Powraca pstrąg . Moja ulubiona rybka tym razem w innej wersji wersji kalorycznej - ale tak lubią moi domownicy.
Smażony pstrąg z frytkami
składniki
4 szt pstrąga
pieprz cytrynowy
cytryna
1 ząbek czosnku
Sól morska
ziemniaki
olej
2 łyżki masła
Pstrągi myjemy oczyszczamy. Do większej miski wlewamy zimną wodę . Dodajemy pokrojona cytrynę sól morską , pieprz cytrynowy i pokrojony czosnek. Mieszamy , w taka marynatę wkładamy pstrągi i marynujemy je ile mamy czasu najlepiej całą noc. Następnie wyciągamy pstrągi osuszamy. Wkładamy je do piekarnika na ok 10 min. Ziemniaki obieramy kroimy w frytki i smażymy je na oleju. Pstrągi wyciągamy z piekarnika i obsmażamy na patelni na masełku. Podajemy z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz