Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem ekologicznych produktów SYMBIO
Tym razem wzięłam się za fasolę mung - jej ziarenka sa fantastyczne , takie malutkie i zieloniutkie :)
Aby fasolkę szybciej ugotować należy ją namoczyć , można na noc ale tez można kilka godzin przed gotowaniem.
A czego dowiedziałam się o tej fasoli:) .Jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A. Dieta zawierająca fasolę mung korzystnie wpływa przede wszystkim na
funkcjonowanie systemu nerwowego, a to za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego
(witamina B9), manganu i magnezu. Po fasolkę warto więc sięgać w
stresie i napięciu psychicznym, a z uwagi na bogactwo kwasu foliowego
także przed i w trakcie ciąży.
Moja fasolka jest jeszcze lepsza ponieważ pochodzi z ekologicznych upraw.
Sałatka z fasoli mung z pieczarkami -
składniki
1 szklanka fasoli mung Ekologicznej SYMBIO
1 cebula
20 dag pieczarek
olej rzepakowy
sok z 3/4 cytryny
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
koperek
Fasolę mung moczymy kilka godzin. Odlewamy wodę, zalewamy czystą ok 2 razy tyle wody co fasoli i gotujemy ok 25 min. Koperek świeży myjemy osuszamy i siekamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyszczamy i gotujemy ok 5 min. Odcedzamy studzimy i kroimy w kosteczkę. Łączymy zimną fasolkę z zimnymi pokrojonymi pieczarkami. Dodajemy posiekaną cebulkę i koperek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy olej rzepakowy i odrobinę soku z cytryny.
piątek, 31 stycznia 2014
Sałatka z szpinaku i rukoli z sosem miodowym
Lekka smaczna sałatka z liści szpinaku i rukoli. Do tego sos sałatkowy zrobiony z miodu , oleju z pestek dyni . Smaczna i zdrowa
Sałatka z szpinaku i rukoli z sosem miodowym
składniki
1 garść szpinaku baby
1 garść rukoli
10 dag szynka drobiowa
1 kawałek selera naciowego
1/2 słoiczka oliwki zielone
1 papryka żółta
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oleju z pestek dyni
Sól morska
pieprz czarny mielony
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. To samo robimy z rukolą . Seler naciowy kroimy w paseczki. Paprykę żółtą myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Oliwki odcedzamy z zalewy. W dużej misce mieszamy z sobą liście szpinaku i liście rukoli. Dodajemy oliwki , pokrojoną paprykę i seler. Z plasterków szynki robimy ala różyczki. Następnie robimy sos do sałatki. W słoiczku mieszamy z sobą miód, ocet i olej z pestek dyni- mieszamy solimy do smaku i doprawiamy pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Na koniec ozdabiamy ją różyczkami z szynki.
Sałatka z szpinaku i rukoli z sosem miodowym
składniki
1 garść szpinaku baby
1 garść rukoli
10 dag szynka drobiowa
1 kawałek selera naciowego
1/2 słoiczka oliwki zielone
1 papryka żółta
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oleju z pestek dyni
Sól morska
pieprz czarny mielony
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. To samo robimy z rukolą . Seler naciowy kroimy w paseczki. Paprykę żółtą myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Oliwki odcedzamy z zalewy. W dużej misce mieszamy z sobą liście szpinaku i liście rukoli. Dodajemy oliwki , pokrojoną paprykę i seler. Z plasterków szynki robimy ala różyczki. Następnie robimy sos do sałatki. W słoiczku mieszamy z sobą miód, ocet i olej z pestek dyni- mieszamy solimy do smaku i doprawiamy pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Na koniec ozdabiamy ją różyczkami z szynki.
Zdrowa kuchnia - Potrawka z amarantusa , dyni i selera -dieta bezglutynowa
Amarantus pierwszy raz w mojej kuchni , choć powiem ,że już dawno miałam na niego ochotę to nie miałam możliwości go kupić .
Teraz mam dzięki marce Symbio - testuję to zdrowe cudo.
Podstawowe informacje o tym wynalazku.
Amarantus zawiera bardzo drobną frakcję skrobi, dzięki czemu jest ona łatwostrawna i szybko dostarcza organizmowi energii. Zawartość składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fosfor i potas jest w amarantusie znacznie wyższa niż np. w pszenicy. Zaletą ziarna szarłatu - to jego polska nazwa- można również zaliczyć wysoką zawartość błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Jest to białko o niezwykle wysokim stopniu przyswajalności – 75% – dla porównania wartość białka zawartego w mięsie 70%, w mleku 72%. Pod względem ilości żelaza amarantus przewyższa wszystkie rośliny (15 mg w 100 g nasion – dla porównania w mięsie wołowym i cielęcym ok. 2,5 mg w 100g).
Zboże to może być podawane chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.
Amarantus możemy kupić firmy Symbio która proponuje nam żywność ekologiczną
Potrawka z amarantusa , dyni i selera
składniki
1/2 opakowania Amaratus ekologiczny Symbio
2 szklanki dyni
2 kawałki seler naciowy
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnek
Sól morska
koperek
pieprz czarny mielony
Amarantus gotujemy w wodzie , której ma być ok 2 razy tyle co ziarenek. Do wody dodajemy odrobinę soli morskiej. Gotujemy ok 30 min na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszamy. Dynię kroimy w kosteczkę , można użyć mrożonej. Seler naciowy kroimy w małe plasterki. Cebulę siekamy , czosnek wyciskamy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną dynię i seler. Smażymy , mieszając co jakiś czas. Kiedy dynia jest gotowa dodajemy na patelnie do warzyw ugotowany amaratus. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy do smaku , solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Mieszamy . Potrawę ozdabiamy nitkami chilli.
Teraz mam dzięki marce Symbio - testuję to zdrowe cudo.
Podstawowe informacje o tym wynalazku.
Amarantus zawiera bardzo drobną frakcję skrobi, dzięki czemu jest ona łatwostrawna i szybko dostarcza organizmowi energii. Zawartość składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fosfor i potas jest w amarantusie znacznie wyższa niż np. w pszenicy. Zaletą ziarna szarłatu - to jego polska nazwa- można również zaliczyć wysoką zawartość błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Jest to białko o niezwykle wysokim stopniu przyswajalności – 75% – dla porównania wartość białka zawartego w mięsie 70%, w mleku 72%. Pod względem ilości żelaza amarantus przewyższa wszystkie rośliny (15 mg w 100 g nasion – dla porównania w mięsie wołowym i cielęcym ok. 2,5 mg w 100g).
Zboże to może być podawane chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.
Amarantus możemy kupić firmy Symbio która proponuje nam żywność ekologiczną
Potrawka z amarantusa , dyni i selera
składniki
1/2 opakowania Amaratus ekologiczny Symbio
2 szklanki dyni
2 kawałki seler naciowy
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnek
Sól morska
koperek
pieprz czarny mielony
Amarantus gotujemy w wodzie , której ma być ok 2 razy tyle co ziarenek. Do wody dodajemy odrobinę soli morskiej. Gotujemy ok 30 min na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszamy. Dynię kroimy w kosteczkę , można użyć mrożonej. Seler naciowy kroimy w małe plasterki. Cebulę siekamy , czosnek wyciskamy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną dynię i seler. Smażymy , mieszając co jakiś czas. Kiedy dynia jest gotowa dodajemy na patelnie do warzyw ugotowany amaratus. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy do smaku , solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Mieszamy . Potrawę ozdabiamy nitkami chilli.
czwartek, 30 stycznia 2014
Ryż zapiekany z serem żółtym i jajkiem
Szybkie danie wystarczy ryż , troszkę sera i jajko . Mamy dobrą zapiekankę w kilka minut.
Ryż zapiekany z serem żółtym i jajkiem
składniki
1 woreczek ryżu białego Kupiec
2 szt jajko
Sól morska
10 szt ser żółty plasterki
szczypiorek
pieprz biały
4 łyżki śmietany 30 %
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Dwa małe naczynia do zapiekania wykładamy plasterkami żółtego sera. Ryż doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy kilka łyżek śmietany 30 procent - mieszamy i wykładamy na ser. Po środku naczynia robimy małą dziurkę w ryżu i wbijamy tam jajko. Solimy do smaku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 6 min. Kiedy jako zetnie się potrawa jest gotowa. Posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.
Ryż zapiekany z serem żółtym i jajkiem
składniki
1 woreczek ryżu białego Kupiec
2 szt jajko
Sól morska
10 szt ser żółty plasterki
szczypiorek
pieprz biały
4 łyżki śmietany 30 %
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Dwa małe naczynia do zapiekania wykładamy plasterkami żółtego sera. Ryż doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy kilka łyżek śmietany 30 procent - mieszamy i wykładamy na ser. Po środku naczynia robimy małą dziurkę w ryżu i wbijamy tam jajko. Solimy do smaku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 6 min. Kiedy jako zetnie się potrawa jest gotowa. Posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.
Moje gołąbki bez kapusty z dodatkiem żurawiny
Mini gołąbki bez kapusty - ryż , kiełbasa , żurawina suszona i przyprawy . Smakuje cudownie zwłaszcza w towarzystwie liści rukoli i jest orzechowego smaku.
Moje gołąbki bez kapusty z dodatkiem żurawiny
składniki
2 woreczki ryżu KUPIEC
2 laski kiełbasy
2 szt cebula czerwona
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwa
pieprz czarny mielony
Sól morska
5 łyżek żurawiny
szpinak 1 garść
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy , wyciągamy z woreczka i odstawiamy. Cebule czerwona kroimy drobno. Z kiełbasy najlepiej wędzonej ściągamy osłonkę i siekamy ją drobno. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy oliwę i podsmażamy na nim cebulkę , dodajemy kiełbasę i wszystko razem smażymy. Szpinak siekamy i dajemy na patelnie. Następnie dodajemy żurawinę , mieszamy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Za pomocą łyżki formujemy jakby łezki , podajemy z rukolą .
Moje gołąbki bez kapusty z dodatkiem żurawiny
składniki
2 woreczki ryżu KUPIEC
2 laski kiełbasy
2 szt cebula czerwona
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwa
pieprz czarny mielony
Sól morska
5 łyżek żurawiny
szpinak 1 garść
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy , wyciągamy z woreczka i odstawiamy. Cebule czerwona kroimy drobno. Z kiełbasy najlepiej wędzonej ściągamy osłonkę i siekamy ją drobno. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy oliwę i podsmażamy na nim cebulkę , dodajemy kiełbasę i wszystko razem smażymy. Szpinak siekamy i dajemy na patelnie. Następnie dodajemy żurawinę , mieszamy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Za pomocą łyżki formujemy jakby łezki , podajemy z rukolą .
Dbajmy o manualny rozwój naszych dzieci - Malowanie rozwija wyobraźnie i nie tylko
Dbajmy o manualny rozwój naszych dzieci - Malowanie rozwija wyobraźnie i nie tylko.
Dzięki rysunkom dzieci mogą pokazać nam jak widzą świat co ich interesuje co mają w swojej głowie.
Byłam zdziwiona że lekcje plastyki nie są już w każdej klasie podstawowej . W nauczaniu początkowym i w przedszkolu dzieci rysują , malują dużo . Często podziwiałam prace mojego syna na przedszkolnej tablicy .
Raz pytam Czarka synu dlaczego do całego rysunku użyłeś tylko 2 kredek dwóch kolorów , bo ....śpieszył się , malował na sztukę zrobić swoje i iść bawić się z kumplami, oj nie ładnie . Na drugi dzień na tablicy wisiał piękny kolorowy rysunek , Pani przedszkolanka pochwaliła i powiedziała , dobrze że mama wolne i porozmawiała z synkiem , efekty zaraz zauważalne. Musi dzieci chwalić ale też powiedzieć im jeżeli coś jest nie tak jeżeli coś nam się nie podoba a wiemy ,że stać tego młodego człowieka na więcej.
Rysowanie rozwija rączki dzieci , dzieci wtedy ładniej piszą , bardziej starannie , umieją dobrze trzymać długopis czy pióro.
Córka od kilku lat chodzi na kółko plastyczne , miała już wystawę swoich prac. Z plastyki zawsze 6 , bierze udział w konkursach rysunkowych . Ma na koncie bardzo dużo wygranych konkursów plastycznych .
Jestem dumna i wiem ,że synek tez ma talent tylko inna wyobraźnie niż córka, to jednak chłopak .
Kiedyś zapytał się czy może na laurce dla babci narysować kosmitę :) Mówię synku kwiatki narysuj , no dobra ale się mączył - pod koniec mamo a może choć pieska dorysuje - no dobra :)
Tydzień temu córka zabrała Czarka na swoje kółko plastyczne - szok ! Kilka godzin malowania , syn zadowolony i to bardzo. Nie może doczekać się następnych zajęć .
Z zajęć przyniósł swoje prace , córka też . Jak one wyglądały bosko :)
Prace Czarka
Prace Gabi
Dzięki rysunkom dzieci mogą pokazać nam jak widzą świat co ich interesuje co mają w swojej głowie.
Byłam zdziwiona że lekcje plastyki nie są już w każdej klasie podstawowej . W nauczaniu początkowym i w przedszkolu dzieci rysują , malują dużo . Często podziwiałam prace mojego syna na przedszkolnej tablicy .
Raz pytam Czarka synu dlaczego do całego rysunku użyłeś tylko 2 kredek dwóch kolorów , bo ....śpieszył się , malował na sztukę zrobić swoje i iść bawić się z kumplami, oj nie ładnie . Na drugi dzień na tablicy wisiał piękny kolorowy rysunek , Pani przedszkolanka pochwaliła i powiedziała , dobrze że mama wolne i porozmawiała z synkiem , efekty zaraz zauważalne. Musi dzieci chwalić ale też powiedzieć im jeżeli coś jest nie tak jeżeli coś nam się nie podoba a wiemy ,że stać tego młodego człowieka na więcej.
Rysowanie rozwija rączki dzieci , dzieci wtedy ładniej piszą , bardziej starannie , umieją dobrze trzymać długopis czy pióro.
Córka od kilku lat chodzi na kółko plastyczne , miała już wystawę swoich prac. Z plastyki zawsze 6 , bierze udział w konkursach rysunkowych . Ma na koncie bardzo dużo wygranych konkursów plastycznych .
Jestem dumna i wiem ,że synek tez ma talent tylko inna wyobraźnie niż córka, to jednak chłopak .
Kiedyś zapytał się czy może na laurce dla babci narysować kosmitę :) Mówię synku kwiatki narysuj , no dobra ale się mączył - pod koniec mamo a może choć pieska dorysuje - no dobra :)
Tydzień temu córka zabrała Czarka na swoje kółko plastyczne - szok ! Kilka godzin malowania , syn zadowolony i to bardzo. Nie może doczekać się następnych zajęć .
Z zajęć przyniósł swoje prace , córka też . Jak one wyglądały bosko :)
Prace Czarka
Prace Gabi
Mini zapiekanki z szynka pomidorem i oliwkami
To taki rodzaj bruschetty , tym razem podstawowym składnikiem jest szynka , oliwki i pomidorki. Do tego odrobina tymianku i czosneczku. Takie mini zapiekanki wspaniale nadają się na sobotnie śniadanko czy imprezę karnawałową .
Mini zapiekanki z szynka pomidorem i oliwkami
składniki
3 bagietki
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy
12 szt oliwki zielone
3 szt pomidory
20 dag szynki
1 cebula czerwona
tymianek
2 ząbki czosnek
Sól morska
pieprz czarny grubo mielony
Bagietkę kroimy w skośne kawałki. Smażymy je na masełku na złoty kolor. Cebule czerwoną kroimy drobno i podsmażamy na oliwie . Do cebuli dodajemy posiekany drobno czosnek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę. Następnie dodajemy pokrojone drobno pomidory i oliwki. Wszystko razem smażymy , doprawiamy solą ,pieprzem i świeżym tymiankiem. Podsmażony farsz nakładamy na podsmażone bułeczki. Podajemy na ciepło.
Mini zapiekanki z szynka pomidorem i oliwkami
składniki
3 bagietki
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy
12 szt oliwki zielone
3 szt pomidory
20 dag szynki
1 cebula czerwona
tymianek
2 ząbki czosnek
Sól morska
pieprz czarny grubo mielony
Bagietkę kroimy w skośne kawałki. Smażymy je na masełku na złoty kolor. Cebule czerwoną kroimy drobno i podsmażamy na oliwie . Do cebuli dodajemy posiekany drobno czosnek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę. Następnie dodajemy pokrojone drobno pomidory i oliwki. Wszystko razem smażymy , doprawiamy solą ,pieprzem i świeżym tymiankiem. Podsmażony farsz nakładamy na podsmażone bułeczki. Podajemy na ciepło.
Makaron zapiekany z szynką i serem
Szybka zapiekanka z makaronu typu cavatappi . Do tego jajko , śmietana i ser żółty.
Smacznie i szybko , dodam ,że dzieciaczki polubią :)
Makaron zapiekany z serem i szynką
składniki
1/2 paczki makaronu
20 dag szynki
15 dag sera żółtego
1 szklanka śmietana 30 %
1 szt jajko
Sól morska
koperek
pieprz biały
sos sojowy
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy wodą . Szynkę kroimy w kosteczkę . ser żółty ścieramy na tarce duże oczka. Śmietanę mieszamy z jajkiem serem żółty. Doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Makaron mieszamy z pokrojona szynka . Układamy go w naczyniu do zapiekania. zalewamy śmietaną z serem. Zapiekamy ok 15-20 min. Podajemy posypane świeżym koperkiem .
Smacznie i szybko , dodam ,że dzieciaczki polubią :)
Makaron zapiekany z serem i szynką
składniki
1/2 paczki makaronu
20 dag szynki
15 dag sera żółtego
1 szklanka śmietana 30 %
1 szt jajko
Sól morska
koperek
pieprz biały
sos sojowy
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy wodą . Szynkę kroimy w kosteczkę . ser żółty ścieramy na tarce duże oczka. Śmietanę mieszamy z jajkiem serem żółty. Doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Makaron mieszamy z pokrojona szynka . Układamy go w naczyniu do zapiekania. zalewamy śmietaną z serem. Zapiekamy ok 15-20 min. Podajemy posypane świeżym koperkiem .
środa, 29 stycznia 2014
Ekologiczne produkty SYMBIO - Wstęp do testów
W ramach współpracy blogerskiej nawiązałam kontakt z marką SYMBIO , która proponuje nam ekologiczne zdrowe produkty.
Takie lubię :) często przedstawiałam na blogu zdrową żywność , nawet nie zdajemy sobie sprawy ile dzięki niej wnosimy do swojego organizmu no i jak to dobrze smakuje.
Symbio jest producentem i dystrybutorem certyfikowanej żywności ekologicznej.
Oferuje szeroką gamę naturalnych produktów najwyższej jakości.
W ofercie mają :
-bakalie
-mąki
-konfitury, dżemy , powidła
-soki
-ciastka
-musli
-płatki
-kasze
-otręby
-makarony
-mąki
-warzywa strączkowe
Jest w czym wybierać . Moja kuchnia będzie testować różności od mąki po bakalie.
Zapraszam na cykl postów i przepisów .
Produkty są zabieramy się do testów
Takie lubię :) często przedstawiałam na blogu zdrową żywność , nawet nie zdajemy sobie sprawy ile dzięki niej wnosimy do swojego organizmu no i jak to dobrze smakuje.
Symbio jest producentem i dystrybutorem certyfikowanej żywności ekologicznej.
Oferuje szeroką gamę naturalnych produktów najwyższej jakości.
W ofercie mają :
-bakalie
-mąki
-konfitury, dżemy , powidła
-soki
-ciastka
-musli
-płatki
-kasze
-otręby
-makarony
-mąki
-warzywa strączkowe
Jest w czym wybierać . Moja kuchnia będzie testować różności od mąki po bakalie.
Zapraszam na cykl postów i przepisów .
Produkty są zabieramy się do testów
Mój przepis w prasie Karnawałowe serduszka
Wolne z pracy więc odprowadzam szczęśliwego Cezarego do przedszkola - uwielbia jak go mama prowadzi - nawet nie wiedziałam ,że w 7 min drogi można zadać 100 pytań i jeszcze oczekiwać mądrej odpowiedzi ??? dzieci są nieziemskie :)
W drodze z przedszkola drobne zakupy i wizyta w kiosku z prasą .
Zakup prasówki i do tego zawsze gazetka z przepisami tak do kawy .
I tak dziś kupiłam nowy numer gazetki Przepisy Czytelników to już numer na Luty.
Wiele fajnych przepisów i mój :)
Tym razem spodobał się przepis na karnawałowe serduszka , pamiętam jeszcze ich smak i jak chrupały przy gryzach .
Czas ponownie skorzystać z przepisu i w tym karnawale jeszcze je upiec.
W drodze z przedszkola drobne zakupy i wizyta w kiosku z prasą .
Zakup prasówki i do tego zawsze gazetka z przepisami tak do kawy .
I tak dziś kupiłam nowy numer gazetki Przepisy Czytelników to już numer na Luty.
Wiele fajnych przepisów i mój :)
Tym razem spodobał się przepis na karnawałowe serduszka , pamiętam jeszcze ich smak i jak chrupały przy gryzach .
Czas ponownie skorzystać z przepisu i w tym karnawale jeszcze je upiec.
Zimowa zupa zasmażana
Zupy to w moim domu podstawowe danie . Zupa musi być rodzinka jada ją na każdy obiad i często zajada na kolacje. Dlatego muszę kombinować aby zupki zawsze były inne zdrowe no i pyszne.
