Lato w pełni dlatego króluje lody najlepsze z sezonowymi owocami takimi jak wiśnie.
Lody wiśniowo - ajerkoniakowe
składniki
1/2 kg wiśnie bez pestek
50 ml ajerkoniaku
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka śmietany słodkiej
cukier
1 szklanka soku wiśniowego
Najpierw drelujemy wiśnie. Odkładamy troszkę do ozdoby . Wiśnie miksujemy z sokiem wiśniowym dolewamy wody ok 1 szklankę i miksujemy. Wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki co ok 40 min wyciągamy i mieszamy. Powtarzamy czynność z 3 razy. Śmietaną i jogurt miksujemy z cukrem do smaku. Dodajemy ajerkoniak i jeszcze raz miksujemy. Wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na ok 40 min po tym czasie wyciągamy i jeszcze raz mieszamy , czynność powtarzamy z 3 razy. Nakładamy lody na przemian i ozdabiamy wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz