
jabłko
1 szklanka majonezu
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka cukru
Sól
2 łyżki musztardy
Kapustę białą i czerwoną obieramy z brzydkich liści. Następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w robocie kuchennym. Cebulę ścieramy na tarce. Robimy sos. Mieszamy majonez z śmietaną , musztardą. Dodajemy cukier , sól do smaku i jeszcze raz mieszamy. Sos wlewamy do surówki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min. Podajemy schłodzoną do obiadu.
piątek, 30 sierpnia 2013
Zapiekane ziemniaczki w mundurkach
Takie ziemniaczki z piekarnika pasują do wszystkiego. Mięs, ryb , warzyw polecam
Zapiekane ziemniaczki w mundurkach
składniki
1 kg ziemniaki
masło
Sól morska
czosnek
pieprz czarny mielony
papryka czerwona w proszku
koperek
sok z cytryny
Ziemniaki dobrze myjemy szorujemy i gotujemy w wodzie. Ziemniaki mają być półtwarde. Odcedzamy je przekrawamy i studzimy. Masło ucieramy z solą morską, pieprzem ,papryką w proszku, wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze mieszamy -ucieramy. W połówkach ziemniaków robimy dziurki łyżeczką i nakąłdamy tam masełko. Układamy na blaszce ziemniaki i zapiekamy w piekarniku ok 25 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.
Zapiekane ziemniaczki w mundurkach
składniki
1 kg ziemniaki
masło
Sól morska
czosnek
pieprz czarny mielony
papryka czerwona w proszku
koperek
sok z cytryny
Ziemniaki dobrze myjemy szorujemy i gotujemy w wodzie. Ziemniaki mają być półtwarde. Odcedzamy je przekrawamy i studzimy. Masło ucieramy z solą morską, pieprzem ,papryką w proszku, wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze mieszamy -ucieramy. W połówkach ziemniaków robimy dziurki łyżeczką i nakąłdamy tam masełko. Układamy na blaszce ziemniaki i zapiekamy w piekarniku ok 25 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.
Grillowany kurczak z bakłażanem i fasolką
Smaczne lekkie danie obiadowe z piersią kurczaka i bakłażanem .
Grillowany kurczak z bakłażanem i fasolką
składniki
1 pierś z kurczaka
Przyprawa do kurczaka - pikantna
1 szt bakłażan
Sól morska
olej lniany
10 dag fasolki szparagowej
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pierś grillujemy na patelni grillowej. Następnie kroimy na kawałki. Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy w plasterki. Solimy i odstawiamy na ok 10 min. Następnie myjemy plasterki i grillujemy je na patelni grillowej. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Łączymy z sobą składniki -solimy do smaku i kropimy olejem lnianym. Podajemy na ciepło.
Grillowany kurczak z bakłażanem i fasolką
składniki
1 pierś z kurczaka
Przyprawa do kurczaka - pikantna
1 szt bakłażan
Sól morska
olej lniany
10 dag fasolki szparagowej
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pierś grillujemy na patelni grillowej. Następnie kroimy na kawałki. Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy w plasterki. Solimy i odstawiamy na ok 10 min. Następnie myjemy plasterki i grillujemy je na patelni grillowej. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Łączymy z sobą składniki -solimy do smaku i kropimy olejem lnianym. Podajemy na ciepło.
Mój przepis w najnowszym miesięczniku Przepisy Czytelników
W wrześniowym numerze Przepisy Czytelników opublikowany został mój przepis na zupkę fasolową w grahamce .
Zupka pyszna i warta polecenie , lekka i dietetyczna .
Polecam i zapraszam do lektury .
Zupka jest także na blogu Przepis na zupkę
Zupka pyszna i warta polecenie , lekka i dietetyczna .
Polecam i zapraszam do lektury .
Zupka jest także na blogu Przepis na zupkę
Pstrąg z marynaty
Smaczny pstrąg z marynaty cytrynowej. Pieczony z wiązką fasolki .
Pstrąg z marynaty
składniki
1 szt pstrąg
1 ząbek czosnku
1 cytryna
pieprz cytrynowy
Sól morska
15 dag fasolki szparagowej
uniwersalna przyprawa
1 łyżeczka masła
Robimy marynatę do ryby. Do zimnej wody dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę. Najlepiej obrać cytrynę z skórki. Do marynaty dodajemy pieprz cytrynowy , sól morską i pokrojony w plasterki czosnek. Marynatę mieszamy i wkładamy w nią pstrąga. Ryba w marynacie może leżeć całą noc jak nie ma czasu to kilka godzin. Następnie wyciągamy rybę osuszamy. Do brzuszka kładziemy łyżeczkę masła i plasterki cytryny. Solimy odrobinę rybę i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min. Piekarnik ma być nagrzany i nastawiony na 180 stopni. Fasolkę szparagową obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Upieczonego pstrąga podajemy z fasolką.
Pstrąg z marynaty
składniki
1 szt pstrąg
1 ząbek czosnku
1 cytryna
pieprz cytrynowy
Sól morska
15 dag fasolki szparagowej
uniwersalna przyprawa
1 łyżeczka masła
Robimy marynatę do ryby. Do zimnej wody dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę. Najlepiej obrać cytrynę z skórki. Do marynaty dodajemy pieprz cytrynowy , sól morską i pokrojony w plasterki czosnek. Marynatę mieszamy i wkładamy w nią pstrąga. Ryba w marynacie może leżeć całą noc jak nie ma czasu to kilka godzin. Następnie wyciągamy rybę osuszamy. Do brzuszka kładziemy łyżeczkę masła i plasterki cytryny. Solimy odrobinę rybę i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min. Piekarnik ma być nagrzany i nastawiony na 180 stopni. Fasolkę szparagową obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Upieczonego pstrąga podajemy z fasolką.
czwartek, 29 sierpnia 2013
Lody kokosowe z maszynki
kolejne lody jakie powstały z maszynki do lodów która otrzymałam od Redcoon .com http://www.redcoon.pl .
Tym razem lody białe o smaku kokosowym .
Zapraszam też na lody z maszynki o smaku poziomki http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2013/08/lody-jogurtowo-poziomkowe-z-maszynki.html
Pyszne lody kokosowe
składniki
1 puszka mleko kokosowe
1 szklanka mleko 3,5%
4 łyżki cukru
1/2 szklanki śmietanka kremowa
polewa malinowa
Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowy i dobrze mieszamy. W lodówce mocno chłodzimy śmietankę słodka i mleko. Miskę do robienia lodów mrozimy 24 godziny. Zamrożoną miskę wkładamy do maszynki. Wlewamy mleko kokosowe i włączamy maszynkę . Dodajemy cukier nie przerywając mieszania. Następnie wlewamy mleko i śmietankę. Mieszamy 30 min. Po tym czasie lody są gotowe. Nakładamy kulki lodów i polewamy polewką ja wybrałam malinową.
a o to cała maszynka super sprawa :)
Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem
Jesienne ciastko jabłka , gruszki odrobina cynamonu i śmietanowy budyń .......pycha
Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem
składniki
2 szklanki mąka
3 szt żółtka
sól do smaku
1 kostka margaryna
1/2 szklanki cukru
2 gruszki
2 jabłka
2 budynie
250 ml jogurt gruszkowy
cynamon
700 ml mleko
dżem gruszkowy
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy posiekaną twarda margarynę dodajemy odrobinę soli , cukier i żółtka. Siekamy ciasto kruche. Szybko je wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Jeżeli ciasto nie chce się wyrobić dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki na min 30 min. Gotujemy 2 budynie na 700 ml mleka, budyń ma być gęsty. Jeżeli nie jest słodzony dodajemy cukier do smaku. Ugotowany budyń lekko studzimy i miksujemy z jogurtem gruszkowym. Z lodówki wyciągamy ciasto 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wyścielamy nim tortownicę . Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem. Wylewamy budyń . Na budyniu układamy kawałki jabłek i gruszek. Lekko posypujemy cynamonem .Na owoce układamy kawałki reszty ciasta można je zetrze c na tarce. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Pieczemy w 180 stopniach.
Na budyń układamy kawałki owoców
Budyń miksujemy z jogurtem
Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem
składniki
2 szklanki mąka
3 szt żółtka
sól do smaku
1 kostka margaryna
1/2 szklanki cukru
2 gruszki
2 jabłka
2 budynie
250 ml jogurt gruszkowy
cynamon
700 ml mleko
dżem gruszkowy
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy posiekaną twarda margarynę dodajemy odrobinę soli , cukier i żółtka. Siekamy ciasto kruche. Szybko je wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Jeżeli ciasto nie chce się wyrobić dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki na min 30 min. Gotujemy 2 budynie na 700 ml mleka, budyń ma być gęsty. Jeżeli nie jest słodzony dodajemy cukier do smaku. Ugotowany budyń lekko studzimy i miksujemy z jogurtem gruszkowym. Z lodówki wyciągamy ciasto 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wyścielamy nim tortownicę . Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem. Wylewamy budyń . Na budyniu układamy kawałki jabłek i gruszek. Lekko posypujemy cynamonem .Na owoce układamy kawałki reszty ciasta można je zetrze c na tarce. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Pieczemy w 180 stopniach.
Budyń miksujemy z jogurtem
Smaczna prosta sałatka z pomidorów
Smaczna prosta sałatka z pomidorów
składniki
2 pomidory
2 awokado
1 szt por
1/2 słoika oliwek zielonych
Sól morska
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Pomidory myjemy osuszamy i kroimy w kawałki. Awokado przecinamy wyciągamy pestkę i kroimy w kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Pora białą część kroimy w plasterki solimy i rozdwajamy. Składniki mieszamy z sobą. Solimy do smaku. Kropimy cytryną i oliwą z oliwek. Mieszamy i podajemy np z tostami.
składniki
2 pomidory
2 awokado
1 szt por
1/2 słoika oliwek zielonych
Sól morska
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Pomidory myjemy osuszamy i kroimy w kawałki. Awokado przecinamy wyciągamy pestkę i kroimy w kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Pora białą część kroimy w plasterki solimy i rozdwajamy. Składniki mieszamy z sobą. Solimy do smaku. Kropimy cytryną i oliwą z oliwek. Mieszamy i podajemy np z tostami.
Bezy domowe kakaowe
Kto nie lubi bezów a te domowe są najsmaczniejsze.
Bezy domowe kakaowe
składniki
4 szt białka
200 g cukier drobny
2 łyżeczki mąka ziemniaczanej
1 łyżeczka kakao
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem zaczynając od miksowania na najniższych obrotach stopniowo zwiększając prędkość. Pomalutku dodajemy drobny cukier po 1 łyżce. Miksujemy tak dodając cukier aż powstanie lśniąca sztywna piana. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczana i kakao. Jeszcze raz miksujemy aby uzyskać jasny brązowy kolor. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżka beziki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40 min w 150 stopniach na dolnej półce.
Bezy domowe kakaowe
składniki
4 szt białka
200 g cukier drobny
2 łyżeczki mąka ziemniaczanej
1 łyżeczka kakao
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem zaczynając od miksowania na najniższych obrotach stopniowo zwiększając prędkość. Pomalutku dodajemy drobny cukier po 1 łyżce. Miksujemy tak dodając cukier aż powstanie lśniąca sztywna piana. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczana i kakao. Jeszcze raz miksujemy aby uzyskać jasny brązowy kolor. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżka beziki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40 min w 150 stopniach na dolnej półce.
Kanapeczki z bakłażana , podane z smażoną kaszanką
Dla wielbicieli kaszanki i nie tylko. Smaczny grillowany bakłażan podany z kaszanką .
Kanapeczki z bakłażana , podane z smażoną kaszanką
składniki
2 bakłażany
1/2 kg kaszanki
1 szt cebula
korniszony
ketchup mały ostry
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy na plasterki. Następnie solimy z dwóch stron i odstawiamy na ok 15 min. Następnie myjemy osuszamy i grillujemy na patelni grillowej. Kaszankę wyciągamy z osłonki. Cebulę siekamy i smażmy na masełku dodajemy kaszankę , solimy doprawiamy pieprzem i majerankiem- podsmażamy. Kaszankę nakąłdamy na grillowanego bakłażana dodajemy pokrojonego w paseczki korniszona i polewamy ketchupem. Podajemy .
Kanapeczki z bakłażana , podane z smażoną kaszanką
składniki
2 bakłażany
1/2 kg kaszanki
1 szt cebula
korniszony
ketchup mały ostry
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy na plasterki. Następnie solimy z dwóch stron i odstawiamy na ok 15 min. Następnie myjemy osuszamy i grillujemy na patelni grillowej. Kaszankę wyciągamy z osłonki. Cebulę siekamy i smażmy na masełku dodajemy kaszankę , solimy doprawiamy pieprzem i majerankiem- podsmażamy. Kaszankę nakąłdamy na grillowanego bakłażana dodajemy pokrojonego w paseczki korniszona i polewamy ketchupem. Podajemy .
sobota, 24 sierpnia 2013
Letnia patelnia z serem kozim
Szybki obiad aby wykorzystać dary lata . Lekkie smaczne i szybkie.
Letnia patelnia z serem kozim
składniki
4 szt ziemniaki
1/2 szklanki bobu
1 por
2 jajka
Sól morska
2 ząbki czosnku
1 łyżka masło
szczypior
kozi ser
Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy je i obieramy z skórki. Pora kroimy w cienkie plasterki. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy posiekany czosnek - mieszamy. Dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki , por i bób. Lekko podsmażamy. Solimy do smaku. Wbijamy jajko , solimy je i doprawiamy pieprzem. Na koniec wszystko posypujemy szczypiorem i serem kozim.
Letnia patelnia z serem kozim
składniki
4 szt ziemniaki
1/2 szklanki bobu
1 por
2 jajka
Sól morska
2 ząbki czosnku
1 łyżka masło
szczypior
kozi ser
Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy je i obieramy z skórki. Pora kroimy w cienkie plasterki. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy posiekany czosnek - mieszamy. Dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki , por i bób. Lekko podsmażamy. Solimy do smaku. Wbijamy jajko , solimy je i doprawiamy pieprzem. Na koniec wszystko posypujemy szczypiorem i serem kozim.
Domowa galaretka jabłkowo - gruszkowa
Prosta pełna smaku i aromatu galaretka deserowa .
Domowa galaretka jabłkowo - gruszkowa
składniki
1 litr soku jabłkowego
1/2 kg gruszek
cukier brązowy
żelatyna
goździk
Sok jabłkowy przelewamy do garnka i zagotowujemy z dodatkiem goździka. Gruszki obieramy i kroimy w małą kosteczkę dodajemy do sok jabłkowego, słodzimy cukrem bazowym do smaku. Żelatynę proporcję według przepisu na opakowaniu rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Sok jabłkowy z gruszkami gotujemy ok 5 min. Odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę - mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Zimną rozlewamy do foremek wstawiamy do lodówki.
Domowa galaretka jabłkowo - gruszkowa
składniki
1 litr soku jabłkowego
1/2 kg gruszek
cukier brązowy
żelatyna
goździk
Sok jabłkowy przelewamy do garnka i zagotowujemy z dodatkiem goździka. Gruszki obieramy i kroimy w małą kosteczkę dodajemy do sok jabłkowego, słodzimy cukrem bazowym do smaku. Żelatynę proporcję według przepisu na opakowaniu rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Sok jabłkowy z gruszkami gotujemy ok 5 min. Odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę - mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Zimną rozlewamy do foremek wstawiamy do lodówki.
Pomidorki z cukinią i octem balsamicznym
Przystawka obiadowa albo kolacja dla osób na diecie. Dużo zdrowia mało kalorii.
Pomidorki z cukinią i octem balsamicznym
składniki
2-3 pomidory
1 szt por (biała część)
ocet balsamiczny
Sól morska
olej lniany
1 cukinia młoda
Cukinie młodą myjemy osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie blanszujemy ją. Pomidory myjemy i osuszamy kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na talerzach. Na środek kładziemy blanszowaną cukinię. Por kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do przystawki. Całość solimy solą morską, kropimy olejem i octem balsamicznym. Podajemy schłodzone.
Pomidorki z cukinią i octem balsamicznym
składniki
2-3 pomidory
1 szt por (biała część)
ocet balsamiczny
Sól morska
olej lniany
1 cukinia młoda
Cukinie młodą myjemy osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie blanszujemy ją. Pomidory myjemy i osuszamy kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na talerzach. Na środek kładziemy blanszowaną cukinię. Por kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do przystawki. Całość solimy solą morską, kropimy olejem i octem balsamicznym. Podajemy schłodzone.
Sałatka z awokado z jajkiem na miękko
Moja ulubiona sałatka pasuje na kolację i śniadanie. Awokado , por wszystko w sosie z jajka na miękko.
Sałatka z awokado z jajkiem na miękko
składniki
Sałatka z awokado z jajkiem na miękko
składniki
- 2 s awokado
- 3 szt jajka
- 1 szt por (biała część)
- Sól morska
- oliwa
- pieprz czarny mielony
Wątróbka drobiowa z warzywami
Nie zapominajmy o wątróbce jest bardzo zdrowa ma dużo żelaza , warto raz w miesiącu przygotować ją na obiad.
Wątróbka drobiowa z warzywami
składniki
1/2 kg wątróbka drobiowa
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 marchew
1 szt por
15 dag pieczarki
1 szt kostka wołowa Winiary
2 łyżki mąki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
Wątróbkę przebieramy odcinamy żyłki i brzydkie części. Myjemy osuszamy. Posypujemy mąką. Na patelni rozpuszczamy masło i olej smażymy wątróbkę. Cebulę białą i czerwoną średniej wielkości obieramy i kroimy w piórka. Pora białą i zielona część kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy na 4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Do podsmażonej wątróbki dodajemy cebule i pora.Mieszamy chwilę podsmażamy i dodajemy pora, marchew i pieczarki. Mieszamy podsmażamy. Dolewamy wody ok 1/2 szklanki i dodajemy kostkę wołową. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Wątróbka drobiowa z warzywami
składniki
1/2 kg wątróbka drobiowa
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 marchew
1 szt por
15 dag pieczarki
1 szt kostka wołowa Winiary
2 łyżki mąki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
Wątróbkę przebieramy odcinamy żyłki i brzydkie części. Myjemy osuszamy. Posypujemy mąką. Na patelni rozpuszczamy masło i olej smażymy wątróbkę. Cebulę białą i czerwoną średniej wielkości obieramy i kroimy w piórka. Pora białą i zielona część kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy na 4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Do podsmażonej wątróbki dodajemy cebule i pora.Mieszamy chwilę podsmażamy i dodajemy pora, marchew i pieczarki. Mieszamy podsmażamy. Dolewamy wody ok 1/2 szklanki i dodajemy kostkę wołową. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw.
piątek, 23 sierpnia 2013
Makaron szpinakowy z cukinią i pieczarkami
Lekkie dietetyczne danie obiadowe. Sycący makaron , polecam wegetarianom -danie bez mięsne .
Makaron szpinakowy z cukinią i pieczarkami
składniki
2 garście makron szpinakowy
1/2 szt cukinia młoda
15 dag pieczarki
1 szt cebula
Sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżka oleju
sos sojowy
3 ząbki czosnku
Makron szpinakowy gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebule obieramy i siekamy drobno. Młoda cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki oczyszczamy i także kroimy w kosteczkę. Na oleju podsmażamy cebulkę dodajemy cukinię i pieczarki - smażymy wszystko razem . Dodajemy czosnek. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Pod koniec dodajemy ugotowany makaron i razem mieszamy. Doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Makaron szpinakowy z cukinią i pieczarkami
składniki
2 garście makron szpinakowy
1/2 szt cukinia młoda
15 dag pieczarki
1 szt cebula
Sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżka oleju
sos sojowy
3 ząbki czosnku
Makron szpinakowy gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebule obieramy i siekamy drobno. Młoda cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki oczyszczamy i także kroimy w kosteczkę. Na oleju podsmażamy cebulkę dodajemy cukinię i pieczarki - smażymy wszystko razem . Dodajemy czosnek. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Pod koniec dodajemy ugotowany makaron i razem mieszamy. Doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Potrawka pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami
Gęste sycące danie jednogarnkowe. Pomidorowa w innej odsłonie.
Potrawka pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami
składniki
2 piersi z kurczaka
1 cebula
20 dag pieczarek
1 szt marchew
3 ząbki czosnek
pieprz biały
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
2 szklanki przecieru pomidorowego z kartonu Podravka
papryka słodka mielona
chilli pieprz Cayenne
1,5 litra bulionu warzywnego
1 śmietana
6 ziemniaków
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy solimy doprawiamy pieprzem i kroimy w kawałki. Na patelni rozpuszczamy troszkę masła z oliwą dodajemy ząbek posiekanego czosnku i mięso. Podsmażamy mięso na na złoto. Usmażone przekładamy do garnka w którym będzie gotowana zupa. Na tej samej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy posiekaną cebulę z pokrojonymi pieczarkami. Solimy i doprawiamy pieprzem. Usmażone przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę , marchewkę ścieramy na tarce duże oczka. Na tej samej patelni po smażeniu wcześniejszych składników podsmażamy na maśle i oleju ziemniaki i marchewkę. Kiedy ziemniaki zrobią się złote przekładamy je do garnka z pozostałymi składnikami. Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy dodajemy pulpę pomidorową , jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy solą , pieprzem ,chilli do smaku. Kiedy ziemniaki są miękkie zaciągamy zupę śmietaną. Podajemy.
Potrawka pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami
składniki
2 piersi z kurczaka
1 cebula
20 dag pieczarek
1 szt marchew
3 ząbki czosnek
pieprz biały
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
2 szklanki przecieru pomidorowego z kartonu Podravka
papryka słodka mielona
chilli pieprz Cayenne
1,5 litra bulionu warzywnego
1 śmietana
6 ziemniaków
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy solimy doprawiamy pieprzem i kroimy w kawałki. Na patelni rozpuszczamy troszkę masła z oliwą dodajemy ząbek posiekanego czosnku i mięso. Podsmażamy mięso na na złoto. Usmażone przekładamy do garnka w którym będzie gotowana zupa. Na tej samej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy posiekaną cebulę z pokrojonymi pieczarkami. Solimy i doprawiamy pieprzem. Usmażone przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę , marchewkę ścieramy na tarce duże oczka. Na tej samej patelni po smażeniu wcześniejszych składników podsmażamy na maśle i oleju ziemniaki i marchewkę. Kiedy ziemniaki zrobią się złote przekładamy je do garnka z pozostałymi składnikami. Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy dodajemy pulpę pomidorową , jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy solą , pieprzem ,chilli do smaku. Kiedy ziemniaki są miękkie zaciągamy zupę śmietaną. Podajemy.
Pierś z kurczaka z warzywami
Danie smaczne lekkie i pełne witamin. Pasuje na późny obiad lub wczesna kolację :)
Pierś z kurczaka z warzywami
składniki
1 pierś z kurczaka
1 szklanka bobu
6 szt pieczarek
1 szt marchewka
1 łyżka przyprawa do kurczaka
Sól morska
czosnek
1/2 szklanki bulionu
Bób gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy , można użyć bób konserwowy. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paski. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła , podsmażamy kurczaka. Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i dodajemy starta na tarce marchewkę. Następnie kroimy pieczarki i także smażymy z kurczakiem. Na koniec dodajemy bób. Wszystko podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy chwilę. Na koniec doprawiamy pieprzem.
Pierś z kurczaka z warzywami
składniki
1 pierś z kurczaka
1 szklanka bobu
6 szt pieczarek
1 szt marchewka
1 łyżka przyprawa do kurczaka
Sól morska
czosnek
1/2 szklanki bulionu
Bób gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy , można użyć bób konserwowy. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paski. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła , podsmażamy kurczaka. Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i dodajemy starta na tarce marchewkę. Następnie kroimy pieczarki i także smażymy z kurczakiem. Na koniec dodajemy bób. Wszystko podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy chwilę. Na koniec doprawiamy pieprzem.
Swojska w kurczaku
Czyli pomysł na obiad . Pierś kurczaka faszerowana kiełbasa swojską w pomidorowej panierce.
Swojska w kurczaku
składniki
4 szt pierś z kurczaka
2 laski kiełbasy swojskiej
4 łyżki przecieru pomidorowego 30%
4 łyżki ketchup mały ostry
1 łyżka musztarda
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki oleju
Wybieramy duże ładne piersi z kurczaka , myjemy je osuszamy. Z góry gdzie pierś jest grubsza wbijamy nóż robią tunel w mięsie. Uwaga ,żeby nie zrobić dziurki. Wkładamy palec i lekko poszerzamy dziurkę. W dziurkę wkładamy kiełbasę odstającą po za pierś kiełbasę odcinamy nożem.
Robimy panierkę pomidorową . Do miski dajemy przecier pomidorowy 30 % dodajemy musztardę ,ketchup i starty na tarce czosnek. Doprawiamy papryką, pieprzem do smaku. Panierka powinna być ostra. Dodajemy troszkę oleju i dobrze mieszamy.Zamaczamy w niej piersi z kurczaka. Układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Swojska w kurczaku
składniki
4 szt pierś z kurczaka
2 laski kiełbasy swojskiej
4 łyżki przecieru pomidorowego 30%
4 łyżki ketchup mały ostry
1 łyżka musztarda
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki oleju
Wybieramy duże ładne piersi z kurczaka , myjemy je osuszamy. Z góry gdzie pierś jest grubsza wbijamy nóż robią tunel w mięsie. Uwaga ,żeby nie zrobić dziurki. Wkładamy palec i lekko poszerzamy dziurkę. W dziurkę wkładamy kiełbasę odstającą po za pierś kiełbasę odcinamy nożem.
Robimy panierkę pomidorową . Do miski dajemy przecier pomidorowy 30 % dodajemy musztardę ,ketchup i starty na tarce czosnek. Doprawiamy papryką, pieprzem do smaku. Panierka powinna być ostra. Dodajemy troszkę oleju i dobrze mieszamy.Zamaczamy w niej piersi z kurczaka. Układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Sałatka z bobem i awokado z kulkami serowymi
Takie sałatki lubię dużo witamin i koloru .
Sałatka z bobem i awokado z kulkami serowymi
składniki
1 szklanka bobu konserwowego
2 pomidory
1 szt cebula czerwona
bryndza
suszone pomidory z czosnkiem
Sól morska
2 awokado
olej rzepakowy
Bób może być konserwowy odcedzamy z zalewy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w piórka. Awokado przekrawamy wyciągamy pestkę i obieramy z łupiny. Następnie kroimy w kostkę . Składniki mieszamy z z sobą. Doprawiamy sola ,pieprzem , suszonymi pomidorami i polewamy olejem rzepakowym. Z sera owczego robimy kulki i układamy je na sałatce. Podajemy zaraz po zrobieniu.
Sałatka z bobem i awokado z kulkami serowymi
składniki
1 szklanka bobu konserwowego
2 pomidory
1 szt cebula czerwona
bryndza
suszone pomidory z czosnkiem
Sól morska
2 awokado
olej rzepakowy
Bób może być konserwowy odcedzamy z zalewy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w piórka. Awokado przekrawamy wyciągamy pestkę i obieramy z łupiny. Następnie kroimy w kostkę . Składniki mieszamy z z sobą. Doprawiamy sola ,pieprzem , suszonymi pomidorami i polewamy olejem rzepakowym. Z sera owczego robimy kulki i układamy je na sałatce. Podajemy zaraz po zrobieniu.
Czerwona kapusta z pomidorkiem
Moja propozycja do drugiego dania. Czerwona kapustka z pomidorkiem i musztardowym sosem vinegret .
Czerwona kapusta z pomidorkiem
składniki
1 cebula
2 pomidory
3 łyżki musztardy
olej rzepakowy
2 ząbki czosnku
Sól morska
cukier
pieprz czarny mielony
Kapustę czerwoną kroimy w paseczki. Marchewkę ścieramy na tarce duże oczka. Cebule siekamy. Warzywa mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Robimy sos winegret mieszamy rózgą musztardę z olejem. dodajemy starty na tarce czosnek , odrobinę soli, pieprzu i cukru do smaku. Mieszamy i dodajemy sok z połowy cytryny. Mieszamy. Sos dodajemy do sałatki i dobrze mieszamy. Sałatkę chłodzimy po ok 30 min , jest gotowa do podania.
Czerwona kapusta z pomidorkiem
składniki
1 cebula
2 pomidory
3 łyżki musztardy
olej rzepakowy
2 ząbki czosnku
Sól morska
cukier
pieprz czarny mielony
Kapustę czerwoną kroimy w paseczki. Marchewkę ścieramy na tarce duże oczka. Cebule siekamy. Warzywa mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Robimy sos winegret mieszamy rózgą musztardę z olejem. dodajemy starty na tarce czosnek , odrobinę soli, pieprzu i cukru do smaku. Mieszamy i dodajemy sok z połowy cytryny. Mieszamy. Sos dodajemy do sałatki i dobrze mieszamy. Sałatkę chłodzimy po ok 30 min , jest gotowa do podania.
Sałatka czosnkowa z awokado i pomidorów
Smaczna zdrowa sałatka z awokado i dość sporą dawką czosnku.
Sałatka czosnkowa z awokado i pomidorów
składniki
2 awokado
1 cebula czerwona
natka pietruszki
3 szt pomidory
5 ząbków czosnek
Sól morska
oliwa z oliwek
Awokado przecinamy na pół wyciągamy pestkę i obieramy z skórki. Kroimy w kosteczkę. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę czerwona obieramy i kroimy w piórka. Składniki mieszamy z sobą. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce wprost na warzywa. Dodajemy kawałki natki pietruszki. Polewamy oliwa z oliwek. Sałatkę chłodzimy w lodówce. Podajemy zimną.
Sałatka czosnkowa z awokado i pomidorów
składniki
2 awokado
1 cebula czerwona
natka pietruszki
3 szt pomidory
5 ząbków czosnek
Sól morska
oliwa z oliwek
Awokado przecinamy na pół wyciągamy pestkę i obieramy z skórki. Kroimy w kosteczkę. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę czerwona obieramy i kroimy w piórka. Składniki mieszamy z sobą. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce wprost na warzywa. Dodajemy kawałki natki pietruszki. Polewamy oliwa z oliwek. Sałatkę chłodzimy w lodówce. Podajemy zimną.
Śniadaniowa pasta z awokado
I kolejny pomysł na smaczna pastę kanapkową tym razem z awokado i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią .
Śniadaniowa pasta z awokado
składniki
2 awokado
25 dag twarogu
Sól
suszone pomidory z czosnkiem
3 łyżki śmietany
bazylia otarta
Awokado kroimy na pół , wyciągamy pestkę i obieramy z skórki. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy do twarogu i razem wszystko mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Dodajemy śmietanę aby pasta była luźniejsza. Dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i suszona bazylią. Mieszamy jeszcze raz . Odstawiamy do lodówki. Podajemy z pieczywem.
Śniadaniowa pasta z awokado
składniki
2 awokado
25 dag twarogu
Sól
suszone pomidory z czosnkiem
3 łyżki śmietany
bazylia otarta
Awokado kroimy na pół , wyciągamy pestkę i obieramy z skórki. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy do twarogu i razem wszystko mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Dodajemy śmietanę aby pasta była luźniejsza. Dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i suszona bazylią. Mieszamy jeszcze raz . Odstawiamy do lodówki. Podajemy z pieczywem.
Jabłkowa rolada biszkoptowa
Moja pierwsza rolada . Wcześniej jakoś nie było okazji , wczoraj powstała i jest pyszna .
Jabłkowa rolada biszkoptowa
składniki
Biszkopt
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąka ziemniaczana
4 jajka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 kg jabłek
1 szt cukier żelujący
kakao do posypania
wiśnie bez pestek
sok z cytryny
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Kropimy cytryną i smażymy chwilkę na patelni dodając cukier żelujący według przepisu na opakowaniu. Pieczemy roladę. Białka ubijamy z cukrem na gładka sztywną pianę. Dodajemy żółtka wymieszane z odrobiną octu. Mieszamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy i wlewamy na blachę do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. Ciepłą wyciągamy z blachy i kładziemy na czystą ściereczkę. Zwijamy w roladę. Kiedy ostygnie rozwijamy i smarujemy jabłkami. Zwijamy. Wstawiamy do lodówki. Następnie prószymy kakao i ozdabiamy wiśniami.
Jabłkowa rolada biszkoptowa
składniki
Biszkopt
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąka ziemniaczana
4 jajka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 kg jabłek
1 szt cukier żelujący
kakao do posypania
wiśnie bez pestek
sok z cytryny
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Kropimy cytryną i smażymy chwilkę na patelni dodając cukier żelujący według przepisu na opakowaniu. Pieczemy roladę. Białka ubijamy z cukrem na gładka sztywną pianę. Dodajemy żółtka wymieszane z odrobiną octu. Mieszamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy i wlewamy na blachę do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. Ciepłą wyciągamy z blachy i kładziemy na czystą ściereczkę. Zwijamy w roladę. Kiedy ostygnie rozwijamy i smarujemy jabłkami. Zwijamy. Wstawiamy do lodówki. Następnie prószymy kakao i ozdabiamy wiśniami.
czwartek, 22 sierpnia 2013
Nadziewana pierś w pomidorowej panierce
Smaczne mięsko dużo smaków , pieczemy w piekarniku więc szybkie w przyrządzeniu.
Polecam na co dzień i od święta .
Nadziewana pierś w pomidorowej panierce
składniki
1 kg pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
2 cebule
1 łyżka masło
pieprz biały kamis
Sól morska
4 łyżki przecier pomidorowy 30% Pudliszki
chilli kamis
4 ząbki czosnku
pieprz biały
2 łyżki ketchup mały ostry
2 łyżeczki musztardy kamis
Wybieramy duże ładne pojedyncze piersi z kurczaka , myjemy je osuszamy. Z góry gdzie pierś jest grubsza wbijamy nóż robią tunel w mięsie. Uwaga ,żeby nie zrobić dziurki. Wkładamy palec i lekko poszerzamy dziurkę. Pieczarki kroimy w kosteczkę , cebulę obieramy i siekamy. Na masełku podsmażamy warzywka. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Pieczarki usmażone studzimy. Zimne nakładamy do tuneli w piersi kurczaka. Robimy panierkę. Do miski wkładamy przecier pomidorowy dodajemy musztardę ,ketchup i starty na tarce czosnek. Doprawiamy chilli pieprzem. Panierka musi być ostra. Panierkę dobrze mieszamy i zamaczamy w niej piersi z kurczaka. Układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Polecam na co dzień i od święta .
Nadziewana pierś w pomidorowej panierce
składniki
1 kg pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
2 cebule
1 łyżka masło
pieprz biały kamis
Sól morska
4 łyżki przecier pomidorowy 30% Pudliszki
chilli kamis
4 ząbki czosnku
pieprz biały
2 łyżki ketchup mały ostry
2 łyżeczki musztardy kamis
Wybieramy duże ładne pojedyncze piersi z kurczaka , myjemy je osuszamy. Z góry gdzie pierś jest grubsza wbijamy nóż robią tunel w mięsie. Uwaga ,żeby nie zrobić dziurki. Wkładamy palec i lekko poszerzamy dziurkę. Pieczarki kroimy w kosteczkę , cebulę obieramy i siekamy. Na masełku podsmażamy warzywka. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Pieczarki usmażone studzimy. Zimne nakładamy do tuneli w piersi kurczaka. Robimy panierkę. Do miski wkładamy przecier pomidorowy dodajemy musztardę ,ketchup i starty na tarce czosnek. Doprawiamy chilli pieprzem. Panierka musi być ostra. Panierkę dobrze mieszamy i zamaczamy w niej piersi z kurczaka. Układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Warzywny twarożek - dietetyczny
Smaczny twarożek z warzywami. Smakuje o każdej porze dnia. Dietetyczny lekki i zdrowy;
Warzywny twarożek - dietetyczny
składniki
25 dag twaróg chudy
3 szt korniszony
1 ogórek
natka pietruszki
1 szt cebula czerwona
jogurt naturalny odtłuszczony
Sól morska
1 szt pomidor
2 liście sałaty lodowa
Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym najlepiej odtłuszczonym . Korniszony kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i siekamy. Liście sałaty myjemy osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Ogórka obieramy i kroimy drobno. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki dodajemy do twarogu mieszamy. doprawiamy solą do smaku. Chłodzimy , podajemy zimny.
Warzywny twarożek - dietetyczny
składniki
25 dag twaróg chudy
3 szt korniszony
1 ogórek
natka pietruszki
1 szt cebula czerwona
jogurt naturalny odtłuszczony
Sól morska
1 szt pomidor
2 liście sałaty lodowa
Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym najlepiej odtłuszczonym . Korniszony kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i siekamy. Liście sałaty myjemy osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Ogórka obieramy i kroimy drobno. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki dodajemy do twarogu mieszamy. doprawiamy solą do smaku. Chłodzimy , podajemy zimny.
Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną
Smaczna surówka z czerwonej kapusty w połączeniu z dżemem z żurawiny . Pasuje do każdego obiadu .
Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną
składniki
1 szt czerwona kapusta
2 szt cebula
2t marchewki
ocet 10 %
2 łyżki dżemu z żurawiny
sok z cytryny
Sól morska
pieprz czarny mielony
olej rzepakowy
cukier do smaku
Kapustę czerwoną obieramy z brzydkich liści. Następnie przekrawamy na pół i kroimy jak na bigos w długie paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę obieramy i ciekamy. Warzywa mieszamy z sobą. Solimy do smaku. Dodajemy dżem z żurawiny. Mieszamy. Dodajemy ocet i sok z cytryny do smaku. Mieszamy i kosztujemy. Dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy dodajemy olej. Kosztujemy - surówka ma być słodko kwaśna. Jeżeli jest za kwaśna dodajemy odrobinę cukru. Jeszcze raz mieszamy i podajemy.
Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną
składniki
1 szt czerwona kapusta
2 szt cebula
2t marchewki
ocet 10 %
2 łyżki dżemu z żurawiny
sok z cytryny
Sól morska
pieprz czarny mielony
olej rzepakowy
cukier do smaku
Kapustę czerwoną obieramy z brzydkich liści. Następnie przekrawamy na pół i kroimy jak na bigos w długie paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę obieramy i ciekamy. Warzywa mieszamy z sobą. Solimy do smaku. Dodajemy dżem z żurawiny. Mieszamy. Dodajemy ocet i sok z cytryny do smaku. Mieszamy i kosztujemy. Dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy dodajemy olej. Kosztujemy - surówka ma być słodko kwaśna. Jeżeli jest za kwaśna dodajemy odrobinę cukru. Jeszcze raz mieszamy i podajemy.
Skrzydełka z farszem miesno warzywnym
Taka przystawka pasuje na większe imprezy rodzinne , ale jak mamy czas możemy zrobić je na obiad. Wymagają troszkę pracy i wprawy , ale warto :)
Skrzydełka z farszem mięsno warzywnym
składniki
1 kg skrzydełek
1/2 kg mięsa mielonego
1 szt papryka czerwona
25 dag pieczarek
Sól morska
pieprz biały
1 szt cebula
sos sojowy
olej
papryka słodka mielona
Skrzydełka myjemy wybieramy duże i ładne. Pomału usuwamy kości z skrzydełek aby nie uszkodzić skórki. Pieczarki kroimy bardzo drobno, paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno. Cebule siekamy . Na oleju podsmażamy paprykę , pieczarki i cebulę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy mięso mielone. doprawiamy solą ,pieprzem ,papryką słodka i sosem sojowym. Smażymy. Usmażone farsz studzimy. Zimny nakąłdamy do dziurek po kości . Nafaszerowane skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym. Kropimy olejem ,solimy , doprawiamy sosem sojowym i papryką słodką . Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min w tem. ok 180 stopni.
Skrzydełka z farszem mięsno warzywnym
składniki
1 kg skrzydełek
1/2 kg mięsa mielonego
1 szt papryka czerwona
25 dag pieczarek
Sól morska
pieprz biały
1 szt cebula
sos sojowy
olej
papryka słodka mielona
Skrzydełka myjemy wybieramy duże i ładne. Pomału usuwamy kości z skrzydełek aby nie uszkodzić skórki. Pieczarki kroimy bardzo drobno, paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno. Cebule siekamy . Na oleju podsmażamy paprykę , pieczarki i cebulę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy mięso mielone. doprawiamy solą ,pieprzem ,papryką słodka i sosem sojowym. Smażymy. Usmażone farsz studzimy. Zimny nakąłdamy do dziurek po kości . Nafaszerowane skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym. Kropimy olejem ,solimy , doprawiamy sosem sojowym i papryką słodką . Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min w tem. ok 180 stopni.
środa, 21 sierpnia 2013
Krokieciki z pieczarkami
Krokiety są pyszne , wymagają troszkę pracy , ale są tego warte .
Krokieciki z pieczarkami
składniki
ok1/2 szt kapusty dużej lub 1 mniejsza
30 dag pieczarek
2 udka
1 cebula
ziele angielskie
3 łyżki masła
Sól
pieprz biały i czarny do smaku
2 szt marchewka
bułka tarta
1 litr mleko
ok 1/2 kg mąki
2 jaja
olej do smażenia
Z mleka , mąki i jaj robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy odrobinę cukru i soli do smaku. Z ciasta odlewamy ok 2-3 nabierki w tym cieście będziemy moczyć krokiety. Z reszty ciasta smażymy naleśniki.