Zimowa zupa zasmażana
składniki
1 kawałek kalafiora
7 szt brukselki
3 kawałki selera naciowego
2 szt marchewki
4 ziemniaki
1 szt pietruszka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
koperek
pieprz młotkowany z kolendrą
Sól morska
4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 30 %
Ziemniaki , marchewkę i pietruszkę . Obieramy i kroimy w kosteczkę . Kalafior kroimy w różyczki. Seler kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy wszystkie warzywa i podsmażamy je. Dodajemy pieprz młotkowany z kolendrą - mieszamy. Dosypujemy mąkę - mieszamy chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany koperek , doprawiamy solą i zalewamy śmietaną . Jeszcze raz zagotowujemy.
Zimowa zupa zasmażana
składniki
1 kawałek kalafiora
7 szt brukselki
3 kawałki selera naciowego
2 szt marchewki
4 ziemniaki
1 szt pietruszka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
koperek
pieprz młotkowany z kolendrą
Sól morska
4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 30 %
Ziemniaki , marchewkę i pietruszkę . Obieramy i kroimy w kosteczkę . Kalafior kroimy w różyczki. Seler kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy wszystkie warzywa i podsmażamy je. Dodajemy pieprz młotkowany z kolendrą - mieszamy. Dosypujemy mąkę - mieszamy chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany koperek , doprawiamy solą i zalewamy śmietaną . Jeszcze raz zagotowujemy.
Szaszłyki w zimowym sosie chrzanowym
I zimą możemy po grillować , fajnie kiedy w środku zimy po domu rozchodzi się aromat przyprawy grillowej. Przyjemnie jest tez zajadać szaszłyka patrząc przez okno jak dzieci lepią bałwana ....
Zimowe szaszłyki z białym sosem
składniki
5 szt ziemniaków
25 dag kiełbasy
przyprawa do grilla
żółta papryka
sól morska
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżka chrzanu
Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. Gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i zostawiamy aby wystygły. Kiełbasę najlepiej podwędzaną kroimy w plasterki. Żółtą paprykę kroimy w kwadraciki wielkości plasterka kiełbasy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Na patyczek do szaszłyków nakładamy na przemian ziemniaki , kiełbasa i papryka. Oliwę ok 2 łyżki mieszamy z przyprawą do grilla i smarujemy pędzelkiem szaszłyki. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Chrzan mieszamy z jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą do smaku. Chłodzimy podajemy do szaszłyków.
Zimowe szaszłyki z białym sosem
składniki
5 szt ziemniaków
25 dag kiełbasy
przyprawa do grilla
żółta papryka
sól morska
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżka chrzanu
Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. Gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i zostawiamy aby wystygły. Kiełbasę najlepiej podwędzaną kroimy w plasterki. Żółtą paprykę kroimy w kwadraciki wielkości plasterka kiełbasy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Na patyczek do szaszłyków nakładamy na przemian ziemniaki , kiełbasa i papryka. Oliwę ok 2 łyżki mieszamy z przyprawą do grilla i smarujemy pędzelkiem szaszłyki. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Chrzan mieszamy z jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą do smaku. Chłodzimy podajemy do szaszłyków.
Lody kakaowe
Czy zima przeszkadza w tym aby zrobić lody NIE
Dlatego zrobiłam nie mroziłam ich całkowicie , wyszły super kremowe i lekko czekoladowe.
Do zrobienia użyłam maszynki do lodów - bardzo ja chwalę - sama robi lody a ja odpoczywam :)
Lody kakaowe
składniki'
250 ml śmietana 30 %
1 szklanka mleka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki likieru kawowego
Mleko ok 1 szklankę zagotowałam dodałam kakao i cukier puder - zmiksowałam żeby ładnie połączyły się składniki. Mleko wystudziłam.
Do maszynki do robienia lodów wlałam śmietanę 30 procent dolałam do niej wystudzone mleko . Potem wlałam jogurt następnie likier kawowy. Włączyłam maszynkę na 30 min. Maszynka ubijała i zamrażała moje lody. Nie zrobiłam lodów całkowicie zamrożonych , dzięki temu wspaniale jadła się je łyżeczką . Lody serwowałam w szklaneczkach ozdobione posypka i koralikami .
Dlatego zrobiłam nie mroziłam ich całkowicie , wyszły super kremowe i lekko czekoladowe.
Do zrobienia użyłam maszynki do lodów - bardzo ja chwalę - sama robi lody a ja odpoczywam :)
Lody kakaowe
składniki'
250 ml śmietana 30 %
1 szklanka mleka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki likieru kawowego
Mleko ok 1 szklankę zagotowałam dodałam kakao i cukier puder - zmiksowałam żeby ładnie połączyły się składniki. Mleko wystudziłam.
Do maszynki do robienia lodów wlałam śmietanę 30 procent dolałam do niej wystudzone mleko . Potem wlałam jogurt następnie likier kawowy. Włączyłam maszynkę na 30 min. Maszynka ubijała i zamrażała moje lody. Nie zrobiłam lodów całkowicie zamrożonych , dzięki temu wspaniale jadła się je łyżeczką . Lody serwowałam w szklaneczkach ozdobione posypka i koralikami .
Makaron z pomidorowym sosem groszkiem , mięskiem i marchewką
Szybkie obiady to fajna sprawa dla rodzin " zapracowanych " , chwilowo wiem o co biega .
Co zrobić aby było smacznie , szybko i żeby mogła postać w lodówce choć to danie nie postoi .
Makaron z pomidorowym sosem groszkiem , mięskiem i marchewką
składniki
1 opakowanie makaronu cavatappi
1 szt pomidory w puszce PODRAVKA
1 łyżka miodu
sos chilli
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy
ser mozzarella
3 łyżki śmietany 30 %
Sól morska
1/2 szklanki groszek zielony
1/2 szklanki marchewki kostka
1 szt pierś z kurczaka
papryka słodka mielona
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę solimy do smaku i doprawiamy czerwona papryką słodką. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni na oleju podsmażamy czosnek dodajemy zioła prowansalskie ok 2 łyżeczki i pierś z kurczaka , podsmażamy. Następnie dodajemy miód, sól i pieprz do smaku. Smażymy chwilę i zalewamy pomidorami z puszki. Dusimy.
W garneczku gotujemy groszek i marchewkę - po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy na patelnię. Zagotowujemy doprawiamy odrobiną sosu chilli. Na koniec dolewamy ok 3 łyżki śmietany 30 procent. Zagotowujemy. Makaron polewamy sosem i dodajemy pokrojony ser.
Co zrobić aby było smacznie , szybko i żeby mogła postać w lodówce choć to danie nie postoi .
Makaron z pomidorowym sosem groszkiem , mięskiem i marchewką
składniki
1 opakowanie makaronu cavatappi
1 szt pomidory w puszce PODRAVKA
1 łyżka miodu
sos chilli
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy
ser mozzarella
3 łyżki śmietany 30 %
Sól morska
1/2 szklanki groszek zielony
1/2 szklanki marchewki kostka
1 szt pierś z kurczaka
papryka słodka mielona
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę solimy do smaku i doprawiamy czerwona papryką słodką. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni na oleju podsmażamy czosnek dodajemy zioła prowansalskie ok 2 łyżeczki i pierś z kurczaka , podsmażamy. Następnie dodajemy miód, sól i pieprz do smaku. Smażymy chwilę i zalewamy pomidorami z puszki. Dusimy.
W garneczku gotujemy groszek i marchewkę - po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy na patelnię. Zagotowujemy doprawiamy odrobiną sosu chilli. Na koniec dolewamy ok 3 łyżki śmietany 30 procent. Zagotowujemy. Makaron polewamy sosem i dodajemy pokrojony ser.
Smakowita Pajda w mojej kuchni
Dostałam wczoraj smakowity prezent , pomijając przystojnego kuriera :)
W pięknym pudełeczku przywędrowały do mojej kuchni Smakowite Pajdy, czyli roślinne smalczyki.
Oglądając reklamę w TV miałam dziwne odczucia - jak smalczyk z słoninki , co można zrobić z roślin???
Miła niespodzianka- smalczyk pachnie jak prawdziwy smalec , smak super bardzo smalcowy.
składniki smalcu to
olej słonecznikowy
olej palmowy
olej kokosowy
prażona cebula
suszone jabłka lub zioła
aromaty
Dziś na smalczyku z ziołami piekę żeberka przepis wkrótce na blogu .
Ewa Poleca- :)
W pięknym pudełeczku przywędrowały do mojej kuchni Smakowite Pajdy, czyli roślinne smalczyki.
Oglądając reklamę w TV miałam dziwne odczucia - jak smalczyk z słoninki , co można zrobić z roślin???
Miła niespodzianka- smalczyk pachnie jak prawdziwy smalec , smak super bardzo smalcowy.
Mamy dwie wersje smalczyku
- z cebulką i jabłkiem
-z ziołami ogrodowymi
Który lepszy trudny wybór dwa wpadły w mój gust .
Wczoraj jedno pudełeczko powędrowało do mojego taty fana smalcu ???
co on na to - musi mu smakować
Tato walczy z cholesterolem a ten produkt jest 100 % roślinny , więc problem z głowy .
olej słonecznikowy
olej palmowy
olej kokosowy
prażona cebula
suszone jabłka lub zioła
aromaty
Dziś na smalczyku z ziołami piekę żeberka przepis wkrótce na blogu .
Ewa Poleca- :)
wtorek, 28 stycznia 2014
Szpinak baby z sosem balsamicznym jajkiem i żurawiną
Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych.
Zima korzystam z szpinaku baby - małych liści kupowanych w woreczkach.
Jest bardzo smaczny i często gości w mojej kuchni.
Dziś lekka zdrowa sałatka z jego udziałem.
Szpinak baby z sosem balsamicznym jajkiem i żurawiną
składniki
sos balsamiczny
2 jajka
4 kulki rzodkiewki
3 łyżki żurawiny suszonej
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
szpinak świeży
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Układamy liście szpinaku na talerzach. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ,zimne obieramy i kroimy w kawałki dodajemy do szpinaku. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kawałki. Do sałatki dodajemy żurawinę. Całość solimy solą morską i doprawiamy pieprzem kolorowy świeżo mielonym. Sałatkę polewamy sosem balsamicznym .
Zima korzystam z szpinaku baby - małych liści kupowanych w woreczkach.
Jest bardzo smaczny i często gości w mojej kuchni.
Dziś lekka zdrowa sałatka z jego udziałem.
Szpinak baby z sosem balsamicznym jajkiem i żurawiną
składniki
sos balsamiczny
2 jajka
4 kulki rzodkiewki
3 łyżki żurawiny suszonej
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
szpinak świeży
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Układamy liście szpinaku na talerzach. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ,zimne obieramy i kroimy w kawałki dodajemy do szpinaku. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kawałki. Do sałatki dodajemy żurawinę. Całość solimy solą morską i doprawiamy pieprzem kolorowy świeżo mielonym. Sałatkę polewamy sosem balsamicznym .
