Lekka sałatka z kolorowego makaronu ja użyłam połamanego długiego makaronu z pomidorami i szpinakiem .
Lekka sałatka z kolorowego makaronu
składniki
1/2 opakowania makaronu kolorowego
5 szt jaja,
1 puszka fasoli czerwonej
olej sezamowy,
1 papryka kolorowa,
Sól,
pieprz biały
1 ząbek czosnku
Makaron kolorowy gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Paprykę zółtą myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu studzimy obieramy i kroimy w kosteczkę. Fasolkę czerwona odcedzamy z zalewy i dodajemy do sałatki. Składniki mieszamy. Do oleju dodajemy wyciśnięty czosnek . Olej dodajemy do sałatki. doprawiamy solą i pieprzem do smaku .
poniedziałek, 31 grudnia 2012
Pierś z kurczaka na duszonej cukinii
Lekki smaczny obiadek , polecam wszystkim.
Pierś z kurczaka na duszonej cukinii
składniki
2 szt pierś z kurczaka,
1 szt cukinia młoda,
1 cebula,
1 papryka żółta,
1 łyżka masła,
pieprz biały
Przyprawa - uniwersalna Vegeta
Przyprawa do kurczaka Vegeta
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Grillujemy na patelni grillowej. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy lub kroimy w piórka. Paprykę zółtą myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Na patelni na maśle podsmażamy cukinię cebulę i paprykę. Podlewamy odrobina wody wymieszaną z przyprawą uniwersalna . Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Pierś podajemy na duszonej cukinii.
Pierś z kurczaka na duszonej cukinii
składniki
2 szt pierś z kurczaka,
1 szt cukinia młoda,
1 cebula,
1 papryka żółta,
1 łyżka masła,
pieprz biały
Przyprawa - uniwersalna Vegeta
Przyprawa do kurczaka Vegeta
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Grillujemy na patelni grillowej. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy lub kroimy w piórka. Paprykę zółtą myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Na patelni na maśle podsmażamy cukinię cebulę i paprykę. Podlewamy odrobina wody wymieszaną z przyprawą uniwersalna . Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Pierś podajemy na duszonej cukinii.
niedziela, 30 grudnia 2012
Drobiowe pulpeciki w sosie jarzynowym
Lekkie wspaniale nadają się dla dzieci i osób na diecie . Do sosu użyłam suszonej jarzynki Warzywko i prażonej cebuli także Warzywko.
Drobiowe pulpeciki w sosie jarzynowym
składniki
2 szt piersi z kurczaka,
1 cebula,
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleko,
2 ząbki czosnku
Sól,
pieprz biały
3 łyżki włoszczyzny suszonej Warzywko
2 łyżki cebula prażona Warzywko
3 łyżki przecieru pomidorowego
śmietana 12%,
1 kostka bulion warzywny
Pierś z kurczaka kroimy w duże kawałki i mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i także mielimy w maszynce do mięsa. Do bułki tartej dodajemy mleko gdy napęcznieje dodajemy ja do mięsa. Doprawiamy solą ,pieprzem wyciśniętym czosnkiem. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce. Następnie formujemy kulki i smażymy je na maśle z dodatkiem oliwy . Tłuszczu nie dajemy dużo ok 1 łyżeczka oliwy i 1 łyżeczka masła. Gdy kulki są złote na patelni dodajemy suszone warzywa i prażoną cebulkę zalewamy szklanką bulionu i dusimy . dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą pieprzem dusimy jeszcze chwilkę . Zaciągamy śmietaną. Podajemy
Drobiowe pulpeciki w sosie jarzynowym
składniki
2 szt piersi z kurczaka,
1 cebula,
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleko,
2 ząbki czosnku
Sól,
pieprz biały
3 łyżki włoszczyzny suszonej Warzywko
2 łyżki cebula prażona Warzywko
3 łyżki przecieru pomidorowego
śmietana 12%,
1 kostka bulion warzywny
Pierś z kurczaka kroimy w duże kawałki i mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i także mielimy w maszynce do mięsa. Do bułki tartej dodajemy mleko gdy napęcznieje dodajemy ja do mięsa. Doprawiamy solą ,pieprzem wyciśniętym czosnkiem. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce. Następnie formujemy kulki i smażymy je na maśle z dodatkiem oliwy . Tłuszczu nie dajemy dużo ok 1 łyżeczka oliwy i 1 łyżeczka masła. Gdy kulki są złote na patelni dodajemy suszone warzywa i prażoną cebulkę zalewamy szklanką bulionu i dusimy . dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą pieprzem dusimy jeszcze chwilkę . Zaciągamy śmietaną. Podajemy
Sałatka porowa z fetą
Szybka zdrowa sałatka z pora cebuli czerwonej i sera feta .
Sałatka porowa z fetą
składniki
1 szt ser feta,
2 szt pora,
1 cebula czerwona,
olej sezamowy,
Sól,
pieprz biały
Pora myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie solimy i mieszamy ręką ,żeby por zmiękł.Cebulę czerwoną siekamy i dodajemy do pora. ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw . Mieszamy . doprawiamy pieprzem i dodajemy olej sezamowy .
Sałatka porowa z fetą
składniki
1 szt ser feta,
2 szt pora,
1 cebula czerwona,
olej sezamowy,
Sól,
pieprz biały
Pora myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie solimy i mieszamy ręką ,żeby por zmiękł.Cebulę czerwoną siekamy i dodajemy do pora. ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw . Mieszamy . doprawiamy pieprzem i dodajemy olej sezamowy .
Sałatka ziemniaczana z kiełkami i porem
Sałatka na kolacje imprezę czy piknik ( jeszcze troszkę na niego poczekamy:) )
Możemy wykorzystać ziemniaki ,które zostały nam z poprzedniego dnia np z obiadu
Sałatka ziemniaczana z kiełkami i porem
składniki
4 ziemniaki,
10 dag szynki,
3 łyżki kiełków rzodkiewki
1 por (biała część),
Sól,
pieprz biały Prymat,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka jogurtu naturalnego
Ziemniaki dobrze myjemy nie obieramy gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i zimne kroimy w kostkę. dodajemy kiełki rzodkiewki . Szynkę kroimy w kosteczkę. Pora myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Składniki mieszamy doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem. Całość mieszamy i chłodzimy.
Możemy wykorzystać ziemniaki ,które zostały nam z poprzedniego dnia np z obiadu
Sałatka ziemniaczana z kiełkami i porem
składniki
4 ziemniaki,
10 dag szynki,
3 łyżki kiełków rzodkiewki
1 por (biała część),
Sól,
pieprz biały Prymat,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka jogurtu naturalnego
Ziemniaki dobrze myjemy nie obieramy gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i zimne kroimy w kostkę. dodajemy kiełki rzodkiewki . Szynkę kroimy w kosteczkę. Pora myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Składniki mieszamy doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem. Całość mieszamy i chłodzimy.
sobota, 29 grudnia 2012
Sałatka buraczana z majonezem
I ostania z serii sałatek z buraków . Mam nadzieję ,ze podsunęłam wam kilka pomysłów.
Sałatka buraczana z majonezem
składniki
4 szt buraków
1 szt cebuli
1 jabłko
1/4 słoika pieczarek marynowanych
2 łyżki majonez Winiary
1 łyżeczka chrzanu,
Sól,
pieprz biały
1 marchewka
Buraki czerwone myjemy gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej lub soli. Po ugotowaniu odcedzamy studzimy obieramy z skórki. Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Jabłko obieramy z skórki usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce duże oczka. Pieczarki odcedzamy z zalewy i ścieramy na tarce duże oczka. Składniki mieszamy z sobą dodajemy chrzan ,sól,pieprz do smaku. Na końcu dodajemy majonez i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Sałatka buraczana z majonezem
składniki
4 szt buraków
1 szt cebuli
1 jabłko
1/4 słoika pieczarek marynowanych
2 łyżki majonez Winiary
1 łyżeczka chrzanu,
Sól,
pieprz biały
1 marchewka
Buraki czerwone myjemy gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej lub soli. Po ugotowaniu odcedzamy studzimy obieramy z skórki. Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Jabłko obieramy z skórki usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce duże oczka. Pieczarki odcedzamy z zalewy i ścieramy na tarce duże oczka. Składniki mieszamy z sobą dodajemy chrzan ,sól,pieprz do smaku. Na końcu dodajemy majonez i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Sałatka z kapusty tartej
Prosta a całkiem inna w smaku sałatka z kapusty białej tartej na tarce .
Sałatka z kapusty tartej
składniki
1/4 szt kapusta biała,
1 szt cebuli,
2 szt marchew,
1/2 słoika pieczarek marynowanych
Sól,
pieprz,
2 łyżki majonezu Winiary
3 łyżki jogurtu naturalnego
Kapustę białą ok 1/4 szt ścieramy na tarce duże oczka. Marchewkę obieramy i także ścieramy na tarce. Cebule białą obieramy z łupiny i siekamy bardzo drobno. Pieczarki marynowane odcedzamy z zalewy i ścieramy na tarce duże oczka. Wszystkie składniki mieszamy. Jogurt łączymy z majonezem i dodajemy do sałatki. doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Chłodzimy w lodówce podajemy.
Sałatka z kapusty tartej
składniki
1/4 szt kapusta biała,
1 szt cebuli,
2 szt marchew,
1/2 słoika pieczarek marynowanych
Sól,
pieprz,
2 łyżki majonezu Winiary
3 łyżki jogurtu naturalnego
Kapustę białą ok 1/4 szt ścieramy na tarce duże oczka. Marchewkę obieramy i także ścieramy na tarce. Cebule białą obieramy z łupiny i siekamy bardzo drobno. Pieczarki marynowane odcedzamy z zalewy i ścieramy na tarce duże oczka. Wszystkie składniki mieszamy. Jogurt łączymy z majonezem i dodajemy do sałatki. doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Chłodzimy w lodówce podajemy.
Sałatka ryżowa z feta i porem
Dobra sałatka zdrowa wydajna z składników które zawsze mamy w lodówce.
Sałatka ryżowa z feta i porem
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Kupiec
1 por,
15 dag szynki
3 szt jaja,
1 cebula czerwona,
1/2 szt fety,
1 łyżka majonez,
3 łyżki śmietany 12%,
Sól,
pieprz biały
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Cebulę czerwona obieramy i siekamy. Pora kroimy w cienkie plasterki solimy dusimy ręką i odstawiamy na ok 10 min. Jajka gotujemy na twardo obieramy i kroimy w duże kawałki. ser feta kroimy w kostkę ,szynkę także kroimy tylko w drobną kostkę. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżkę majonezu wymieszanego z śmietaną. Jeszcze raz mieszamy .
Sałatka ryżowa z feta i porem
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Kupiec
1 por,
15 dag szynki
3 szt jaja,
1 cebula czerwona,
1/2 szt fety,
1 łyżka majonez,
3 łyżki śmietany 12%,
Sól,
pieprz biały
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Cebulę czerwona obieramy i siekamy. Pora kroimy w cienkie plasterki solimy dusimy ręką i odstawiamy na ok 10 min. Jajka gotujemy na twardo obieramy i kroimy w duże kawałki. ser feta kroimy w kostkę ,szynkę także kroimy tylko w drobną kostkę. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżkę majonezu wymieszanego z śmietaną. Jeszcze raz mieszamy .
Sałatka z buraczków z orzechami
Ciąg dalszy pysznych sałatek z buraczków .
Sałatka z buraczków z orzechami
składniki
1/2 kg buraków
10 dag orzechów laskowych
2 cebule
1 puszka fasoli czerwonej
jogurt naturalny,
Sól,
pieprz,
ocet jabłkowy
Buraki ugotować , ostudzić i obrać. Następnie pokroić w małe kawałki lub kosteczkę . Cebulę obrać i posiekać. Fasolę odcedzić z zalewy dodać do sałatki.Orzechy pokroić i uprażyć na patelni dodać do sałatki. Całość doprawić octem jabłkowym solą i pieprzem do smaku. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki,podawać zimne.
Sałatka z buraczków z orzechami
składniki
1/2 kg buraków
10 dag orzechów laskowych
2 cebule
1 puszka fasoli czerwonej
jogurt naturalny,
Sól,
pieprz,
ocet jabłkowy
Buraki ugotować , ostudzić i obrać. Następnie pokroić w małe kawałki lub kosteczkę . Cebulę obrać i posiekać. Fasolę odcedzić z zalewy dodać do sałatki.Orzechy pokroić i uprażyć na patelni dodać do sałatki. Całość doprawić octem jabłkowym solą i pieprzem do smaku. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki,podawać zimne.
piątek, 28 grudnia 2012
Sałatka porowa z pieczarkami i papryką
Coś na małą dietkę przed karnawałem lub jako przystawka do obiadu .
Sałatka porowa z pieczarkami i papryką
składniki
2 szt por,
1 papryka żółta,
kiełki rzodkiewki,
1/2 słoika pieczarek marynowanych
1 szt cebula,
Sól,
pieprz biały
olej rzepakowy,
limonka lub cytryna
Sałatka porowa z pieczarkami i papryką
składniki
2 szt por,
1 papryka żółta,
kiełki rzodkiewki,
1/2 słoika pieczarek marynowanych
1 szt cebula,
Sól,
pieprz biały
olej rzepakowy,
limonka lub cytryna
Por myjemy i kroimy w plasterki solimy
i mieszamy ręką żeby kółka zmiękły i rozdwoiły się .
Paprykę żółtą myjemy usuwamy
gniazdo nasienne i kroimy w paseczki. Cebule siekamy drobno.
Pieczarki marynowane odcedzamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Dodajemy garść kiełków z rzodkiewki. Wszystkie składniki
mieszamy razem . Dodajemy olej sól,pieprz do smaku . Na koniec
kropimy sokiem z limonki i jeszcze raz mieszamy . Odstawiamy do
lodówki.
Sałatka z czerwonych buraczków z ogórkami
Kolejna przystawka obiadowa z zdrowych buraczków i ogórków warszawskich .
Sałatka z czerwonych buraczków z ogórkami
składniki
5 szt buraki czerwone,
4 szt ogórki warszawskie,
2 szt jabłka,
1 szt cebuli,
1 puszka czerwonej fasoli,
3 łyżki chrzanu,
4 łyżki śmietany,
Sól,
pieprz biały
szczypiorek
Sałatka z czerwonych buraczków z ogórkami
składniki
5 szt buraki czerwone,
4 szt ogórki warszawskie,
2 szt jabłka,
1 szt cebuli,
1 puszka czerwonej fasoli,
3 łyżki chrzanu,
4 łyżki śmietany,
Sól,
pieprz biały
szczypiorek
Buraczki czerwone dobrze myjemy i
gotujemy . Po ugotowaniu studzimy i obieramy . Następnie ścieramy
na tarce duże oczka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce . Ogórki
także ścieramy na tarce duże oczka .Cebulę siekamy . Fasole
odcedzamy z zalewy i dodajemy do surówki. Chrzan mieszamy z śmietana
dodajemy do surówki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku .
Ozdabiamy kawałkami ogórka i chłodzimy .
czwartek, 27 grudnia 2012
Jabłecznik pod pierzyną
Jedno z ciast które zawsze się udaje i każdy je lubi . Pasuje na święta imprezy a także jako tort .
Jabłecznik pod pierzyną
składniki
Biszkopt,
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
5 szt jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 odrobina Sól,
Masa jabłkowa,
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
2 łyzeczki cynamon,
2 łyżki żelatyny,
PIERZYNKA,
250 ml śmietana 30 %,
1 szt galaretka,
posypka czekoladowa,
1 słoik dżem truskawkowy z wanilią,
kompot truskawkowy
Pieczemy biszkopt. Jajka rozdzielamy . Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody i octu dolewamy do białek . Miksujemy . Odkładamy biszkopt dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy dużą łyżką . Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min . Po upieczeniu studzimy i przekrawamy . Nasączamy kompotem truskawkowym i smarujemy dżemem truskawkowym ja użyłam z dodatkiem wanilii. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy z dodatkiem cukru dolewamy ok 1/3 szklanki wody i dodajemy cynamon -zagotowujemy . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody . Jabłka z ciągamy z ognia i dodajemy żelatynę . Gdy zacznie gęstnieć układamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody studzimy i dodajemy do śmietany miksujemy . Wylewamy na stężałe już jabłka . Ozdabiamy .
Jabłecznik pod pierzyną
składniki
Biszkopt,
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
5 szt jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 odrobina Sól,
Masa jabłkowa,
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
2 łyzeczki cynamon,
2 łyżki żelatyny,
PIERZYNKA,
250 ml śmietana 30 %,
1 szt galaretka,
posypka czekoladowa,
1 słoik dżem truskawkowy z wanilią,
kompot truskawkowy
Pieczemy biszkopt. Jajka rozdzielamy . Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody i octu dolewamy do białek . Miksujemy . Odkładamy biszkopt dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy dużą łyżką . Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min . Po upieczeniu studzimy i przekrawamy . Nasączamy kompotem truskawkowym i smarujemy dżemem truskawkowym ja użyłam z dodatkiem wanilii. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy z dodatkiem cukru dolewamy ok 1/3 szklanki wody i dodajemy cynamon -zagotowujemy . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody . Jabłka z ciągamy z ognia i dodajemy żelatynę . Gdy zacznie gęstnieć układamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody studzimy i dodajemy do śmietany miksujemy . Wylewamy na stężałe już jabłka . Ozdabiamy .
Zimowe ciepłe kanapki
Kiedy wyruszamy na narty w góry czy w sanki w domku zjedzmy kaloryczne i smaczne śniadanie .
Zimowe ciepłe kanapki
składniki
1/2 szt chleb tostowy,
2 opakowania serka topionego
1 szt ogórek zielony,
1 szt pomidora,
musztarda,
3 szt jajko,
przyprawa w płynie,
bułka tarta,
ketchup ostry,
masło,
kiełbasa swojska
Chleb tostowy z jednej strony smarujemy musztardą z drugiej serkiem topionym. Na musztardzie układamy plasterki kiełbasy i ogórka zielonego . Kanapkę zamykamy. Jajka rozbijamy do miseczki dodajemy do smaku przyprawę w płynie mieszamy. w takiej miksturze moczymy zamknięte kanapki. Następnie obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na masełku. Podajemy ozdobione pomidorem i ketchupem .
Zimowe ciepłe kanapki
składniki
1/2 szt chleb tostowy,
2 opakowania serka topionego
1 szt ogórek zielony,
1 szt pomidora,
musztarda,
3 szt jajko,
przyprawa w płynie,
bułka tarta,
ketchup ostry,
masło,
kiełbasa swojska
Chleb tostowy z jednej strony smarujemy musztardą z drugiej serkiem topionym. Na musztardzie układamy plasterki kiełbasy i ogórka zielonego . Kanapkę zamykamy. Jajka rozbijamy do miseczki dodajemy do smaku przyprawę w płynie mieszamy. w takiej miksturze moczymy zamknięte kanapki. Następnie obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na masełku. Podajemy ozdobione pomidorem i ketchupem .
Surówka z buraczków z szczypiorkiem
Buraki są zdrowe a zimą są bardzo tanie wiec dlaczego nie korzystać z ich uroku :)
Surówka z buraczków z szczypiorkiem
składniki
5 szt buraki,
3 szt marchewki,
2 szt jabłka,
1 szt cebuli,
szczypiorek,
3 łyżki oliwa,
ocet jabłkowy,
Sól,
pieprz biały
Buraki umyć ugotować obrać i zetrzeć na tarce duże oczka. Jabłka obrać i także zetrzeć na tarce duże oczka.Marchewkę umyć obrać z skórki i zetrzeć na tarce duże lub małe oczka. Składniki mieszamy i dodajemy drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek . doprawiamy sola ,pieprzem i octem jabłkowym . Na koniec dodajemy olej mieszamy i odstawiamy do lodówki .
Surówka z buraczków z szczypiorkiem
składniki
5 szt buraki,
3 szt marchewki,
2 szt jabłka,
1 szt cebuli,
szczypiorek,
3 łyżki oliwa,
ocet jabłkowy,
Sól,
pieprz biały
Buraki umyć ugotować obrać i zetrzeć na tarce duże oczka. Jabłka obrać i także zetrzeć na tarce duże oczka.Marchewkę umyć obrać z skórki i zetrzeć na tarce duże lub małe oczka. Składniki mieszamy i dodajemy drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek . doprawiamy sola ,pieprzem i octem jabłkowym . Na koniec dodajemy olej mieszamy i odstawiamy do lodówki .
środa, 26 grudnia 2012
Dorsz w kolorowej papryce
Wspaniała bardzo smaczna przystawka na zimno . Polecam na imprezy rodzinne i karnawał
Dorsz w kolorowej papryce
składniki
1 kg dorsz,
1/2 szklanki mąka,
2 szt papryka czerwona,
1 szt papryka żółta,
1 szt papryka zielona,
5 szt ogórki konserwowe,
ZALEWA,
3 szt cebule,
1/2 szklanki olej,
6 łyżek ocet,
6 łyżek cukier,
3 łyżki ketchup,
6 ziarenek ziele angielskie,
3 szt liść laurowy,
6 ziarenek pieprz czarny,
1 łyżeczka Sól,
1/2 szklanki woda
Filety z dorsza myjemy osuszamy solimy do smaku . Obtaczamy w mące i smażymy . PO usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia . Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki . Ogórki kroimy w kostkę . Warzywa wrzucamy na wrzątek ok 2 szklanki wody na ok 4 min . Odcedzamy i układamy na rybę . Gotujemy zalewę . Wodę ,olej ketchup ,pokrojoną cebulę i przyprawy zagotowujemy . Gotujemy ok 5 min . Po 5-6 minutach gotowania polewamy tą gęstą zalewą rybę z warzywami . Studzimy w lodówce .Podajemy na zimno .
Dorsz w kolorowej papryce
składniki
1 kg dorsz,
1/2 szklanki mąka,
2 szt papryka czerwona,
1 szt papryka żółta,
1 szt papryka zielona,
5 szt ogórki konserwowe,
ZALEWA,
3 szt cebule,
1/2 szklanki olej,
6 łyżek ocet,
6 łyżek cukier,
3 łyżki ketchup,
6 ziarenek ziele angielskie,
3 szt liść laurowy,
6 ziarenek pieprz czarny,
1 łyżeczka Sól,
1/2 szklanki woda
Filety z dorsza myjemy osuszamy solimy do smaku . Obtaczamy w mące i smażymy . PO usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia . Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki . Ogórki kroimy w kostkę . Warzywa wrzucamy na wrzątek ok 2 szklanki wody na ok 4 min . Odcedzamy i układamy na rybę . Gotujemy zalewę . Wodę ,olej ketchup ,pokrojoną cebulę i przyprawy zagotowujemy . Gotujemy ok 5 min . Po 5-6 minutach gotowania polewamy tą gęstą zalewą rybę z warzywami . Studzimy w lodówce .Podajemy na zimno .
Szarlotka królewska
Jest to ciasto które pasuje na każdą okazję ,bardzo łatwe w zrobieniu nie może się nie udać . Smakuje wyśmienicie .
Szarlotka królewska
składniki
Biszkopt,
1 szkl mąki,
1 szkl cukru
5 szt jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa jabłkowa,
1,5 kg jabłka,
0,5 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa,
Krem,
2 łyżki kasza manna,
2 szklanki mleko,
1 masło
2 szt budyń śmietankowy,
3 łyżki cukru
1 szt czekolady
Najpierw pieczemy biszkopt. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia . Ubijamy białka z odrobina soli ,pomalutku dosypujemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka .Kolejno dodajemy mąkę ale już mieszamy tylko łyżką. Wlewamy ciasto do formy .Pieczemy ok 30 min .
Masa jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę . Jabłka smażymy z cukrem .Gdy jabłka lekko się rozgotują wsypujemy galaretkę .Mieszamy . Na biszkopt wykładamy jabłka .Teraz robimy masę budyniową . Zimne mleko mieszamy z kaszą i budyniami .Dodajemy cukier do smaku. Mleko podgrzewamy i zagotowujemy aż masa zgęstnieje . Budyń studzimy . Zimny budyń miksujemy z masłem. Masę wykładamy na jabłka . Wstawiamy do lodówki . Czekoladę rozpuszczamy z odrobina mleka . Polewamy ciasto .
Szarlotka królewska
składniki
Biszkopt,
1 szkl mąki,
1 szkl cukru
5 szt jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa jabłkowa,
1,5 kg jabłka,
0,5 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa,
Krem,
2 łyżki kasza manna,
2 szklanki mleko,
1 masło
2 szt budyń śmietankowy,
3 łyżki cukru
1 szt czekolady
Najpierw pieczemy biszkopt. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia . Ubijamy białka z odrobina soli ,pomalutku dosypujemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka .Kolejno dodajemy mąkę ale już mieszamy tylko łyżką. Wlewamy ciasto do formy .Pieczemy ok 30 min .
Masa jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę . Jabłka smażymy z cukrem .Gdy jabłka lekko się rozgotują wsypujemy galaretkę .Mieszamy . Na biszkopt wykładamy jabłka .Teraz robimy masę budyniową . Zimne mleko mieszamy z kaszą i budyniami .Dodajemy cukier do smaku. Mleko podgrzewamy i zagotowujemy aż masa zgęstnieje . Budyń studzimy . Zimny budyń miksujemy z masłem. Masę wykładamy na jabłka . Wstawiamy do lodówki . Czekoladę rozpuszczamy z odrobina mleka . Polewamy ciasto .
wtorek, 25 grudnia 2012
Gwiazdeczki z makiem i bakaliami
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć makaronu z makiem i bakaliami . w tym roku w moim domu gwiazdeczki z makiem bakaliami i nuta rumu .
Gwiazdeczki z makiem i bakaliami
składniki
Gwiazdeczki z makiem i bakaliami
składniki
- mak 1 szklanka
- makaron gwiazdki małe opakowanie
- miód prawdziwy 4 łyżki
- rodzynki 1 opakowanie
- orzechy włoskie ok 1 szklanki
- mleko 2 szklanki
- olejek rumowy
- masło 1 łyżeczka
Makron gwiazdki gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu
odcedzamy . Mak płuczemy zalewamy mlekiem gotujemy na małym ogniu ok 20
min. Następnie gasimy ogień i zostawiamy aż ostygnie - odcedzamy i
mielimy przez maszynkę. Rodzynki i orzechy zalewamy wrzątkiem . Po ok 10
min bakalie odcedzamy . W garneczku podgrzewamy zmielony mak dodajemy
masło miód ,bakalie . Taką masę dodajemy do makaronu mieszamy i
perfumujemy olejkiem rumowym . Podajemy .
Karnawałowa sałatka śledziowo-pieczarkowa z majonezem Kętrzyńskim
W okresie karnawału lubimy robić imprezki ta sałatka wspaniale na nie pasuje .Jest szybka wydajna i smaczna
Do zrobienia tej sałatki użyłam majonezu Kętrzyńskiego . Jest delikatny w smaku i wspinalnie pasuje do tej sałatki .
Karnawałowa sałatka śledziowa - pieczarkowa
składniki
4 szt śledzie w oleju,
2 szt cebuli mniejszej
1/2 słoika pieczarki marynowane,
pieprz biały do smaku
1 szt jabłko,
3 łyżki majonezu Kętrzyński 3 łyżki śmietany
Śledzie wyciągamy z zalewy olejowej i odcedzamy . Następnie kroimy je w malutką kosteczkę. Cebulę ok 2 mniejsze sztuki obieramy i kroimy w małą kosteczkę ,solimy i odstawiamy. Pieczarki odcedzamy zalewy i kroimy drobniutko. Jabłko obieramy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę . Wszystkie składniki dokładnie mieszamy . dodajemy majonez i śmietanę . doprawiamy pieprzem białym. Chłodzimy ,ozdabiamy majonezem i pieczarkami.
Do zrobienia tej sałatki użyłam majonezu Kętrzyńskiego . Jest delikatny w smaku i wspinalnie pasuje do tej sałatki .
Karnawałowa sałatka śledziowa - pieczarkowa
składniki
4 szt śledzie w oleju,
2 szt cebuli mniejszej
1/2 słoika pieczarki marynowane,
pieprz biały do smaku
1 szt jabłko,
3 łyżki majonezu Kętrzyński 3 łyżki śmietany
Śledzie wyciągamy z zalewy olejowej i odcedzamy . Następnie kroimy je w malutką kosteczkę. Cebulę ok 2 mniejsze sztuki obieramy i kroimy w małą kosteczkę ,solimy i odstawiamy. Pieczarki odcedzamy zalewy i kroimy drobniutko. Jabłko obieramy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę . Wszystkie składniki dokładnie mieszamy . dodajemy majonez i śmietanę . doprawiamy pieprzem białym. Chłodzimy ,ozdabiamy majonezem i pieczarkami.
Zawijane śledzie z cebulą chilli
Prosta szybka smaczna przystawka z śledzi w oleju z cebula o smaku chilli.
Zawijane śledzie z cebulą chilli
składniki
10 szt śledzie w oleju,
3 szt cebuli,
papryczka chilli,
olej,
ocet jabłkowy,
Sól,
4 szt korniszony,
10 szt oliwki zielone,
pieprz
Śledzie dobrze odsączamy z oleju . Korniszony kroimy na cztery wzdłuż. Na każdego śledzia kładziemy kawałek korniszona i zawijamy . Spinamy wykałaczka i dopinamy oliwkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka solimy i odstawiamy . Do cebuli dodajemy pokrojoną papryczkę chilli .Dodajemy ocet do smaku i olej. Mieszamy .Doprawiamy pieprzem . Do cebuli wkładamy zawijane śledzie i wstawiamy wszystko do lodówki na kilka godzin .
Zawijane śledzie z cebulą chilli
składniki
10 szt śledzie w oleju,
3 szt cebuli,
papryczka chilli,
olej,
ocet jabłkowy,
Sól,
4 szt korniszony,
10 szt oliwki zielone,
pieprz
Śledzie dobrze odsączamy z oleju . Korniszony kroimy na cztery wzdłuż. Na każdego śledzia kładziemy kawałek korniszona i zawijamy . Spinamy wykałaczka i dopinamy oliwkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka solimy i odstawiamy . Do cebuli dodajemy pokrojoną papryczkę chilli .Dodajemy ocet do smaku i olej. Mieszamy .Doprawiamy pieprzem . Do cebuli wkładamy zawijane śledzie i wstawiamy wszystko do lodówki na kilka godzin .
Kedgeree-jajka z kurczakiem i ryżem
Coś co lubię ,lekkie aromatyczne doprawione i smaczne .
Kedgeree-jajka z kurczakiem i ryżem
składniki
1 szt piersi z kurczaka,
2 szt jajka,
20 dag ryż Podravka
liść laurowy,
1 cm imbir świeży,
3 szt czosnek,
6 dag sklarowanego masła,
2 łyżeczki curry,
2 szt pomidorów
cytryna,
1/2 szt papryczki chilli,
Sól
Jajka ugotować na twardo ok 10min . Po tym czasie przelać zimna wodą. Obrać pokroić w ćwiartki . Filet z kurczaka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w kawałki
. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na maśle zeszklić starty imbir u posiekany czosnek .Następnie dodać curry .Mieszamy dodajemy pokrojone bez skórki i pestek pomidory i dodajemy sok z cytryny . Dodać posiekane chilli ,ryż , kurczaka i jajka. Delikatnie mieszamy doprawiamy solą do smaku .
Kedgeree-jajka z kurczakiem i ryżem
składniki
1 szt piersi z kurczaka,
2 szt jajka,
20 dag ryż Podravka
liść laurowy,
1 cm imbir świeży,
3 szt czosnek,
6 dag sklarowanego masła,
2 łyżeczki curry,
2 szt pomidorów
cytryna,
1/2 szt papryczki chilli,
Sól
Jajka ugotować na twardo ok 10min . Po tym czasie przelać zimna wodą. Obrać pokroić w ćwiartki . Filet z kurczaka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w kawałki
. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na maśle zeszklić starty imbir u posiekany czosnek .Następnie dodać curry .Mieszamy dodajemy pokrojone bez skórki i pestek pomidory i dodajemy sok z cytryny . Dodać posiekane chilli ,ryż , kurczaka i jajka. Delikatnie mieszamy doprawiamy solą do smaku .
poniedziałek, 24 grudnia 2012
Sałatka jajeczna z salami
Lekka zdrowa sałatka jajeczna z kiełbasy salami i dodatkiem kiełków
Sałatka jajeczna z salami
składniki
1 opakowanie kiełki rzodkiewki,
15 dag kiełbasy salami,
5 szt jajka,
olej,
Sól,
pieprz kolorowy ziarnisty
1 ogórek zielony,
1/2 szt cebuli
Kiełbasę salami kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego obieramy z skórki i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu studzimy ,obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy kiełki rzodkiewki. Cebule ok 1/2 szt obieramy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z sobą. Dodajemy olej ,sól i pieprz do smaku . Chłodzimy i podajemy.
Sałatka jajeczna z salami
składniki
1 opakowanie kiełki rzodkiewki,
15 dag kiełbasy salami,
5 szt jajka,
olej,
Sól,
pieprz kolorowy ziarnisty
1 ogórek zielony,
1/2 szt cebuli
Kiełbasę salami kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego obieramy z skórki i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu studzimy ,obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy kiełki rzodkiewki. Cebule ok 1/2 szt obieramy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z sobą. Dodajemy olej ,sól i pieprz do smaku . Chłodzimy i podajemy.
Drobna sałatka śledziowa
Smaczna sałatka śledziowa lekka mało kaloryczna , polecam na karnawał i święta .
Drobna sałatka śledziowa
składniki
4 szt śledzie w oleju,
5 szt korniszony,
2 cebule,
2 szt jabłko,
pieprz biały
szczypiorek,
1 łyżka majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego
Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Korniszony odcedzamy z zalewy i kroimy w małą kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Śledzia odcedzamy dobrze z oleju i kroimy w malutką kosteczkę. Jogurt naturalny mieszamy z łyżką majonezu i dodajemy do sałatki. Szczypiorek siekamy. Sałatkę mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Drobna sałatka śledziowa
składniki
4 szt śledzie w oleju,
5 szt korniszony,
2 cebule,
2 szt jabłko,
pieprz biały
szczypiorek,
1 łyżka majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego
Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Korniszony odcedzamy z zalewy i kroimy w małą kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Śledzia odcedzamy dobrze z oleju i kroimy w malutką kosteczkę. Jogurt naturalny mieszamy z łyżką majonezu i dodajemy do sałatki. Szczypiorek siekamy. Sałatkę mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Świąteczne ciasteczka
Nie ma świąt bez ciasteczek kolorowych ,można powiesić na choince albo zajadać do gorącej czekolady .
Świąteczne ciasteczka
składniki
1 szt cukier waniliowy Winiary
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 szkl mąki,
70 dag masła,
50 g cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 szt żółtko,
3 szt jajka,
kolorowy lukier
Na stolnice przesiewamy mąkę ,dodajemy proszek do pieczenia i pokrojone masło. Jajka mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną dodajemy do ciasta. wszystko siekamy i urabiamy. Robimy kule i wstawiamy do lodówki na ok 45 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach .Jak ostygną dekorujemy je kolorowym lukrem ,posypka lub lukrowymi flamastrami.
Świąteczne ciasteczka
składniki
1 szt cukier waniliowy Winiary
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 szkl mąki,
70 dag masła,
50 g cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 szt żółtko,
3 szt jajka,
kolorowy lukier
Na stolnice przesiewamy mąkę ,dodajemy proszek do pieczenia i pokrojone masło. Jajka mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną dodajemy do ciasta. wszystko siekamy i urabiamy. Robimy kule i wstawiamy do lodówki na ok 45 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach .Jak ostygną dekorujemy je kolorowym lukrem ,posypka lub lukrowymi flamastrami.
niedziela, 23 grudnia 2012
Sałatka szpinakowa z paluszkami krabowymi
Lekka dietetyczna sałatka z szpinaku świeżego z dodatkiem oliwek i paluszków krabowych
Sałatka szpinakowa z paluszkami krabowymi
składniki
1 garść szpinaku,
4 łyżki oliwki zielone,
4 sztuki paluszki krabowe,
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego Zielony Nurt
sól morska,
pieprz kolorowy ziarnisty
kiełki rzodkiewki
Szpinak myjemy osuszamy w suszarce do sałaty i układamy na półmisku . dodajemy odcedzone zielone oliwki . Paluszki krabowe kroimy w kawałki dodajemy do sałatki. Na wierz dodajemy kiełki rzodkiewki. Do oleju dodajemy sól,pieprze i wyciśnięty czosnek mieszamy i polewamy sałatkę .
Sałatka szpinakowa z paluszkami krabowymi
składniki
1 garść szpinaku,
4 łyżki oliwki zielone,
4 sztuki paluszki krabowe,
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego Zielony Nurt
sól morska,
pieprz kolorowy ziarnisty
kiełki rzodkiewki
Szpinak myjemy osuszamy w suszarce do sałaty i układamy na półmisku . dodajemy odcedzone zielone oliwki . Paluszki krabowe kroimy w kawałki dodajemy do sałatki. Na wierz dodajemy kiełki rzodkiewki. Do oleju dodajemy sól,pieprze i wyciśnięty czosnek mieszamy i polewamy sałatkę .
Łosoś z brokułową kaszą
Taką rybkę z czym by nie podał będzie wspaniała .U mnie dziś z kaszą brokułową mmmm pycha
Kaszę ugotowałam z dodatkiem Vegety Natur - same naturalne przyprawy i suszone warzywka
Do łososia użyłam pysznego zdrowego oleju
Kaszę gotowałam z dodatkiem przyprawy Vegeta Natur Podravka- .Przyprawa bez wzmacniaczy smaku i bez dodatku aromatów i barwników .
Łosoś z brokułową kaszą
składniki
3 szt fileta z łososia,
1 szt brokuł,
1 łyżka masła
1 woreczek kaszy jaglanej
przyprawa uniwersalna Vegeta natur
oliwki zielone,
1 ząbek czosnku
pieprz biały
olej rzepakowy Zielony Nurt
Sól morska- MŁYNEK
Filet z łosia myjemy osuszamy kropimy olejem rzepakowym solimy i doprawiamy pieprzem. Grillujemy na patelni grillowej. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Brokuła myjemy tniemy na kawałki i gotujemy na parze. Ugotowany miksujemy na masę . Takiego brokuła dodajemy do kaszy. Doprawiamy sola pieprzem i łyżką masła .Dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Wykładamy na talerz łososia i kaszę . Ozdabiamy oliwką
Kaszę ugotowałam z dodatkiem Vegety Natur - same naturalne przyprawy i suszone warzywka
Do łososia użyłam pysznego zdrowego oleju
Kaszę gotowałam z dodatkiem przyprawy Vegeta Natur Podravka- .Przyprawa bez wzmacniaczy smaku i bez dodatku aromatów i barwników .
Łosoś z brokułową kaszą
składniki
3 szt fileta z łososia,
1 szt brokuł,
1 łyżka masła
1 woreczek kaszy jaglanej
przyprawa uniwersalna Vegeta natur
oliwki zielone,
1 ząbek czosnku
pieprz biały
olej rzepakowy Zielony Nurt
Sól morska- MŁYNEK
Filet z łosia myjemy osuszamy kropimy olejem rzepakowym solimy i doprawiamy pieprzem. Grillujemy na patelni grillowej. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Brokuła myjemy tniemy na kawałki i gotujemy na parze. Ugotowany miksujemy na masę . Takiego brokuła dodajemy do kaszy. Doprawiamy sola pieprzem i łyżką masła .Dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Wykładamy na talerz łososia i kaszę . Ozdabiamy oliwką
Piernikowe muffinki
Pyszne aromatyczne smaczne nie tylko w święta . Robimy je szybciutko ,każdy sobie poradzi .
Piernikowe muffinki
składniki
2 szklanki mąka,
3 łyżki cukier,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki miodu prawdziwego
1 szklanka mleka,
1/3 szklanki oleju,
1 jajko,
1 łyżka Przyprawa do piernika,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżki rodzynek
Potrzebne nam będą dwie miski . Do jednej dajemy produkty suche tj cukier,mąkę ,kakao,przyprawę do piernika ,proszek do pieczenia rodzynki i mieszamy . Do drugiej miski dajemy produkty mokre mleko,jajko,ole miód i ubijamy .
Do Produktów suchych wlewamy produkty mokre i mieszamy dobrze . Do formy muffinkowej wkładamy piloty .Nakładamy ciasto ale nie do całego papilota ,ciasto urośnie tak ok 3/4 papilota. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni pieczemy ok 20 min . Dekorujemy kolorowym lukrem .
Piernikowe muffinki
składniki
2 szklanki mąka,
3 łyżki cukier,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki miodu prawdziwego
1 szklanka mleka,
1/3 szklanki oleju,
1 jajko,
1 łyżka Przyprawa do piernika,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżki rodzynek
Potrzebne nam będą dwie miski . Do jednej dajemy produkty suche tj cukier,mąkę ,kakao,przyprawę do piernika ,proszek do pieczenia rodzynki i mieszamy . Do drugiej miski dajemy produkty mokre mleko,jajko,ole miód i ubijamy .
Do Produktów suchych wlewamy produkty mokre i mieszamy dobrze . Do formy muffinkowej wkładamy piloty .Nakładamy ciasto ale nie do całego papilota ,ciasto urośnie tak ok 3/4 papilota. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni pieczemy ok 20 min . Dekorujemy kolorowym lukrem .
sobota, 22 grudnia 2012
Miodowa pigwówka - nie tylko od święta
Miodowa pigwówka -najsmaczniejsza na świecie i nie tylko dla tego ,ze robiona prze mojego tatusia :)
Miodowa pigwówka
składniki
50 dag pigwa,
30 dag cukru
1/2 szklanki miód naturalny,
3/4 litra wódka z spirytusu- rozmajony spirytus
Pigwę myjemy wyjmujemy gniazda ,przecinamy na ósemki lub kroimy w gruba kostkę .Wkładamy do słoika zasypujemy cukrem .Dolewamy 3/4 litra wódki z spirytusu -czyli rozmajonego spirytusu ,wódka kupna jest słabsza. Odstawiamy zamknięty słoik na ok 4 tygodnie .Po tym czasie odcedzamy napój od owoców. Dolewamy miód .Mieszamy dobrze i rozlewamy do butelek . Zostawiamy w butelkach jeszcze na ok 3-4 dni. Pigwówka jest gotowa do spożycia .
Miodowa pigwówka
składniki
50 dag pigwa,
30 dag cukru
1/2 szklanki miód naturalny,
3/4 litra wódka z spirytusu- rozmajony spirytus
Pigwę myjemy wyjmujemy gniazda ,przecinamy na ósemki lub kroimy w gruba kostkę .Wkładamy do słoika zasypujemy cukrem .Dolewamy 3/4 litra wódki z spirytusu -czyli rozmajonego spirytusu ,wódka kupna jest słabsza. Odstawiamy zamknięty słoik na ok 4 tygodnie .Po tym czasie odcedzamy napój od owoców. Dolewamy miód .Mieszamy dobrze i rozlewamy do butelek . Zostawiamy w butelkach jeszcze na ok 3-4 dni. Pigwówka jest gotowa do spożycia .
Gołąbki w wodorostach
Gołąbki w wodorostach
-
Zdrowe smaczne i wegetariańskie
6 szt Wodorostów
1 szkl ryżu KUPIEC
1 szt cebuli,
20 dag pieczarki,
Sól,
pieprz biały
1 łyżka oleju rzepakowego Zielony Nurt
sos sojowy,
2 ząbki czosnku
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Pieczarki kroimy drobniutko,cebule obieramy i siekamy .Na oleju podsmażamy pieczarki z cebulką .Dodajemy wyciśnięty czosnek . Doprawiamy sola i pieprzem . Zawartość patelni dodajemy do ryżu .Mieszamy razem i doprawiamy sosem sojowym . Wodorosty lekko zwilżajmy wodą .Na środek dajemy kulkę z ryżu i zawijamy jak gołąbka . Przewiązujemy szczypiorkiem .
Salsa ogórkowa z chilli i sadzonym
Smaczne zdrowe szybkie pożywne czyli moje ulubione :)
Salsa ogórkowa z chilli i sadzonym
składniki
1 szt ogórek zielony,
1 szt cebula,
1/4 szt papryczka chilli,
1 łyżka olej rzepakowy Zielony Nurt
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska- MŁYNEK,
2 szt jajka,
1 pęczek szczypiorku
Ogórka zielonego długiego myjemy obieramy z skórki i kroimy w drobna kostkę .Cebule siekamy i dodajemy do ogórka. Papryczkę czyli myjemy usuwamy pestki kroimy drobno. Składniki mieszamy z olejem rzepakowym. Doprawiamy sola i pierzem kolorowym . Jajka myjemy rozbijamy i smażymy na sadzone . Solimy doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem .
Salsa ogórkowa z chilli i sadzonym
składniki
1 szt ogórek zielony,
1 szt cebula,
1/4 szt papryczka chilli,
1 łyżka olej rzepakowy Zielony Nurt
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska- MŁYNEK,
2 szt jajka,
1 pęczek szczypiorku
Ogórka zielonego długiego myjemy obieramy z skórki i kroimy w drobna kostkę .Cebule siekamy i dodajemy do ogórka. Papryczkę czyli myjemy usuwamy pestki kroimy drobno. Składniki mieszamy z olejem rzepakowym. Doprawiamy sola i pierzem kolorowym . Jajka myjemy rozbijamy i smażymy na sadzone . Solimy doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem .
Piernikowe bałwanki
Nie są to typowe pierniczki ,są mięciutkie i rozpływają się w ustach .
Piernikowe bałwanki
składniki
Piernikowe bałwanki
składniki
- margaryna 25 dekagramów
- cukier 1 szklanka
- kakao 3 łyżki
- mąka 2.5 szklanki
- soda 3 łyżeczki
- przyprawa do piernika 2 łyżeczki
- banan 1 sztuka
- jajka 4 sztuki
piątek, 21 grudnia 2012
Na rozgrzewkę czekolada z wiśniami
Zimno dlatego polecam coś słodkiego i smacznego na rozgrzewkę i dobry humor
Na rozgrzewkę czekolada z wiśniami
składniki
2 szklanki mleka,
1/2 szt czekolady,
2 łyzeczki konfitury wiśniowej Premium rosa
Mleko podgrzewamy. Czekoladę mleczna lub gorzką łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w misce nad kąpielą wodną . ciepłe mleko wlewamy do rozpuszczonej czekolady -mieszamy dobrze . dodajemy 2 łyzeczki konfitury wiśniowej .Mieszamy .Podajemy na ciepło .
Na rozgrzewkę czekolada z wiśniami
składniki
2 szklanki mleka,
1/2 szt czekolady,
2 łyzeczki konfitury wiśniowej Premium rosa
Mleko podgrzewamy. Czekoladę mleczna lub gorzką łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w misce nad kąpielą wodną . ciepłe mleko wlewamy do rozpuszczonej czekolady -mieszamy dobrze . dodajemy 2 łyzeczki konfitury wiśniowej .Mieszamy .Podajemy na ciepło .
Sałatka obiadowa czerwona
Nie ma obiadku bez surówki . w moim domku zagościła pomidorowo ogórkowa z olejem rzepakowymi nutką chrzanu ,
Sałatka obiadowa czerwona z chrzanem
składniki
3 pomidory,
3 szt ogórki kiszone
10 szt oliwki zielone,
1 łyżka chrzanu tartego
sól do smaku,
pieprz biały
1 cebula biała,
1 łyżka oleju rzepakowego Zielony NUrt
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone odcedzamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Oliwki zielone kroimy na połówki. Cebule obieramy i siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Dodajemy łyżkę chrzanu. Doprawiamy solą ,pieprzem i olejem .Mieszamy i odstawiamy do lodówki
Olej Rzepakowy nadaje wspaniały posmak i zdrowie :)
.
Sałatka obiadowa czerwona z chrzanem
składniki
3 pomidory,
3 szt ogórki kiszone
10 szt oliwki zielone,
1 łyżka chrzanu tartego
sól do smaku,
pieprz biały
1 cebula biała,
1 łyżka oleju rzepakowego Zielony NUrt
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone odcedzamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Oliwki zielone kroimy na połówki. Cebule obieramy i siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Dodajemy łyżkę chrzanu. Doprawiamy solą ,pieprzem i olejem .Mieszamy i odstawiamy do lodówki
Olej Rzepakowy nadaje wspaniały posmak i zdrowie :)
.
Test kremu do rąk i paznokci -
Zimą nasze ręce są wystawione na złe warunki atmosferyczne mróz ,wiatr ,śnieg . W kuchni też namyjemy się naczyń i garnków ,latem pracujemy w ogródkach itd .....ręce kobiety ciężko pracują przez okrągły rok .
ręce to nasza wizytówka dbajmy o nie i używajmy dobrych kremów do ich pielęgnacji.
Dostałam do testowania krem ,okazał się wspaniały - na gołe oko widać jak wspaniale działa już po pierwszym użyciu .
Krem do rąk i paznokci na bazie pantenolu z ko-enzymem Q10. Jest nietłustym kremem łatwo się wchłaniającym. Powoduje, że skóra staje się delikatna i miękka. Pantenol i ko-enzym Q10 nawilżają i odżywiają ręce, zmiękczają naskórek i wzmacniają paznokcie.
krem można kupić w sklepie https://sklep.tenex.pl/produkt/82/Krem_do_rak_i_paznokci.html
Krem kosztuje ok 11 zł - pachnie wspaniale i działa !!!!!!!
ręce to nasza wizytówka dbajmy o nie i używajmy dobrych kremów do ich pielęgnacji.
Dostałam do testowania krem ,okazał się wspaniały - na gołe oko widać jak wspaniale działa już po pierwszym użyciu .
Krem do rąk i paznokci na bazie pantenolu z ko-enzymem Q10. Jest nietłustym kremem łatwo się wchłaniającym. Powoduje, że skóra staje się delikatna i miękka. Pantenol i ko-enzym Q10 nawilżają i odżywiają ręce, zmiękczają naskórek i wzmacniają paznokcie.
krem można kupić w sklepie https://sklep.tenex.pl/produkt/82/Krem_do_rak_i_paznokci.html
Krem kosztuje ok 11 zł - pachnie wspaniale i działa !!!!!!!
Makaron z szpinakiem i soczewicą z patelni
Moja propozycja na szybki smaczny i bardzo zdrowy obiadek dla całej rodziny .
Makaron z szpinakiem i soczewicą z patelni
składniki
1/2 opakowania Makaron razowy,
1/2 puszki soczewica z puszki,
1 garść szpinaku,
2 ząbki czosnku
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
przyprawa w płynie,
olej rzepakowy ZIELONY NURT
1 szt cebuli,
10 dag szynki
Szpinak świeży myjemy osuszamy i kroimy . Makaron gotujemy według przepisu w lekko osolonej wodzie .Po ugotowaniu odcedzamy. Cebule siekamy ,czosnek wyciskamy przez praskę . Szynkę kroimy w plasterki następnie w paseczki. Na patelni na leju rzepakowym podsmażamy cebulkę dodajemy pokrojony szpinak i wyciśnięty czosnek . Smażymy chwilę , dodajemy odsączoną soczewicę i pokrojona szynkę . Mieszamy . Dodajemy odcedzony makaron . Mieszamy razem ,doprawiamy sola pieprzem i przyprawa w płynie .
Wykorzystałam olej rzepakowy Zielony NURT
Makaron z szpinakiem i soczewicą z patelni
składniki
1/2 opakowania Makaron razowy,
1/2 puszki soczewica z puszki,
1 garść szpinaku,
2 ząbki czosnku
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
przyprawa w płynie,
olej rzepakowy ZIELONY NURT
1 szt cebuli,
10 dag szynki
Szpinak świeży myjemy osuszamy i kroimy . Makaron gotujemy według przepisu w lekko osolonej wodzie .Po ugotowaniu odcedzamy. Cebule siekamy ,czosnek wyciskamy przez praskę . Szynkę kroimy w plasterki następnie w paseczki. Na patelni na leju rzepakowym podsmażamy cebulkę dodajemy pokrojony szpinak i wyciśnięty czosnek . Smażymy chwilę , dodajemy odsączoną soczewicę i pokrojona szynkę . Mieszamy . Dodajemy odcedzony makaron . Mieszamy razem ,doprawiamy sola pieprzem i przyprawa w płynie .
Wykorzystałam olej rzepakowy Zielony NURT
czwartek, 20 grudnia 2012
Zupa z kalarepy i fasolki zagęszczana kaszką manną
Smaczna zupka i w środku zimy możemy poczuć lato :)
Zupa z kalarepy i fasolki zagęszczana kaszką manną
składniki
3 szt skrzydełka kurczaka,
1 garść fasolki szparagowej
2 szt kalarepka młoda,
2 marchewki
4 łyżki kaszka manna,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
koperek,
śmietana 18 proc,
przyprawa uniwersalna,
2 ziemniaki
Do garnka z woda wkładamy umyte skrzydełka i gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie. Ziemniaki obieramy kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy drobno. Kalarepkę obieramy z skórki i kroimy w kostkę. Fasolkę myjemy zostawiamy w całości. Wszystkie warzywa dodajemy do zupy . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i gotujemy do miękkości warzyw . Następnie zaciągamy zupę śmietaną i dodajemy pokrojony koperek .
Zupa z kalarepy i fasolki zagęszczana kaszką manną
składniki
3 szt skrzydełka kurczaka,
1 garść fasolki szparagowej
2 szt kalarepka młoda,
2 marchewki
4 łyżki kaszka manna,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
koperek,
śmietana 18 proc,
przyprawa uniwersalna,
2 ziemniaki
Do garnka z woda wkładamy umyte skrzydełka i gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie. Ziemniaki obieramy kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy drobno. Kalarepkę obieramy z skórki i kroimy w kostkę. Fasolkę myjemy zostawiamy w całości. Wszystkie warzywa dodajemy do zupy . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i gotujemy do miękkości warzyw . Następnie zaciągamy zupę śmietaną i dodajemy pokrojony koperek .
Koperkowa kasza jaglana z kurczakiem
Nie żałujmy w naszej kuchni kaszy . są zdrowsze od ziemniaków i makaronów . Mamy na rynku bardzo duży ich wybór ,tylko smakować i wybierać .
Koperkowa kasza z kurczakiem
składniki
2 woreczki kaszy jęczmienna Kupiec
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 pęczek koperku,
3 łyżki masła,
1 szt kostka warzywna
pierś z kurczaka
Kaszę jęczmienną gotujemy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej według przepisu na opakowaniu . Gotujemy na małym ogniu . Po ugotowaniu dodajemy posiekany koperek i 2 łyżki masła .Mieszamy. Kaszę przekładamy do miseczek i serwujemy na talerzu . Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż . Kostkę warzywna kruszymy i mieszamy z olejem . Smarujemy pierś z każdej strony i smażymy na patelni z dodatkiem masła. Taką pierś kroimy w paski i układamy na kaszy.
Koperkowa kasza z kurczakiem
składniki
2 woreczki kaszy jęczmienna Kupiec
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 pęczek koperku,
3 łyżki masła,
1 szt kostka warzywna
pierś z kurczaka
Kaszę jęczmienną gotujemy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej według przepisu na opakowaniu . Gotujemy na małym ogniu . Po ugotowaniu dodajemy posiekany koperek i 2 łyżki masła .Mieszamy. Kaszę przekładamy do miseczek i serwujemy na talerzu . Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż . Kostkę warzywna kruszymy i mieszamy z olejem . Smarujemy pierś z każdej strony i smażymy na patelni z dodatkiem masła. Taką pierś kroimy w paski i układamy na kaszy.
Olej Rzepakowy Zielony Nurt w mojej kuchni
Do mojej kuchni zawitał Olej Rzepakowy Zielony NURT .
Zdrowa kuchnia to moja dewiza dla tego taki olej to podstawa zdrowego posiłku . Polecam go każdemu dbającemu o zdrowie i urodę . Dla dużych i małych dla mężczyzny i kobiety .
Kilka słów o tym co go wyróżnia od innych olejów pojawiających się na naszym rynku .
Olej jest sprzedawany w butelkach 500ml i 1000 ml . Cena jego to 16 zł za 500ml i 26 zł za 1 litr.
Myślę ,ze to cena dobra za takie doznania smakowe i zdrowie .
Sałatka szpinakowa z liczi
składniki
1 garść szpinaku,
4 szt liczi,
1o dag kabanosa,
2 łyżki oleju rzepakowego Zielony NUrt
sól ziołowa
Szpinak świeży myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Kabanosy kroimy w plasterki . Owoc liczi obieramy przecinamy wyciągamy pestkę i połówki dodajemy do sałatki . Całą sałatkę polewamy olejem rzepakowym i doprawiamy sola ziołową . Polecam
Zdrowa kuchnia to moja dewiza dla tego taki olej to podstawa zdrowego posiłku . Polecam go każdemu dbającemu o zdrowie i urodę . Dla dużych i małych dla mężczyzny i kobiety .
Kilka słów o tym co go wyróżnia od innych olejów pojawiających się na naszym rynku .
Tłoczony na zimno olej rzepakowy
powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego
rzepaku o wysokiej zawartości NNKT , witamin A, E, D3, oraz K. Jego
charakterystyczny smak oraz intensywny żółty kolor nadaje potrawom
niepowtarzalny smak i aromat. Nadaje się zarówno do surówek, sałatek jak
i do smażenia.
Olej rzepakowy nazywany jest oliwą
północy ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z
oliwek oraz walory zdrowotne. Między innymi reguluje przemianę materii,
zapobiega miażdżycy oraz obniża poziom złego poziomu cholesterolu, a
podnosi poziom dobrego.
Bez dodatków i konserwantów produkt w 100% naturalny z polskich upraw.Olej jest sprzedawany w butelkach 500ml i 1000 ml . Cena jego to 16 zł za 500ml i 26 zł za 1 litr.
Myślę ,ze to cena dobra za takie doznania smakowe i zdrowie .
Sałatka szpinakowa z liczi
składniki
1 garść szpinaku,
4 szt liczi,
1o dag kabanosa,
2 łyżki oleju rzepakowego Zielony NUrt
sól ziołowa
Szpinak świeży myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Kabanosy kroimy w plasterki . Owoc liczi obieramy przecinamy wyciągamy pestkę i połówki dodajemy do sałatki . Całą sałatkę polewamy olejem rzepakowym i doprawiamy sola ziołową . Polecam
Subskrybuj:
Posty (Atom)