Smaczne zdrowe danie jako przystawka do obiadu lub jako osobne danie , można je podać np z ryżem .
Brukselka z cukinią w śmietanie
składniki
10 szt brukselki
1 cukinia młoda
śmietana 18 proc kilka łyżek
1 łyżeczka mąka
Sól morska-
Pieprz kolorowy
1 por
1 łyżeczka masła
Brukselkę myjemy usuwamy brzydkie liście. Cukinię myjemy nie obieramy i kroimy w półplasterki. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Na masełku podsmażamy pokrojonego pora, dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy chwilę . Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Na pół twardo. Ugotowana brukselkę kroimy na pół i dodajemy na patelnie do pora i cukinii. Chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy woda i chwilę dusimy. Do kilku łyżek śmietany dodajemy łyżeczkę mąki mieszamy i zaciągamy wodę z duszonych warzyw.Zagotowujemy i podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz