Dziś w mojej kuchni pojawiła się drobniutka i śliczna fasolka ADZUKI.
Dostałam ją od SYMBIO - marki ekologicznych zdrowych produktów.
I tak powstała zdrowa sałatka , lekka z dodatkiem oleju lnianego .
Roszponka z fasolką adzuki
składniki
1/2 szklanki fasoli adzuki SYMBIO
1/2 opakowania sałata
15 dag szynki gotowanej
2 kawałki selera naciowego
pieprz czarny świeżo mielony
olej roślinny
Sól morska- MŁYNEK
1/2 szklanki oliwek zielonych
Sałatę roszponkę myjemy osuszamy i wkładamy do dużej miski. Oliwki odcedzamy i dodajemy do sałatki. Selera naciowego obieramy i kroimy w małe kawałki. Fasolę adzuki moczymy najlepiej całą noc . Potem gotujemy ją w wodzie lekko osolonej aż będzie miękka. Odcedzamy ją studzimy . Zimna fasolkę dodajemy do sałatki. Lekko mieszamy. Szynkę drobiowa kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty składników Dodajemy olej lniany , solimy do smaku. Dodajemy także pieprz kolorowy grubo mielony.
pycha, świetne
OdpowiedzUsuń