Kobieta zmienną jest , może i prawda , zawsze ma rację , nie wiem ??? ja mam zawsze rację .... ktoś coś może na ten temat powiedzieć ..:)
Lata lecą zmieniamy się fizycznie no i co za tym idzie psychicznie albo dorastamy stajemy się poważni i co za tym idzie nudni albo zaczynamy nowe rozdziały , bawimy się cieszymy każdą chwilą i spełniamy swoje marzenia , zachcianki ...
Nie raz ktoś lub coś powoduje , że stajemy się inne czy lepsze , ważne , że czujemy się z tym dobrze .
Jesteśmy szczęśliwe i mamy błysk w oku , robimy coś dla siebie dla własnego rozwoju i szczęścia . Musi nadejść moment kiedy staniemy się egoistami i zadbamy o siebie !! Poczujemy wtedy pełnię szczęścia i o to właśnie w życiu chodzi ! :) Być szczęśliwym marzyc i spełniać się !
Ja dojrzałam i spełniam swoje osobiste marzenia dziś spełniło się kolejne- zrobiłam sobie tatuaż ....
Autorką zdjęcia jest moja odjechana córeczka :) Gabrielka XD
A kolejne stoją w kolejce i na nie przyjdzie pora :) .....
Mam cichą nadzieję ,że szybko ... należę do tych niecierpliwych i lubię szybko dostawać to co chcę :)
....Musimy wierzyć w to ,że uda się !
Gdy nie widzialne staje się realne
gdy nie potrzebne nagle staje się niezbędne
pozapominane w nieustannej walce
a czas ucieka jak piasek przez palce
...Bo przyjdzie czas, gdy to wszystko spłonie
i każdy z nas zrozumie, że to koniec
chwila ta przecież, nie będzie trwała wiecznie
spróbujesz cofnąć czas, bezskutecznie
Coś do posłuchania TABU !
https://www.youtube.com/watch?v=l61JZouFQ8w
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Pasta kanapkowa z jajek i musztardy
Kolejny moja propozycja na pastę kanapkową .dalej wykorzystujemy jajka tym razem z odrobina majonezu , musztardy i szczypiorku.
Pasta kanapkowa z jajek i musztardy
składniki
jajka 10 szt
majonez ok 3 łyżki
musztarda ok 2 łyżki
pieprz biały
sól morska
szczypiorek
twaróg 25 dag
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ugotowaniu studzimy i zimne obieramy. Następnie ścieramy je na tarce jarzynowej. dodajemy pokruszony ser. Lekko mieszamy . Dodajemy majonez i musztardę. Mieszamy . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy umyty i posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko ponownie i wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny. Pastę podajemy zimna do kanapek.
Pasta kanapkowa z jajek i musztardy
składniki
jajka 10 szt
majonez ok 3 łyżki
musztarda ok 2 łyżki
pieprz biały
sól morska
szczypiorek
twaróg 25 dag
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ugotowaniu studzimy i zimne obieramy. Następnie ścieramy je na tarce jarzynowej. dodajemy pokruszony ser. Lekko mieszamy . Dodajemy majonez i musztardę. Mieszamy . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy umyty i posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko ponownie i wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny. Pastę podajemy zimna do kanapek.
środa, 23 kwietnia 2014
Pomidorowa pasta jajeczna
Kolejna propozycja pasty jajecznej tym razem z dodatkiem przecieru pomidorowego. Smaczna wydajna i tania.
Pomidorowa pasta jajeczna
składniki
serek kanapkowy biały 1 opakowanie ok 1 szklanki
jajka 10 szt
majonez 1 łyżka
przecier pomidorowy 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
pieprz
sól morska
papryka słodka
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy je i ścieramy na tarce duże oczka. Do startych jajek dodajemy serek śniadaniowy kanapkowy i wszystko lekko mieszamy. dodajemy śmietanę i majonez- mieszamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku sola , pieprzem i papryką słodką . Wszystko razem mieszamy i chłodzimy .
Pomidorowa pasta jajeczna
składniki
serek kanapkowy biały 1 opakowanie ok 1 szklanki
jajka 10 szt
majonez 1 łyżka
przecier pomidorowy 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
pieprz
sól morska
papryka słodka
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy je i ścieramy na tarce duże oczka. Do startych jajek dodajemy serek śniadaniowy kanapkowy i wszystko lekko mieszamy. dodajemy śmietanę i majonez- mieszamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku sola , pieprzem i papryką słodką . Wszystko razem mieszamy i chłodzimy .
niedziela, 20 kwietnia 2014
Bułeczki z lukrem śmietanowym .
Takie bułeczki robię bardzo często nadzienie zależy od tego na co mamy ochotę . Dziś zrobiłam z budyniem o smaku bananowym . Są mięciutkie i bardzo smaczne.