Kapustę kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. do garnka wkładamy kapustę , marchewkę ,liść laurowy i gotujemy. Pieczarki kroimy w paseczki, udka gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i liścia laurowego. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę i pieczarki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Ugotowane udka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Do podsmażonych pieczarek dodajemy poskubane mięsko i podsmażamy. Podsmażone pieczarki z mięsem dodajemy do ugotowanej kapusty. Mieszamy dobrze.
Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zawijamy. Moczymy w cieście potem w tartek bułce i smażymy na oleju na złoto.
Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zawijamy. Moczymy w cieście potem w tartek bułce i smażymy na oleju na złoto.
Krokieciki z pieczarkami
składniki
ok1/2 szt kapusty dużej lub 1 mniejsza
30 dag pieczarek
2 udka
1 cebula
ziele angielskie
3 łyżki masła
Sól
pieprz biały i czarny do smaku
2 szt marchewka
bułka tarta
1 litr mleko
ok 1/2 kg mąki
2 jaja
olej do smażenia
Z mleka , mąki i jaj robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy odrobinę cukru i soli do smaku. Z ciasta odlewamy ok 2-3 nabierki w tym cieście będziemy moczyć krokiety. Z reszty ciasta smażymy naleśniki.
Kapustę kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. do garnka wkładamy kapustę , marchewkę ,liść laurowy i gotujemy. Pieczarki kroimy w paseczki, udka gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i liścia laurowego. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę i pieczarki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Ugotowane udka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Do podsmażonych pieczarek dodajemy poskubane mięsko i podsmażamy. Podsmażone pieczarki z mięsem dodajemy do ugotowanej kapusty. Mieszamy dobrze.
Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zawijamy. Moczymy w cieście potem w tartek bułce i smażymy na oleju na złoto.
Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zawijamy. Moczymy w cieście potem w tartek bułce i smażymy na oleju na złoto.
poniedziałek, 19 sierpnia 2013
Pasta szczypiorkowo-jajeczna
O plusach past kanapkowych już wielokrotnie pisałam . Dziś pasta jajeczna z szczypiorkiem .
Pasta szczypiorkowo - jajeczna
składniki
5 jajek
20 dag twarogu
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
szczypiorek
Sól morska
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Zimne miksujemy na miazgę dodajemy twaróg i jeszcze raz miksujemy. Następnie dodajemy majonez i śmietanę. Miksujemy. Solimy do smaku. Miksujemy. Jeżeli jeszcze jest zbyt twarda gęstą dodajemy jeszcze majonezu. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy łyżką i odstawiamy do lodówki.
Pasta szczypiorkowo - jajeczna
składniki
5 jajek
20 dag twarogu
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
szczypiorek
Sól morska
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Zimne miksujemy na miazgę dodajemy twaróg i jeszcze raz miksujemy. Następnie dodajemy majonez i śmietanę. Miksujemy. Solimy do smaku. Miksujemy. Jeżeli jeszcze jest zbyt twarda gęstą dodajemy jeszcze majonezu. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy łyżką i odstawiamy do lodówki.
niedziela, 18 sierpnia 2013
Brzoskwiniowy serek z polewą czekoladową
Deser lekki i smaczny . Polecam dla dużych i małych .
Brzoskwiniowy serek z polewą czekoladową
składniki
1 brzoskwinie w puszce
20 dag serek twarogowy
cukier do smaku
śmietana 30 %
czekolada gorzka
Brzoskwinie wyciągamy z puszki , odcedzamy. Pogłębiamy dziurkę w brzoskwinie , będziemy ja faszerować. Wyciągnięte resztki brzoskwini kroimy drobno , dodając jeszcze z 2 połówki - które także drobno kroimy. Twaróg mieszamy z cukrem dodajemy troszkę soku z brzoskwiń i śmietanę 30 - ucieramy na gładka masę. Do brzoskwiń wkładamy serek. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy deser.
Brzoskwiniowy serek z polewą czekoladową
składniki
1 brzoskwinie w puszce
20 dag serek twarogowy
cukier do smaku
śmietana 30 %
czekolada gorzka
Brzoskwinie wyciągamy z puszki , odcedzamy. Pogłębiamy dziurkę w brzoskwinie , będziemy ja faszerować. Wyciągnięte resztki brzoskwini kroimy drobno , dodając jeszcze z 2 połówki - które także drobno kroimy. Twaróg mieszamy z cukrem dodajemy troszkę soku z brzoskwiń i śmietanę 30 - ucieramy na gładka masę. Do brzoskwiń wkładamy serek. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy deser.
sobota, 17 sierpnia 2013
Sałatka z śliwką i słonecznikiem
Smaczna lekka sałatka z śliwki i prażonych ziarenek słonecznika.
Sałatka z śliwką i słonecznikiem
składniki
śliwki 25 dag
natka pietruszki
oliwa z oliwek
cebula czerwona
pieprz kolorowy
sól morska
papryka czerwona
słonecznik
Śliwki myjemy , przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Paprykę czerwona myjemy usuwamy gniazda nasienne i białą błonkę. Kroimy w kosteczkę. Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni. Natkę siekamy dość grubo. Cebule obieramy i siekamy drobno.Składniki mieszamy z sobą. Dodajemy do sałatki oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z śliwką i słonecznikiem
składniki
śliwki 25 dag
natka pietruszki
oliwa z oliwek
cebula czerwona
pieprz kolorowy
sól morska
papryka czerwona
słonecznik
Śliwki myjemy , przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Paprykę czerwona myjemy usuwamy gniazda nasienne i białą błonkę. Kroimy w kosteczkę. Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni. Natkę siekamy dość grubo. Cebule obieramy i siekamy drobno.Składniki mieszamy z sobą. Dodajemy do sałatki oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kapustka z pieczarkami i kurczakiem
Kapustka na ciepło pasuje na obiad i kolację .
Kapustka z pieczarkami i kurczakiem
składniki
1 kapusta biała
4 udka
3 marchewki
2 cebula
25 dag pieczarki
3 łyżki masła
pieprz biały
ziele angielskie
sos sojowy
Sól morska
Kapustę kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. do garnka wkładamy kapustę , marchewkę ,liść laurowy i gotujemy. Pieczarki kroimy w paseczki, udka gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i liścia laurowego. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę i pieczarki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Ugotowane udka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Do podsmażonych pieczarek dodajemy poskubane mięsko i podsmażamy. Podsmażone pieczarki z mięsem dodajemy do ugotowanej kapusty. Mieszamy dobrze. Doprawiamy do smaku sosem sosem , solą ,pieprzem. Dusimy ok 20 min , na małym ogniu.
Kapustka z pieczarkami i kurczakiem
składniki
1 kapusta biała
4 udka
3 marchewki
2 cebula
25 dag pieczarki
3 łyżki masła
pieprz biały
ziele angielskie
sos sojowy
Sól morska
Kapustę kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. do garnka wkładamy kapustę , marchewkę ,liść laurowy i gotujemy. Pieczarki kroimy w paseczki, udka gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i liścia laurowego. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę i pieczarki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Ugotowane udka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Do podsmażonych pieczarek dodajemy poskubane mięsko i podsmażamy. Podsmażone pieczarki z mięsem dodajemy do ugotowanej kapusty. Mieszamy dobrze. Doprawiamy do smaku sosem sosem , solą ,pieprzem. Dusimy ok 20 min , na małym ogniu.
piątek, 16 sierpnia 2013
Jednogarnkowe danie z makaronem razowym
Mało kalorii duzo witamin. Smaczne i szybkie danie obiadowe , pasuje na każdą porę roku.
