Fajne buły z ciasta ziemniaczanego na drożdżach . W środeczku farsz z mięsa mielonego i kiszonej kapusty. Zrobiłam je na obiad i podałam z ketchupem - smakowały rewelacyjnie.
Pachną Bieszczadami . Bojkowskie buły z farszem mięsnym z kapustą
składniki
1 kg ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
Sól morska-
1 jajko
5 dag drożdże
25 dag kapusty kiszonej
2 łyżki smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami
30 dag mięsa mielonego
pieprz czarny świeżo mielony
1 szt cebula
Ziemniaki ok 1 kg obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i przepuszczamy przez praskę. Kapustę kiszoną gotujemy ok 15 min. Po ugotowaniu studzimy i siekamy. Cebulę siekamy. Na patelni rozpuszczamy smalczyk roślinny dodajemy posiekaną cebulę smażymy chwilę i dodajemy posiekaną kapustę - chwilę smażymy i dodajemy mięso mielone. Mieszamy - doprawiamy pieprzem do smaku. Smażymy ok 6 min. Odstawiamy i studzimy.
Robimy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy , dodajemy łyżeczkę cukru - mieszamy. Posypujemy mąką ok 1 łyżka i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól , zmiażdżone ziemniaki i jajko. Następnie dolewamy wyrośnięty rozczyn drożdży. Wyrabiamy ciasto. Bierzemy po kawałku spłaszczamy na dłoni nakładamy farsz i zlepiamy tworząc bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy na złoto w 180 stopniach.
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ponieważ smakuje i pachnie jak prawdziwy domowy smalec "
Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym
“Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Bardzo ciekawa propozycja, dziękuję za udział w konkursie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.