Fajne wykorzystanie pora -jako makaron warto wypróbować :)
* 1 szt udka kurczaka,
* 1 szt por,
* przyprawa Ziarenka smaku Winiary
* masło
Udko i pora przeciętego na pół gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Pora dodajemy do garnka po ok 20 min ,po włozeniu udka ,żeby się nie rozgotował .Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je i obieramy na kawałki .Pora także wyciągamy i ściągamy warstwy żeby powstały takie długie nitki . Wszystko podsmażamy na masełku podajemy na ciepło .
poniedziałek, 28 listopada 2011
Sałatka z makaronu ryżowego i pora
Bardzo lubię wykorzystywać w kuchni makaron ryżowy pięknie się prezentuje .
* 1/2 opakowania makaron ryżowy nitki cienkie,Taotao
* 2 kawałki papryka marynowana
* 1/2 szt por,
* 1 szt ogórek zielony,
* słodka papryka
* sos chili słodki Taotao
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. Odcedzamy i studzimy . Papryke kroimy cieniutko w paseczki . Pora kroimy w plasterki .Ogórka obieramy kroimy w kostkę . Mieszamy składniki dodajemy sos chilli słodki do smaku i posypujemy słodka papryką.
* 1/2 opakowania makaron ryżowy nitki cienkie,Taotao
* 2 kawałki papryka marynowana
* 1/2 szt por,
* 1 szt ogórek zielony,
* słodka papryka
* sos chili słodki Taotao
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. Odcedzamy i studzimy . Papryke kroimy cieniutko w paseczki . Pora kroimy w plasterki .Ogórka obieramy kroimy w kostkę . Mieszamy składniki dodajemy sos chilli słodki do smaku i posypujemy słodka papryką.
niedziela, 27 listopada 2011
Miruna z kuskusem i oliwkami
Do 1/2 szklanki kuskus dodajemy troszkę ziarenek smaku i zalewamy wrzątkiem 0,5 cm nad poziom kaszy .Nakrywamy i odstawiamy .Następnie studzimy kaszę ,mieszamy .Dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki ,groszek i troszkę oliwy -mieszamy . dodajemy pokrojone w plasterki oliwki. Rybę mirunę doprawiamy solą i przyprawą do ryb .Smażymy ,studzimy i kroimy na kawałki dodajemy do sałatki.
- 1/2 szkl Kuskus,
- 1 szt miruna,
- oliwa,
- Oliwki czarne,
- Ziarenka smaku
- natka pietruszki,
- 3 łyżki groszek,
- Przyprawa do ryb
sobota, 26 listopada 2011
Barszczyk biały Winiary z boczkiem i gwiazdkami z szynki
- 1 szt biały barszcz Winiary
- 2 szt ziemniak,
- 1 szt marchew,
- 2 ząbki czosnek,
- śmietanka 12-procentowa,
- 10 dag szynka konserwowa,
- 1 łyżka majeranek,
- 1 szt kostka rosołowa winiary
- 15 dag boczek,
- 1 łyżeczka masło
czwartek, 24 listopada 2011
Kurczaczek na pomarańczowo
Piersi z kurczaka z marchewka i pieczarkami .Wszystko doprawione papryką słodką w proszku,ziarenkami smaku Winiary .
Podajemy z ryżem oj dobre było ...
Podajemy z ryżem oj dobre było ...
Pierś na kaszy gryczanej z ogórkiem zielonym
Zdrowe danie lekkie i niskokaloryczne .Super na obiad.
składniki
* 1 woreczek kasza gryczana,
* 1 szt ogórek,
* 1 szt pierś z kurczaka,
* Sól,
* słodka papryka
* masło 1 łyżeczka
* ziarenka smaku winiary
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki solimy i obtaczamy w słodkiej papryce .Smażymy na patelni . Kaszę gotujemy dodajemy troszkę masła i Ziarenka Smaku Winiary . Ogórka obieramy kroimy w kostkę solimy odciskamy z soku i dodajemy do potrawy .Serwujemy na ciepło .
składniki
* 1 woreczek kasza gryczana,
* 1 szt ogórek,
* 1 szt pierś z kurczaka,
* Sól,
* słodka papryka
* masło 1 łyżeczka
* ziarenka smaku winiary
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki solimy i obtaczamy w słodkiej papryce .Smażymy na patelni . Kaszę gotujemy dodajemy troszkę masła i Ziarenka Smaku Winiary . Ogórka obieramy kroimy w kostkę solimy odciskamy z soku i dodajemy do potrawy .Serwujemy na ciepło .
Wstążki z marchewki
Pyszna i zdrowa przystawka do obiadu .
składniki
-sos ziołowy w proszku
-marchewka
-groszek zielony konserwowy
Marchewkę obieramy i kroimy obieraczką na cieniutkie wstążki . Następnie wrzucamy ją na chwilkę do wrzątku i odcedzamy . dodajemy groszek konserwowy .Robimy sos ziołowy z proszku łącząc go z oliwą i wodą -mieszamy i polewamy warzywka .
składniki
-sos ziołowy w proszku
-marchewka
-groszek zielony konserwowy
Marchewkę obieramy i kroimy obieraczką na cieniutkie wstążki . Następnie wrzucamy ją na chwilkę do wrzątku i odcedzamy . dodajemy groszek konserwowy .Robimy sos ziołowy z proszku łącząc go z oliwą i wodą -mieszamy i polewamy warzywka .
poniedziałek, 21 listopada 2011
Kasza z grzybkami mun ??
Połączenie kultur -ale smakowite.
* 1 woreczek kasza gryczana,
* 1 szt kukurydza,
* 1 garsc grzybki mun Taotao
* sól do smaku,
* pieprz,
* natka pietruszki,
* tuńczyk kawałki w oleju,
* sos sojowy Taotao
Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie .Studzimy .dodajemy do niej 2 łyzki tuńczyka i kukurydzę mieszamy . Wkładamy do miseczki i wykładamy na talerz.Grzybki mun moczymy 5 min w gorącej wodzie potem gotujemy ok 6 min . Lekko siekamy kropimy oliwa sosem sojowym i układamy na talerzu.
Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie .Studzimy .dodajemy do niej 2 łyzki tuńczyka i kukurydzę mieszamy . Wkładamy do miseczki i wykładamy na talerz.Grzybki mun moczymy 5 min w gorącej wodzie potem gotujemy ok 6 min . Lekko siekamy kropimy oliwa sosem sojowym i układamy na talerzu.
Dorsz z pasta z grzybków mun i czarnych oliwek
Ryby morskie są bardzo zdrowe no i pyszne smaku .zajadajmy je jak często możemy .
Składniki:
- 1 szt dorsz,
- oliwa,
- 6 szt Oliwki czarne,
- 2 łyżki grzybki mun Tao tao
- cytryna,
- papryka słodka,
- pieprz biały Prymat
piątek, 11 listopada 2011
Expresowe serniczki z patelni
SKŁADNIKI:
- * 1 kostka ser twarogowy,
- * 2 szt jajko,
- * 3 łyżki mleko,
- * 1 szkl ryż,
- * 1 łyżka cukier,
- * 1,5 szkl mąka,
- * oliwa do smażenia
- PRZYGOTOWANIE: Szklankę ryżu gotujemy w 2 szklankach wody z odrobiną soli. Odcedzamy i studzimy ryż .Na stolnicę dajemy ok 1,5 szklanki mąki i kostkę twarogu . Dodajemy jajka i cukier ok 1-2 łyżki -zależy jakie słodkie lubimy .Robimy ciasto .Dodajemy zimny ryż i trochę mleka .wyrabiamy ciasto można dodać jeszcze mąki jak ciasto klei się za bardzo . Z ciasta formujemy jakby sznycelki i smażymy je na maśle lub oliwie.Podajemy z śmietaną osłodzoną cukrem .
środa, 2 listopada 2011
Sałatka gwiazdeczka z oliwkami
* 2 szt ziemniaki,
* 15 dag szynka konserwowa,
* sos ziołowy Knorr
* oliwa,
* 6 szt oliwki czarne,
* natka pietruszki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy .Kroimy na grubsze plastry i wykrawamy z nich gwiazdeczki. Szynkę kroimy na grubsze plastry i wykrawamy z niej gwiazdki.Oliwki kroimy w plasterki .Robimy sos według przepisu na opakowaniu łacząc go z oliwą i odrobiną przegotowanej wody .Sos mieszamy polewamy sałatkę
* 15 dag szynka konserwowa,
* sos ziołowy Knorr
* oliwa,
* 6 szt oliwki czarne,
* natka pietruszki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy .Kroimy na grubsze plastry i wykrawamy z nich gwiazdeczki. Szynkę kroimy na grubsze plastry i wykrawamy z niej gwiazdki.Oliwki kroimy w plasterki .Robimy sos według przepisu na opakowaniu łacząc go z oliwą i odrobiną przegotowanej wody .Sos mieszamy polewamy sałatkę
Subskrybuj:
Posty (Atom)