Bardzo smaczne szybkie w zrobieniu rogaliki z gruszka . W sam raz na jesienne popołudnie.
Kruche rogaliki z gruszką
składniki
1/2 kg mąki
150 g masła zimnego
2 łyżki cukru
cukier puder
barwnik niebieski
mleko
gruszki
jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 kostki drożdży
Gruszki obieramy usuwamy pestki i kroimy w kawałki. Mąkę przesiewamy na stolnice i dodajemy pokrojone zimne masło. Siekamy nożem. Do 3/4 szklanki mleka dajemy 1/2 kostki drożdży i cukier mieszamy. Do posiekanej mąki z masłem dodajemy jajko i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. dzielimy je na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w koło i kroimy w trójkąty. Na szerszej części układamy kawałek gruszki i zawijamy w rogalik. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach z termoobiegiem. Robimy lukier mieszamy cukier puder z odrobiną mleka i barwnika - mieszamy lukrujemy ciepłe rogaliki.
poniedziałek, 30 września 2013
Surówka ogórkowa z marchewką
Surówka obiadowa dla wielbicieli ogórków . Użyłam tu ogórków w occie i ogórków kiszonych. smaczna pasuje do każdego mięsa.
Surówka ogórkowa z marchewką
składniki
5 ogórków kiszonych
5 ogórków konserwowych
2 marchewki
oliwa z oliwek
pieprz biały
cukier
Ogórki kiszone i ogórki w occie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie lekko odciskamy z nadmiaru płynu. Marchewkę obieramy i także ścieramy na tarce warzywnej. Mieszamy warzywa razem. Doprawiamy odrobiną cukru , pieprzu i dolewamy ok 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Mieszamy i mocno chłodzimy. Podajemy do obiadu.
Surówka ogórkowa z marchewką
składniki
5 ogórków kiszonych
5 ogórków konserwowych
2 marchewki
oliwa z oliwek
pieprz biały
cukier
Ogórki kiszone i ogórki w occie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie lekko odciskamy z nadmiaru płynu. Marchewkę obieramy i także ścieramy na tarce warzywnej. Mieszamy warzywa razem. Doprawiamy odrobiną cukru , pieprzu i dolewamy ok 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Mieszamy i mocno chłodzimy. Podajemy do obiadu.
Sałatka gruszkowa z serem caprieggo
Moje smaki lekka sałatka owocowa z serem włoskim do tego sos balsamiczny pycha...
Sałatka gruszkowa z serem caprieggo
składniki
1 szt ser carpeggio
4 śliwki
2 gruszki
sos balsamiczny
pieprz kolorowy ziarnisty
Śliwki myjemy przecinamy i wyciągamy pestki. Kroimy na ósemki. Gruszki myjemy osuszamy i obieramy z skórki. Usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Można tez gruszki nie obierać jak ktoś woli. Pokrojone owoce mieszamy z sobą. Ser włoski kruszymy i dodajemy do sałatki. Dodajemy kolorowy pieprz grubo mielony. Wszystko polewamy sosem balsamicznym . Podajemy z pieczywem tostowym - grzankami.
Sałatka gruszkowa z serem caprieggo
składniki
1 szt ser carpeggio
4 śliwki
2 gruszki
sos balsamiczny
pieprz kolorowy ziarnisty
Śliwki myjemy przecinamy i wyciągamy pestki. Kroimy na ósemki. Gruszki myjemy osuszamy i obieramy z skórki. Usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Można tez gruszki nie obierać jak ktoś woli. Pokrojone owoce mieszamy z sobą. Ser włoski kruszymy i dodajemy do sałatki. Dodajemy kolorowy pieprz grubo mielony. Wszystko polewamy sosem balsamicznym . Podajemy z pieczywem tostowym - grzankami.
Dżemik jabłkowo -gruszkowy
Kolejny przepis na smaczny dżem . Docenimy to zimą :) Wspaniale nadaje się do ciast , ciasteczek , bułeczek i naleśników .
Dżemik jabłkowo -gruszkowy
składniki
2 kg jabłka
2 kg gruszki
1/2 szklanki cukru
2 szt goździk
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka ja miałam kwaśne obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Gruszki obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Owoce dajemy na dużą patelnię mieszamy i wsypujemy cukier. Mieszamy owoce z cukrem. Smażymy ok 10 min. Dodajemy cynamon ,goździk . Dusimy , smażymy dżemik aż owoce rozpadną się ale nie całkowicie. Gorące przekładamy do słoików wcześniej wyparzonych . Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.
Dżemik jabłkowo -gruszkowy
składniki
2 kg jabłka
2 kg gruszki
1/2 szklanki cukru
2 szt goździk
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka ja miałam kwaśne obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Gruszki obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Owoce dajemy na dużą patelnię mieszamy i wsypujemy cukier. Mieszamy owoce z cukrem. Smażymy ok 10 min. Dodajemy cynamon ,goździk . Dusimy , smażymy dżemik aż owoce rozpadną się ale nie całkowicie. Gorące przekładamy do słoików wcześniej wyparzonych . Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.
Risotto z dynią hokkaido na białym winie Celebro
Bardzo smaczna dynia polecam ją z całego serca a w rissotto jest nie ziemska . Do tego białe wino CELEBRO półwytrawne i niebo w gębie.
Risotto z dynią hokkaido
składniki
1 szklanka ryżu do risotta Podravka
50 ml wino białe Celebro
1 szklanka bulionu
1 ząbek czosnku
1 szt cebula
1/3 szt dynia hokkaido
2 szt mini cukinia
oliwa z oliwek
grana padano
Dynie hokkaido kroimy na pół - będzie nam potrzeba właśnie połowę dni. Jej nie obieramy. Kroimy ja w kosteczkę ok 1 cm na 0,5 cm. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek także obieramy i siekamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną dynię. Kiedy dynia lekko zmięknie dodajemy ryż do risotto. Mieszamy aż ryż będzie jakby przeźroczysty. Właśnie wtedy wlewamy białe wino - mieszamy kilka minutek. Następnie dolewamy trochę bulionu - mieszamy i nakrywamy . Powtarzamy czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone mini cukinie - mieszamy. Doprawiamy do smaku solą morską i podajemy z startym garna padano.
Do dania użyłam wino Celebro
Wino białe, półwytrawne oddające
niesamowity charakter winnic zatopionych
w gorącym słońcu Hiszpanii. Łagodne
i orzeźwiające w smaku, z przyjemnym
finiszem. Najlepiej podawać w temp.
10-12 oC. Idealne do ryb i owoców morza.
Doskonałe jako aperitif.
Risotto z dynią hokkaido
składniki
1 szklanka ryżu do risotta Podravka
50 ml wino białe Celebro
1 szklanka bulionu
1 ząbek czosnku
1 szt cebula
1/3 szt dynia hokkaido
2 szt mini cukinia
oliwa z oliwek
grana padano
Dynie hokkaido kroimy na pół - będzie nam potrzeba właśnie połowę dni. Jej nie obieramy. Kroimy ja w kosteczkę ok 1 cm na 0,5 cm. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek także obieramy i siekamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną dynię. Kiedy dynia lekko zmięknie dodajemy ryż do risotto. Mieszamy aż ryż będzie jakby przeźroczysty. Właśnie wtedy wlewamy białe wino - mieszamy kilka minutek. Następnie dolewamy trochę bulionu - mieszamy i nakrywamy . Powtarzamy czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone mini cukinie - mieszamy. Doprawiamy do smaku solą morską i podajemy z startym garna padano.
Do dania użyłam wino Celebro
Wino białe, półwytrawne oddające
niesamowity charakter winnic zatopionych
w gorącym słońcu Hiszpanii. Łagodne
i orzeźwiające w smaku, z przyjemnym
finiszem. Najlepiej podawać w temp.
10-12 oC. Idealne do ryb i owoców morza.
Doskonałe jako aperitif.
Ciasto odwrotne z bitą śmietaną - test foremki z Redcoon
W niedzielne popołudnie zrobiłam ciasto w nowej foremce od Redcoon
i to już ostatni test wspaniałych foremek ....
Ostaniom foremką była keksówka.
Wchodziła ona w skład zestawu firmy KAISER.
Jest to zestaw foremek mini - Składa się z tortownicy o średnicy 18 cm, keksówki o długości 20 cm oraz formy do babki o średnicy 16 cm. Powłoka non-stick zapobiega przywieraniu potraw.
Foremka jest mała bardzo zgrabna ma 20 cm .
Ciasto z bitą śmietaną i galaretką
składniki
Biszkopt
3 jaja
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukier
2 szt galaretka zielona
1/2 litra śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
cukier puder
Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka mieszamy lekko. Wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min. Jeszcze ciepły biszkopt wkładamy do keksówki wyścielając ją ciastem. Jedna galaretkę robimy wcześniej i zastygniętą kroimy w kosteczkę . Druga robimy później będziemy ją wylewać na koniec. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zimną żelatynę i miksujemy. Na biszkopt wykładamy połowę śmietany potem kostki galaretki i resztę śmietany. Tężącą galaretka wykończamy wlewając ją na koniec ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin po tym czasie wyciągamy z formy i podajemy.
i to już ostatni test wspaniałych foremek ....
Ostaniom foremką była keksówka.
Wchodziła ona w skład zestawu firmy KAISER.
Jest to zestaw foremek mini - Składa się z tortownicy o średnicy 18 cm, keksówki o długości 20 cm oraz formy do babki o średnicy 16 cm. Powłoka non-stick zapobiega przywieraniu potraw.
Foremka jest mała bardzo zgrabna ma 20 cm .
Ciasto z bitą śmietaną i galaretką
składniki
Biszkopt
3 jaja
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukier
2 szt galaretka zielona
1/2 litra śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
cukier puder
Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka mieszamy lekko. Wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min. Jeszcze ciepły biszkopt wkładamy do keksówki wyścielając ją ciastem. Jedna galaretkę robimy wcześniej i zastygniętą kroimy w kosteczkę . Druga robimy później będziemy ją wylewać na koniec. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zimną żelatynę i miksujemy. Na biszkopt wykładamy połowę śmietany potem kostki galaretki i resztę śmietany. Tężącą galaretka wykończamy wlewając ją na koniec ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin po tym czasie wyciągamy z formy i podajemy.
Surówka selerowo - pomidorowa
Bardzo zdrowa smaczna surówka pasuje do każdego obiadu , można ją wciągnąć :) np na kolację będzie zdrowo i lekko.
Surówka selerowo - pomidorowa
składniki
1 seler bulwa
3 pomidory
1 szt cebula czerwona
Sól morska
oliwa z oliwek
pieprz biały
cukier
sok z cytryny
Seler bulwę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Pomidory myjemy i kroimy w małą kosteczkę. Cebulę dość dużą lub 2 małe obieramy i siekamy. Składniki sałatki mieszamy. Doprawiamy ją sola , pieprzem sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Dodajemy oliwę z oliwek. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy na ok 10 min do lodówki.
Surówka selerowo - pomidorowa
składniki
1 seler bulwa
3 pomidory
1 szt cebula czerwona
Sól morska
oliwa z oliwek
pieprz biały
cukier
sok z cytryny
Seler bulwę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Pomidory myjemy i kroimy w małą kosteczkę. Cebulę dość dużą lub 2 małe obieramy i siekamy. Składniki sałatki mieszamy. Doprawiamy ją sola , pieprzem sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Dodajemy oliwę z oliwek. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy na ok 10 min do lodówki.
niedziela, 29 września 2013
Moja przygoda z winem CELEBRO
W ramach współpracy blogerskiej dostałam paczkę pełną wspaniałych win. Wino często używam w kuchni ale tej marki jeszcze nie znałam.
Wszystko o tych winach znajdziemy na stronie Celebro http://www.celebro.com.pl/
Kilka informacji jakie wina do czego :)
Do dania głównego, w zależności co zaserwowano, podajemy wina wytrawne, półwytrawne, bądź półsłodkie i koniecznie schłodzone. Do ciemnego mięsa, jak i dań z grzybów, czy tłustych serów, najlepiej podać wino czerwone, wytrawne, zaś do drobiu ewentualnie można podać wino białe. Na wystawnych, eleganckich przyjęciach do drobiu podajemy jednak wino czerwone, wytrawne.
Ryby, białe mięsa, potrawy z jaj serwujemy najczęściej w towarzystwie wina białego, wytrawnego. Do kawioru podajemy szampana, zaś do deserów najlepsze są wina słodkie, a także musujące podawane w temperaturze pokojowej.
W jakiej temperaturze podajemy wina ?
Wina deserowe powinny być już chłodniejsze, ok. 12 - 16°C, wina białe wytrawne i różowe najlepsze są podane w temperaturze 8 - 10°C. Wermuty i szampany najlepiej schłodzić do ok. 6 - 8°C.
W paczce od Celebro otrzymałam
Wino czerwone, półwytrawne wyprodukowane
ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron,
rosnących w słonecznych winnicach północnej
Italii. Posiada delikatnie owocowy bukiet
i doskonałą harmonię smaku. Najlepiej
podawać w temp. 16-18°C. Idealne
do wieprzowiny, makaronów i pizzy.
Wino białe, półwytrawne o złocistożółtej
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych
aromatów. Łagodne w smaku,
orzeźwiające z owocową nutą.
Najlepiej podawać w temp. 10-12 oC.
Doskonałe do serów, drobiu i sałatek.
Idealne jako aperitif.
Wino czerwone, półwytrawne
o wyraźnym zapachu dojrzałych,
czerwonych owoców o delikatnym
zakończeniu.W smaku dobrze zrównoważone.
Najlepiej podawać w temp. 16-18°C.
Znakomite do wołowiny i mięs z grilla.
Wino białe, półwytrawne oddające
niesamowity charakter winnic zatopionych
w gorącym słońcu Hiszpanii. Łagodne
i orzeźwiające w smaku, z przyjemnym
finiszem. Najlepiej podawać w temp.
10-12 oC. Idealne do ryb i owoców morza.
Doskonałe jako aperitif.
i Różowe wino Celebro słynie ze swej delikatności. Jest jak muśnięcie wiatru, przynoszącego zapach śródziemnomorskiej plaży. Obiecuje chwile odpoczynku, spokoju i harmonii. Orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów ciast i deserów.
Testowanie w moje kuchni zaczynam jutro. W poniedziałek biorę się za gotowanie.
Dziś w niedzielne popołudnie zaczęłam testowanie ale relaksacyjne :)
Nie ma jak wypoczywać i podziwiać jesienne Bieszczady z lampką różowego wina.
Wino przypadło mi do gustu , jest na razie moim ulubionym :) Półsłodkie takie lekkie i cudowne w smaku .
A jak to wyglądało ....
Między czasie szukałam inspiracji w książce kucharskiej jaką otrzymałam od CELEBRO, pełną smakowitych dań .
Zapraszam na kolejne wpisy w których przedstawię swoje przepisy z użyciem wyżej wymienionych win.
Wszystko o tych winach znajdziemy na stronie Celebro http://www.celebro.com.pl/
Kilka informacji jakie wina do czego :)
Do dania głównego, w zależności co zaserwowano, podajemy wina wytrawne, półwytrawne, bądź półsłodkie i koniecznie schłodzone. Do ciemnego mięsa, jak i dań z grzybów, czy tłustych serów, najlepiej podać wino czerwone, wytrawne, zaś do drobiu ewentualnie można podać wino białe. Na wystawnych, eleganckich przyjęciach do drobiu podajemy jednak wino czerwone, wytrawne.
Ryby, białe mięsa, potrawy z jaj serwujemy najczęściej w towarzystwie wina białego, wytrawnego. Do kawioru podajemy szampana, zaś do deserów najlepsze są wina słodkie, a także musujące podawane w temperaturze pokojowej.
W jakiej temperaturze podajemy wina ?
Wina deserowe powinny być już chłodniejsze, ok. 12 - 16°C, wina białe wytrawne i różowe najlepsze są podane w temperaturze 8 - 10°C. Wermuty i szampany najlepiej schłodzić do ok. 6 - 8°C.
W paczce od Celebro otrzymałam
Wino czerwone, półwytrawne wyprodukowane
ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron,
rosnących w słonecznych winnicach północnej
Italii. Posiada delikatnie owocowy bukiet
i doskonałą harmonię smaku. Najlepiej
podawać w temp. 16-18°C. Idealne
do wieprzowiny, makaronów i pizzy.
Wino białe, półwytrawne o złocistożółtej
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych
aromatów. Łagodne w smaku,
orzeźwiające z owocową nutą.
Najlepiej podawać w temp. 10-12 oC.
Doskonałe do serów, drobiu i sałatek.
Idealne jako aperitif.
Wino czerwone, półwytrawne
o wyraźnym zapachu dojrzałych,
czerwonych owoców o delikatnym
zakończeniu.W smaku dobrze zrównoważone.
Najlepiej podawać w temp. 16-18°C.
Znakomite do wołowiny i mięs z grilla.
Wino białe, półwytrawne oddające
niesamowity charakter winnic zatopionych
w gorącym słońcu Hiszpanii. Łagodne
i orzeźwiające w smaku, z przyjemnym
finiszem. Najlepiej podawać w temp.
10-12 oC. Idealne do ryb i owoców morza.
Doskonałe jako aperitif.
i Różowe wino Celebro słynie ze swej delikatności. Jest jak muśnięcie wiatru, przynoszącego zapach śródziemnomorskiej plaży. Obiecuje chwile odpoczynku, spokoju i harmonii. Orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów ciast i deserów.
Testowanie w moje kuchni zaczynam jutro. W poniedziałek biorę się za gotowanie.
Dziś w niedzielne popołudnie zaczęłam testowanie ale relaksacyjne :)
Nie ma jak wypoczywać i podziwiać jesienne Bieszczady z lampką różowego wina.
Wino przypadło mi do gustu , jest na razie moim ulubionym :) Półsłodkie takie lekkie i cudowne w smaku .
A jak to wyglądało ....
Między czasie szukałam inspiracji w książce kucharskiej jaką otrzymałam od CELEBRO, pełną smakowitych dań .
Zapraszam na kolejne wpisy w których przedstawię swoje przepisy z użyciem wyżej wymienionych win.
Spaghetti z pomidorami i grana padano
Smaczny szybki obiadek z wykorzystaniem pomidorów i makaronu typu spaghetti.
Spaghetti z pomidorami i grana padano
składniki
1/2 opakowanie spaghetti
4 szt pomidory
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
grana padano
oliwa
15 dag szynki
Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu al dente , odcedzamy zostawiając kilka łyżek wody z gotowania makaronu dla zagęszczenia sosu. Pomidory kroimy w kosteczkę , szynkę także kroimy. Czosnek obieramy i siekamy. Na oleju na patelni podsmażamy czosnek dodajemy szynkę , chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. doprawiamy sola , pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy chwilę. Do sosu dodajemy ugotowany makaron mieszamy i dodajemy starty garna padano. Podajemy na ciepło.
Spaghetti z pomidorami i grana padano
składniki
1/2 opakowanie spaghetti
4 szt pomidory
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
grana padano
oliwa
15 dag szynki
Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu al dente , odcedzamy zostawiając kilka łyżek wody z gotowania makaronu dla zagęszczenia sosu. Pomidory kroimy w kosteczkę , szynkę także kroimy. Czosnek obieramy i siekamy. Na oleju na patelni podsmażamy czosnek dodajemy szynkę , chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. doprawiamy sola , pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy chwilę. Do sosu dodajemy ugotowany makaron mieszamy i dodajemy starty garna padano. Podajemy na ciepło.
Śniadaniowy omlet z serem i warzywami
Propozycja śniadania , moja córka zajadała go w sobotni poranek - smakowało :)
Śniadaniowy omlet z serem i warzywami
składniki
2 szt jajek
Sól morska
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
1 szt pomidor
1/2 szt ogórka
5 dag ser cheddar
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
Jajka wbijamy do miseczki i miksujemy na pianę. Dodajemy mleko i dalej miksujemy. Następnie mąkę. Na koniec solimy do smaku. Miksujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy troszkę oleju aby masło nie paliło się. Wlewamy ciasto i smażymy. Następnie przewracamy na drugą stronę. Na wierzch dajemy ser pokrojone w paseczki i smażymy dalej pod przykryciem. Kiedy omlet jest złoty serwujemy go na talerzu dodając pokrojonego pomidora i ogórka. Całość doprawiamy solą.
Śniadaniowy omlet z serem i warzywami
składniki
2 szt jajek
Sól morska
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
1 szt pomidor
1/2 szt ogórka
5 dag ser cheddar
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
Jajka wbijamy do miseczki i miksujemy na pianę. Dodajemy mleko i dalej miksujemy. Następnie mąkę. Na koniec solimy do smaku. Miksujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy troszkę oleju aby masło nie paliło się. Wlewamy ciasto i smażymy. Następnie przewracamy na drugą stronę. Na wierzch dajemy ser pokrojone w paseczki i smażymy dalej pod przykryciem. Kiedy omlet jest złoty serwujemy go na talerzu dodając pokrojonego pomidora i ogórka. Całość doprawiamy solą.
Surówka pekińska z selerem
Bardzo smaczna i zdrowa surówka , polecam jesienią - duża dawka witamin.
Surówka pekińska z selerem
składniki
1 seler średni
1/2 szt kapusta pekińska
cebula
2 szt ogórek zielony
2 ząbki czosnku
oliwa extra vergin
1 łyżka cukier
sok z cytryny
pieprz biały
sól morska
1 szt jabłko
Seler obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Kapustę kroimy w paseczki. Cebule obieramy i siekamy. Czosnek obieramy wyciskamy przez praskę. Ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłko ścieramy na tarce małe oczka. Mieszamy. Dodajemy sok z 1 cytryny , cukier dość sporo , sól morską i pieprz do smaku. Mieszamy i dodajemy oliwę. wszystko razem mieszamy i podajemy.
Surówka pekińska z selerem
składniki
1 seler średni
1/2 szt kapusta pekińska
cebula
2 szt ogórek zielony
2 ząbki czosnku
oliwa extra vergin
1 łyżka cukier
sok z cytryny
pieprz biały
sól morska
1 szt jabłko
Seler obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Kapustę kroimy w paseczki. Cebule obieramy i siekamy. Czosnek obieramy wyciskamy przez praskę. Ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłko ścieramy na tarce małe oczka. Mieszamy. Dodajemy sok z 1 cytryny , cukier dość sporo , sól morską i pieprz do smaku. Mieszamy i dodajemy oliwę. wszystko razem mieszamy i podajemy.
Bitki drobiowe w sosie cebulowo - śmietanowym
Smaczne bitki drobiowe w sosie z dużą dawką cebuli. Podajemy z ziemniaczkami.
Bitki drobiowe w sosie cebulowo - śmietanowym
składniki
2 piersi z kurczaka
2 cebule
1 szt kostka warzywna
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżeczka masło
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Kroimy na dwie części i rozbijamy. Solimy do smaku i prószymy mąką. Masło i odrobinę oleju rozgrzewamy. Cebule i czosnek siekamy podsmażamy. Dodajemy mięso w mące i smażymy z obu stron. Podlewamy ok 1 szklanką bulionu warzywnego- dusimy. Kiedy mięso będzie miękkie wlewamy śmietanę 30 mieszamy i podajemy z ziemniaczkami.
Bitki drobiowe w sosie cebulowo - śmietanowym
składniki
2 piersi z kurczaka
2 cebule
1 szt kostka warzywna
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżeczka masło
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Kroimy na dwie części i rozbijamy. Solimy do smaku i prószymy mąką. Masło i odrobinę oleju rozgrzewamy. Cebule i czosnek siekamy podsmażamy. Dodajemy mięso w mące i smażymy z obu stron. Podlewamy ok 1 szklanką bulionu warzywnego- dusimy. Kiedy mięso będzie miękkie wlewamy śmietanę 30 mieszamy i podajemy z ziemniaczkami.
Lekka dieta i FIGURA - test na piękny wygląd i zgrabną sylwetkę
Moja nowa figura - kto z nas nie ma tego problemu :( , zawsze narzekamy i zawsze się odchudzamy.
Dziś przedstawiam coś dla opornych produkty FIGURA
Przedstawiam całą rodzinkę ,każdy znajdzie coś dla siebie .
Na tej stronie http://www.mojanowafigura.pl/produkty-figura/ możemy zrobić test i zobaczyc który produkt do nas pasuje , który nam pomoże :)
Produkty te zawierają w sobie zioła ,przyprawy i mikroelementy , które pomogą nam w kłopocie .
Dziś zaczynamy test od -
suplement diety
60 kapsułek
Dziś przedstawiam coś dla opornych produkty FIGURA
Przedstawiam całą rodzinkę ,każdy znajdzie coś dla siebie .
Na tej stronie http://www.mojanowafigura.pl/produkty-figura/ możemy zrobić test i zobaczyc który produkt do nas pasuje , który nam pomoże :)
Produkty te zawierają w sobie zioła ,przyprawy i mikroelementy , które pomogą nam w kłopocie .
Dziś zaczynamy test od -
FIGURA
Extraslim
suplement diety
60 kapsułek
Jak działa i co zawiera ?
-
Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej
-
Wpływa korzystnie na lepszą przemianę materii
-
Pomaga w rozkładzie tłuszczów i węglowodanów
Ekstrakt z pieprzu kajeńskiego -
jest naturalnym termogenikiem tzn. pomaga w spalaniu tkanki
tłuszczowej, przyczynia się do zmniejszenia masy ciała wspomagając tym
samym działanie diety odchudzającej. Dodatkowo korzystnie wpływa na
spalanie węglowodanów (cukrów).
Pomarańcza gorzka -
wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała poprzez wsparcie rozkładu
lipidów (tłuszczów) i węglowodanów (cukry, skrobia) - wpływa korzystnie
na przemianę materii.
Guarana - wspomaga metabolizm tłuszczów ułatwiając kontrolę wagi.
Zielona herbata - pomaga zwiększyć tempo metabolizmu i ułatwia spalanie nagromadzonej w
organizmie tkanki tłuszczowej, a przez to wspomaga utrzymanie
prawidłowej masy ciała.
Pieprz czarny - pomaga w kontroli masy ciała, przyczynia się również do prawidłowego trawienia.
Chrom - przyczynia się do prawidłowego metabolizmu makroskładników oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi.
Wszystko zawarte w kapsułkach.
1 kapsułka 2 razy dziennie przed posiłkiem. I tyle do tego ograniczenie złego jedzenia każdy wie o czym mowa i będziemy szczęśliwe , więc zaczynamy :)
Nie zapominajmy o ruchu można wybrać jesienne spacery jak ja
Nie zapominajmy o ruchu można wybrać jesienne spacery jak ja
sobota, 28 września 2013
Mintaj w warzywach
Rybka zapiekana z warzywami z piekarnika. Lekkie smaczne danie z nutka pikanterii od papryczki chilli.
Mintaj w warzywach
składniki
3 szt marchewka
1/2 szt kalafior
3 ziemniaki
1 łyżka masła
koperek
Sól morska
pieprz
papryczka chilli
700 g mintaj
Płaty ryby ja użyłam mintaja myjemy osuszamy solimy i doprawiamy pieprzem. Układamy na wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior kroimy w małe róże.Warzywa układamy na rybie. Solimy do smaku i posypujemy posiekanym drobno koperkiem. Doprawiamy posiekaną papryczką chilli i pieprzem. Podlewamy połową szklanki bulionu warzywnego lub wody. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. Podajemy na ciepło.
Mintaj w warzywach
składniki
3 szt marchewka
1/2 szt kalafior
3 ziemniaki
1 łyżka masła
koperek
Sól morska
pieprz
papryczka chilli
700 g mintaj
Płaty ryby ja użyłam mintaja myjemy osuszamy solimy i doprawiamy pieprzem. Układamy na wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior kroimy w małe róże.Warzywa układamy na rybie. Solimy do smaku i posypujemy posiekanym drobno koperkiem. Doprawiamy posiekaną papryczką chilli i pieprzem. Podlewamy połową szklanki bulionu warzywnego lub wody. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. Podajemy na ciepło.
Spaghetti z sosem pomidorowym i grana
Pyszny makaron z expresowym sosem pomidorowym wykończony grana padano.
Spaghetti z sosem pomidorowym i grana padano
składniki
1 opakowanie spaghetti
1 kartonik pomidory krojone z czosnkiem i oliwą Podravka
przyprawa do dań włoskich Podravka
2 ząbki czosnek
1 szt cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
sól morska
grana padano
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy ale zostawiamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na patelni rozpuszczamy masło i olej. Podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę dodajemy pomidory z kartonika i gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy przyprawę do dań włoskich . Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makronu. Na patelnie dodajemy makaron . Mieszamy i posypujemy startym garna padano.
Spaghetti z sosem pomidorowym i grana padano
składniki
1 opakowanie spaghetti
1 kartonik pomidory krojone z czosnkiem i oliwą Podravka
przyprawa do dań włoskich Podravka
2 ząbki czosnek
1 szt cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
sól morska
grana padano
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy ale zostawiamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na patelni rozpuszczamy masło i olej. Podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę dodajemy pomidory z kartonika i gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy przyprawę do dań włoskich . Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makronu. Na patelnie dodajemy makaron . Mieszamy i posypujemy startym garna padano.
Test formy do babki - Babka jogutowo - jagodowa
W ramach współpracy blogerskiej z Redcoon dostałam do przetestowania zestaw foremek do wypieków.
Jest to zestaw foremek mini - Składa się z tortownicy o średnicy 18 cm, keksówki o długości 20 cm oraz formy do babki o średnicy 16 cm. Powłoka non-stick zapobiega przywieraniu potraw.
Testowałam już tortownicę http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2013/09/wycieczka-do-sadu-pieczemy-ciasta.html
dziś czas na druga foremkę padło na formę do babeczki .
Wspaniała sprawa dla małych rodzin :) lub singli. Foremki bardzo zgrabne , zapakowane w ładny kartonik z rączką wspaniale nadają się na prezent .
Zestaw możemy zakupić w sklepie internetowym
http://www.redcoon.pl/B423277-Kaiser-Backform-La-Forme-Mini-Backform-Set_Blachy-i-formy-do-ciast
Aby być w klimacie jesieni postanowiłam upiec babkę o smaku jagodowym
Tak to leciało.
Babeczka jogurtowa o smaku jagodowym
składniki
2 szt jaja
1/2 szklanki cukru
165 g mąki
1 szt kisiel jagodowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
150 ml jogurtu naturalnego
100 ml oleju
Przepis na małą foremkę średnica 16 cm - większa forma przepis robimy podwójnie. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając pomału cukier. Następnie dodajemy żółtka z odrobina wody - wymieszane- .Dodajemy pomału mąkę cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie jogurt , resztę mąki cały kisiel i olej. Dobrze mieszamy - miksujemy . Wlewamy ciasto do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 40 min.
Jest to zestaw foremek mini - Składa się z tortownicy o średnicy 18 cm, keksówki o długości 20 cm oraz formy do babki o średnicy 16 cm. Powłoka non-stick zapobiega przywieraniu potraw.
Testowałam już tortownicę http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2013/09/wycieczka-do-sadu-pieczemy-ciasta.html
dziś czas na druga foremkę padło na formę do babeczki .
Wspaniała sprawa dla małych rodzin :) lub singli. Foremki bardzo zgrabne , zapakowane w ładny kartonik z rączką wspaniale nadają się na prezent .
Zestaw możemy zakupić w sklepie internetowym
http://www.redcoon.pl/B423277-Kaiser-Backform-La-Forme-Mini-Backform-Set_Blachy-i-formy-do-ciast
Aby być w klimacie jesieni postanowiłam upiec babkę o smaku jagodowym
Tak to leciało.
Babeczka jogurtowa o smaku jagodowym
składniki
2 szt jaja
1/2 szklanki cukru
165 g mąki
1 szt kisiel jagodowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
150 ml jogurtu naturalnego
100 ml oleju
Przepis na małą foremkę średnica 16 cm - większa forma przepis robimy podwójnie. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając pomału cukier. Następnie dodajemy żółtka z odrobina wody - wymieszane- .Dodajemy pomału mąkę cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie jogurt , resztę mąki cały kisiel i olej. Dobrze mieszamy - miksujemy . Wlewamy ciasto do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 40 min.
Miodowo- pomarańczowe koszyczki
Super koszyczki do podawania deserów jadalne :) nauka nie poszła w las - dziękuję szefie :)
Miodowo- pomarańczowe koszyczki
składniki
100 g cukier kryształ
100 g mąka
100 g masło
80 ml sok pomarańczowy
74 g miód
100 g mąka
100 g masło
80 ml sok pomarańczowy
74 g miód
Do miski dajemy miękkie masło 1/2
kostki , miód, mąkę , cukier i sok pomarańczowy. Wszystko dobrze
mieszamy na jednolitą masę. Do zrobienia koszyczków potrzebna jest nam
mata silikonowa do pieczenia. Ręką rozcieramy na niej kółka z ciasta. Im
cieniej rozsmarujemy ciasto tym nasze koszyczki będą bardziej
koronkowe. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200
stopni na ok 5 min. Musimy kontrolować ponieważ dużo zależy od naszego
piekarnika. Patrzymy na kręgi jak zrobią się brązowe jakby z karmelu
wyciągamy matę. Czekamy chwileczkę aby lekko ostygło podważamy nożem i
jeszcze ciepłe z ciągamy z maty. Układamy na szklance formując
koszyczek. Odstawiamy do wystygnięcia. Koszyczek jak jest zimny jest
twardy. W koszyczku podajemy desery np lody .
Subskrybuj:
Posty (Atom)