Bułeczki z lukrem śmietanowym .
składniki
mąka 1 kg
drożdże 7 g
jajka 2 szt
mleko 1 szklanka
1 szklanka cukier drobny
margaryna 250 g
lukier
śmietana 30 % 3 łyżki
cukier puder
nadzienie
budyń bananowy 2 szt
mleko 1 litr
Mleko lekko podgrzewamy wlewamy do miski dodajemy pokruszone drożdże wsypujemy 1/2 szklanki cukru , mieszamy i posypujemy mąką . Odstawiamy rozczyn aby wyrósł. Mąkę wsypujemy do miski malaksera ,dodajemy cukier i miękka margarynę miksujemy , wbijamy jajka i wlewamy wyrośnięty rozczyn . Wyrabiamy dalej . Odstawiamy do wyrośnięcia . Kiedy ciasto wyrośnie ubijamy je ręką i odstawiamy dalej do wyrośnięcia. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku formujemy kółko nakładamy budyń i zamykamy w bułeczkę . Odkładamy na blasze . smarujemy jajkiem i pieczemy ok 25 min. zimne lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z śmietana 30 % .
Bułeczki z lukrem śmietanowym .
składniki
mąka 1 kg
drożdże 7 g
jajka 2 szt
mleko 1 szklanka
1 szklanka cukier drobny
margaryna 250 g
lukier
śmietana 30 % 3 łyżki
cukier puder
nadzienie
budyń bananowy 2 szt
mleko 1 litr
Mleko lekko podgrzewamy wlewamy do miski dodajemy pokruszone drożdże wsypujemy 1/2 szklanki cukru , mieszamy i posypujemy mąką . Odstawiamy rozczyn aby wyrósł. Mąkę wsypujemy do miski malaksera ,dodajemy cukier i miękka margarynę miksujemy , wbijamy jajka i wlewamy wyrośnięty rozczyn . Wyrabiamy dalej . Odstawiamy do wyrośnięcia . Kiedy ciasto wyrośnie ubijamy je ręką i odstawiamy dalej do wyrośnięcia. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku formujemy kółko nakładamy budyń i zamykamy w bułeczkę . Odkładamy na blasze . smarujemy jajkiem i pieczemy ok 25 min. zimne lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z śmietana 30 % .
Rozprawka o tymianku i Kapustka zasmażana z tymiankiem na białym winie
Tymianek charakteryzuje się ostrym,
ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i
odświeżający oddech, do czego przyczynia się obecność lotnego olejku -
tymolu.
Tymianek nadaje ciekawy aromat pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi, oberżynom, pasternakowi, porom, pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli, brokułom, słodkiej papryce, ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi, serom, jajkom i ryżowi. Jego smak dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i bazylią.
W mojej kuchni dziś kapustka zasmażana na białym winie i z tymiankiem .
Kapustka zasmażana na białym winie
składniki
kapusta kiszona ok 1/2 kg
tymianek
pieprz
masło klarowane
cebula biała 1 szt
białe wino ok 1/2 szklanki
Kapustę kiszoną gotujemy ok 20 min. Następnie odcedzamy z nadmiaru wody na sicie. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulkę. Na złocistą cebule dodajemy kapustę - mieszamy i smażymy chwilę . Podlewamy białym winem i smażymy aż alkohol zredukuje się . Doprawiamy sola , pieprzem i tymiankiem do smaku. Podajemy na ciepło.
Tymianek nadaje ciekawy aromat pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi, oberżynom, pasternakowi, porom, pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli, brokułom, słodkiej papryce, ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi, serom, jajkom i ryżowi. Jego smak dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i bazylią.
W mojej kuchni dziś kapustka zasmażana na białym winie i z tymiankiem .
Kapustka zasmażana na białym winie
składniki
kapusta kiszona ok 1/2 kg
tymianek
pieprz
masło klarowane
cebula biała 1 szt
białe wino ok 1/2 szklanki
Kapustę kiszoną gotujemy ok 20 min. Następnie odcedzamy z nadmiaru wody na sicie. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulkę. Na złocistą cebule dodajemy kapustę - mieszamy i smażymy chwilę . Podlewamy białym winem i smażymy aż alkohol zredukuje się . Doprawiamy sola , pieprzem i tymiankiem do smaku. Podajemy na ciepło.
Wielkanocy śmietanowy chrzanik .Wielkanoc 2014
Nie ma Świąt Wielkanocnych bez chrzanu . Tarty prawdziwy chrzan jest mocny ostry , aż wyciska łzy a ja jestem szczęśliwa i nie mam zamiaru uronić ani jednej łzy tym bardziej przez chrzan.:)
Dlatego w tym roku zrobiłam chrzanik śmietanowy.
Wielkanocy śmietanowy chrzanik
składniki
Chrzan tarty 3 łyżki'
śmietan 30 % 1/2 szklanki
śmietana 12% 1/2 szklanki
jajka 6 szt
sól morska
szczypiorek
pieprz biały
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy je i obieramy. Następnie rozdrabniamy je bardzo dokładnie w malakserze. dolewamy pomału śmietanę . Dodajemy starty chrzan. Mieszamy dalej. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek mieszamy łyżką i chłodzimy kilka godzin.
Dlatego w tym roku zrobiłam chrzanik śmietanowy.
Wielkanocy śmietanowy chrzanik
składniki
Chrzan tarty 3 łyżki'
śmietan 30 % 1/2 szklanki
śmietana 12% 1/2 szklanki
jajka 6 szt
sól morska
szczypiorek
pieprz biały
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy je i obieramy. Następnie rozdrabniamy je bardzo dokładnie w malakserze. dolewamy pomału śmietanę . Dodajemy starty chrzan. Mieszamy dalej. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek mieszamy łyżką i chłodzimy kilka godzin.
Świąteczna przygoda z rybką Seko - Smakujemy rybki -
Już niebawem na rynku nowa propozycja SEKO SA, w linii produktów pod nazwą „Jedzą rybę”. A my już ją kosztujemy .
Moja rodzinka dostała od firmy SEKO rybki w słoiczku do skosztowania,. przetestowania . Jest to nowość polecana dla dzieci tych mniejszych i większych .
Pracowałam kilka dni podrząd więc rybki spokojnie leżały w lodówce i czekały na święta .
Na półeczce zostawiłam słoiczek
- Śledź z warzywami i
- Rybę po Grecku
Rybki te można spożywać na zimno jaki podgrzać i podać je np z chlebkiem , ziemniaczkami lub ryżem .
Po powrocie do domu postanowiłam ,że jutro na obiad podam dzieciom właśnie te rybki.
Otworzyłam pierwszy słoiczek Śledź z warzywami .
Były to kawałki filetów śledziowych smażonych w sosie warzywno pomidorowym ,
rybka bardzo delikatna , dużo warzyw smak łagodny delikatny - dla nas wspaniały .
Rybki są bez glutaminianu sodu a to dla nas ważne !
W naszym domu często goszczą ryby pod różnymi postaciami , ale nie każda ryba czy jej postać podania smakuje małym dzieciom. Te zostaną z nami na dłużej .
Drugi słoiczek , był pusty ????? a gdzie ryba po grecku ??? była pyszna mamo!
i co tu więcej pisać ........:) najważniejsze ,że została przetestowana i smakowała , na tyle , że pusty słoiczek został w lodówce , żeby mama nie zapomniała kupić następnego.
Moje dzieci jedzą rybkę Seko i polecają ją na ciepło i zimno. :)
Moja rodzinka dostała od firmy SEKO rybki w słoiczku do skosztowania,. przetestowania . Jest to nowość polecana dla dzieci tych mniejszych i większych .
Pracowałam kilka dni podrząd więc rybki spokojnie leżały w lodówce i czekały na święta .
Na półeczce zostawiłam słoiczek
- Śledź z warzywami i
- Rybę po Grecku
Rybki te można spożywać na zimno jaki podgrzać i podać je np z chlebkiem , ziemniaczkami lub ryżem .
Po powrocie do domu postanowiłam ,że jutro na obiad podam dzieciom właśnie te rybki.
Otworzyłam pierwszy słoiczek Śledź z warzywami .
Były to kawałki filetów śledziowych smażonych w sosie warzywno pomidorowym ,
rybka bardzo delikatna , dużo warzyw smak łagodny delikatny - dla nas wspaniały .
Rybki są bez glutaminianu sodu a to dla nas ważne !
W naszym domu często goszczą ryby pod różnymi postaciami , ale nie każda ryba czy jej postać podania smakuje małym dzieciom. Te zostaną z nami na dłużej .
Drugi słoiczek , był pusty ????? a gdzie ryba po grecku ??? była pyszna mamo!
i co tu więcej pisać ........:) najważniejsze ,że została przetestowana i smakowała , na tyle , że pusty słoiczek został w lodówce , żeby mama nie zapomniała kupić następnego.
Moje dzieci jedzą rybkę Seko i polecają ją na ciepło i zimno. :)
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Sałatka pomidorowa z sosem lekkim sosem - Kuchnia SPA
Ciąg dalszy zdrowych posiłków , dostarczających organizmowi dużo witamin i dobrej energii. Pamiętajmy o spożywaniu posiłków w spokoju , bądźmy zrelaksowani i odprężeni ..... delektujmy się każdym kęsem , jakby miał być on ostatnim..
Sałatka pomidorowa z sosem lekkim sosem
składniki
sos
ocet balsamiczny ok 2 łyżki
oliwa z oliwek 3 łyżki
miód 1 łyżeczka
sól pieprz do smaku
sałata
mix sałat1 opakowanie
truskawki ok 5 szt
pomidory 3 szt
Zaczynamy od zrobienia sosu. do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę dodajemy do słoiczka. Mieszamy . dodajemy miód i sól i pieprz do smaku. Dobrze mieszamy odstawimy do lokówki. Mix sałat myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę . Truskawki myjemy i kroimy. Chilli myjemy usuwamy pestki i kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy . Polewamy sosem i podajemy.
Sałatka pomidorowa z sosem lekkim sosem
składniki
sos
ocet balsamiczny ok 2 łyżki
oliwa z oliwek 3 łyżki
miód 1 łyżeczka
sól pieprz do smaku
sałata
mix sałat1 opakowanie
truskawki ok 5 szt
pomidory 3 szt
Zaczynamy od zrobienia sosu. do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę dodajemy do słoiczka. Mieszamy . dodajemy miód i sól i pieprz do smaku. Dobrze mieszamy odstawimy do lokówki. Mix sałat myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę . Truskawki myjemy i kroimy. Chilli myjemy usuwamy pestki i kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy . Polewamy sosem i podajemy.
Lekka na wiosen- Troche o kuchni SPA - Jarmuż z patelni
Cykl przepisów z serii Lekka na wiosnę - zamieniamy obiad na dania niskokaloryczne , lekkie , smaczne i z dużą ilością witamin i soli mineralnych .
Zainteresował mnie nowy trend na rynku kulinarnym mianowicie Kuchnia SPA - co to jest ?
Kuchnia zgodna z zasadami SPA jest kuchnią w zgodzie z naturą. Kuchnia ta ma wpływać na harmonię pomiędzy tym, co niezbędne a tym, co jedzenie dostarcza do organizmu.
Kuchnia SPA nie lubi ani pośpiechu, ani dostarczania witamin w pigułkach. Właściwie dobrana dieta jest gwarancją poprawy stanu zdrowia oraz ma duży wpływ na nasze samopoczucie i pozytywne nastawienie.
Podsumowując, aby jeść zgodnie z filozofią kuchni SPA należy zrezygnować z jedzenia na szybko oraz z niezdrowych dań na rzecz wartościowych posiłków. Nie powinno się zapominać o tym, że swoje ciało należy traktować z szacunkiem oraz że zdrowie jest w życiu najważniejsze.
Jarmuż z patelni
składniki
jarmuż 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
1 puszka cieciorki
chilli
sól morska
pieprz
oliwa
3 jajka
Patelnie mocno rozgrzewamy wlewamy 1 łyżkę oliwy . Czosnek obieramy i dwa ząbki siekamy , dajemy na patelnie, dodajemy odrobinę posiekanej chilli. Mieszamy . Wkładamy pokrojony jarmuż. Mieszamy smażymy chwilkę . Następnie odcedzamy cieciorkę z zalewy i dodajemy na patelnie , mieszamy. Smażymy aż jarmuż zmięknie. Solimy i doprawiamy do smaku. Podajemy z sadzonym jajkiem .
Zainteresował mnie nowy trend na rynku kulinarnym mianowicie Kuchnia SPA - co to jest ?
Kuchnia zgodna z zasadami SPA jest kuchnią w zgodzie z naturą. Kuchnia ta ma wpływać na harmonię pomiędzy tym, co niezbędne a tym, co jedzenie dostarcza do organizmu.
Kuchnia SPA nie lubi ani pośpiechu, ani dostarczania witamin w pigułkach. Właściwie dobrana dieta jest gwarancją poprawy stanu zdrowia oraz ma duży wpływ na nasze samopoczucie i pozytywne nastawienie.
Podsumowując, aby jeść zgodnie z filozofią kuchni SPA należy zrezygnować z jedzenia na szybko oraz z niezdrowych dań na rzecz wartościowych posiłków. Nie powinno się zapominać o tym, że swoje ciało należy traktować z szacunkiem oraz że zdrowie jest w życiu najważniejsze.
Jarmuż z patelni
składniki
jarmuż 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
1 puszka cieciorki
chilli
sól morska
pieprz
oliwa
3 jajka
Patelnie mocno rozgrzewamy wlewamy 1 łyżkę oliwy . Czosnek obieramy i dwa ząbki siekamy , dajemy na patelnie, dodajemy odrobinę posiekanej chilli. Mieszamy . Wkładamy pokrojony jarmuż. Mieszamy smażymy chwilkę . Następnie odcedzamy cieciorkę z zalewy i dodajemy na patelnie , mieszamy. Smażymy aż jarmuż zmięknie. Solimy i doprawiamy do smaku. Podajemy z sadzonym jajkiem .
Wialkanoc 2014 - Śledziowa sałatka z warzywami
Tym razem sałatka z dodatkiem śledzia - pasuje nie tylko na Wielkanocny stół ale także na imprezę czy przyjęcie domowe.
Śledziowa sałatka z warzywami
składniki
sos
śmietana 4 łyżki
jogurt grecki 4 łyżki
majonez 1 łyżka
sól , pieprz do smaku
śledzie solone 4 szt
cebula biała
cebula czerwona
papryka czerwona
ogórek zielony
jajka 5 szt
pieczarki marynowane 10 szt
Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy i kroimy w kosteczkę. Śledzie moczymy kilka godzin następnie płuczemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Kroimy w drobna kosteczkę . Ogórka zielonego myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę . Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę . Obie cebule obieramy i siekamy. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Składniki sosu mieszamy z sobą doprawiamy solą i pieprzem do smaku. dajemy sos do sałatki , mieszamy i chłodzimy.
Śledziowa sałatka z warzywami
składniki
sos
śmietana 4 łyżki
jogurt grecki 4 łyżki
majonez 1 łyżka
sól , pieprz do smaku
śledzie solone 4 szt
cebula biała
cebula czerwona
papryka czerwona
ogórek zielony
jajka 5 szt
pieczarki marynowane 10 szt
Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy i kroimy w kosteczkę. Śledzie moczymy kilka godzin następnie płuczemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Kroimy w drobna kosteczkę . Ogórka zielonego myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę . Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę . Obie cebule obieramy i siekamy. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Składniki sosu mieszamy z sobą doprawiamy solą i pieprzem do smaku. dajemy sos do sałatki , mieszamy i chłodzimy.
Wielkanoc 2014 - Jajka nadziewane mascarpone i anchois
Tydzień do świąt Wielkanocnych - zaczynamy planować menu - kombinować wymyślać aby nasz stół świąteczny był inny niż w tamtym roku , jeszcze bardziej smaczny , kolorowy i pełen różnych smaków.
Jajka nadziewane mascarpone i anchois
składniki
jajka 6 szt
mascarpone 1 łyżka
jogurt grecki 1 łyżka
pieprz grubo mielony
papryka czerwona 1/2 szt
anchois 2 puszki
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy obieramy kroimy wzdłuż na pół i z zimnych wyciągamy żółtka. Żółtka ucieramy z anchois dodajemy serek mascarpone i jogurt grecki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nadzienie nakładamy do jajek , ozdabiamy kawałkiem anchois i kawałkiem papryki czerwonej .
Jajka nadziewane mascarpone i anchois
składniki
jajka 6 szt
mascarpone 1 łyżka
jogurt grecki 1 łyżka
pieprz grubo mielony
papryka czerwona 1/2 szt
anchois 2 puszki
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy obieramy kroimy wzdłuż na pół i z zimnych wyciągamy żółtka. Żółtka ucieramy z anchois dodajemy serek mascarpone i jogurt grecki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nadzienie nakładamy do jajek , ozdabiamy kawałkiem anchois i kawałkiem papryki czerwonej .
sobota, 12 kwietnia 2014
Sałata z grana padano i awokado
I dziś tez zapraszam na sałatkę taka kolacyjną smaczną , lekką i zdrową . Inwestujmy w siebie !
Sałata z grana padano i awokado
składniki
jogurt grecki 2 łyżki
majonez 1 łyżka
pieprz zielony
mix sałt
awokado
grana padano
papryka czerwona
Mix sałat myjemy i osuszamy dajemy do dużej miski. paprykę czerwoną myjemy i kroimy w plasterki potem na pół. Awokado obieramy i kroimy w cząstki. Lekko mieszamy. Dodajemy płatki sera. Robimy sos mieszamy jogurt z majonezem solimy do smaku i dodajemy pieprz zielony- mieszamy . Sosem ozdabiamy sałatkę. Całość solimy do smaku .
Sałata z grana padano i awokado
składniki
jogurt grecki 2 łyżki
majonez 1 łyżka
pieprz zielony
mix sałt
awokado
grana padano
papryka czerwona
Mix sałat myjemy i osuszamy dajemy do dużej miski. paprykę czerwoną myjemy i kroimy w plasterki potem na pół. Awokado obieramy i kroimy w cząstki. Lekko mieszamy. Dodajemy płatki sera. Robimy sos mieszamy jogurt z majonezem solimy do smaku i dodajemy pieprz zielony- mieszamy . Sosem ozdabiamy sałatkę. Całość solimy do smaku .
Lekka sałatka z mixu sałat i sera żółtego
Kolejna propozycja na lekka sałatkę , moja propozycja zastąpić obiad sałatką , żadnych mięs , steków i cholesterolu !! zdrowa pyszna zieleninka .
Lekka sałatka z mixu sałat i sera żółtego
składniki
sos
czosnek 1 ząbek
czosnek niedźwiedzi
1/2 szklanki jogurtu greckiego
sól , pieprz do smaku
mix sałat
papryka czerwona 1 szt
1/2 szt cukinia młoda
1 szt ogórek zielony
20 dag ser żółty
Robimy sos . Jogurt grecki mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem odstawiamy.
Mix sałat myjemy osuszamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do sałaty dodajemy pokrojonego w kosteczkę ogórka i pokrojoną w kosteczkę cukinię. Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo niesienne i kroimy w kosteczkę. Składniki lekko mieszamy i łączymy z pokrojonym w kosteczkę serem. Całość lekko solimy i ozdabiamy sosem z jogurtu.
Lekka sałatka z mixu sałat i sera żółtego
składniki
sos
czosnek 1 ząbek
czosnek niedźwiedzi
1/2 szklanki jogurtu greckiego
sól , pieprz do smaku
mix sałat
papryka czerwona 1 szt
1/2 szt cukinia młoda
1 szt ogórek zielony
20 dag ser żółty
Robimy sos . Jogurt grecki mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem odstawiamy.
Mix sałat myjemy osuszamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do sałaty dodajemy pokrojonego w kosteczkę ogórka i pokrojoną w kosteczkę cukinię. Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo niesienne i kroimy w kosteczkę. Składniki lekko mieszamy i łączymy z pokrojonym w kosteczkę serem. Całość lekko solimy i ozdabiamy sosem z jogurtu.
środa, 9 kwietnia 2014
Moje ulubione sałaty - Mix sałat z dodatkami i sosem z octu balsamicznego
Lekkie kolorowe smaczne z wyrazistym sosem z odrobiona czosnku dla pikanterii .
To jest to wiosenny obiadek - po co więcej :)
Mix sałat z dodatkami i sosem z octu balsamicznego
składniki
sos
ocet balsamiczny ok 3 łyżki
oliwa z oliwek ok 6 łyżek
czosnek 1 ząbek
sól ,pieprz do smaku
miód 1/2 łyżeczki
sałata
mix sałat 1 opakowanie
pomidory 2 szt
papryka czerwona 1 szt
ogórek zielony 1 szt
szynka drobiowa 10 dag
oliwki czarne
Mix ulubionych sałat myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Przekładamy do dużej miski. Robimy sos najlepiej w słoiczku. Wlewamy ocet balsamiczny , oliwę , miód, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz . Intensywnie dokładnie mieszamy i odstawiamy. Pomidora kroimy w kosteczkę . Paprykę myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę dodajemy do sałaty. Ogórka zielonego dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę. Oliwki czarne kroimy w plasterki. Składniki lekko mieszamy. Szynkę kroimy w cienkie plasterki zwijamy w rulonik i kroimy w paseczki, dodajemy do sałatki. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
To jest to wiosenny obiadek - po co więcej :)
Mix sałat z dodatkami i sosem z octu balsamicznego
składniki
sos
ocet balsamiczny ok 3 łyżki
oliwa z oliwek ok 6 łyżek
czosnek 1 ząbek
sól ,pieprz do smaku
miód 1/2 łyżeczki
sałata
mix sałat 1 opakowanie
pomidory 2 szt
papryka czerwona 1 szt
ogórek zielony 1 szt
szynka drobiowa 10 dag
oliwki czarne
Mix ulubionych sałat myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Przekładamy do dużej miski. Robimy sos najlepiej w słoiczku. Wlewamy ocet balsamiczny , oliwę , miód, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz . Intensywnie dokładnie mieszamy i odstawiamy. Pomidora kroimy w kosteczkę . Paprykę myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę dodajemy do sałaty. Ogórka zielonego dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę. Oliwki czarne kroimy w plasterki. Składniki lekko mieszamy. Szynkę kroimy w cienkie plasterki zwijamy w rulonik i kroimy w paseczki, dodajemy do sałatki. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Wielkanoc 2014 - Wielkanocna babka na oleju
Zaczynamy przygotowania do Świąt Wielkiejnocy . Będę w tym roku piekła duuuużżżżżo babek w pracy więc należny się przygotować i troszkę w domu po testować .
Pierwsza babka z aromatem cytrynowym na oleju.
Wielkanocna babka na oleju
składniki
3 jaja
3/4 szkl cukru
2,5 szkl mąki
1 szkl oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
cytryna
aromat cytrynowy
migdały
cukier puder
Migdały płatki wsypujemy na rozgrzaną patelnie i prażymy . Jajka dobrze myjemy i osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek . Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy dalej
Do puszystego kogla mogla dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, aromat i starta skórę z połowy cytryny.
Mieszamy delikatnie delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły.
Ciasto wlewamy do formy na babkę.
Pieczemy ok 45 min w 180st.
Studzimy polewamy lukrem i obsypujemy prażonymi migdałami.
Pierwsza babka z aromatem cytrynowym na oleju.
Wielkanocna babka na oleju
składniki
3 jaja
3/4 szkl cukru
2,5 szkl mąki
1 szkl oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
cytryna
aromat cytrynowy
migdały
cukier puder
Migdały płatki wsypujemy na rozgrzaną patelnie i prażymy . Jajka dobrze myjemy i osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek . Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy dalej
Do puszystego kogla mogla dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, aromat i starta skórę z połowy cytryny.
Mieszamy delikatnie delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły.
Ciasto wlewamy do formy na babkę.
Pieczemy ok 45 min w 180st.
Studzimy polewamy lukrem i obsypujemy prażonymi migdałami.
wtorek, 8 kwietnia 2014
Spaghetti na zielono z szpinakiem i pieczarką
Co raz częściej w mojej kuchni gości kolor zielony wiosenny pełen nadziei no i przedewszystkim zdrowia i smaku.
Dziś cos do wciągania sama na sam lub wspólnie. Długi makaron z szpinakiem i pieczarkami.
Spaghetti na zielono z szpinakiem i pieczarką
składniki
makaron spaghetti 1 opakowanie
szpinak mrożony rozdrobniony 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 szt
masło klarowane
sól morska
pieprz
pieczarki 25 dag
ser bursztyn dojrzewający ok 10 dag
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło dajemy posiekaną drobno cebulkę i posiekany czosnek. Lekko podsmażamy i dajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy. Solimy do smaku. dodajemy rozdrobniony szpinak i wszystko razem smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Następnie łączymy z makaronem. Podajemy z startym serem dojrzewającym .
Dziś cos do wciągania sama na sam lub wspólnie. Długi makaron z szpinakiem i pieczarkami.
Spaghetti na zielono z szpinakiem i pieczarką
składniki
makaron spaghetti 1 opakowanie
szpinak mrożony rozdrobniony 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 szt
masło klarowane
sól morska
pieprz
pieczarki 25 dag
ser bursztyn dojrzewający ok 10 dag
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło dajemy posiekaną drobno cebulkę i posiekany czosnek. Lekko podsmażamy i dajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy. Solimy do smaku. dodajemy rozdrobniony szpinak i wszystko razem smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Następnie łączymy z makaronem. Podajemy z startym serem dojrzewającym .
piątek, 4 kwietnia 2014
Roszponka z ogórkiem i pesto z suszonych pomidorów
Smaczna wiosenna sałatka z bardzo ciekawym aromatycznym sosem - pesto z suszonych pomidorów
Roszponka z ogórkiem i pesto z suszonych pomidorów
składniki
roszponka 2 garście
ogórek świeży 1 szt
jajko 2 szt
oliwa z oliwek 3 łyżki
suszone pomidory 5 szt
czosnek 1 ząbek
orzeszki piniowe 2 łyżki
Sałatę myjemy i układamy na talerzach . Ogórka dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę . W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną octu i soli. Na gotującą się wodę wlewamy rozbite jajko i mieszamy łyżką w okół jajka . Po 2 min wyciągamy jajko łyżką cedzakową . Układamy na sałacie i ogórkach. Robimy sos. Miksujemy orzeszki z czosnkiem i z pomidorami i oliwą . Doprawiamy solą , jeszcze raz miksujemy . Pesto smarujemy za pomocą pędzla obok sałatki.
Roszponka z ogórkiem i pesto z suszonych pomidorów
składniki
roszponka 2 garście
ogórek świeży 1 szt
jajko 2 szt
oliwa z oliwek 3 łyżki
suszone pomidory 5 szt
czosnek 1 ząbek
orzeszki piniowe 2 łyżki
Sałatę myjemy i układamy na talerzach . Ogórka dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę . W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną octu i soli. Na gotującą się wodę wlewamy rozbite jajko i mieszamy łyżką w okół jajka . Po 2 min wyciągamy jajko łyżką cedzakową . Układamy na sałacie i ogórkach. Robimy sos. Miksujemy orzeszki z czosnkiem i z pomidorami i oliwą . Doprawiamy solą , jeszcze raz miksujemy . Pesto smarujemy za pomocą pędzla obok sałatki.
Moj przepis w kwietniowej prasie kulinarnej
Miła wiosenna niespodzianka w najnowszym wydaniu Przepisy Czytelników ukazał się mój przepis na makaron.
Dokładnie Świderki z pomidorami i soczewicą ;. \
Zapraszam do lektury , fajne wiosenne wydanie .
Nr 4 /2014
Dokładnie Świderki z pomidorami i soczewicą ;. \
Zapraszam do lektury , fajne wiosenne wydanie .
Nr 4 /2014
Zdrowy nturalny kompot , dużo aromatu zero cukru
Pyszny naturalny i zdrowy kompot z owoców suszonych ; Bardzo dobrze robi na trawienie i stanowi zarazem deser - bez dodatku cukru .
składniki'
suszone jabłka 20 dag
suszone gruszki 25 dag
suszona żurawina 1/2 szklanki
owoce goi 3 łyżki
suszone śliwki 20 dag
gwiazdka anyżu 2 szt
laska cynamonu 2 szt
kardamon 1 szt
rodzynki 4 łyżki
Suszone jabłka i gruszki wkładamy do garnka zalewamy wodą i zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy laski cynamonu , kardamon i anyż . Gotujemy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy śliwki i owoce goi. Gotujemy dalej. Kiedy jabłka robią się miękkie dodajemy rodzynki i żurawinę . Mieszamy i wszystko gotujemy jeszcze ok 10 min. Następnie kompot studzimy i podajemy na gęsto jako deser lub odcedzamy i podajemy sam wywar jako kompot.
składniki'
suszone jabłka 20 dag
suszone gruszki 25 dag
suszona żurawina 1/2 szklanki
owoce goi 3 łyżki
suszone śliwki 20 dag
gwiazdka anyżu 2 szt
laska cynamonu 2 szt
kardamon 1 szt
rodzynki 4 łyżki
Suszone jabłka i gruszki wkładamy do garnka zalewamy wodą i zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy laski cynamonu , kardamon i anyż . Gotujemy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy śliwki i owoce goi. Gotujemy dalej. Kiedy jabłka robią się miękkie dodajemy rodzynki i żurawinę . Mieszamy i wszystko gotujemy jeszcze ok 10 min. Następnie kompot studzimy i podajemy na gęsto jako deser lub odcedzamy i podajemy sam wywar jako kompot.
czwartek, 3 kwietnia 2014
Wiosenna sałatka z awokado i ogórka - dietetyczne i zdrowe
Ciągniemy temat zdrowych lekkich sałatek pasujących do wiosny. Dużo witamin , mało kalorii - i tak ma być .:)
Wiosenna sałatka z awokado i ogórka
składniki
ogórek zielony
awokado
sól morska
pieprz biały
świeża mięta
pomidor
sos balsamiczny
pomidor
Ogórka zielonego dobrze myjemy nie obieramy z skórki kroimy w plasterki a potem w paseczki . Pomidora myjemy i kroimy w paseczki. Awokado obieramy i kroimy w półplasterki. Na talerzu układamy pokrojone awokado.
Ser mozzarella kroimy w kostkę ,łączymy z pokrojonym ogórkiem i pomidorem. Lekko mieszamy solimy do smaku , doprawiamy pieprzem i układamy obok awokado. Za pomocą pędzla nakładamy sos balsamiczny na talerz. Sałatkę posypujemy posiekaną miętą.
Wiosenna sałatka z awokado i ogórka
składniki
ogórek zielony
awokado
sól morska
pieprz biały
świeża mięta
pomidor
sos balsamiczny
pomidor
Ogórka zielonego dobrze myjemy nie obieramy z skórki kroimy w plasterki a potem w paseczki . Pomidora myjemy i kroimy w paseczki. Awokado obieramy i kroimy w półplasterki. Na talerzu układamy pokrojone awokado.
Ser mozzarella kroimy w kostkę ,łączymy z pokrojonym ogórkiem i pomidorem. Lekko mieszamy solimy do smaku , doprawiamy pieprzem i układamy obok awokado. Za pomocą pędzla nakładamy sos balsamiczny na talerz. Sałatkę posypujemy posiekaną miętą.
Kapusta z pieczarkami na ciepło
Kapusta kiszona bardzo zdrowy produkt, teraz w okresie przesilenia wiosennego bardzo polecany. Zawiera dużo witamin , podniesie nasza odporność doda nam energii.
Dziś w wersji na ciepło z dużą ilością pieczarek.
Kapusta z pieczarkami na ciepło
składniki
Kapusta kiszona ok 1 kg
cebula 2 szt
pieczarki świeże ok 1 kg
liść laurowy 2 szt
marchewka 2 szt'
czosnek 3 ząbki
masło klarowane ok 2 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
odrobina cukru
Marchewkę obieramy ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty kiszonej. Kapustę kiszoną zalewamy wodą dajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości. Ugotowana studzimy -odciskamy i lekko siekamy. Cebule i czosnek obieramy. Pieczarki kroimy w kosteczkę dość drobną. Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy cebulkę dodajemy pieczarki i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę. Mieszamy i smażymy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy dodajemy odrobinę cukru dla przełamania smaku i jeszcze chwilę smażymy.
Dziś w wersji na ciepło z dużą ilością pieczarek.
Kapusta z pieczarkami na ciepło
składniki
Kapusta kiszona ok 1 kg
cebula 2 szt
pieczarki świeże ok 1 kg
liść laurowy 2 szt
marchewka 2 szt'
czosnek 3 ząbki
masło klarowane ok 2 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
odrobina cukru
Marchewkę obieramy ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty kiszonej. Kapustę kiszoną zalewamy wodą dajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości. Ugotowana studzimy -odciskamy i lekko siekamy. Cebule i czosnek obieramy. Pieczarki kroimy w kosteczkę dość drobną. Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy cebulkę dodajemy pieczarki i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę. Mieszamy i smażymy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy dodajemy odrobinę cukru dla przełamania smaku i jeszcze chwilę smażymy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)