Obiadek dla całej rodziny pasuje o każdej porze roku , wspaniałe rozwiązanie na domówkę , imprezę w plenerze .
Smaczne , zdrowe kolorowe.
Chińszczyzna
składniki
3 piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
4 woreczki ryżu
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryka
20 dag pieczarek
przyprawa do kurczaka
przyprawa do dań chińskich
olej pistacjowy
sól
mieszanka chińska na patelnie 1 woreczek
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. po ugotowaniu , odcedzamy i przelewamy zimna wodą .
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebule i czosnek siekamy. Na oleju pistacjowym podsmażamy cebule i czosnek. Dodajemy kurczaka . Smażymy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojona paprykę . Następnie wsypujemy mieszankę chińska - mrożonkę. Wszystko razem smażymy . Solimy do smaku. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż - mieszamy. Dodajemy odcedzona kukurydzę. Jeszcze raz mieszamy i doprawiamy przyprawą do dań chińskich .
czwartek, 30 czerwca 2016
środa, 29 czerwca 2016
Żeberka w młodej kapuście
Pomysł na obiad dość ciężki ale smaczny. Dla wielbicieli żeberek wieprzowych i nie tylko, obłędne w młodej kapuście .
Żeberka w młodej kapuście
1 kg żeberek wędzonych
1 młoda kapusta
liść laurowy
ziele angielskie
przyprawa uniwersalna
cebula
czosnek ok 3 ząbki
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 szklanki śmietany 30 %
Żeberka obgotowujemy w wodzie ok 20 min . z dodatkiem liścia i ziela angielskiego. Po tym czasie żeberka wyciągamy a w tej wodzie gotujemy posiekaną w paseczki kapustę . Cebule obieramy, siekamy , czosnek także siekamy. Podsmażamy na oleju. dodajemy podgotowaną kapustę , mieszamy smażymy. doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dodajemy obgotowane żeberka, wszystko razem dusimy. Na koniec wlewamy 1/ 2 szklanki śmietany. zagotowujemy.
Kapusta młoda słodko-kwaśna do ziemniaków
Smaczna młoda kapustka podsmażana na masełku o smaku słodko kwaśnym. wspaniale pasuje do młodych ziemniaczków . Pomysł na letni obiad.
Kapusta młoda słodko-kwaśna do ziemniaków
składniki
1 młoda kapusta
2 cebule
3 łyżki masła
ocet winny
cukier
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Kapustę młoda kroimy w paseczki. Wkładamy do garnka zalewamy wodą , dodajemy sól ,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na prawie miękko. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło , cebulę siekamy i podsmażamy. Dodajemy odcedzoną kapustę razem smażymy. Dodajemy cukier i ocet do smaku. Mieszamy jeszcze chwilę smażmy , podajemy z ziemniakami.
Kapusta młoda słodko-kwaśna do ziemniaków
składniki
1 młoda kapusta
2 cebule
3 łyżki masła
ocet winny
cukier
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Kapustę młoda kroimy w paseczki. Wkładamy do garnka zalewamy wodą , dodajemy sól ,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na prawie miękko. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło , cebulę siekamy i podsmażamy. Dodajemy odcedzoną kapustę razem smażymy. Dodajemy cukier i ocet do smaku. Mieszamy jeszcze chwilę smażmy , podajemy z ziemniakami.
Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem niedźwiedzim
Mamy sezon na ogórki małosolne dlatego wykorzystałam jej do lekkiej zupy ogórkowej, zdrowia i smaku dodał posiekany czosnek niedźwiedzi . wspaniała zupka na lato.
Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem niedźwiedzim
składniki
1kg młodych ziemniaków
3 marchewki
1/2 kg ogórków małosolnych
czosnek niedźwiedzi
pietruszka
sól
pieprz
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany 30 %
liść laurowy
ziele angielskie
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle . Zalewamy wodą , dodajemy liść i ziele i gotujemy. Dodajemy pokrojona w kosteczkę marchewkę i pietruszkę . Solimy do smaku. Ogórki ścieramy na tarce dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 min. doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę i posiekany czosnek niedźwiedzi .Zagotowujemy.
Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem niedźwiedzim
składniki
1kg młodych ziemniaków
3 marchewki
1/2 kg ogórków małosolnych
czosnek niedźwiedzi
pietruszka
sól
pieprz
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany 30 %
liść laurowy
ziele angielskie
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle . Zalewamy wodą , dodajemy liść i ziele i gotujemy. Dodajemy pokrojona w kosteczkę marchewkę i pietruszkę . Solimy do smaku. Ogórki ścieramy na tarce dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 min. doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę i posiekany czosnek niedźwiedzi .Zagotowujemy.
niedziela, 26 czerwca 2016
Lenia sałatka z oliwkami
Coś lekkiego coś zdrowego , pasuje na każda porę dnia . Do obiadu , grilla a także jako lekka kolacja.
Lenia sałatka z oliwkami
składniki
1 młoda cukinia
2 zielone ogórki
4 pomidory
1 słoiczek czarnych oliwek
sól
pieprz
chilli
olej lniany
świeże oregano
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę. Ogórki myjemy nie obieramy kroimy w półplasterki.
Pomidory kroimy w kostkę. Składniki mieszamy z sobą. Oliwki czarne odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy, solimy do smaku, doprawiamy pieprzem i chilli. Dodajemy olej lniany. Rwiemy liski oregano i dodajemy do sałatki.Mieszamy i chłodzimy.
Lenia sałatka z oliwkami
składniki
1 młoda cukinia
2 zielone ogórki
4 pomidory
1 słoiczek czarnych oliwek
sól
pieprz
chilli
olej lniany
świeże oregano
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę. Ogórki myjemy nie obieramy kroimy w półplasterki.
Pomidory kroimy w kostkę. Składniki mieszamy z sobą. Oliwki czarne odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy, solimy do smaku, doprawiamy pieprzem i chilli. Dodajemy olej lniany. Rwiemy liski oregano i dodajemy do sałatki.Mieszamy i chłodzimy.
poniedziałek, 13 czerwca 2016
Nowe olejowe połącznia OLIWIERA
Dostałam dzisiaj do wypróbowani nowe oleje OLIWIERA.
Fantastyczne pomysł . Zdrowi smak, aromat o jakim jeszcze nie myślałam .
Wspaniała pora na ich wypróbowanie , okres letni pod dostatkiem owoców i warzyw , które możemy łączyć w wspaniałe lekkie sałatki i wykańczać je aromatycznymi olejami.
Oleje te nadają się także do dań na ciepło , dodają aromatu i niepowtarzalnych przeżyć smakowych .
Dostałam
Oliwier sezamowo- rzpakowy --- 70 % oleju sezamowego
Oliwier Arachidowo-rzepakowy-----60 % oleju arachidowego
Oliwier pistacjowo- rzepakowy ----60 % oleju pistacjowego
Polecam te dobrodziejstwo :)
Fantastyczne pomysł . Zdrowi smak, aromat o jakim jeszcze nie myślałam .
Wspaniała pora na ich wypróbowanie , okres letni pod dostatkiem owoców i warzyw , które możemy łączyć w wspaniałe lekkie sałatki i wykańczać je aromatycznymi olejami.
Oleje te nadają się także do dań na ciepło , dodają aromatu i niepowtarzalnych przeżyć smakowych .
Dostałam
Oliwier sezamowo- rzpakowy --- 70 % oleju sezamowego
Oliwier Arachidowo-rzepakowy-----60 % oleju arachidowego
Oliwier pistacjowo- rzepakowy ----60 % oleju pistacjowego
Polecam te dobrodziejstwo :)
WYNIKI _!!!!!!!Konkurs kulinarny do zdobycia książki Zioła w domowej aptece - kiedy zbierać i jak stosować
Ruszamy z kulinarnym lekko ziołowym konkursem.
Dzięki Dorocie Bień autorki bloga http://jatugotuje.blogspot.com/
i wydawnictwu REA-SJ .
Do wygrania 3 książki - poradniki
"Zioła w domowej aptece - kiedy zbierać i jak stosować"
Sponsorem nagród jest wydawnictwo REA-SJ .
Wyniki konkursu
Bardzo dziękuję za udział w konkursie , odpowiedzi fantastyczne zwycięzców tylko 3 - gratuluje !!!!!
Getripp1 .
Anna Elsner
gg18
Proszę o adresy wysyłki nagród na adres mojakuchniamalutka@wp.pl przekaże je Wydawnictwu "_ Gratuluje
Zadanie jest proste -
Proszę napisać w komentarzu pod postem swój przepis, sposób na wykorzystanie zielska, ziół w kuchni.
Jakie zielsko lubicie i jak je używacie na co dzień .
Wybierzemy 3 najbardziej oryginalne i zdrowe odpowiedzi a wydawnictwo REA-SJ wyśle nagrody czyli wspaniałe poradniki.
Konkurs trwa od 17 maja i trwa do 31 maja 2016 roku :)
Zwycięzców ogłoszę wciągu 7 dni od zakończenia konkursu .
Kilka słów o książce Zioła w domowej aptece - kiedy zbierać i jak stosować
Książka pięknie wydana i jak dla mnie fantastyczna pełna rad i pomysłów jak wykorzystać dobrodziejstwa natury .
Książka przedstawia ważne dla zachowania lub podreperowania zdrowia dziko rosnące rośliny lecznicze oraz uczy jak je zbierać i jak samemu, w domowych warunkach uzyskać z nich lecznicze syropy, soki, herbatki, cukierki, maści i kremy, oleje, nalewki, esencje, kojące dodatki do kąpieli i gojące do okładów – każdy znajdzie coś dla siebie; herbatka z rumianku, sok z mniszka, olej z dziurawca, cukierki hamują ce kaszel - to niektóre z elementów domowej apteki, do prostego i szybkiego przygotowania na bazie własnoręcznie zebranych roślin. Z poradnikiem wyprodukujcie z rodzimych, wszechobecnych ziół leczniczych swoje naturalne leki – wystarczy nazbierać świeżych roślin, wykorzystać nasze przepisy i w ten sposób być przygotowanym na rożnego rodzaju problemy zdrowotne zarówno dorosłych jak i dzieci. Teraz, z naszym poradnikiem śmiało możecie zaczynać przygodę z zielarstwem.
Dzięki Dorocie Bień autorki bloga http://jatugotuje.blogspot.com/
i wydawnictwu REA-SJ .
Do wygrania 3 książki - poradniki
"Zioła w domowej aptece - kiedy zbierać i jak stosować"
Sponsorem nagród jest wydawnictwo REA-SJ .
Wyniki konkursu
Bardzo dziękuję za udział w konkursie , odpowiedzi fantastyczne zwycięzców tylko 3 - gratuluje !!!!!
Getripp1 .
Anna Elsner
gg18
Proszę o adresy wysyłki nagród na adres mojakuchniamalutka@wp.pl przekaże je Wydawnictwu "_ Gratuluje
Zadanie jest proste -
Proszę napisać w komentarzu pod postem swój przepis, sposób na wykorzystanie zielska, ziół w kuchni.
Jakie zielsko lubicie i jak je używacie na co dzień .
Wybierzemy 3 najbardziej oryginalne i zdrowe odpowiedzi a wydawnictwo REA-SJ wyśle nagrody czyli wspaniałe poradniki.
Konkurs trwa od 17 maja i trwa do 31 maja 2016 roku :)
Zwycięzców ogłoszę wciągu 7 dni od zakończenia konkursu .
Kilka słów o książce Zioła w domowej aptece - kiedy zbierać i jak stosować
Książka pięknie wydana i jak dla mnie fantastyczna pełna rad i pomysłów jak wykorzystać dobrodziejstwa natury .
Książka przedstawia ważne dla zachowania lub podreperowania zdrowia dziko rosnące rośliny lecznicze oraz uczy jak je zbierać i jak samemu, w domowych warunkach uzyskać z nich lecznicze syropy, soki, herbatki, cukierki, maści i kremy, oleje, nalewki, esencje, kojące dodatki do kąpieli i gojące do okładów – każdy znajdzie coś dla siebie; herbatka z rumianku, sok z mniszka, olej z dziurawca, cukierki hamują ce kaszel - to niektóre z elementów domowej apteki, do prostego i szybkiego przygotowania na bazie własnoręcznie zebranych roślin. Z poradnikiem wyprodukujcie z rodzimych, wszechobecnych ziół leczniczych swoje naturalne leki – wystarczy nazbierać świeżych roślin, wykorzystać nasze przepisy i w ten sposób być przygotowanym na rożnego rodzaju problemy zdrowotne zarówno dorosłych jak i dzieci. Teraz, z naszym poradnikiem śmiało możecie zaczynać przygodę z zielarstwem.
Biorąc udział w konkursie automatycznie akceptujecie warunki konkursu -Regulamin:
1. Fundatorem nagród w konkursie jest Wydawnictwo REA-SJ Sp. z o.o. z siedzibą w Konstancinie Jeziornej przy ul. Kościuszki 21.
2. Nagrody będą wysłane wyłącznie na terenie Polski na adresy wskazane przez zwycięzców..
3. Poprzez wzięcie udziału w konkursie Uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby konkursu.
Konfitura z płatków róży i jabłka
Kiedy początkiem lata pachnie różą czas zacząć myśleć o konfiturze z płatków róży dzikiej .
Uwielbiam te pachnące różowe płatki, są tak delikatne i bardzo aromatyczne.
Taka konfitura wspaniale nada się pączków, deserów, ciast - ten zapach i smak jest niepowtarzalny.
Konfitura z płatków róży i jabłka
składniki
1/2 kg płatków róży
1/2 kg cukru
2 cytryny
4 jabłka
Zbieramy płatki róż i warzymy je ile płatków tyle cukru . Płatki ucieramy w makutrze - najlepszy sposób . Ja troszkę pokombinowałam . Włożyłam płatki do miski blendera i blendowałam z cukrem , trwało to dość długo , robiłam to z przerwami . Pod koniec miksowania dodałam sok z cytryny i jeszcze troszkę blendowałam na gładka masę. Jabłka obrałam pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam .Kiedy były miękkie dodałam do masy z płatków i jeszcze raz miksowałam do porządnego połączenia składników. Konfiturę przełożyłam do wyparzonych słoiczków zamknęłam i za pasteryzowałam. Przechowuje w lodówce.
Uwielbiam te pachnące różowe płatki, są tak delikatne i bardzo aromatyczne.
Taka konfitura wspaniale nada się pączków, deserów, ciast - ten zapach i smak jest niepowtarzalny.
Konfitura z płatków róży i jabłka
składniki
1/2 kg płatków róży
1/2 kg cukru
2 cytryny
4 jabłka
Zbieramy płatki róż i warzymy je ile płatków tyle cukru . Płatki ucieramy w makutrze - najlepszy sposób . Ja troszkę pokombinowałam . Włożyłam płatki do miski blendera i blendowałam z cukrem , trwało to dość długo , robiłam to z przerwami . Pod koniec miksowania dodałam sok z cytryny i jeszcze troszkę blendowałam na gładka masę. Jabłka obrałam pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam .Kiedy były miękkie dodałam do masy z płatków i jeszcze raz miksowałam do porządnego połączenia składników. Konfiturę przełożyłam do wyparzonych słoiczków zamknęłam i za pasteryzowałam. Przechowuje w lodówce.
Torcik ryżowy z anyżkiem i malinami i konkurs kulinarny
Torcik pyszny delikatny , polecam zrobić choć raz :)
Torcik ryżowy z anyżkiem i malinami
składniki
1 szklanka ryż
2 szklanki mleka
1 jabłko
laska wanilii
1 szt gwiazdka anyżu
rodzynki
cynamon
1 łyżka masło
kurkuma mielona
maliny
cukier
Do garnka wlewamy mleko wkładamy laskę wanilii i gwiazdkę anyżku Zagotowujemy. Dodajemy cukier - mieszamy. Wsypujemy ryż i gotujemy. Gdy ryz wchłonie mleko wyciągamy anyż i laskę wanilii. Dodajemy masło , kurkumę i starte na tarce jabłko. Mieszamy. Dodajemy rodzynki- jeżeli trzeba dosładzamy cukrem do smaku. Ryż wkładamy do miseczek i chłodzimy. Wyciągamy , zawartość miseczek wyciągamy na talerzyk , ozdabiamy malinami .
Zapraszam do konkursu
http://www.zostanszefemkuchni.pl/
czwartek, 9 czerwca 2016
Sos śmietanowo koperkowy z szparagami i jajkiem
Szybki tani obiadek w sam raz na sezon szparagowy . Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Dla dużych i małych .
Sos śmietanowo koperkowy z szparagami i jajkiem
składniki
5 jajek
1 pęczek szparagów białych
2 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 30 %
2 łyżki mąki
sól
2 pęczki koperku
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy jajka i obieramy . Szparagi gotujemy w odzie z odrobina cukru i soli. Po ugotowaniu odcedzamy. Bulion zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką . dolewamy do bulionu i gotujemy aż zgęstnieje. Koperek myjemy osuszamy i siekamy dodajemy do sosu. Mieszamy doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy jajka i szparagi . Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Sos śmietanowo koperkowy z szparagami i jajkiem
składniki
5 jajek
1 pęczek szparagów białych
2 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 30 %
2 łyżki mąki
sól
2 pęczki koperku
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy jajka i obieramy . Szparagi gotujemy w odzie z odrobina cukru i soli. Po ugotowaniu odcedzamy. Bulion zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką . dolewamy do bulionu i gotujemy aż zgęstnieje. Koperek myjemy osuszamy i siekamy dodajemy do sosu. Mieszamy doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy jajka i szparagi . Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Spaghetti Carbonara z żółtkiem
Każdy kiedyś robił Spaghetti Carbonara i ja w tym tygodniu zrobiła. Niby popularne ale jak rzadko gości w mojej kuchni . Ja swoje podaję z żółtkiem oddzielonym od białka na wierzchu a drugie daję do śmietany . Dla nas idealne .
Spaghetti Carbonara z żółtkiem
składniki
2 żółtka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
gruby pieprz
1 łyżka masła klarowanego
1/2 opakowania makronu spaghetti
1/2 szklanki śmietany 30 %
15 dag boczku
3 łyżki parmezanu
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Tym czasem kroimy 1 cebulę w kosteczkę , 2 ząbki czosnku siekamy. Na odrobinę masła klarowanego dajemy cebule i czosnek , dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Podsmażamy . Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Śmietanę 30 % ok 1/2 szklanki mieszamy z żółtkiem ,dodajemy parmezan , solimy do smaku. Wlewamy śmietanę na patelnię do makaron, mieszamy szybko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serwujemy w głębokim talerzu z żółtkiem na wierzchu.
Spaghetti Carbonara z żółtkiem
składniki
2 żółtka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
gruby pieprz
1 łyżka masła klarowanego
1/2 opakowania makronu spaghetti
1/2 szklanki śmietany 30 %
15 dag boczku
3 łyżki parmezanu
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Tym czasem kroimy 1 cebulę w kosteczkę , 2 ząbki czosnku siekamy. Na odrobinę masła klarowanego dajemy cebule i czosnek , dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Podsmażamy . Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Śmietanę 30 % ok 1/2 szklanki mieszamy z żółtkiem ,dodajemy parmezan , solimy do smaku. Wlewamy śmietanę na patelnię do makaron, mieszamy szybko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serwujemy w głębokim talerzu z żółtkiem na wierzchu.
Miodzik- syrop z czerwonej koniczyny na menopauze i nie tylko
Czerwona , fioletowa koniczyna prosto z łąki smakuje jak cukierek i pachnie tez pięknie . Kwiaty te mają dużo nektaru dla tego są słodkie można je spokojnie jeść prosto z łąki .Zawiera wiele sycących protein więc podczas wędrówek górskich zachęcam do degustacji .
Oprócz tego kobietą pomaga przy menopauzie , klimakterium.
Syrop z koniczyny ma piękny zapach, nadaje się do różnych napoi , deserów, lodów.
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień wybieramy te duże ,rozkwitnięte.
Syrop z czerwonej koniczyny
składniki
1,5 litra kwiatów koniczyny
ok 800 g cukru
6 szklanek wody
2 cytryny
Wodę zagotowujemy dodajmy cukier i gotujemy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy aby syrop lekko ostygł tak do ok 70 stopni. Wkładamy kwiaty koniczyny. Mieszamy. Cytryny dobrze myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do syropu. Mieszamy odstawiamy na ok 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy najlepiej przelewamy przez tetrę i wyciskamy. Słoiki wyparzamy wlewamy syrop i pasteryzujemy.
Oprócz tego kobietą pomaga przy menopauzie , klimakterium.
Syrop z koniczyny ma piękny zapach, nadaje się do różnych napoi , deserów, lodów.
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień wybieramy te duże ,rozkwitnięte.
Syrop z czerwonej koniczyny
składniki
1,5 litra kwiatów koniczyny
ok 800 g cukru
6 szklanek wody
2 cytryny
Wodę zagotowujemy dodajmy cukier i gotujemy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy aby syrop lekko ostygł tak do ok 70 stopni. Wkładamy kwiaty koniczyny. Mieszamy. Cytryny dobrze myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do syropu. Mieszamy odstawiamy na ok 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy najlepiej przelewamy przez tetrę i wyciskamy. Słoiki wyparzamy wlewamy syrop i pasteryzujemy.
Śniadaniowe placuszki na soku bananowym z sosem z świeżych fig
Biorąc udział w konkursie mającym na celu zdrowe odżywianie , i uczczenie Światowo Dnia Soku powstało w mojej kuchni zdrowe śniadanko na bazie soku bananowego .
Śniadaniowe placuszki na soku bananowym z sosem z świeżych fig
ciasto
1 szklanka soku bananowego
mąka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżka oleju rzepakowego
sos figowy
4 figi
1 łyżeczka masła
Do miski wlewamy sok bananowy ,dodajemy mąkę aby powstało ciasto naleśnikowe. dobrze mieszamy i dodajemy proszek do pieczenia i olej. Jeszcze raz mieszamy , najlepiej trzepaczką . Patelnie naleśnikową mocno nagrzewamy wlewamy łyżką ciasto aby powstały małe okrągłe placuszki. Smażymy na złoto z obu stron.
Figi myjemy odcinamy grube ogonki. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Sos figowy podajemy na placuszkach. Do popicia sok jabłkowo bananowy . Na zdrowie.
Śniadaniowe placuszki na soku bananowym z sosem z świeżych fig
ciasto
1 szklanka soku bananowego
mąka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżka oleju rzepakowego
sos figowy
4 figi
1 łyżeczka masła
Do miski wlewamy sok bananowy ,dodajemy mąkę aby powstało ciasto naleśnikowe. dobrze mieszamy i dodajemy proszek do pieczenia i olej. Jeszcze raz mieszamy , najlepiej trzepaczką . Patelnie naleśnikową mocno nagrzewamy wlewamy łyżką ciasto aby powstały małe okrągłe placuszki. Smażymy na złoto z obu stron.
Figi myjemy odcinamy grube ogonki. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Sos figowy podajemy na placuszkach. Do popicia sok jabłkowo bananowy . Na zdrowie.
środa, 8 czerwca 2016
Sałatka z grillowanym bakłażanem i truskawkami
Lenia sałatka z grillowanym bakłażanem do tego słodziutkie truskawki . Do tego mix sałat , cudowne kulki mozzarelli i sos z octem balsamicznym.
Sałatka z grillowanym bakłażanem i truskawkami
składniki
1 opakowanie mixu sałat
1 bakłażan
20 dag truskawek
2 opakowania kulek mozzarelli
ocet balsamiczny
miód
sól
olej
Mix sałat myjemy osuszamy w wirówce do sałaty .Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki. solimy odstawiamy na ok 15 min. Po tym czasie płuczemy go i grillujemy . dodajemy do sałaty. Truskawki myjemy i kroimy na pół. Lekko mieszamy. Robimy sos. Mieszamy ocet balsamiczny z olejem i miodem do smaku. Solimy . Mieszamy i polewamy sałatkę.
Sałatka z grillowanym bakłażanem i truskawkami
składniki
1 opakowanie mixu sałat
1 bakłażan
20 dag truskawek
2 opakowania kulek mozzarelli
ocet balsamiczny
miód
sól
olej
Mix sałat myjemy osuszamy w wirówce do sałaty .Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki. solimy odstawiamy na ok 15 min. Po tym czasie płuczemy go i grillujemy . dodajemy do sałaty. Truskawki myjemy i kroimy na pół. Lekko mieszamy. Robimy sos. Mieszamy ocet balsamiczny z olejem i miodem do smaku. Solimy . Mieszamy i polewamy sałatkę.
Szczupak na parze podany na grillowanym bakłażanie
Danie lekkie i zdrowe. Filet szczupaka gotowany na parze do tego grillowany bakłażan . Wszystko podane z pesto z czosnku niedźwiedziego i pokrzywy . Samo zdrowi mało kalorii i dużo witamin.
Szczupak na parze podany na grillowanym bakłażanie
składniki
2 filety z szczupaka
2 bakłażany
sól
pieprz
4 młode pokrzywy
10 liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżki orzeszków laskowych
2 łyżki oleju
Filet z szczupaka kalibrujemy . Gotujemy na parze w parowarze. Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy wzdłużna plastry. Solimy i odstawiamy je na ok 15 min. Po tym czasie myjemy i grillujemy. Robimy pesto miksujemy czosnek niedźwiedzi z pokrzywą dodajemy olej i orzeszki, solimy do smaku i miksujemy na pesto.
Na plaster bakłażana nakładamy szczupaka solimy na to drugi plaster i pesto. Podajemy ozdobione pomidorem dla koloru i zdrowotności .
Szczupak na parze podany na grillowanym bakłażanie
składniki
2 filety z szczupaka
2 bakłażany
sól
pieprz
4 młode pokrzywy
10 liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżki orzeszków laskowych
2 łyżki oleju
Filet z szczupaka kalibrujemy . Gotujemy na parze w parowarze. Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy wzdłużna plastry. Solimy i odstawiamy je na ok 15 min. Po tym czasie myjemy i grillujemy. Robimy pesto miksujemy czosnek niedźwiedzi z pokrzywą dodajemy olej i orzeszki, solimy do smaku i miksujemy na pesto.
Na plaster bakłażana nakładamy szczupaka solimy na to drugi plaster i pesto. Podajemy ozdobione pomidorem dla koloru i zdrowotności .
Panierowane mięso z udek z opiekanymi ziemniakami
Obiadek pasujący do kufla zimnego piwa lub szklani coli. Opiekane młode ziemniaki i delikatne mięso z udek kurczaka w złocistej panierce , pomysł na letni rodzinny obiad.
Panierowane mięso z udek z opiekanymi ziemniakami
5 udek z kurczaka
2 jajka
3 łyżki maki
sól
przyprawa do kurczaka
bułka tarta'
młode ziemniaki
olej rzepakowy
Udko rozcinamy wzdłuż kości i oddzielamy mięso od kości. Solimy. Jajka mieszamy z przyprawa do kurczaka, dodajemy ok 6 łyżek wody - mieszamy , dodajemy mąkę i mieszamy aby powstało lekkie ciasto. Mięso moczymy w cieście potem w tartej bułce smażymy na złoto. Ziemniaki dobrze myjemy i obsmażamy na oleju. Solimy gruba solą. Podajemy z surówka z pomidora i ogórka.
Panierowane mięso z udek z opiekanymi ziemniakami
5 udek z kurczaka
2 jajka
3 łyżki maki
sól
przyprawa do kurczaka
bułka tarta'
młode ziemniaki
olej rzepakowy
Udko rozcinamy wzdłuż kości i oddzielamy mięso od kości. Solimy. Jajka mieszamy z przyprawa do kurczaka, dodajemy ok 6 łyżek wody - mieszamy , dodajemy mąkę i mieszamy aby powstało lekkie ciasto. Mięso moczymy w cieście potem w tartej bułce smażymy na złoto. Ziemniaki dobrze myjemy i obsmażamy na oleju. Solimy gruba solą. Podajemy z surówka z pomidora i ogórka.
Gulasz z szynki z papryką , cukinią i pieczarkami
Gulasz do bogato duże kawałki mięsa do tego dużo czerwonej papryki, pieczarki i plastry młodej cukinii.
Taki gulasz najlepiej smakuje z chlebem ale możemy także podać go z ziemniakami czy kaszą.
Gulasz z szynki z papryką , cukinią i pieczarkami
składniki
1 kg mięsa z szynki
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 papryki czerwone
20 dag pieczarek
sos pomidorowy
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
papryka słodka, ostra
2 młode cukinie
Mięso z szynki myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju z każdej strony. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i pieczarki w całości a większe krojone na pół. Chwilę smażymy doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy liść i ziele angielskie. Zalewamy sosem pomidorowym. Dusimy. Cukinie dobrze myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do gulaszu .Jeszcze raz doprawiamy sola , pieprzem i paprykami. Dusimy do miękkości mięsa.
Taki gulasz najlepiej smakuje z chlebem ale możemy także podać go z ziemniakami czy kaszą.
Gulasz z szynki z papryką , cukinią i pieczarkami
składniki
1 kg mięsa z szynki
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 papryki czerwone
20 dag pieczarek
sos pomidorowy
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
papryka słodka, ostra
2 młode cukinie
Mięso z szynki myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju z każdej strony. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i pieczarki w całości a większe krojone na pół. Chwilę smażymy doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy liść i ziele angielskie. Zalewamy sosem pomidorowym. Dusimy. Cukinie dobrze myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do gulaszu .Jeszcze raz doprawiamy sola , pieprzem i paprykami. Dusimy do miękkości mięsa.
Subskrybuj:
Posty (Atom)