Coś słodkiego coś smacznego. Dżem z cukinii warzywa tego nie czuć w dżemie bez obaw - smakuje jak pomarańcze i ananasy - jest super .
Pomarańczowy dżem z cukinii
składniki
-
2,5 kg
cukinii
-
2 szkl
cukru
-
2 szt
galaretka pomarańczowa
-
2 łyżeczki
kwasku cytrynowego
Cukinię obieramy z skórki usuwamy pestki. Część cukinii kroimy w kosteczkę a część ścieramy na tarce duże oczka. Smażymy na dużej patelni , po ok 5 min dodajemy cukier i dalej smażymy . Kiedy zacznie się robić dżemik - nie rozgotować całkiem cukinii- dodajemy suche galaretki i kwasek cytrynowy. Mieszamy dobrze.Smażymy całość jeszcze ok 20 min. Gorące nakładamy do słoików. Szybciutko zamykamy słoiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz