Leciutka zdrowa sałatka , piękny zapach ogórka rozchodził się po kuchni . Sałatka pasuje na każda letnią imprezę , kolacje czy śniadanie. Sałatka wykończona zdrowym lniany olejem .
Letnia sałatka z ogórka , jajka i fety
składniki
1/2 kg ogórków
1 ser feta
3 jajka
olej lniany
pieprz
sól
oregano liście
Ogórki myjemy obieramy i kroimy w plasterki. Ser feta kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo , zimne kroimy w kostkę. Składniki mieszamy z sobą. Dodajemy olej lniany,solimy do smaku. doprawiamy pieprzem. dodajemy świeże liście oregano.
wtorek, 31 maja 2016
piątek, 27 maja 2016
Wątróbka z cebulą i młodymi ziemniakami
Smaczny szybki obiad można powiedzieć jednogarnkowy. Jeszcze lepiej smakuje po ponownym odgrzaniu . warto raz w tygodniu zainwestować w moc wątróbki .
Wątróbka z cebulą i młodymi ziemniakami
wątróbka drobiowa 1/2 kg
1 kg młodych ziemniaków
2 cebule
sól
pieprz
4 łyżki białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Wątróbki drobiowe płuczemy osuszamy i oczyszczamy. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
młode ziemniaki dobrze myjemy nie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelnie na rozgrzany olej kładziemy wątróbki i smażymy z obu stron. Następnie dodajemy pokrojona cebule , dolewamy odrobinę białego wina i dusimy. doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowane ziemniaki i łyżkę masła , lekko mieszamy.
Wątróbka z cebulą i młodymi ziemniakami
wątróbka drobiowa 1/2 kg
1 kg młodych ziemniaków
2 cebule
sól
pieprz
4 łyżki białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Wątróbki drobiowe płuczemy osuszamy i oczyszczamy. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
młode ziemniaki dobrze myjemy nie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelnie na rozgrzany olej kładziemy wątróbki i smażymy z obu stron. Następnie dodajemy pokrojona cebule , dolewamy odrobinę białego wina i dusimy. doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowane ziemniaki i łyżkę masła , lekko mieszamy.
czwartek, 26 maja 2016
Sałatka z zielonego ogórka i sera feta
Mamy sezon na świeżutkie zielone i pięknie pachnące ogórki. Uwielbiam ich zapach podczas obierania , dlatego zainwestowałam w nie i zrobiłam kolacyjna sałatkę. Dla jeszcze większej świeżości dodałam posiekane listki mięty.
Sałatka idealna na lato , pasuje i smakuje o każdej porze dnia.
Sałatka z zielonego ogórka i sera feta
składniki
1 opakowanie sera feta
liście świeżej mięty
olej lniany ok 3 łyżki
sól
1/2 kg ogórków zielonych
1 cebula
Ogórki zielone myjemy osuszamy i obieramy . Następnie kroimy w cienkie plasterki. Solimy i odstawiamy. Po ok 10 min , odlewamy powstałą wodę. Cebule obieramy i siekamy. Ser feta kroimy w kosteczkę. Liście mięty kroimy na kawałki. Składniki mieszamy z sobą. Chłodzimy , przed podaniem polewamy olejem lnianym.
Sałatka idealna na lato , pasuje i smakuje o każdej porze dnia.
Sałatka z zielonego ogórka i sera feta
składniki
1 opakowanie sera feta
liście świeżej mięty
olej lniany ok 3 łyżki
sól
1/2 kg ogórków zielonych
1 cebula
Ogórki zielone myjemy osuszamy i obieramy . Następnie kroimy w cienkie plasterki. Solimy i odstawiamy. Po ok 10 min , odlewamy powstałą wodę. Cebule obieramy i siekamy. Ser feta kroimy w kosteczkę. Liście mięty kroimy na kawałki. Składniki mieszamy z sobą. Chłodzimy , przed podaniem polewamy olejem lnianym.
środa, 25 maja 2016
Sobotni drink bananowo- porzeczkowy
Lekki smaczny drink - można powiedzieć ,że zdrowy :)
Zrobiony na bazie nektaru bananowego i soku z czarnej porzeczki .
Pasuje na babski wieczór , jest mega :)
Sobotni drink bananowo- porzeczkowy
składniki
50 ml wódki
50 ml nektaru bananowego
50 ml soku z czarnej porzeczki
kostki lodu
Do szerokiej szklanki dajemy kostki lodu , wlewamy wódkę . Następnie dolewamy nektar bananowy na koniec sok z czarnej porzeczki. Nie mieszamy powstaną ładne warstwy .
Zrobiony na bazie nektaru bananowego i soku z czarnej porzeczki .
Pasuje na babski wieczór , jest mega :)
Sobotni drink bananowo- porzeczkowy
składniki
50 ml wódki
50 ml nektaru bananowego
50 ml soku z czarnej porzeczki
kostki lodu
Do szerokiej szklanki dajemy kostki lodu , wlewamy wódkę . Następnie dolewamy nektar bananowy na koniec sok z czarnej porzeczki. Nie mieszamy powstaną ładne warstwy .
Wiosenny krupniczek z jajkiem
Oj jak dawno nie robiłam krupniku . O tej zupie przypomniał mi mąż i tak powstał , aby był bardziej treściwy bo miał zstąpić 2 dania dodałam do niego świeżutkie jajka z kurek biegających .
Wiosenny krupniczek z jajkiem
składniki
1/3 selera
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Sante
5 młodych ziemniaków
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 skrzydełka
sól
4 jajka
Do garnka wlewamy ok 2 litry wody . Dodajemy umyte skrzydełka , ziele i liście laurowe. Gotujemy ok 15 min. Solimy do smaku .Ziemniaczki młode dobrze myjemy , nie obieramy kroimy w kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. warzywa i ziemniaki dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 15 min. Po tym czasie wsypujemy kaszę. Mieszamy i dalej gotujemy ok 8 min. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i serwujemy z krupnikiem .
Wiosenny krupniczek z jajkiem
składniki
1/3 selera
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Sante
5 młodych ziemniaków
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 skrzydełka
sól
4 jajka
Do garnka wlewamy ok 2 litry wody . Dodajemy umyte skrzydełka , ziele i liście laurowe. Gotujemy ok 15 min. Solimy do smaku .Ziemniaczki młode dobrze myjemy , nie obieramy kroimy w kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. warzywa i ziemniaki dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 15 min. Po tym czasie wsypujemy kaszę. Mieszamy i dalej gotujemy ok 8 min. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i serwujemy z krupnikiem .
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Szybki zielony obiadek , szpinak tym razem mrożony do tego kawałki podsmażonej piersi kurczaka . Lekko dietetycznie zdrowo, dla całej rodziny.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
składniki
1 opakowanie mrożonego szpinaku'
2 piersi z kurczaka
1 opakowanie makaronu
3 ząbki czosnku'
przyprawa do kurczaka
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Do rondelka kładziemy kostki szpinaku i dusimy - rozmrażamy go na małym ogniu. Mięso kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoto. Kiedy kurczak jest usmażony dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i makaron. Mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
składniki
1 opakowanie mrożonego szpinaku'
2 piersi z kurczaka
1 opakowanie makaronu
3 ząbki czosnku'
przyprawa do kurczaka
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Do rondelka kładziemy kostki szpinaku i dusimy - rozmrażamy go na małym ogniu. Mięso kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoto. Kiedy kurczak jest usmażony dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i makaron. Mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
piątek, 20 maja 2016
Młoda kapusta z pomidorami w śmietanie
Pyszna młoda kapusta na krótko. Podsmażona cebula, czosnek i kiełbasa. Do tego przecier pomidorowy i odrobina śmietany . Wiosenny pomysł na obiad.
Młoda kapusta z pomidorami w śmietanie
składniki
1 młoda kapusta
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
4 łyżki przecieru pomidorowego
liść laurowy
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Kapustę kroimy w paski zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i gotujemy ok 15 min. Odlewamy nadmiar wody . Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, pokrojona cebulę i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Do ugotowanej kapusty dodajemy podsmażona kiełbasę i przecier pomidorowy . Mieszamy zagotowujemy. Dodajemy śmietanę. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Młoda kapusta z pomidorami w śmietanie
składniki
1 młoda kapusta
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
4 łyżki przecieru pomidorowego
liść laurowy
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Kapustę kroimy w paski zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i gotujemy ok 15 min. Odlewamy nadmiar wody . Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, pokrojona cebulę i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Do ugotowanej kapusty dodajemy podsmażona kiełbasę i przecier pomidorowy . Mieszamy zagotowujemy. Dodajemy śmietanę. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
czwartek, 19 maja 2016
Syrop z kwiatów głogu na szczęście na serce może i na miłość
Syrop z kwiatów głogu na szczęście na serce może i na miłość .
W maju przepięknie kwitnie głóg jego zapach roznosi się po okolicy i nie ma tak pięknie ukwieconego krzewu jak ten . Krzew biały niewinny i pełen dobrodziejstwa tak bliskiego naszemu serca.
Od wieków był on wykorzystywany w medycynie na sprawy sercowe , nie te miłosne chyba ,że nas serce z miłości boli :)
Z głogu wykorzystujemy kwiaty , liście a jesienią jego piękne bordowe owoce.
Ja w tym roku zaczęłam od wykorzystania kwiatów i tak powstał zdrowiutki syrop , którego dodajemy do wody , herbaty i pijemy najlepiej codziennie a nasze serce będzie zdrowe jak dzwon .
Syrop z kwiatów głogu na wzmocnienie serca
składniki
7 dużych garści kwiatów głogu
1/2 kg cukru
2 cytryny
1 litr wody
Cytryny dobrze myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Kwiaty głogu wsypujemy do garnka zalewamy 1 litrem wody i zaczynamy gotować. Dosypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu . Gotujemy prawie do zagotowania. dokładamy plasterki cytryny i jeszcze chwilę gotujemy - nie doprowadzając do dużego wrzenia. Mieszamy co kilka minut. Odstawiamy garnek do wystygnięcia ,najlepiej do rana. Rano zagotowujemy. Przelewamy przez pieluszkę tetrową , lekko wyciskamy kwiat. Wlewamy do wyparzonych buteleczek. Wstawiamy do lodówki. Jeżeli syrop ma postać długo np do następnego sezonu - pasteryzujemy butelki.
W maju przepięknie kwitnie głóg jego zapach roznosi się po okolicy i nie ma tak pięknie ukwieconego krzewu jak ten . Krzew biały niewinny i pełen dobrodziejstwa tak bliskiego naszemu serca.
Od wieków był on wykorzystywany w medycynie na sprawy sercowe , nie te miłosne chyba ,że nas serce z miłości boli :)
Z głogu wykorzystujemy kwiaty , liście a jesienią jego piękne bordowe owoce.
Ja w tym roku zaczęłam od wykorzystania kwiatów i tak powstał zdrowiutki syrop , którego dodajemy do wody , herbaty i pijemy najlepiej codziennie a nasze serce będzie zdrowe jak dzwon .
Syrop z kwiatów głogu na wzmocnienie serca
składniki
7 dużych garści kwiatów głogu
1/2 kg cukru
2 cytryny
1 litr wody
Cytryny dobrze myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Kwiaty głogu wsypujemy do garnka zalewamy 1 litrem wody i zaczynamy gotować. Dosypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu . Gotujemy prawie do zagotowania. dokładamy plasterki cytryny i jeszcze chwilę gotujemy - nie doprowadzając do dużego wrzenia. Mieszamy co kilka minut. Odstawiamy garnek do wystygnięcia ,najlepiej do rana. Rano zagotowujemy. Przelewamy przez pieluszkę tetrową , lekko wyciskamy kwiat. Wlewamy do wyparzonych buteleczek. Wstawiamy do lodówki. Jeżeli syrop ma postać długo np do następnego sezonu - pasteryzujemy butelki.
środa, 18 maja 2016
Słoiczki naturalnie owocowe Stovit - pierwsza klasa w mojej kuchni
Dzięki kampanii Stovit Streetcom po raz pierwszy wypróbowałam dżemów owocowych Stovit .
Jakie mam wrażenia estetyczne i smakowe - bardzo dobre !!
jestem pod wielkim wrażeniem tych przetworów .
Piękny zapach , duże owoce i idealny smak .
W słoiczku kryje się 70 % owoców i tylko 26 % cukru .
Dzięki czemu dżemy są mniej kaloryczne i w sam raz słodkie .
Poznaliśmy smaki
- wiśniowy
-owoce leśne
-truskawka
-4 owoce
i brzoskwinie z marakują
Dżemy wspaniale pasują do deserów , naleśników , koktajli , herbatek i wypieków .
Moja rodzina nie umiała wybrać najsmaczniejszego słoiczka - każdy z nich to naturalne dobrodziejstwo .
Jakie mam wrażenia estetyczne i smakowe - bardzo dobre !!
jestem pod wielkim wrażeniem tych przetworów .
Piękny zapach , duże owoce i idealny smak .
W słoiczku kryje się 70 % owoców i tylko 26 % cukru .
Dzięki czemu dżemy są mniej kaloryczne i w sam raz słodkie .
Poznaliśmy smaki
- wiśniowy
-owoce leśne
-truskawka
-4 owoce
i brzoskwinie z marakują
Dżemy wspaniale pasują do deserów , naleśników , koktajli , herbatek i wypieków .
Moja rodzina nie umiała wybrać najsmaczniejszego słoiczka - każdy z nich to naturalne dobrodziejstwo .
Aromatyczny syrop z bzu kolorowego
Uwielbiam maj i moment kiedy zaczynają kwitnąć bzy . Te lilaki , te białe i te jaśniutko fioletowe. Zapach jaki roznosi się po okolicy jest niesamowity . Aby zachować go na dłużej robię z malutkich kwiatuszków lilaka syrop.
Każdy kolor bzu ma inny zapach , dlatego postanowiłam w tym roku zmieszać kwiaty i uzyskałam wspaniale pachnące dobrodziejstwo.
Syrop taki nadaje się do lemoniady , herbatki, deserów, kremów czy ponczowania ciast i domowych lodów .
Kwiaty bzu najlepiej zbierać rano w słoneczny dzień . Starajmy się aby kwiaty pochodziły z miejsca bezpiecznego , oddalonego od ruchu ulicznego i fabryk.
Aromatyczny syrop z bzu kolorowego
składniki
1 litr kwiatów kolorowego bzu
700 g cukru
700 ml wody
1 cytryna
Zrywamy kwiaty bzu , duży słoik dobrze myjemy wycieramy.Na dno słoika wsypujemy kwiatki ok 1 cm warstwa posypujemy cukrem ok 2 łyżki czynność powtarzamy , aż zabraknie nam kwiatów. Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przesypujemy wszystko do garnka. Wodę wlewamy do słoika i mieszamy aby wydobyć resztki kwiatów. Gotujemy na małym ogniu dodając resztę cukru . Kiedy cukier rozpuści się przelewamy syrop przez gazę wyciskając cały sok z kwiatów. Uzyskany syrop podgrzewamy jeszcze aby zgęstniał. Wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików.
Każdy kolor bzu ma inny zapach , dlatego postanowiłam w tym roku zmieszać kwiaty i uzyskałam wspaniale pachnące dobrodziejstwo.
Syrop taki nadaje się do lemoniady , herbatki, deserów, kremów czy ponczowania ciast i domowych lodów .
Kwiaty bzu najlepiej zbierać rano w słoneczny dzień . Starajmy się aby kwiaty pochodziły z miejsca bezpiecznego , oddalonego od ruchu ulicznego i fabryk.
Aromatyczny syrop z bzu kolorowego
składniki
1 litr kwiatów kolorowego bzu
700 g cukru
700 ml wody
1 cytryna
Zrywamy kwiaty bzu , duży słoik dobrze myjemy wycieramy.Na dno słoika wsypujemy kwiatki ok 1 cm warstwa posypujemy cukrem ok 2 łyżki czynność powtarzamy , aż zabraknie nam kwiatów. Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przesypujemy wszystko do garnka. Wodę wlewamy do słoika i mieszamy aby wydobyć resztki kwiatów. Gotujemy na małym ogniu dodając resztę cukru . Kiedy cukier rozpuści się przelewamy syrop przez gazę wyciskając cały sok z kwiatów. Uzyskany syrop podgrzewamy jeszcze aby zgęstniał. Wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików.
sobota, 14 maja 2016
Kluski z zieloną fasolką i tartą bułką
Szybki obiadek z wykorzystaniem sezonowej zielonej fasolki. Do tego złocista podsmażona tarta bułka. Idealne danie do podgrzewania , dla całej rodziny.
Kluski z zieloną fasolką i tartą bułką
składniki
1/2 kg zielonej fasolki
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
sól
2 jajka
mąka
Do miski wsypujemy mąkę , solimy do smaku, dodajemy jajka i odrobinę wody . Mieszamy aby powstało lekko lejące ciasto. W garnku nastawiamy zielona fasolkę . Gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy tarta bułkę.
w garnku zagotowujemy wodę , solimy ją do smaku , nakładamy kluski za pomocą łyżki albo widelca. Zagotowujemy. Kluski gotujemy kilka minut. Następnie je odcedzamy i łączymy z fasolkę. Polewamy tarta bułką.
Kluski z zieloną fasolką i tartą bułką
składniki
1/2 kg zielonej fasolki
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
sól
2 jajka
mąka
Do miski wsypujemy mąkę , solimy do smaku, dodajemy jajka i odrobinę wody . Mieszamy aby powstało lekko lejące ciasto. W garnku nastawiamy zielona fasolkę . Gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy tarta bułkę.
w garnku zagotowujemy wodę , solimy ją do smaku , nakładamy kluski za pomocą łyżki albo widelca. Zagotowujemy. Kluski gotujemy kilka minut. Następnie je odcedzamy i łączymy z fasolkę. Polewamy tarta bułką.
czwartek, 12 maja 2016
Dobrodziejstwo lasu - syrop na kaszel ze świerku pospolitego
Kolejne dobrodziejstwo z lasu , tym razem syrop z świerku pospolitego.
Dla jasności świerk to nasze bożonarodzeniowe drzewko. Kiedy w maju pojawiają się na nim odrosty to ten czas, czas na zrobienie syropu.
Syrop ten leczy przede wszystkim chorób dróg oddechowych.
Syrop ze świerku pospolitego
ok 80 dag - 4 pełne szklanki
1 litr wody
1 kg cukru
2 cytryny
Pędy świerku zalewamy litrem wody i pomału podgrzewamy . Zagotowujemy i odstawiamy. Zostawiamy na noc . Zimny wywar odcedzamy. Wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryn. Gotujemy pomału aż zgęstnieje.
Rozlewamy do słoiczków. pasteryzujemy. Podajemy kilka łyżeczek podczas przeziębienia , kaszlu .
Nie wolno stosować przy astmie.
Dla jasności świerk to nasze bożonarodzeniowe drzewko. Kiedy w maju pojawiają się na nim odrosty to ten czas, czas na zrobienie syropu.
Syrop ten leczy przede wszystkim chorób dróg oddechowych.
Syrop ze świerku pospolitego
ok 80 dag - 4 pełne szklanki
1 litr wody
1 kg cukru
2 cytryny
Pędy świerku zalewamy litrem wody i pomału podgrzewamy . Zagotowujemy i odstawiamy. Zostawiamy na noc . Zimny wywar odcedzamy. Wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryn. Gotujemy pomału aż zgęstnieje.
Rozlewamy do słoiczków. pasteryzujemy. Podajemy kilka łyżeczek podczas przeziębienia , kaszlu .
Nie wolno stosować przy astmie.
Sałatka z zielonej fasolki i czosnku niedźwiedziego
Smaczna szybka sałatka , aromatyczna i zdrowa. Kilka składników i sos pesto z czosnku niedźwiedziego. Pasuje o każdej porze dnia.
Sałatka z zielonej fasolki i czosnku niedźwiedziego
składniki
- 1/2 kg fasolki zielonej
5 jajek
3 pomidory
garść czosnku niedźwiedziego
3 łyżki oleju
sól
1/2 szklanki orzeszków ziemnych - Fasolkę zieloną kroimy na kawałki . Gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy . Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy w duża kostkę. pomidory myjemy i kroimy w duża kostkę. Robimy pesto. Miksujemy czosnek niedźwiedzi z orzeszkami , olejem i sola do smaku. Pesto dodajemy do sałatki. Mieszamy i podajemy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)