Sałatka warzywna z selerem naciowym i szynką
Lubimy sałatki warzywne tym razem groszek , marchewka i seler naciowy . Do tego szynka i jajko, a wszystko z odrobina majonezu .
Sałatka warzywna z selerem naciowym i szynką
składniki
1 szklanka groszek zielony mrożony
1 szklanka marchewki kostki
15 dag szynki
4 jajka
1 szt seler naciowy
majonezu
pieprz czarny mielony
Sól morska
koperek siekany
Groszek i marchewkę mrożoną gotujemy w wodzie z odrobioną soli. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i studzimy. Szynkę kroimy w drobna kostkę . Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z skorupki. zimne jajka kroimy w kosteczkę . Koperek siekamy. Składniki łączymy z sobą . Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka warzywna z selerem naciowym i szynką
składniki
1 szklanka groszek zielony mrożony
1 szklanka marchewki kostki
15 dag szynki
4 jajka
1 szt seler naciowy
majonezu
pieprz czarny mielony
Sól morska
koperek siekany
Groszek i marchewkę mrożoną gotujemy w wodzie z odrobioną soli. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i studzimy. Szynkę kroimy w drobna kostkę . Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z skorupki. zimne jajka kroimy w kosteczkę . Koperek siekamy. Składniki łączymy z sobą . Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szpinakowa pasta śniadaniowa
Kolejna moja propozycja na pastę kanapkową . Dziś pasta z dodatkiem szpinaku - twarożku i jajka.
Pasta zdrowa smaczna i wydajna z lekkim posmakiem czosneczku.
Szpinakowa pasta śniadaniowa
składniki
2 garście szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Sól morska
4 szt jajka
20 dag twaróg półtłusty
1 łyżka śmietany 12%
Szpinak świeży myjemy i siekamy. Na patelni na oleju podsmażamy posiekany czosnek dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż będzie miękki. Po usmażeniu szpinak studzimy. Jajka gotujemy na twardo - zimne obieramy i kroimy na małe kawałki. Miksujemy twaróg z jajkami , dodajemy śmietanę i zimny szpinak. Wszystko razem miksujemy i doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Pastę chłodzimy i podajemy.
Pasta zdrowa smaczna i wydajna z lekkim posmakiem czosneczku.
Szpinakowa pasta śniadaniowa
składniki
2 garście szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Sól morska
4 szt jajka
20 dag twaróg półtłusty
1 łyżka śmietany 12%
Szpinak świeży myjemy i siekamy. Na patelni na oleju podsmażamy posiekany czosnek dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż będzie miękki. Po usmażeniu szpinak studzimy. Jajka gotujemy na twardo - zimne obieramy i kroimy na małe kawałki. Miksujemy twaróg z jajkami , dodajemy śmietanę i zimny szpinak. Wszystko razem miksujemy i doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Pastę chłodzimy i podajemy.
Sałatka z śledziem i selerem
Sałatka z śledzia do tego cebula i seler naciowy . Wszystko połączone różowym sosem - pycha.
Sałatka śledziowa z selerem
składniki
4 szt śledzie w oleju
1 cebula
3 kawałki selera naciowego
koperek
1 łyżka jogurtu
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
pieprz biały
Śledzie wyciągamy z oleju i zostawiamy na sicie aby pozbyć się oleju. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przelewamy wrzątkiem solimy i odstawiamy. Śledzie kroimy w kawałki. seler naciowy obieramy i kroimy w kawałki. Łączymy z sobą śledzie, cebule i seler. Robimy sos. Mieszamy jogurt, majonez i ketchup- doprawiamy pieprzem. Sos dodajemy do sałatki i mieszamy. Na koniec siekamy koperek i dodajemy do sałatki.
Sałatka śledziowa z selerem
składniki
4 szt śledzie w oleju
1 cebula
3 kawałki selera naciowego
koperek
1 łyżka jogurtu
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
pieprz biały
Śledzie wyciągamy z oleju i zostawiamy na sicie aby pozbyć się oleju. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przelewamy wrzątkiem solimy i odstawiamy. Śledzie kroimy w kawałki. seler naciowy obieramy i kroimy w kawałki. Łączymy z sobą śledzie, cebule i seler. Robimy sos. Mieszamy jogurt, majonez i ketchup- doprawiamy pieprzem. Sos dodajemy do sałatki i mieszamy. Na koniec siekamy koperek i dodajemy do sałatki.
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Mega długa i mega dobra kanapka z grillowaną kiełbasą
Duża dobra kanapka dla pracujących facetów :)
Mega długa i mega dobra kanapka z grillowaną kiełbasą
składniki
2 bagietki
3 szt ogórki konserwowe
1 garść szpinaku świeżego baby
2 kiełbasy grillowe
przyprawa do grilla
musztarda
ketchup
Szpinak baby myjemy i osuszamy. Ogórka konserwowego kroimy w plasterki. Paprykę marynowaną kroimy w paseczki. Kiełbasę przekrawamy na pół nacinamy z wierzchu posypujemy przyprawą do grilla i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Bagietkę przecinamy na pół wzdłuż. Jedną stronę smarujemy musztarda drugą ketchupem. Na jedna stronę kładziemy liście szpinaku. Na druga stronę układamy paski papryki i plasterki ogórka. W środek wkładamy grillowaną kiełbasę , zamykamy kanapkę.