Jednogarnkowe danie z makaronem razowym
składniki
1 szklanka makronu razowego
1 łyżeczka masła
1 cebula
2 ząbki czosnek
1 laseczka kiełbasy
1 bakłażan
1 szt cukinia mała
1 pomidor
sos sojowy
pieprz biały
chilli
15 dag pieczarek
Na patelni na łyżeczce masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i starty na tarce czosnek. Mieszamy i dodajemy pokrojone pieczarki i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mieszamy i chwilę smażymy. dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Dodajemy umytego i pokrojonego drobno pomidora. Mieszamy. Dodajemy sól, sos sojowy i zalewamy wodą ok 2 szklani. Dusimy ok 5 min i dodajemy surowy makaron. Nakrywamy i dusimy aż makaron będzie gotowy. Na koniec doprawiamy chilli, pieprzem i solą do smaku. Podajemy z natką pietruszki.
Jednogarnkowe danie z makaronem razowym
składniki
1 szklanka makronu razowego
1 łyżeczka masła
1 cebula
2 ząbki czosnek
1 laseczka kiełbasy
1 bakłażan
1 szt cukinia mała
1 pomidor
sos sojowy
pieprz biały
chilli
15 dag pieczarek
Na patelni na łyżeczce masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i starty na tarce czosnek. Mieszamy i dodajemy pokrojone pieczarki i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mieszamy i chwilę smażymy. dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Dodajemy umytego i pokrojonego drobno pomidora. Mieszamy. Dodajemy sól, sos sojowy i zalewamy wodą ok 2 szklani. Dusimy ok 5 min i dodajemy surowy makaron. Nakrywamy i dusimy aż makaron będzie gotowy. Na koniec doprawiamy chilli, pieprzem i solą do smaku. Podajemy z natką pietruszki.
Kotleciki z grzanek i pieczarek
Smaczne śniadanko nie tylko na weekend .
Kotleciki z grzanek i pieczarek
składniki
2 kanapki chleba tostowego
4 pieczarki
3 jajka
Kucharek - uniwersalna
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
szczypior
10 dag szynki konserwowej
10 dag sera zółtego
Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i robimy z niego grzanki na suchej patelni tostowej. Pieczarki kroimy drobno. Szynkę kroimy w kosteczkę. Szczypior myjemy osuszamy i kroimy. Ser zółty kroimy w kosteczkę. Jajka rozbijamy i mieszamy z przyprawą uniwersalną do smaku. Do jajek dodajemy pokrojoną szynkę , pieczarki, ser i grzanki. Mieszamy , aby powstała masa. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Kotleciki można nakładać łyżką jak placki ziemniaczane albo smażyć w obręczy do jajek. Smażymy na złoto z obydwu stron. Podajemy z szczypiorem.
Kotleciki z grzanek i pieczarek
składniki
2 kanapki chleba tostowego
4 pieczarki
3 jajka
Kucharek - uniwersalna
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
szczypior
10 dag szynki konserwowej
10 dag sera zółtego
Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i robimy z niego grzanki na suchej patelni tostowej. Pieczarki kroimy drobno. Szynkę kroimy w kosteczkę. Szczypior myjemy osuszamy i kroimy. Ser zółty kroimy w kosteczkę. Jajka rozbijamy i mieszamy z przyprawą uniwersalną do smaku. Do jajek dodajemy pokrojoną szynkę , pieczarki, ser i grzanki. Mieszamy , aby powstała masa. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Kotleciki można nakładać łyżką jak placki ziemniaczane albo smażyć w obręczy do jajek. Smażymy na złoto z obydwu stron. Podajemy z szczypiorem.
Lody jogurtowo - poziomkowe z maszynki
Korzystając z ostatnich ciepłych dni lata robimy lody .
Dziś kolejna propozycja lodów z maszynki .
Przypomnę ,że w ramach współpracy ze sklepem internetowym http://www.redcoon.pl moja kuchnia dostała do testowania maszynkę do lodów .
Dlatego w mojej kuchni trwa sezon lodowy :)
Robienie lodów przy pomocy tej maszynki jest szybkie i proste. Miskę zamrażamy na 24 godziny a potem kręcimy smaczne lody :)
Lody jogurtowo - poziomkowe z maszynki
składniki
1 szklanka poziomek
250 ml jogurtu poziomkowego
1/2 szklanki śmietanka
4 łyżki dżemu truskawkowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka brązowego cukru
1 szklanka malin
cukier
Miskę maszynki do lodów zamrażamy , wstawiamy do zamrażarki na 24 h. Poziomki miksujemy z brązowym cukrem. Dolewamy jogurt poziomkowy i jeszcze raz miksujemy. Dolewamy jogurt naturalny ja użyłam takiego 0 % tłuszczu. Miksujemy. Dodajemy dżem truskawkowy dla słodkości. Miksujemy dalej. Zmiksowana masę wlewamy do zamrożonej miski i ustawiamy zegar na 20 min. Pomalutku nasze lody będą się kręcić. Robimy polewkę malinową . Maliny podsmażamy z cukrem na patelni. Kiedy puszczą soki , przecieramy go przez sitko i chłodzimy. Nakładamy lody i polewamy polewką malinową.
Dziś kolejna propozycja lodów z maszynki .
Przypomnę ,że w ramach współpracy ze sklepem internetowym http://www.redcoon.pl moja kuchnia dostała do testowania maszynkę do lodów .
Dlatego w mojej kuchni trwa sezon lodowy :)
Robienie lodów przy pomocy tej maszynki jest szybkie i proste. Miskę zamrażamy na 24 godziny a potem kręcimy smaczne lody :)
Lody jogurtowo - poziomkowe z maszynki
składniki
1 szklanka poziomek
250 ml jogurtu poziomkowego
1/2 szklanki śmietanka
4 łyżki dżemu truskawkowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka brązowego cukru
1 szklanka malin
cukier
Miskę maszynki do lodów zamrażamy , wstawiamy do zamrażarki na 24 h. Poziomki miksujemy z brązowym cukrem. Dolewamy jogurt poziomkowy i jeszcze raz miksujemy. Dolewamy jogurt naturalny ja użyłam takiego 0 % tłuszczu. Miksujemy. Dodajemy dżem truskawkowy dla słodkości. Miksujemy dalej. Zmiksowana masę wlewamy do zamrożonej miski i ustawiamy zegar na 20 min. Pomalutku nasze lody będą się kręcić. Robimy polewkę malinową . Maliny podsmażamy z cukrem na patelni. Kiedy puszczą soki , przecieramy go przez sitko i chłodzimy. Nakładamy lody i polewamy polewką malinową.