Delikatne mięso z udek kurczaka. do tego śmietanowy sos z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Wspaniale pasuje z ryżem czy ziemniakami z wody .
Mięso z udek w sosie z czosnkiem niedźwiedzim
składniki
1 kg udek
kilka liści czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
masło klarowane
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany 30 %
Udka myjemy , osuszamy , ściągamy skórę. Przecinamy udko i delikatnie oddzielamy mięso od kości. Każdy kawałek solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy mięso z obu stron. Dolewamy 2 szklanki bulionu warzywnego. Dusimy ok 10 min. Mieszamy śmietanę 30 % z łyżeczką mąki. Zaciągamy sos. Czosnek niedźwiedzi myjemy osuszamy i blendujemy. Dodajemy do sosu. Mieszamy ,doprawiamy sola i pieprzem do smaku. zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz