Kolejny przepis z użyciem fasolki adzuki. Tym razem danie obiadowe dla ostrości papryczka chilli , dla przełamania smaku zielone oliwki a do tego zdrowa fasolka adzuki.
Makaron razowy w sosie pomidorowym z oliwkami i fasolka adzuki
składniki
1 szt papryka czerwona
1 cebula biała
1 szklanka oliwki zielone bez pestek
1 opakowanie makaronu penne
1 szt papryczka chilli
2 szklanki sosu pomidorowego
pieprz czarny mielony
1 łyżka oliwy
fasola adzuki SYMBIO
Fasolkę adzuki moczymy w wodzie najlepiej całą noc. Po namoczeniu wylewamy wodę i odcedzamy fasolę. Następnie gotujemy ją do miękkości. Paprykę czerwona kroimy w kostkę lub paseczki. Paprykę chilli siekamy drobno. Cebulę siekamy. Oliwki odcedzamy. Makron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na patelni podgrzewamy olej podsmażamy cebulkę dodajemy paprykę czerwoną i chilli. Smażymy. Dodajemy odsączoną fasolkę. Smażymy chwilę i dodajemy oliwki zielone , makaron i sos pomidorowy. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy sola ,pieprzem do smaku. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz