Cały zestaw smacznych jesiennych darów . Z odrobiną curry , papryki słodkiej i ostrej . Pasuje na jesienny obiad.
Jesienna wegetariańska potrawka z dyni kabaczka i bakłażana
składniki
1 bakłażan
1 cukinia młoda
1 kawałek dyni
1 cebula
2 marchewki
curry Kamis
pieprz biały
papryka słodka mielona Kamis
papryka ostra
Sól morska
olej do smażenia
natka pietruszki
30 dag pieczarki
1 kartonik pulpa pomidorowa
Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę . Cukinie młodą myjemy osuszamy , kroimy w kosteczkę. Dynię jeden kawałek obieramy usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy na cztery. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Na dużej patelni na oleju podsmażamy cebulkę , dodajemy pokrojona marchewkę i smażymy ok 4 min. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Po kilku minutach dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Mieszamy , doprawiamy papryką słodka , ostrą , solą morską i odrobinę curry. Podsmażone warzywa zalewamy pulpą pomidorową i dusimy na małym ogniu. Kiedy warzywa są miękkie , doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz