......deser śniadanie jak kto woli .....
Owocowe śniadanko
składniki
1/2 szklanki borówka amerykańska
1 nektarynka
1/2 szklanki wiśnie drelowane
miód
3 łyżki migdały starte
1/2 szklanki płatki kukurydziane
1 łyżka płatki owsiane
1 łyżka płatki żytnie
Do miski wsypujemy płatki kukurydziane, płatki owsiane, płatki żytnie mieszamy wszystko i dodajemy starte migdały.Mieszamy wszystko z miodem. Nakładamy płatki na talerze. Teraz robimy szaszłyki. Nektarynkę myjemy usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Z wiśni wyciągamy pestki. Na patyczki nakładamy owoce. Gotowe szaszłyki układamy na płatkach.
środa, 31 lipca 2013
Mocno wiśniowe lody
Sezon wiśniowy sezon upalny więc muszą być lody wiśniowe :) di lodów użyłam drelowane wiśnie STOVITU.
Mocno wiśniowe lody
składniki
Wiśnie drelowane Stovit
2 łyżki cukru brązowego
miód
1 szklanka śmietanki 12-procentowej słodkiej
Wiśnie wraz z sokiem wlewamy do malaksera. Zimny kompot miksujemy , dodajemy zimną śmietankę słodką. Miksujemy dokładamy miód do smaku. Według naszego uznania. Gotowe lody wlewamy do pudełka plastikowego i zamrażamy. Po ok 1 godziny mieszamy lody. wstawiamy znów do zamrażarki i tak z 3 razy. Lody są gotowe. Podajemy z wiśniami.
Mocno wiśniowe lody
składniki
Wiśnie drelowane Stovit
2 łyżki cukru brązowego
miód
1 szklanka śmietanki 12-procentowej słodkiej
Wiśnie wraz z sokiem wlewamy do malaksera. Zimny kompot miksujemy , dodajemy zimną śmietankę słodką. Miksujemy dokładamy miód do smaku. Według naszego uznania. Gotowe lody wlewamy do pudełka plastikowego i zamrażamy. Po ok 1 godziny mieszamy lody. wstawiamy znów do zamrażarki i tak z 3 razy. Lody są gotowe. Podajemy z wiśniami.
Ryżanka z groszkiem i jajkiem
Sałatka ryżowa , kto jej nie lubi możemy łączyć różne składniki , zawsze wyjdzie inna sałatka zawsze dobra i zdrowa.
Ryżanka z groszkiem i jajkiem
składniki
1 woreczek ryżu
1 puszka groszek konserwowy
4 jajka
dymka
tuńczyk kawałki w oleju
Sól morska
pieprz biały
1/2 szt por (biała część)
Por białą cześć kroimy drobniutko. Dymkę kroimy w pastereczki. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Następnie kroimy je drobno. Groszek zielony odcedzamy z zalewy. Wszystkie składnik łączymy z sobą. Doprawiamy sola morską i pieprzem do smaku.
Ryżanka z groszkiem i jajkiem
składniki
1 woreczek ryżu
1 puszka groszek konserwowy
4 jajka
dymka
tuńczyk kawałki w oleju
Sól morska
pieprz biały
1/2 szt por (biała część)
Por białą cześć kroimy drobniutko. Dymkę kroimy w pastereczki. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Następnie kroimy je drobno. Groszek zielony odcedzamy z zalewy. Wszystkie składnik łączymy z sobą. Doprawiamy sola morską i pieprzem do smaku.
Paprykowa surówka obiadowa
Pisałam już kilka krotnie. Nie ma obiadu bez dodatku jakim jest sałatka czy surówka.
Dziś coś drobnego z dużą ilością papryki zielonej .
Paprykowa surówka obiadowa
składniki
1/3 szt kapusty białej
2 papryki zielone
1 szt cebula
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz biały
1 łyżka majonezu
4 łyżki śmietany
Kapustę biała myjemy usuwamy brzydkie liście i ścieramy na tarce duże oczka. Marchewkę obieramy i także ścieramy na tarce duże oczka. Papryki myjemy usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki , także ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę drobniutko siekamy. Czosnek wyciskamy. Warzywa mieszamy z z sobą dodajemy majonez i śmietanę. Następnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Surówkę chłodzimy.
Dziś coś drobnego z dużą ilością papryki zielonej .
Paprykowa surówka obiadowa
składniki
1/3 szt kapusty białej
2 papryki zielone
1 szt cebula
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz biały
1 łyżka majonezu
4 łyżki śmietany
Kapustę biała myjemy usuwamy brzydkie liście i ścieramy na tarce duże oczka. Marchewkę obieramy i także ścieramy na tarce duże oczka. Papryki myjemy usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki , także ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę drobniutko siekamy. Czosnek wyciskamy. Warzywa mieszamy z z sobą dodajemy majonez i śmietanę. Następnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Surówkę chłodzimy.
Sałatka z kaszy gryczanej i jajka
Kasza gryczana jka i każda inna kasza jest bardzo zdrowa , dlatego warto ja zajadać .
Sałatka z kaszy gryczanej i jajka
składniki
1 woreczek kaszy gryczanej
5 szt surimi
3 jajka
natka pietruszki
olej rzepakowy
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
1/2 puszki groszku zielonego
1 cebula czerwona
1 papryka zielona
Paprykę zielona myjemy osuszamy , usuwamy pestki. paprykę kroimy w kosteczkę Jajka gotujemy na miękko. Paluszki krabowe kroimy w paseczki. Groszek odcedzamy. Cebulę siekamy drobno. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wyciągamy z woreczka , studzimy i mieszamy z odrobiną oleju , doprawiamy solą i pieprzem. do zimnej kaszy dodajemy pokrojoną paprykę , surimi , cebule i groszek. Mieszamy. Nakładamy na talerze ozdabiamy kawałkami jajka i natką pietruszki. Jajko solimy .
Sałatka z kaszy gryczanej i jajka
składniki
1 woreczek kaszy gryczanej
5 szt surimi
3 jajka
natka pietruszki
olej rzepakowy
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
1/2 puszki groszku zielonego
1 cebula czerwona
1 papryka zielona
Paprykę zielona myjemy osuszamy , usuwamy pestki. paprykę kroimy w kosteczkę Jajka gotujemy na miękko. Paluszki krabowe kroimy w paseczki. Groszek odcedzamy. Cebulę siekamy drobno. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wyciągamy z woreczka , studzimy i mieszamy z odrobiną oleju , doprawiamy solą i pieprzem. do zimnej kaszy dodajemy pokrojoną paprykę , surimi , cebule i groszek. Mieszamy. Nakładamy na talerze ozdabiamy kawałkami jajka i natką pietruszki. Jajko solimy .
KONKURS - Rozdanie z marką JELP - WAKACYJNE ROZDANIE
ZAPRASZAM NA ROZDANIE Z MARKĄ J E L P
czas trwania konkursu
1 sierpień - 14 sierpień
Marka JELP od zawsze na naszym rynku :) , oferuje hipoalergiczne produkty do prania.
Hipoalergiczne proszki do prania JELP CLASSIC
Hipoalergiczne zmiękczające proszki do prania JELP SOFT 2 w 1
Hipoalergiczne płyny zmiękczające tkaniny
Hipoalergiczne żele do prania.
Zasady rozdania są proste :
1. polubienie fanpage’a JELPa
https://www.facebook.com/JELP.bezpieczne.pranie?fref=ts
i fanpage'a mojego bloga
https://www.facebook.com/pages/Moja-kuchnia-malutka/260020180720783?fref=ts
2 . Zostawienie komentarza pod postem - JELP wraz z swoim @ lub i linkiem do swojego bloga
LOSOWANIE ZESTAWÓW NAGRÓD ZA 2 TYGODNIE !!!
Marka Jelp przygotowała wspaniałe zestawy nagród
Nagrody wspaniałe i bardzo przydatne !!!
Dziękujemy sponsorowi i zapraszamy do zabawy !!!!!!!!
ROZWIĄZANIE Rozdania
Losowanie odbyło się dziś rano :)
@ do zwycięzców zostały wysłane ok 5 min temu tj 17 .00 30- 08-2013 , proszę sprawdzić skrzynki .
Proszę odesłać adresy w @ zwrotnych . Wysyłka nastąpi jak zbiorę wszystkie adresy . Wysyłam listem poleconym .
Dziękuję i pozdrawiam Wszystkich .
wtorek, 30 lipca 2013
Pierś kurczka z brzoskwinią i kuskusem
Lekki smaczny obiadek -polecam :)
Pierś kurczaka z brzoskwinią i kuskusem
składniki
1 szt pierś z kurczaka
3 brzoskwinie
Przyprawa do kurczaka
Sól morska
1/2 szklanki Kuskus
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka masła
Pierś z kurczaka kroimy w długie cieniutkie paseczki doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoto na masełku. Dodajemy pokrojone długie paseczki brzoskwinie. Smażymy chwilkę.Podlewamy sokiem pomarańczowym i wsypujemy kuskus. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakrywamy patelnię i zmniejszamy płomień na bardzo mały. Kiedy kuskus napęczniej dodajemy odrobinę cary. Podajemy.
Pierś kurczaka z brzoskwinią i kuskusem
składniki
1 szt pierś z kurczaka
3 brzoskwinie
Przyprawa do kurczaka
Sól morska
1/2 szklanki Kuskus
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka masła
Pierś z kurczaka kroimy w długie cieniutkie paseczki doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoto na masełku. Dodajemy pokrojone długie paseczki brzoskwinie. Smażymy chwilkę.Podlewamy sokiem pomarańczowym i wsypujemy kuskus. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakrywamy patelnię i zmniejszamy płomień na bardzo mały. Kiedy kuskus napęczniej dodajemy odrobinę cary. Podajemy.
Kotlety siekane drobiowe
Coś nowego coś innego i coś dobrego. Kotleciki siekane z nutką czosnkową dzięki produktowi REYPOL jakim jest sos czosnkowy. Służył on nam jako spoiwo mięska i dopełnienie smaku
.
Kotlety siekane drobiowe z nutką czosnkową
składniki
2 szt pierś z kurczaka
2 łyżki sosu czosnkowego Reypol
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
płatki kukurydziane
papryka ostra
olej do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i siekamy dość drobno. Dodajemy sos czosnkowy majonezowy . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Płatki śniadaniowe kukurydziane miksujemy dość drobno. Solimy je i doprawiamy papryką ostrą. Posiekane mięso wyciągamy z lodówki i formujemy z niego klopsiki. Obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych. Smażymy na oleju na złoty kolor.
.
Kotlety siekane drobiowe z nutką czosnkową
składniki
2 szt pierś z kurczaka
2 łyżki sosu czosnkowego Reypol
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
płatki kukurydziane
papryka ostra
olej do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i siekamy dość drobno. Dodajemy sos czosnkowy majonezowy . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Płatki śniadaniowe kukurydziane miksujemy dość drobno. Solimy je i doprawiamy papryką ostrą. Posiekane mięso wyciągamy z lodówki i formujemy z niego klopsiki. Obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Zimowa sałatka z cukinii i papryki zielonej
Zimowa sałatka z cukinii i papryki zielonej
Kolejny pomysł na sałatkę zimową , zamykamy lato w słoiku.
składniki
2 kg cukinii
3 cebule
4 szt papryka zielone
3 liście liść laurowy
5 szt Ziele angielskie
czosnek
koper
Sól
ZALEWA
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki octu
2 łyżki cukru
Cukinię obieramy usuwamy pestki i ścieramy na tarce w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Do miski wkładamy pokrojoną cebule cukinię i pokrojoną w paseczki paprykę zieloną solimy -mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę. Gotujemy zalewę ok 5 min. Warzywa z miski odciskamy. Przekładamy je do słoików. Do każdego słoika wkładamy kawałek koperku i ząbek czosnku. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy ok 15 min.
Kolejny pomysł na sałatkę zimową , zamykamy lato w słoiku.
składniki
2 kg cukinii
3 cebule
4 szt papryka zielone
3 liście liść laurowy
5 szt Ziele angielskie
czosnek
koper
Sól
ZALEWA
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki octu
2 łyżki cukru
Cukinię obieramy usuwamy pestki i ścieramy na tarce w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Do miski wkładamy pokrojoną cebule cukinię i pokrojoną w paseczki paprykę zieloną solimy -mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę. Gotujemy zalewę ok 5 min. Warzywa z miski odciskamy. Przekładamy je do słoików. Do każdego słoika wkładamy kawałek koperku i ząbek czosnku. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy ok 15 min.
Śniadaniowy omlet z pieczarkami
Porządne śniadanie to podstawa , moja córa poleca omlet.
Śniadaniowy omlet z pieczarkami
składnik
3 szt jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki
Sól morska
pieprz biały
1 szt pomidor
2 szt pieczarek
1 łyżka sera żółtego
masło
10 dag szynki
Szynkę kroimy w drobna kosteczkę , pieczarki kroimy w plasterki. ser zółty mały kawałek ścieramy na tarce. Pomidora myjemy i kroimy w kosteczkę . Na masełku podsmażamy pomidora , dodajemy szynkę i pieczarki dusimy przez kilka chwil. Do słoika wbijamy jajka dodajemy mąkę i mleko. Słoik zamykamy i mocno wstrząsamy. doprawiamy sola i pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Zawartość słoika wlewamy na patelnie zmniejszamy płomień nakrywamy patelnie pokrywką i smażymy.Przewracamy na drugą stronę i posypujemy serem zółtym i pokrojonym szczypiorem.
Śniadaniowy omlet z pieczarkami
składnik
3 szt jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki
Sól morska
pieprz biały
1 szt pomidor
2 szt pieczarek
1 łyżka sera żółtego
masło
10 dag szynki
Szynkę kroimy w drobna kosteczkę , pieczarki kroimy w plasterki. ser zółty mały kawałek ścieramy na tarce. Pomidora myjemy i kroimy w kosteczkę . Na masełku podsmażamy pomidora , dodajemy szynkę i pieczarki dusimy przez kilka chwil. Do słoika wbijamy jajka dodajemy mąkę i mleko. Słoik zamykamy i mocno wstrząsamy. doprawiamy sola i pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Zawartość słoika wlewamy na patelnie zmniejszamy płomień nakrywamy patelnie pokrywką i smażymy.Przewracamy na drugą stronę i posypujemy serem zółtym i pokrojonym szczypiorem.
Nauka przez zabawę - Bazgroszyt - Wakacyjne zabawy rączek i główki
Wakacyjne zabawy z literkami i cyferkami
Mój synek skończył 6 lat we wrześniu idzie drugi raz do Zerówki , nie dałam go do I klasy - miałam wybór - i wybrałam .
Dzieci , które już były w przedszkolu , zerówce dobrze radzą sobie z alfabetem , liczeniem itd .
I co jest fajne lubią się uczyć i myśleć :)
Syn lubi kolorować rysować uzupełniać książeczki, kupujemy różne wydawnictwa jak tylko kolejna zostanie uzupełniona idziemy po następną ( niektóre zeszyty zajmują synkowi ok 7 min a 7 zł z kieszeni myk :)). Na rynku mamy duży wybór ale nie każde kolorowanki czy książeczki do uzupełniania są dobre , interesując czy warte tych 8 -9 zł . Często dużo rysunków a mało roboty jak to syn mówi . Źle dobrane zadania nie rozwijają wyobraźni i zdolności naszych dzieci.
Ale....dostaliśmy coś extra
Teraz mamy idealne zeszyty a raczej bazgroszyty - są wspaniałe !!
Więc uwaga !!!
Przyda się pomoc siostry jeszcze nie wszystkie literki znamy :)
Dzieci bawią się w szkołę rodzice odpoczywają czy może być fajniej !!
Syn przeskakiwał z strony na stronę nie mógł zdecydować co najpierw ma rozwiązać :)
Szlaczki idą coraz lepiej przez miesiąc wakacji rączka wyszła z prawy .
Mój synek skończył 6 lat we wrześniu idzie drugi raz do Zerówki , nie dałam go do I klasy - miałam wybór - i wybrałam .
Dzieci , które już były w przedszkolu , zerówce dobrze radzą sobie z alfabetem , liczeniem itd .
I co jest fajne lubią się uczyć i myśleć :)
Syn lubi kolorować rysować uzupełniać książeczki, kupujemy różne wydawnictwa jak tylko kolejna zostanie uzupełniona idziemy po następną ( niektóre zeszyty zajmują synkowi ok 7 min a 7 zł z kieszeni myk :)). Na rynku mamy duży wybór ale nie każde kolorowanki czy książeczki do uzupełniania są dobre , interesując czy warte tych 8 -9 zł . Często dużo rysunków a mało roboty jak to syn mówi . Źle dobrane zadania nie rozwijają wyobraźni i zdolności naszych dzieci.
Ale....dostaliśmy coś extra
Teraz mamy idealne zeszyty a raczej bazgroszyty - są wspaniałe !!
Więc uwaga !!!
Jeżeli twoje dziecko idzie wkrótce do
szkoły to Bazgroszyt „ Gotowi do szkoły” jest właśnie dla
Twojej pociechy.
Jest to zestaw ćwiczeń dla 5-6 latka
, który pomaga w przygotowaniu do rozpoczęcia szkoły.
Zadania zawarte w Bazgroszycie dotyczą
umiejętności.
-porównywanie przedmiotów
-analiza i synteza wzrokowa
-dostrzeganie związków i
prawidłowości
-matematyka
-myślenie przyczynowo-skutkowe
-orientacja w przestrzeni
-grafomotoryka.
Zeszyty mają miękką okładkę zmieszczą się do każdego plecaka .
Zapewniają super zabawę na plaży , wycieczce itd
Przyda się pomoc siostry jeszcze nie wszystkie literki znamy :)
Dzieci bawią się w szkołę rodzice odpoczywają czy może być fajniej !!
Syn przeskakiwał z strony na stronę nie mógł zdecydować co najpierw ma rozwiązać :)
Szlaczki idą coraz lepiej przez miesiąc wakacji rączka wyszła z prawy .
i powstaje mrówka , polecenia zachęcają dziecko do zabawy i myślenia.
Czaruś am swoje BAZGROSZYTY !!!!!!!
i jest bardzo zadowolony .
Jak sprawdzić gotowość dziecka do szkoły o tym i o wielu praktycznych poradach dla mam i tatusiów 5-6 latków przeczytamy tu http://www.bazgroszyt.pl/gotowidoszkoly/o-tescie-gotowosci/test-a-podstawa-programowa
Na tej stronie znajdziemy pierwszy w Polsce test gotowości szkolnej ONLINE
Miej pewność, że Twoje dziecko poradzi sobie w szkole.
Serwis Bazgroszyt.pl Gotowi do szkoły powstał z inicjatywy rodziców,
którzy tak jak Ty, pragną wyposażyć swoje dziecko w umiejętności, które
pomogą mu podjąć szkolną przygodę z radością i niezachwianą wiarą we
własne możliwości.
Czaruś zaprasza rodziców , kolegów i koleżanki
poniedziałek, 29 lipca 2013
Zimowa sałatka cukiniowo ogórkowa
Sałatki zimowe są super . Otwieramy słoiczek i wpuszczamy troszkę lata . warto zaprawiać choć kilka słoiczków.
Zimowa sałatka cukiniowo ogórkowa
składniki
2 kg cukinii
1 kg ogórków
3 cebule
4 szt marchewka
4 ząbki czosnku
Sól morska- MŁYNEK
ZALEWA
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10 %
3/4 szklanki oleju
3 szt liść laurowy
5 szt pieprz kulki
4 kulki ziele angielskie
2 łyżki cukru
Cukinię obieramy usuwamy pestki i ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Ogórki obieramy z skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Warzywa solimy - mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę. Gotujemy zaprawę. 2,5 szklanki wody zagotowujemy z 3/4 szklanki octu i oleju. Doprawiamy cukrem 2 łyżki i dodajemy przyprawy. Zalewę gotujemy ok 5 min. Warzywa odciskamy z wody jaka puściły. Nakładamy warzywa do słoików. Zalewamy gorącą zalewą . Pasteryzujemy ok 15 min.
Zimowa sałatka cukiniowo ogórkowa
składniki
2 kg cukinii
1 kg ogórków
3 cebule
4 szt marchewka
4 ząbki czosnku
Sól morska- MŁYNEK
ZALEWA
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10 %
3/4 szklanki oleju
3 szt liść laurowy
5 szt pieprz kulki
4 kulki ziele angielskie
2 łyżki cukru
Cukinię obieramy usuwamy pestki i ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Ogórki obieramy z skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Warzywa solimy - mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę. Gotujemy zaprawę. 2,5 szklanki wody zagotowujemy z 3/4 szklanki octu i oleju. Doprawiamy cukrem 2 łyżki i dodajemy przyprawy. Zalewę gotujemy ok 5 min. Warzywa odciskamy z wody jaka puściły. Nakładamy warzywa do słoików. Zalewamy gorącą zalewą . Pasteryzujemy ok 15 min.
Jabłecznik z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
Szybkie i bardzo smaczne letnie ciasto. Robimy go szybko i expresowo znika z talerzy.
Jabłecznik z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
składniki
400 g mąki
200 g margaryny
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik jabłka prażone
4 szt brzoskwinie
kruszonka
40 g orzechów tartych
3 łyżki mąka
30 g cukru
20 g masła
Mąkę przesiej wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę pokrojona w plasterki, cukier i jedno jajko i jedno żółtka. Posiekaj dużym nożem. Szybko wyrób gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na ok 30 min . Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki. Powykuwaj widelcem ciasto. Nałóż jabłka prażone . Brzoskwinie obierz z skórki i usuń pestkę pokrój w kostkę i poukładaj na jabłkach. Teraz zrób kruszonkę W misce rękami wymieszaj mąkę , tarte orzechy i cukier.Gotową kruszonkę wyłóż na jabłka. Wstaw placek do piekarnika na ok 40 min.
Jabłecznik z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
składniki
400 g mąki
200 g margaryny
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik jabłka prażone
4 szt brzoskwinie
kruszonka
40 g orzechów tartych
3 łyżki mąka
30 g cukru
20 g masła
Mąkę przesiej wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę pokrojona w plasterki, cukier i jedno jajko i jedno żółtka. Posiekaj dużym nożem. Szybko wyrób gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na ok 30 min . Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki. Powykuwaj widelcem ciasto. Nałóż jabłka prażone . Brzoskwinie obierz z skórki i usuń pestkę pokrój w kostkę i poukładaj na jabłkach. Teraz zrób kruszonkę W misce rękami wymieszaj mąkę , tarte orzechy i cukier.Gotową kruszonkę wyłóż na jabłka. Wstaw placek do piekarnika na ok 40 min.
Sałatka tuńczykowa z pieczarkami i groszkiem
Smaczna sałatka kolacyjna , nadaje się tez na chlebek jako pasta . Zdrowo i szybko tak jak lubimy .
Sałatka tuńczykowa z pieczarkami i groszkiem
składniki
1/2 słoika pieczarki konserwowe
4 marchewki młode
1 puszka groszek zielony
tuńczyk kawałki w oleju
pieprz kolorowy ziarnisty
natka pietruszki
1 garść fasolki żółtej
Fasolkę zółtą lub zieloną i młode obrane marchewki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy drobno. Groszek zielony odcedzamy z zalewy. Pieczarki kroimy w kosteczkę , mniejsze sztuki można w plasterki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Składniki mieszamy z sobą doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym i jak trzeba to solą . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę chłodzimy.
Sałatka tuńczykowa z pieczarkami i groszkiem
składniki
1/2 słoika pieczarki konserwowe
4 marchewki młode
1 puszka groszek zielony
tuńczyk kawałki w oleju
pieprz kolorowy ziarnisty
natka pietruszki
1 garść fasolki żółtej
Fasolkę zółtą lub zieloną i młode obrane marchewki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy drobno. Groszek zielony odcedzamy z zalewy. Pieczarki kroimy w kosteczkę , mniejsze sztuki można w plasterki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Składniki mieszamy z sobą doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym i jak trzeba to solą . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę chłodzimy.
Smaczna surówka z cukinii i pieczarek
Surówka obiadowa - smaczna i zdrowa - wszystko surowe i dobrze doprawione.
Smaczna surówka z cukinii i pieczarek
składniki
1 szt cukinia młoda
25 dag pieczarek
natka pietruszki
1 cebula czerwona
ocet jabłkowy
Sól morska
olej rzepakowy
pieprz kolorowy ziarnisty
cukier
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę czerwona obieramy i kroimy w piórka. Składniki mieszamy z sobą , solimy i odstawiamy na ok 30 min. Następnie doprawiamy octem jabłkowym , pieprzem , cukrem dla przełamania smaku . Mieszamy dobrze dodajemy troszkę oleju rzepakowego i posiekana natkę pietruszki. Jeszcze raz mieszamy i dostawiamy do lodówki.
Smaczna surówka z cukinii i pieczarek
składniki
1 szt cukinia młoda
25 dag pieczarek
natka pietruszki
1 cebula czerwona
ocet jabłkowy
Sól morska
olej rzepakowy
pieprz kolorowy ziarnisty
cukier
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę czerwona obieramy i kroimy w piórka. Składniki mieszamy z sobą , solimy i odstawiamy na ok 30 min. Następnie doprawiamy octem jabłkowym , pieprzem , cukrem dla przełamania smaku . Mieszamy dobrze dodajemy troszkę oleju rzepakowego i posiekana natkę pietruszki. Jeszcze raz mieszamy i dostawiamy do lodówki.
Sałatka węgierska tuńczykowo-warzywna
Smaczna sałatka z warzyw sezonowych z dodatkiem tuńczyka i sosu węgierskiego marki REYPOL .
Sałatka węgierska tuńczykowo - warzywna
składniki
1/2 puszki groszek konserwowy
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju
15 dag pieczarek
2 szt pomidorów
1 cebula
2 marchewki
3 łyżki kukurydzy
sos węgierski
natka pietruszki
Pieczarki i pokrojoną w kosteczkę marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Pieczarki kroimy w paseczki. Groszek konserwowy odcedzamy i dodajemy do marchewki i pieczarek. Cebule obieramy i siekamy. Tuńczyka odcedzamy z oleju i dodajemy do warzyw. Pomidory myjemy osuszamy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę . Natkę pietruszki siekamy. Kukurydze odsączamy z zalewy. Składniki mieszamy z sobą i dodajemy sos węgierski z słoiczka. Mieszamy i chłodzimy .
Sałatka węgierska tuńczykowo - warzywna
składniki
1/2 puszki groszek konserwowy
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju
15 dag pieczarek
2 szt pomidorów
1 cebula
2 marchewki
3 łyżki kukurydzy
sos węgierski
natka pietruszki
Pieczarki i pokrojoną w kosteczkę marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Pieczarki kroimy w paseczki. Groszek konserwowy odcedzamy i dodajemy do marchewki i pieczarek. Cebule obieramy i siekamy. Tuńczyka odcedzamy z oleju i dodajemy do warzyw. Pomidory myjemy osuszamy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę . Natkę pietruszki siekamy. Kukurydze odsączamy z zalewy. Składniki mieszamy z sobą i dodajemy sos węgierski z słoiczka. Mieszamy i chłodzimy .
niedziela, 28 lipca 2013
Cukinia z papryką i pieczarkami na ciepło
Coś na ciepło z letnich warzyw , ale także z dodatkiem pieczarek - smaczne !!!!
Cukinia z papryką i pieczarkami na ciepło
składniki
2 szt cukinia
1 szt papryka zielona
1 szt papryka czerwona
1 szt cebula
2 ząbki czosnku
1 słoiczek przecier pomidorowy
20 dag pieczarek
Sól morska
pieprz biały
2 łyżki oleju
1/2 kg kiełbasa
papryka słodka mielona
Kiełbasę kroimy w kosteczkę ja wybrałam podwędzaną. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Cukinie obieramy usuwamy pestki i kroimy w kostkę dość sporą. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę ,wyciśnięty czosnek i pokrojoną kiełbasę. Cukinie blanszujemy. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki -smażymy. Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię , zawartość patelni- mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą uniwersalną , papryką słodką , solą i pieprzem do smaku. Kiedy cukinia zmięknie danie jest gotowe.
Cukinia z papryką i pieczarkami na ciepło
składniki
2 szt cukinia
1 szt papryka zielona
1 szt papryka czerwona
1 szt cebula
2 ząbki czosnku
1 słoiczek przecier pomidorowy
20 dag pieczarek
Sól morska
pieprz biały
2 łyżki oleju
1/2 kg kiełbasa
papryka słodka mielona
Kiełbasę kroimy w kosteczkę ja wybrałam podwędzaną. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Cukinie obieramy usuwamy pestki i kroimy w kostkę dość sporą. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę ,wyciśnięty czosnek i pokrojoną kiełbasę. Cukinie blanszujemy. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki -smażymy. Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię , zawartość patelni- mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą uniwersalną , papryką słodką , solą i pieprzem do smaku. Kiedy cukinia zmięknie danie jest gotowe.
Przystawka z szaszłyków owocowo -krabowych
Lekkie smaczne przekąski w postaci szaszłyków z paluszków krabowych i nektarynki.
Przystawka z szaszłyków owocowo -krabowych
składniki
4 nektarynki
1 opakowanie paluszki krabowe
sos słodki chilli
3 pomidory
Paluszki krabowe kroimy w większe plasterki ok 1 cm. Nektarynki myjemy osuszamy i usuwamy pestki. Następnie owoce kroimy w dość duże kawałki. Pomidory myjemy usuwamy pestki i kroimy w kawałki ala kosteczka. Na patyczki do szaszłyków nakąłdamy na przemian kawałek paluszków krabowych , nektarynki i pomidora. Kolejność dowolna. Szaszłyki układamy na talerzach i polewamy sosem słodkim chilli. Chłodzimy , podajemy na zimno.
Przystawka z szaszłyków owocowo -krabowych
składniki
4 nektarynki
1 opakowanie paluszki krabowe
sos słodki chilli
3 pomidory
Paluszki krabowe kroimy w większe plasterki ok 1 cm. Nektarynki myjemy osuszamy i usuwamy pestki. Następnie owoce kroimy w dość duże kawałki. Pomidory myjemy usuwamy pestki i kroimy w kawałki ala kosteczka. Na patyczki do szaszłyków nakąłdamy na przemian kawałek paluszków krabowych , nektarynki i pomidora. Kolejność dowolna. Szaszłyki układamy na talerzach i polewamy sosem słodkim chilli. Chłodzimy , podajemy na zimno.
Sałatka ryżowa z nektarynkami i surimi
Sałatka lekka smaczna niskokaloryczna z nektarynkami , paluszkami krabowymi, smaczna.
Sałatka ryżowa z nektarynkami i surimi
składniki
6 szt paluszki krabowe
ryż brązowy
2 pomidory
2 szt nektarynek
koperek
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska
oliwa z oliwek
Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy i odstawiamy. Paluszki krabowe kroimy w plasterki. Pomidora myjemy osuszamy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Nektarynki myjemy osuszamy , usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą. dodajemy posiekany świeży koperek . Dodajemy oliwę z oliwek , sól i pieprz do smaku.
Sałatka ryżowa z nektarynkami i surimi
składniki
6 szt paluszki krabowe
ryż brązowy
2 pomidory
2 szt nektarynek
koperek
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska
oliwa z oliwek
Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy i odstawiamy. Paluszki krabowe kroimy w plasterki. Pomidora myjemy osuszamy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Nektarynki myjemy osuszamy , usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą. dodajemy posiekany świeży koperek . Dodajemy oliwę z oliwek , sól i pieprz do smaku.
Szaszłyki na ryżu z sosem cygańskim
Ciepło , letnie piękne popołudnia i stąd mój pomysł na późny obiad szaszłyki podane z ryżem i sosem cygańskim dla pikanterii marki Reypol.
Szaszłyki na ryżu z sosem cygańskim
1 cukinia młoda
6 szt pieczarki
2 kawałki kiełbasy drobiowej
przyprawa do grilla
oliwki zielone
sos cygański REYPOL
ryż brązowy
uniwersalna przyprawa
1 łyżeczka masła
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu otwieramy woreczek i mieszamy ryż z odrobiną masła. Odstawiamy, aby nie ostygł. Cukinie dobrze myjemy i kroimy w plasterki, pieczarki tez kroimy w plasterki. Oliwki odcedzamy z zalewy , kiełbasę kroimy w plasterki. Na namoczone wcześniej w odzie patyczki nakąłdamy na przemian składniki szaszłyka. Doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy. Podajemy z sosem cygańskim i ryżem.
sobota, 27 lipca 2013
Maślane bułeczki z musem bananowym
Dostałam od firmy STOVIT pyszny mus z bananów i jabłek. Otworzyłam powąchałam i złapałam inspirację. Do zrobienia potrzebowałam 2 słoiczków tego musu. Wyszły pyszne .
Maślane bułeczki z musem bananowym
składniki
1/2 kg mąki
15 dag drożdży
100 g cukru
1 łyżeczka extrakt z wanilii
1 jajko
2 żółtka jaja
100 g masło
Sól morska- MŁYNEK
250 ml mleka
mus bananowy Stovit
kruszonka
50 g zmielone orzechy
40 g cukier
30 g masło
3 łyżki mąka
Zaczynamy od zrobienia rozczyny z drożdży . Kruszymy drożdże do szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy nakryte ściereczką. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy 1/4 łyżeczki soli , extrakt z wanilii , jajka , roztopione masło. Mieszamy ciasto dodając powoli wyrośnięty rozczyn z droży. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawiamy na ok 40 min. Z wyrośniętego ciasta bierzemy po kawałku formujemy w ręce placuszek dajemy łyżkę musu owocowego i zamykamy. Układamy bułeczki na blaszce. Smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką . Kruszonkę robimy mieszając rękami mąkę , starte orzechy ,masło i cukier. Wkładamy bułeczki do piekarnika i pieczemy ok 20 min.
i sprawca bułeczek mus jabłkowo bananowy pycha
Maślane bułeczki z musem bananowym
składniki
1/2 kg mąki
15 dag drożdży
100 g cukru
1 łyżeczka extrakt z wanilii
1 jajko
2 żółtka jaja
100 g masło
Sól morska- MŁYNEK
250 ml mleka
mus bananowy Stovit
kruszonka
50 g zmielone orzechy
40 g cukier
30 g masło
3 łyżki mąka
Zaczynamy od zrobienia rozczyny z drożdży . Kruszymy drożdże do szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy nakryte ściereczką. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy 1/4 łyżeczki soli , extrakt z wanilii , jajka , roztopione masło. Mieszamy ciasto dodając powoli wyrośnięty rozczyn z droży. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawiamy na ok 40 min. Z wyrośniętego ciasta bierzemy po kawałku formujemy w ręce placuszek dajemy łyżkę musu owocowego i zamykamy. Układamy bułeczki na blaszce. Smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką . Kruszonkę robimy mieszając rękami mąkę , starte orzechy ,masło i cukier. Wkładamy bułeczki do piekarnika i pieczemy ok 20 min.
i sprawca bułeczek mus jabłkowo bananowy pycha
Sałatka jajeczna z warzywami i sosem musztardowym
Chciałam zrobić sałatkę na kolację , ale w lodówce majonezu brak - nie chciało mi się robić domowego więc użyłam sosu musztardowego REYPOL. Mój pomysł okazała się strzałem w 10 . Sałatka wyszła pyszna i bardzo wyrazista w smaku.
Sałatka jajeczna z warzywami i sosem musztardowym
składniki
5 szt paluszki surimi
5 jajek
sos musztardowy Reypol
1/2 szt papryki czerwonej
1/2 szt papryki zielonej
4 ogórki konserwowe
Paluszki surimi kroimy w paseczki. Paprykę zielona i czerwona myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo po ugotowaniu studzimy , obieramy i siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z z sobą dodajemy sos musztardowy z ziarnami gorczycy i mieszamy wszystko razem. Sałatkę odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę i podajemy.
Sałatka jajeczna z warzywami i sosem musztardowym
składniki
5 szt paluszki surimi
5 jajek
sos musztardowy Reypol
1/2 szt papryki czerwonej
1/2 szt papryki zielonej
4 ogórki konserwowe
Paluszki surimi kroimy w paseczki. Paprykę zielona i czerwona myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo po ugotowaniu studzimy , obieramy i siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z z sobą dodajemy sos musztardowy z ziarnami gorczycy i mieszamy wszystko razem. Sałatkę odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę i podajemy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)