mała przekąska na ciepło grzaneczka z szproteczką do tego roszpunka
środa, 29 lutego 2012
Warzywa grillowane z kurczakiem
* 3 szt ziemniaki,
* 1/2 szt cebula biała,
* 1/4 szt cukinia,
* 1 szt pierś z kurczaka,
* przyprawa do mięsa knorr
* kostka bulionowa winiary
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie .Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy .Obieramy z skórki następnie kroimy w plastry .Cukinie kroimy w plastry . Pierś z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki .Do oliwy dodajemy pokruszona kostke bulionowa i przyprawę do mięsa-mieszamy . Tą mieszanką smarujemy ziemniaki i mięso .Grillujemy wszystko na patelni .Po koniec dodajemy pokrojoną cebulę .Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym
* 1/2 szt cebula biała,
* 1/4 szt cukinia,
* 1 szt pierś z kurczaka,
* przyprawa do mięsa knorr
* kostka bulionowa winiary
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie .Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy .Obieramy z skórki następnie kroimy w plastry .Cukinie kroimy w plastry . Pierś z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki .Do oliwy dodajemy pokruszona kostke bulionowa i przyprawę do mięsa-mieszamy . Tą mieszanką smarujemy ziemniaki i mięso .Grillujemy wszystko na patelni .Po koniec dodajemy pokrojoną cebulę .Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym
Sałata na powitanie wiosny
- 3 szt paluszki krabowe,
- mix sałat,
- 4 szt truskawki,
- 1/2 szt ogórek zielony,
- oliwa,
- koperek,
- 4 łyżki groszek konserwowy,
- sos koperkowy
- Mix sałat myjemy suszymy rwiemy na kawałki dajemy do miski . Paluszki kroimy w kosteczkę . Truskawki przecinamy na cztery. ogórka nie obieramy kroimy w półplasterki . Groszek odcedzamy dodajemy do sałatki. Robimy sos koperkowy mieszając proszek sosu z oliwa i wodą .Odstawiamy na chwile i polewamy sałatkę Ozdabiamy koperkiem
Kasza prażona z kurczaczkiem
* 1 woreczek kasza prażona,
* 1 szt pierś z kurczaka,
* 2 szt marchewka,
* 5 łyżek groszek,
* przyprawa do mięsa knorr
* 1 łyżka masło,
* ziarenka smaku winiary
Kaszę gotujemy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Odcedzamy . Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki i posypujemy przyprawą do mięsa. Kawałki mięsa smażymy na patelni .Na patelni na maśle
podsmażamy strata marchewkę ,kaszę ,mieszamy dodajemy groszek . doprawiamy sola pieprzem . Podajemy na ciepło z smażonym kurczakiem
Sałatka krabowo-truskawkowa
* 4 szt paluszki karbowe,
* 5 szt truskawki,
* szczypior,
* 1/4 szt feta,
* pieprz,
* oliwa,
* 1/2 szt ogórek zielony
Paluszki karbowe kroimy w kawałki .Ogórka kroimy w półplasterki . Truskawki myjemy kroimy w kostkę na cztery. szczypior siekamy. Fetę kroimy w kostkę . Składniki mieszamy z sobą . Doprawiamy pieprzem ,solą morską i oliwą .Podajemy
* 5 szt truskawki,
* szczypior,
* 1/4 szt feta,
* pieprz,
* oliwa,
* 1/2 szt ogórek zielony
Paluszki karbowe kroimy w kawałki .Ogórka kroimy w półplasterki . Truskawki myjemy kroimy w kostkę na cztery. szczypior siekamy. Fetę kroimy w kostkę . Składniki mieszamy z sobą . Doprawiamy pieprzem ,solą morską i oliwą .Podajemy
Pyszny kapuściany kociołek
W marcu jak w garncu, czyli dania jednogarnkowe
* 4 szt ziemniaki,
* 1 garść makaron,
* 1 szt marchewka,
* 2 garście kapusta kiszona,
* 1 szt cebula biała,
* 20 dag pieczarki,
* 10 dag bekon Zimbo
* 25 dag kiełbasa krakowska Zimbo
* papryka słodka kamis
* pieprz,
* masło,
* 3 kostki bulion warzywny Winiary
* 1 łyżka mąka,
* 4 łyżki śmietana,
* liść laurowy
W garnku z woda gotujemy kapustę kiszoną .Gotujemy ok 25 min . Dodajemy bulion warzywny i dolewamy wody do garnka .zagotowujemy .Dodajemy liść laurowy ,starta marchewkę ,pokrojone w kostkę ziemniaki ,gotujemy . Na patelni na maśle podsmażamy posiekana cebulę z pokrojonym bekonem ,kiełbasa i pieczarkami .Po podsmażeniu dodajemy łyżkę papryki słodkiej ,mieszamy .Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy dolewając bulion . zagotowujemy i dodajemy do garnka z kapustą i ziemniakami ,Mieszamy i gotujemy .Dodajemy garść makaronu . Doprawiamy pieprzem ,solą i zaprawiamy śmietaną .
* 4 szt ziemniaki,
* 1 garść makaron,
* 1 szt marchewka,
* 2 garście kapusta kiszona,
* 1 szt cebula biała,
* 20 dag pieczarki,
* 10 dag bekon Zimbo
* 25 dag kiełbasa krakowska Zimbo
* papryka słodka kamis
* pieprz,
* masło,
* 3 kostki bulion warzywny Winiary
* 1 łyżka mąka,
* 4 łyżki śmietana,
* liść laurowy
W garnku z woda gotujemy kapustę kiszoną .Gotujemy ok 25 min . Dodajemy bulion warzywny i dolewamy wody do garnka .zagotowujemy .Dodajemy liść laurowy ,starta marchewkę ,pokrojone w kostkę ziemniaki ,gotujemy . Na patelni na maśle podsmażamy posiekana cebulę z pokrojonym bekonem ,kiełbasa i pieczarkami .Po podsmażeniu dodajemy łyżkę papryki słodkiej ,mieszamy .Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy dolewając bulion . zagotowujemy i dodajemy do garnka z kapustą i ziemniakami ,Mieszamy i gotujemy .Dodajemy garść makaronu . Doprawiamy pieprzem ,solą i zaprawiamy śmietaną .
wtorek, 28 lutego 2012
Owoce morza na aromatycznej kaszy
* 1 garść owoce morza,
* 1 woreczek kasza,
* masło,
* 1/2 lampki białe wino,
* skórka z limonki,
* pieprz,
* laska wanilii
*ziarenka smaku winiary
Kasze gotujemy w osolonej wodzie -odcedzamy .Owoce morza myjemy i smażymy na masełku ,następnie lekko podlewamy wodą i dusimy .Doprawiamy ziarenkami smaku . Odstawiamy . Na patelni ma masełku podsmażamy kawałek laski wanilii i kaszę ,dodajemy troszkę masła ,pieprzu i zalewamy winem .Wino odparowujemy .Dodajemy sól,startą skórkę z limonki ok 1/2 łyzeczki .Mieszamy .Doprawiamy pieprzem .Owoce podajemy na kaszy ,ozdabiamy natką pietruszki
* 1 woreczek kasza,
* masło,
* 1/2 lampki białe wino,
* skórka z limonki,
* pieprz,
* laska wanilii
*ziarenka smaku winiary
Kasze gotujemy w osolonej wodzie -odcedzamy .Owoce morza myjemy i smażymy na masełku ,następnie lekko podlewamy wodą i dusimy .Doprawiamy ziarenkami smaku . Odstawiamy . Na patelni ma masełku podsmażamy kawałek laski wanilii i kaszę ,dodajemy troszkę masła ,pieprzu i zalewamy winem .Wino odparowujemy .Dodajemy sól,startą skórkę z limonki ok 1/2 łyzeczki .Mieszamy .Doprawiamy pieprzem .Owoce podajemy na kaszy ,ozdabiamy natką pietruszki
Pierożki z niespodzinka krakowską Zimbo
* 1/2 kg mąka,
* 1 szkl woda,
* 1/2 szklanki oliwa,
* 1 kg ziemniaki,
* 25 dag twaróg,
* 20 dag kiełbasa krakowska Zimbo
* masło,
* 1 szt cebula
Mąkę 1/2 kg wsypujemy do miski dodajemy ok 1 łyzeczki soli ,mieszamy .Dodajemy 1 szklankę gorącej wody wymieszaną z 1/2 szklanki oliwy i wyrabiamy ciasto Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie -przepuszczamy prze praskę . Cebulę siekamy smażymy na oliwie i dodajemy do ziemniaków . Twaróg dodajemy także do ziemniaków . Kiełbasę ok 1/2 kawałka kroimy bardzo drobno i dodajemy do farszu .Farsz mieszamy doprawiając solą i pieprzem ,Ciasto wałkujemy wycinamy kółka i nakładamy farsz. Sklejamy gotujemy .Resztę kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle .Polewamy pierożki kiełbasą z masełkiem .
* 1 szkl woda,
* 1/2 szklanki oliwa,
* 1 kg ziemniaki,
* 25 dag twaróg,
* 20 dag kiełbasa krakowska Zimbo
* masło,
* 1 szt cebula
Mąkę 1/2 kg wsypujemy do miski dodajemy ok 1 łyzeczki soli ,mieszamy .Dodajemy 1 szklankę gorącej wody wymieszaną z 1/2 szklanki oliwy i wyrabiamy ciasto Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie -przepuszczamy prze praskę . Cebulę siekamy smażymy na oliwie i dodajemy do ziemniaków . Twaróg dodajemy także do ziemniaków . Kiełbasę ok 1/2 kawałka kroimy bardzo drobno i dodajemy do farszu .Farsz mieszamy doprawiając solą i pieprzem ,Ciasto wałkujemy wycinamy kółka i nakładamy farsz. Sklejamy gotujemy .Resztę kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle .Polewamy pierożki kiełbasą z masełkiem .
Gąsieniczka serowo-ziemniaczana
* 3 szt ziemniaki,
* 1 szt twaróg,
* szczypior,
* masło,
* Sól,
* 1 łyżka śmietana,
* Oliwki czarne,
* marchewka
Ziemniaki szorujemy dokładnie i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Obieramy i dusimy. Dodajemy masełko i troszkę soli morskiej. Formujemy kulki. Twaróg dusimy widelcem z solą morską i śmietaną formujemy kulki tej samej wielkości co z ziemniaków. Układamy kulki obok siebie. Z marchewki robimy oczy z szczypioru rogi . Oliwki kroimy układamy na kulkach gąsienicy.
* 1 szt twaróg,
* szczypior,
* masło,
* Sól,
* 1 łyżka śmietana,
* Oliwki czarne,
* marchewka
Ziemniaki szorujemy dokładnie i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Obieramy i dusimy. Dodajemy masełko i troszkę soli morskiej. Formujemy kulki. Twaróg dusimy widelcem z solą morską i śmietaną formujemy kulki tej samej wielkości co z ziemniaków. Układamy kulki obok siebie. Z marchewki robimy oczy z szczypioru rogi . Oliwki kroimy układamy na kulkach gąsienicy.
Kasza z salami z parmezanem Zimbo
* 1/2 szt ser feta,
* 10 dag salami z parmezanem Zimbo
* 1 szkl kasza prażona,
* oliwa,
* sok z limonki do smaku,
* Sól,
* 1 kostka bulion Winiary
* 4 szt Oliwki czarne
Kaszę prażona gotujemy z dodatkiem kostki bulionowej .po ugotowaniu dodajemy odrobinę masła .Salami kroimy w plasterki dodajemy do kaszy . Ser kroimy w kosteczkę i dodajemy do potrawy .Oliwki czarne odcedzamy z zalewy kroimy w plasterki . Sałatkę ozdabiamy listkami natki pietruszki i kropimy sokiem z limonki .
* 10 dag salami z parmezanem Zimbo
* 1 szkl kasza prażona,
* oliwa,
* sok z limonki do smaku,
* Sól,
* 1 kostka bulion Winiary
* 4 szt Oliwki czarne
Kaszę prażona gotujemy z dodatkiem kostki bulionowej .po ugotowaniu dodajemy odrobinę masła .Salami kroimy w plasterki dodajemy do kaszy . Ser kroimy w kosteczkę i dodajemy do potrawy .Oliwki czarne odcedzamy z zalewy kroimy w plasterki . Sałatkę ozdabiamy listkami natki pietruszki i kropimy sokiem z limonki .
Biała myszka dla dzieciaczków
Serek twarogowy dusimy widelcem .Cebule siekamy bardzo drobno i dodajemy do sera. Dodajemy łyżkę śmietany i sól.Wszystko dobrze mieszamy i formujemy w ręce kształt myszki .Z oliwki czarnej robimy uszy i nosek . Szczypior posłuży jako ogon .
Okoń morski na warzywach z ziarnami sezamu
Kuchenne połowy, czyli rybne specjały
* okoń morski,
* 2 szt marchewka,
* 1 szt cukinia,
* 4 szt pieczarki,
* masło,
* ziarno sezamu,
* Sól,
* sok z limonki,
* skórka z limonki,
* pieprz
Rybę solimy i grillujemy na patelni grillowej .Warzywa obieramy .Cukinie i marchewki kroimy w długie tasiemki za pomocą obieraczki do warzyw.Pieczarki kroimy w plasterki . Warzywa smażymy chwilę na patelni na rozpuszczonym maśle .Solimy ,dodajemy starta skórkę z limonki do smaku ,kropimy sokiem z limonki ,doprawiamy pieprzem . Gotowe warzywa układamy na talerzu układamy na nich rybę . Polewamy reszta masełka z patelni . Rybę kropimy sokiem z limonki i posypujemy ziarenkami sezamu wcześniej uprażonego na patelni .
* okoń morski,
* 2 szt marchewka,
* 1 szt cukinia,
* 4 szt pieczarki,
* masło,
* ziarno sezamu,
* Sól,
* sok z limonki,
* skórka z limonki,
* pieprz
Rybę solimy i grillujemy na patelni grillowej .Warzywa obieramy .Cukinie i marchewki kroimy w długie tasiemki za pomocą obieraczki do warzyw.Pieczarki kroimy w plasterki . Warzywa smażymy chwilę na patelni na rozpuszczonym maśle .Solimy ,dodajemy starta skórkę z limonki do smaku ,kropimy sokiem z limonki ,doprawiamy pieprzem . Gotowe warzywa układamy na talerzu układamy na nich rybę . Polewamy reszta masełka z patelni . Rybę kropimy sokiem z limonki i posypujemy ziarenkami sezamu wcześniej uprażonego na patelni .
"Home cooking z Winiarami i Soserem"
Wiosenne
"Home cooking z Winiarami i Soserem"
Tak to jest jak kobietki się umawiają:) ,można powiedzieć ,ze nasze gotowanie z Winiary trwało 2 dni .postawiłam na dania lekkie szybkie ,dla zapracowanych mam ,kobietek i panów .
Moja kuchnia malutka przeżyła szok ,teraz wiem po co i jakie pomocne są zmywarki do naczyń :)
W gotowaniu brali udział-Marysia,Dorota- która unikała aparatu ,Gabriela,Cezary ,Ewa,Grzegorz i Zenon .
Zenek chory spuchnięty od zęba -nie ma go na fotkach -biedak -zdrowia życzymy .
Zrobiliśmy ok 4 sałatek wszystkie wiosenne i z sosami sałatkowymi Winiary . Na ciepło były paróweczki ,skrzydełka i polędwiczka .Deser to jabłecznik i tort ,który zrobiliśmy u Marysi .Do tego czerwone winko .Humor ,zabawa prawie do rana .
Było fantastycznie .Dziękujemy Winiary za pomoc w organizacji imprezy .
Mini sałateczki z sosem sałatkowym winiary
* mix sałat,
* sos ziołowy Winiary
* 3 łyżki musztarda francuska,
* 1/2 opakowania groszek zielony,
* 10 dag salami,
* 4 szt jajka,
* oliwa,
* 1/2 szt ogórek zielony
Sałatkę podajemy w małych salaterkach ,pucharkach . Do każdego pucharka wkładamy kawałki umytych sałat ,do wyboru ,roszpunka,cykoria,lodowa..Ogórka zielonego kroimy w plasterki .Jajka gotujemy na twardo kroimy w ćwiartki kładziemy na sałatę .Posypujemy groszkiem .Robimy sos ziołowy Winiary mieszając proszek z woda i oliwa .mieszamy dobrze i polewamy sałatki . Do pucharków dodajemy plasterki ogórków i plasterki salami . Ozdabiamy musztarda francuską .
Mini sałatki z sosem ziołowym Winiary
Miszmaszowa sałatka z sosem Winegret winiary i musztarda francuską
* 1 szt śliwka,
* 5 szt Oliwki czarne,
* koperek,
* 1/2 szt ogórek zielony,
* sos winegret Winiary
* oliwa,
* 1 szt pomidor,
* 1 łyżka musztarda francuska
Mix sałat myjemy suszymy rwiemy na kawałki .układamy ładnie na półmisku Koperek myjemy suszymy rwiemy na kawałki gałązki . ogórka kroimy w plasterki dodajemy do sałatki .Oliwki czarne kroimy na połówki dodajemy do sałatki .Pomidora kroimy na małe ćwiartki .Śliwkę myjemy kroimy w kawałeczki .Mieszamy z sałatką . Robimy sos łącząc proszek sosu winegret z oliwa ,przegotowana wodą i łyżką musztardy francuskiej .Mieszamy dobrze odstawiamy na ok 5 min i polewamy sałatkę Ozdabiamy koperkiem .
Sałata z białą kiełbasą i sosem sałatkowym z bazylia i oregano z Winiary
* sos z oregano i bazylią winiary
* mix sałat,
* koperek,
* 1 szt biała kiełbasa,
* oliwa,
* 1/2 szt ogórek
Sałaty do wyboru cykoria,lodowa,roszpunka myjemy i rwiemy na kawałki .Suszymy i układamy ładnie na półmisku . Pomidora kroimy w małe ćwiarteczki . Układamy dookoła talerza.Kiełbasę gotujemy studzimy i kroimy w plasterki .Kiełbasę i ogórka układamy na przemian na półmisku . Robimy sos mieszając proszek sosu z bazylia i oregano z oliwą i wodą .Mieszamy i polewamy sałatkę Ozdabiamy koperkiem
Skrzydełka w soserze Winary z piekarnika .
składniki
-soser winiary ok 3 łyzki
-skrzydełka ojk 1 kg
-oliwa
-papryka czerwona 1 łyżka
-worek do pieczenia
Soser Winiary mieszamy z papryką słodka .Dodajemy oliwę ,mieszamy .W tej marynacie obtaczamy skrzydełka . Wkładamy je do worka ,zamykamy i pieczemy w piekarniku ok 30-40 min . Podajemy.
Mini paróweczki z sosie
-paróweczki
-bulion warzywny winiary
-soser winiary
-śmietana do zup i sosów
W rondelku w wodzie rozpuszczamy bulion warzywny ,zagotowujemy . Dajemy paróweczki zagotowujemy .Dodajemy ok 3 łyżki soseru Winiary mieszamy .zagotowujemy i zaciągamy śmietanką ,już nie gotujemy .W każdą kiełbaskę wbijamy wykałaczkę
poniedziałek, 27 lutego 2012
Ziemniaki z patelni z białą kiełbaska ,cukinią i jajkiem
* 4 szt ziemniaki,
* 1 szt cebula,
* 1/4 szt cukinia,
* 2 szt jajka,
* 2 szt biała kiełbasa,
* masło,
* przyprawa w płynie,
* natka pietruszki,
* pieprz,
* majeranek Kamis
Ziemniaki gotujemy w mundurkach . Po ugotowaniu obieramy i kroimy w plastry .Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy pokrojona w piórka cebulę .Dodajemy pokrojona w plasterki cukinie .Mieszamy smażymy . Dodajemy kiełbasę w plasterkach . Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki .Mieszamy . Jajka rozbijamy doprawiamy majerankiem i przyprawa w płynie mieszamy i wlewamy na patelnie .Mieszamy aż jajka się zetną .Podajemy ozdobione pietruszką
Smacznego
* 1 szt cebula,
* 1/4 szt cukinia,
* 2 szt jajka,
* 2 szt biała kiełbasa,
* masło,
* przyprawa w płynie,
* natka pietruszki,
* pieprz,
* majeranek Kamis
Ziemniaki gotujemy w mundurkach . Po ugotowaniu obieramy i kroimy w plastry .Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy pokrojona w piórka cebulę .Dodajemy pokrojona w plasterki cukinie .Mieszamy smażymy . Dodajemy kiełbasę w plasterkach . Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki .Mieszamy . Jajka rozbijamy doprawiamy majerankiem i przyprawa w płynie mieszamy i wlewamy na patelnie .Mieszamy aż jajka się zetną .Podajemy ozdobione pietruszką
Smacznego
Kartoflanka z groszkiem i białą kiełbaską
* 4 szt ziemniaki,
* 1 garść Makaron kolanka,
* 1 szt marchewka,
* 1 szt pietruszka,
* 1 szkl groszek,
* śmietana 12%,
* 1 łyżka mąka,
* 3 kostki bulion warzywny Winiary
* 2 łyżeczki papryka słodka kamis
* 1 szt cebula,
* 2 łyżeczki masło
* pieprz ,sól do smaku
W garnku z wodą rozpuszczamy bulionu warzywne i gotujemy . Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i starte na tarce warzywa czyli marchewkę i pietruszkę .Gotujemy ok 10 min. Na patelni podsmażamy posiekana cebule na maśle .Dodajemy paprykę słodka ,mieszamy .Następnie dodajemy łyżkę mąki ,mieszamy podsmażamy zalewamy bulionem z zupy .Wlewamy całosć do zupy z warzywami .Mieszamy .Dodajemy makaron i groszek .Gotujemy jeszcze 10 min . Zaciągamy śmietanką,doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Zupę podajemy z białą kiełbaską .
* 1 garść Makaron kolanka,
* 1 szt marchewka,
* 1 szt pietruszka,
* 1 szkl groszek,
* śmietana 12%,
* 1 łyżka mąka,
* 3 kostki bulion warzywny Winiary
* 2 łyżeczki papryka słodka kamis
* 1 szt cebula,
* 2 łyżeczki masło
* pieprz ,sól do smaku
W garnku z wodą rozpuszczamy bulionu warzywne i gotujemy . Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i starte na tarce warzywa czyli marchewkę i pietruszkę .Gotujemy ok 10 min. Na patelni podsmażamy posiekana cebule na maśle .Dodajemy paprykę słodka ,mieszamy .Następnie dodajemy łyżkę mąki ,mieszamy podsmażamy zalewamy bulionem z zupy .Wlewamy całosć do zupy z warzywami .Mieszamy .Dodajemy makaron i groszek .Gotujemy jeszcze 10 min . Zaciągamy śmietanką,doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Zupę podajemy z białą kiełbaską .
niedziela, 26 lutego 2012
Sałatka śniadaniowa z serem feta i ziarnami sezamu
* 1 garść mix sałat,
* 1/4 szt feta,
* ziarno sezamu,
* sos winegret,
* oliwa,
* 4 kulki rzodkiewka,
* 1/2 szt ogórek,
* szczypior
Sałaty myjemy rwiemy na kawałki i suszymy .Układamy dekoracyjnie na półmisku . ogórka zielonego kroimy w plasterki .Plasterki układamy wzdłuż półmiska .Rzodkiewkę kroimy na kawałki układamy na sałacie .Robimy sos winegret łącząc proszek z wodą i oliwa mieszamy odstawiamy na 5 min . Szczypior siekamy posypujemy sałatkę .Ser feta kroimy układamy na ogórku.Ziarna sezamu prażymy posypujemy sałatkę i polewamy sosem .
* 1/4 szt feta,
* ziarno sezamu,
* sos winegret,
* oliwa,
* 4 kulki rzodkiewka,
* 1/2 szt ogórek,
* szczypior
Sałaty myjemy rwiemy na kawałki i suszymy .Układamy dekoracyjnie na półmisku . ogórka zielonego kroimy w plasterki .Plasterki układamy wzdłuż półmiska .Rzodkiewkę kroimy na kawałki układamy na sałacie .Robimy sos winegret łącząc proszek z wodą i oliwa mieszamy odstawiamy na 5 min . Szczypior siekamy posypujemy sałatkę .Ser feta kroimy układamy na ogórku.Ziarna sezamu prażymy posypujemy sałatkę i polewamy sosem .
Kasz prażona z grillowaną białą kiełbasą
Taka ochotę dostałam na białą kiełbaskę z dużą ilością majeranku ,grillowałam ją na patelni ach ten zapach..
* 1 woreczek kasza prażona,
* 1 szt cebula,
* natka pietruszki,
* 1 szt biała kiełbasa,
* 1/3 szt cukinia,
* 1/2 szt papryka żółta,
* kostka bulionowa warzywna Winiary
* masło
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Odcedzamy ,studzimy . Paprykę kroimy w małe kawałki .Cebulę obieramy kroimy w piórka . Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w półplasterki . Kiełbasę kroimy w plasterki i grillujemy na patelni. Na drugiej patelni rozpuszczamy troszkę masła dajemy cebule ,paprykę i cukinie smażymy chwilę .Dodajemy kaszę i kruszymy kostkę warzywną bulionową .Mieszamy i smażymy .Podajemy kaszę na nią układamy plasterki białej kiełbasy .Ozdabiamy natką pietruszki .
* 1 woreczek kasza prażona,
* 1 szt cebula,
* natka pietruszki,
* 1 szt biała kiełbasa,
* 1/3 szt cukinia,
* 1/2 szt papryka żółta,
* kostka bulionowa warzywna Winiary
* masło
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Odcedzamy ,studzimy . Paprykę kroimy w małe kawałki .Cebulę obieramy kroimy w piórka . Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w półplasterki . Kiełbasę kroimy w plasterki i grillujemy na patelni. Na drugiej patelni rozpuszczamy troszkę masła dajemy cebule ,paprykę i cukinie smażymy chwilę .Dodajemy kaszę i kruszymy kostkę warzywną bulionową .Mieszamy i smażymy .Podajemy kaszę na nią układamy plasterki białej kiełbasy .Ozdabiamy natką pietruszki .
Maca z salami i pastą chrzanową
* 1 łyżka chrzan
* 1 łyżka majonez,
* 15 dag salami w parmezanie ZIMBO
* maca
* koperek,
* cebula,
* sałata
* ogórek
Chrzan ucieramy z łyżką majonezu -tak powstanie nam pasta która posmarujemy mace . Do tych kanapek użyłam salami w parmezanie ,jest to kiełbasa bardzo wyrazista i pyszna w smaku .
Mace smarujemy przez środek pastą nakładamy kilka małych listków sałaty .Salami kroimy układamy na macy . Pomędzy salami wkładamy plasterki ogórka Ozdabiamy koperkiem i piórkami cebuli .
* 1 łyżka majonez,
* 15 dag salami w parmezanie ZIMBO
* maca
* koperek,
* cebula,
* sałata
* ogórek
Chrzan ucieramy z łyżką majonezu -tak powstanie nam pasta która posmarujemy mace . Do tych kanapek użyłam salami w parmezanie ,jest to kiełbasa bardzo wyrazista i pyszna w smaku .
Mace smarujemy przez środek pastą nakładamy kilka małych listków sałaty .Salami kroimy układamy na macy . Pomędzy salami wkładamy plasterki ogórka Ozdabiamy koperkiem i piórkami cebuli .
Mix sałat z groszkiem zielonym
* 2 garści mix sałat,
* 1/2 puszki groszek konserwowy,
* koperek,
* sos winegret,
* 5 kulek rzodkiewka,
* ziarno sezamu,
* ogórek zielony
*oliwa
Mix sałat do wyboru rwiemy na kawałki myjemy i suszymy . Układamy na półmisek . Ogórka kroimy w plasterki ,rzodkiewkę myjemy kroimy na mniejsze kawałki półplasterki . Groszek odcedzamy dodajemy do sałatki . Robimy sos winegret łącząc proszek z woda i oliwa .Mieszamy dobrze odstawiamy na 1o min i polewamy sałatkę .Sałatę ozdabiamy koperkiem i posypujemy leciutko sezamem .
Smacznego
* 1/2 puszki groszek konserwowy,
* koperek,
* sos winegret,
* 5 kulek rzodkiewka,
* ziarno sezamu,
* ogórek zielony
*oliwa
Mix sałat do wyboru rwiemy na kawałki myjemy i suszymy . Układamy na półmisek . Ogórka kroimy w plasterki ,rzodkiewkę myjemy kroimy na mniejsze kawałki półplasterki . Groszek odcedzamy dodajemy do sałatki . Robimy sos winegret łącząc proszek z woda i oliwa .Mieszamy dobrze odstawiamy na 1o min i polewamy sałatkę .Sałatę ozdabiamy koperkiem i posypujemy leciutko sezamem .
Smacznego
sobota, 25 lutego 2012
Na zielono z fetą
Zielona pasta z fetą i sezamem - składniki:
- makaron lubella - 1 opakowanie
- sól - 2 szczypty
- szpinak (może być mrożony) - 1 opakowanie
- pieprz - 1 szczypta
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- ziarno sezamu - 2 łyżki
- feta - 1 opakowanie
- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 3 sztuki
- cytryna - 1 łyżeczka
Zielona pasta z fetą i sezamem - sposób przygotowania:
- Makron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek .Po ugotowaniu odcedzamy . Sezam uprażyć na patelni .
- Do dużej patelni wkładamy szpinak i skruszone kostki czosnkowe ,oraz łyżkę oliwy z oliwek .Podsmażamy ,dodajemy makaron ,mieszamy .Dodajemy pokruszony ser feta .doprawiamy sola i pieprzem .
- Podajemy posypane ziarenkami uprażonego sezamu .
Sałatka na słodko
* 1 garść mix sałat,
* 5 szt śliwki suszone,
* 1/4 puszki ananas w puszce,
* 2 szt daktyle,
* 1 łyżka sezam,
* oliwa,
* Sól,
* miód,
* sok z limonki
Mix sałat myjemy suszymy i układamy na talerzu .daktyle kroimy w kawałki .Śliwki kroimy w paseczki .Ananasa kroimy w kosteczkę .Owoce dajemy do sałatki . robimy sos do sałatki . Oliwę mieszamy z sokiem z limonki i odrobina miodu ,lekko solimy do smaku.Sos dobrze mieszamy i polewamy nim sałatkę .Na koniec posypujemy sezamem .
* 5 szt śliwki suszone,
* 1/4 puszki ananas w puszce,
* 2 szt daktyle,
* 1 łyżka sezam,
* oliwa,
* Sól,
* miód,
* sok z limonki
Mix sałat myjemy suszymy i układamy na talerzu .daktyle kroimy w kawałki .Śliwki kroimy w paseczki .Ananasa kroimy w kosteczkę .Owoce dajemy do sałatki . robimy sos do sałatki . Oliwę mieszamy z sokiem z limonki i odrobina miodu ,lekko solimy do smaku.Sos dobrze mieszamy i polewamy nim sałatkę .Na koniec posypujemy sezamem .
Sobotnie kolanka z kiełbasa Zimbo
W sobotę odpoczywamy -szybkie danie ,wszyscy najedzeni i jest OK :) ]
* 15 dag kiełbaski paprykowe Zimbo
* 2 szkl Makaron kolanka,
* 1 łyżka masło,
* 1 szt cebula,
* ser zółty,
* pieprz,
* przyprawa w płynie,
* Sól
Makaron kolanka gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu .Odcedzamy na sicie . Cebulke siekamy kiełbasę kroimy w kosteczkę . Na patelni rozpuszczamy masło smażymy cebule z kiełbasą . Po usmażeniu łączymy kiełbasę z makaronem i razem podsmażamy .doprawiamy sola pieprzem i przyprawą w płynie .Podajemy z serem żółtym .
* 15 dag kiełbaski paprykowe Zimbo
* 2 szkl Makaron kolanka,
* 1 łyżka masło,
* 1 szt cebula,
* ser zółty,
* pieprz,
* przyprawa w płynie,
* Sól
Makaron kolanka gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu .Odcedzamy na sicie . Cebulke siekamy kiełbasę kroimy w kosteczkę . Na patelni rozpuszczamy masło smażymy cebule z kiełbasą . Po usmażeniu łączymy kiełbasę z makaronem i razem podsmażamy .doprawiamy sola pieprzem i przyprawą w płynie .Podajemy z serem żółtym .
Zdrowy deser-pomarańczowa Maca
* 1 szt pomarańcza,
* 1 szt serek twarogowy,
* 2 łyżki śmietana 18 proc,
* 4 szt śliwki suszone,
* 1 łyżka cukier
* maca kupiec
Do zrobienia pysznych słodkich kanapek potrzebujemy chlebka Maca . serek twaróg dusimy widelcem lub miksujemy .Dodajemy cukier ,śmietanę 2 łyzki soku z pomarańcza. Pomarańcz dobrze myjemy i ścieramy do serka troszkę skórki . Takim serkiem smarujemy mace . Śliwki kroimy w paseczki i ozdabiamy kanapkę .
* 1 szt serek twarogowy,
* 2 łyżki śmietana 18 proc,
* 4 szt śliwki suszone,
* 1 łyżka cukier
* maca kupiec
Do zrobienia pysznych słodkich kanapek potrzebujemy chlebka Maca . serek twaróg dusimy widelcem lub miksujemy .Dodajemy cukier ,śmietanę 2 łyzki soku z pomarańcza. Pomarańcz dobrze myjemy i ścieramy do serka troszkę skórki . Takim serkiem smarujemy mace . Śliwki kroimy w paseczki i ozdabiamy kanapkę .
Pyszna ogórkowa z jajeczkiem i ryżem
Pyszna ogórkowa podana z jajeczkiem i koperkiem. * 4 szt ziemniaki,
* 1 woreczek ryżu
* 1 szkl marchewka,
* 4 szt jaja,
* 3 szt kostka bulionowa Winiary
* 1 łyżka mąka,
* koperek,
* 1 łyżka masło,
* 4 szt ogórki kiszone,
* pieprz kamis
* 1 szt cebula,
* 1/2 szt śmietana 18 proc
W garnku z woda rozpuszczamy 3 kostki bulionu drobiowego i zagotowujemy . dodajemy pokrojone ziemniaczki ,starta na tarce duże oczka marchewkę .Gotujemy ok 8 min i dodajemy woreczek ryżu mieszamy zupkę. Na patelni na masełku podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę z ogórkami pokrojonymi w kosteczkę .Smażymy ok 5 min ,żeby ogórki zmiękły dodajmy łyzke mąki i dobrze mieszamy zalewamy szklanka rosołku ,mieszamy i wlewamy do garnka z naszą zupka . Doprawiamy pieprzem do smaku ,wlewamy także ok 1/2 szklanki kwasu z słoika z ogórkami . Gotujemy jeszcze z 10 min i zaciągamy śmietaną . Podajemy z jakiem i posiekanym koperkiem .
SMACZNEGO
* 1 woreczek ryżu
* 1 szkl marchewka,
* 4 szt jaja,
* 3 szt kostka bulionowa Winiary
* 1 łyżka mąka,
* koperek,
* 1 łyżka masło,
* 4 szt ogórki kiszone,
* pieprz kamis
* 1 szt cebula,
* 1/2 szt śmietana 18 proc
W garnku z woda rozpuszczamy 3 kostki bulionu drobiowego i zagotowujemy . dodajemy pokrojone ziemniaczki ,starta na tarce duże oczka marchewkę .Gotujemy ok 8 min i dodajemy woreczek ryżu mieszamy zupkę. Na patelni na masełku podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę z ogórkami pokrojonymi w kosteczkę .Smażymy ok 5 min ,żeby ogórki zmiękły dodajmy łyzke mąki i dobrze mieszamy zalewamy szklanka rosołku ,mieszamy i wlewamy do garnka z naszą zupka . Doprawiamy pieprzem do smaku ,wlewamy także ok 1/2 szklanki kwasu z słoika z ogórkami . Gotujemy jeszcze z 10 min i zaciągamy śmietaną . Podajemy z jakiem i posiekanym koperkiem .
SMACZNEGO
piątek, 24 lutego 2012
Sałata z salami zparmezanem Zimbo
Aromatyczna pyszna w smaku salami Zimbo wspaniale nadaje się do sałaty .
* 10 dag salami z parmezanem Zimbo
* mix sałat,
* śliwka,
* oliwa,
* pieprz,
* 2 łyżki kukurydza,
* 2 łyżki cebulki marynowane
Mix sałat myjemy suszymy układamy na talerzu . Posypujemy kukurydza .dodajemy kulki cebulki marynowanej. Salami kroimy i układamy do okoła sałatki . Śliwkę myjemy wyciągamy pestkę i kroimy ,dodajemy do sałatki .Całość kropimy oliwą ,doprawiamy pieprzem i sola do smaku.
* 10 dag salami z parmezanem Zimbo
* mix sałat,
* śliwka,
* oliwa,
* pieprz,
* 2 łyżki kukurydza,
* 2 łyżki cebulki marynowane
Mix sałat myjemy suszymy układamy na talerzu . Posypujemy kukurydza .dodajemy kulki cebulki marynowanej. Salami kroimy i układamy do okoła sałatki . Śliwkę myjemy wyciągamy pestkę i kroimy ,dodajemy do sałatki .Całość kropimy oliwą ,doprawiamy pieprzem i sola do smaku.