Mega długa i mega dobra kanapka z grillowaną kiełbasą
składniki
2 bagietki
3 szt ogórki konserwowe
1 garść szpinaku świeżego baby
2 kiełbasy grillowe
przyprawa do grilla
musztarda
ketchup
Szpinak baby myjemy i osuszamy. Ogórka konserwowego kroimy w plasterki. Paprykę marynowaną kroimy w paseczki. Kiełbasę przekrawamy na pół nacinamy z wierzchu posypujemy przyprawą do grilla i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Bagietkę przecinamy na pół wzdłuż. Jedną stronę smarujemy musztarda drugą ketchupem. Na jedna stronę kładziemy liście szpinaku. Na druga stronę układamy paski papryki i plasterki ogórka. W środek wkładamy grillowaną kiełbasę , zamykamy kanapkę.
Przystawka na ciepło ze szpianku i gotowanego jajka
Takie szybkie smaczne dania lubię . Pasuje do ryżu jak i do chlebka.
Sałatka na ciepło z szpinaku i jajka
składniki
1 opakowanie szpinaku świeżego
5 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwa
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
Szpinak ja wybrałam świeży baby myjemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy oliwę , dodajemy drobno posiekany czosnek. Czosnek chwilę smażymy , na patelnie dodajemy szpinak - mieszamy i smażymy. Po chwili dodajemy odrobinę wody i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i siekamy. Kiedy szpinak jest miękki na patelnie dodajemy posiekane jajka. Mieszamy. Podajemy na ciepło.
Sałatka na ciepło z szpinaku i jajka
składniki
1 opakowanie szpinaku świeżego
5 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwa
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
Szpinak ja wybrałam świeży baby myjemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy oliwę , dodajemy drobno posiekany czosnek. Czosnek chwilę smażymy , na patelnie dodajemy szpinak - mieszamy i smażymy. Po chwili dodajemy odrobinę wody i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i siekamy. Kiedy szpinak jest miękki na patelnie dodajemy posiekane jajka. Mieszamy. Podajemy na ciepło.
Pasta jejeczna z rzodkiewką i twarożkiem
Smaczna pasta śniadaniowa z jajkami , twarożkiem i z rzodkiewką .
Lekka wydajna pasta wspaniale smakuje z ciemnym pieczywem .
Pasta jajeczna z rzodkiewką i twarożkiem
składniki
1 kostka twarogu półtłustego
5 szt jajka
6 kulek rzodkiewka
1 łyżka jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
Sól morska
1 ząbek czosnku
pieprz biały
1 pęczek szczypiorek cienki
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po wystudzeniu obieramy. 3 jajka siekamy. Resztę jajek miksujemy z twarogiem. Dodajemy jogurt i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce małe oczka i dodajemy do pasty. Jajka posiekane dodajemy do pasty. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pokrojony drobno szczypiorek.
Lekka wydajna pasta wspaniale smakuje z ciemnym pieczywem .
Pasta jajeczna z rzodkiewką i twarożkiem
składniki
1 kostka twarogu półtłustego
5 szt jajka
6 kulek rzodkiewka
1 łyżka jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
Sól morska
1 ząbek czosnku
pieprz biały
1 pęczek szczypiorek cienki
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po wystudzeniu obieramy. 3 jajka siekamy. Resztę jajek miksujemy z twarogiem. Dodajemy jogurt i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce małe oczka i dodajemy do pasty. Jajka posiekane dodajemy do pasty. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pokrojony drobno szczypiorek.
niedziela, 26 stycznia 2014
Dietetyczny obiad ryż ze szpinakiem i białkową kulą
Smaczny lekki obiadek ryż do tego szpinak i zamiast smażonego jajka białko ścięte w kuchence mikrofalowej. Warto spróbować .
Ryż z szpinakiem i białkową kulą
składniki
1 szklanka ryżu
2 ząbki czosnku
sól morska
1 łyżka oliwy
1 szklanka szpinaku
4 szt białko
uniwersalna przyprawa
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy. Szpinak myjemy kroimy na paseczki. Na patelni podgrzewamy olej dodajemy do niego posiekany czosnek. Chwilkę podsmażamy. Na patelnie dodajemy pokrojony szpinak i smażymy chwilę , podlewamy odrobiną wody , solimy do smaku. Do szpinaku dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy. Doprawiamy do smaku , pieprzem i solą . Jajka myjemy , oddzielamy białko i żółtka. Do szklanki dajemy 2 białka doprawiamy odrobiną przyprawy uniwersalnej - mieszamy. Wkładamy szklankę z białkiem do kuchenki mikrofalowej na ok 3 min. W szklance ma powstać kula z ściętego białka. Ryż wykładamy na talerz obok kładziemy kulę z białka. Podajemy na ciepło.
Ryż z szpinakiem i białkową kulą
składniki
1 szklanka ryżu
2 ząbki czosnku
sól morska
1 łyżka oliwy
1 szklanka szpinaku
4 szt białko
uniwersalna przyprawa
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy. Szpinak myjemy kroimy na paseczki. Na patelni podgrzewamy olej dodajemy do niego posiekany czosnek. Chwilkę podsmażamy. Na patelnie dodajemy pokrojony szpinak i smażymy chwilę , podlewamy odrobiną wody , solimy do smaku. Do szpinaku dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy. Doprawiamy do smaku , pieprzem i solą . Jajka myjemy , oddzielamy białko i żółtka. Do szklanki dajemy 2 białka doprawiamy odrobiną przyprawy uniwersalnej - mieszamy. Wkładamy szklankę z białkiem do kuchenki mikrofalowej na ok 3 min. W szklance ma powstać kula z ściętego białka. Ryż wykładamy na talerz obok kładziemy kulę z białka. Podajemy na ciepło.
Subskrybuj:
Posty (Atom)