sanadacz na makaronie ryżowym
* 1 szt sandacz,
* 1/2 opakowania makaron ryżowy Tao tao
* sos chili słodki Tao Tao
* dymka,
* Sól,
* sok z limonki
Makaron ryżowy zalewamy wrzatkiem i przykrywamy . Po ok 5 min odcedzamy . Filet z ryby solimy i grillujemy na patelni grillowej . Nakładamy na talerz makaron na niego kawałki ryby . Kropimy oliwa z oliwek ,sosem słodkim chilli i kropimy sokiem z limonki . Całe danie posypujemy posiekaną dymka
* 1/2 opakowania makaron ryżowy Tao tao
* sos chili słodki Tao Tao
* dymka,
* Sól,
* sok z limonki
Makaron ryżowy zalewamy wrzatkiem i przykrywamy . Po ok 5 min odcedzamy . Filet z ryby solimy i grillujemy na patelni grillowej . Nakładamy na talerz makaron na niego kawałki ryby . Kropimy oliwa z oliwek ,sosem słodkim chilli i kropimy sokiem z limonki . Całe danie posypujemy posiekaną dymka
Sałatka wiosenna z kulkami sera i grzankami
Fajna sałatka śniadaniowa dla całej rodzinki
* 2 łyżki grzanki,
* oliwa,
* twaróg,
* Sól,
* rzodkiewka,
* mix sałat,
* dymka
Mix sałat myjemy suszymy układamy na talerzach . Twaróg dusimy widelcem z odrobina śmietany i solą do smaku .Z poduszonego twarożku formujemy małe kuli i układamy je na talerzu .dodajemy grzanki ja użyłam kupnych ziołowych .
Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki .Całość kropimy oliwa solimy solą morską . Na koniec posypujemy posiekana dymką
smacznego śniadanka
* 2 łyżki grzanki,
* oliwa,
* twaróg,
* Sól,
* rzodkiewka,
* mix sałat,
* dymka
Mix sałat myjemy suszymy układamy na talerzach . Twaróg dusimy widelcem z odrobina śmietany i solą do smaku .Z poduszonego twarożku formujemy małe kuli i układamy je na talerzu .dodajemy grzanki ja użyłam kupnych ziołowych .
Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki .Całość kropimy oliwa solimy solą morską . Na koniec posypujemy posiekana dymką
smacznego śniadanka
Sałata z wątróbką i jabłkiem
Zdrowa sałatka -polecam
* 1 szt jabłko czerwone,
* 15 dag wątróbka,
* oliwa,
* warzylion winiary
* pieprz kamis
* oliwa z oliwek
* Sól,
* mix sałat
Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki .Smażymy na oleju .Pod koniec smażenia doprawiamy Warzylionem Winiary i podlewamy odrobinę woda .dusimy chwilę .Studzimy i kroimy jak trzeba na mniejsze kawałki .Sałatę układamy na talerzach układamy zimną wątróbkę . Jabłko kroimy dekoracyjnie układamy na talerzach .Kropimy oliwą i doprawiamy pieprzem i sola do smaku .
* 1 szt jabłko czerwone,
* 15 dag wątróbka,
* oliwa,
* warzylion winiary
* pieprz kamis
* oliwa z oliwek
* Sól,
* mix sałat
Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki .Smażymy na oleju .Pod koniec smażenia doprawiamy Warzylionem Winiary i podlewamy odrobinę woda .dusimy chwilę .Studzimy i kroimy jak trzeba na mniejsze kawałki .Sałatę układamy na talerzach układamy zimną wątróbkę . Jabłko kroimy dekoracyjnie układamy na talerzach .Kropimy oliwą i doprawiamy pieprzem i sola do smaku .
Goszczę w miesieczniku Przepisy Czytelników
aZapraszam do lektury nowego numeru Przepisy Czytelników.
Znajdziecie tam mój przepis na pyszny makaron mojego pomysłu .
Znajdziecie tam mój przepis na pyszny makaron mojego pomysłu .
czwartek, 23 lutego 2012
aby do wiosny - zielona sałatka
* 1 szkl makaron szpinakowy,
* 1/2 szt brokuł,
* oliwa,
* pieprz,
* 2 ząbki czosnek,
* ser feta,
* Sól
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Gotujemy z dodatkiem oliwy . Odcedzamy .Brokuła myjemy ,kroimy i gotujemy na parze .Składniki łączymy na półmisku .Robimy sos czosnkowy . czosnek wyciskamy dodajemy oliwę sól i pieprz mieszamy . Polewamy sałatkę .dodajemy kawałki sera feta
Aby do wiosny !
* 1/2 szt brokuł,
* oliwa,
* pieprz,
* 2 ząbki czosnek,
* ser feta,
* Sól
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Gotujemy z dodatkiem oliwy . Odcedzamy .Brokuła myjemy ,kroimy i gotujemy na parze .Składniki łączymy na półmisku .Robimy sos czosnkowy . czosnek wyciskamy dodajemy oliwę sól i pieprz mieszamy . Polewamy sałatkę .dodajemy kawałki sera feta
Aby do wiosny !
Naleśnikowe nadziewane ślimaczki
* 5 szt parówki Zimbo
* 1/2 litra mleko,
* 1 szt jajko,
* Sól,
* cukier,
* 1 szkl mąka,
* 2 łyżki oliwa,
* ketchup
Robimy ciasto na naleśniki . Miksujemy w dużej misce składniki . Mleko ,jajko ,mąkę odrobinę cukru i soli oraz oliwę .
Ma wyjść ciasto niezbyt gęste konsystencja śmietany . Smażymy naleśniki . Na każdego naleśnika kładziemy parówkę i zawijamy w rulon . Naleśniki kroimy w grube plasterki nadziewamy na wykałaczki .
parówki które użyłam do nadziewania naleśników
* 1/2 litra mleko,
* 1 szt jajko,
* Sól,
* cukier,
* 1 szkl mąka,
* 2 łyżki oliwa,
* ketchup
Robimy ciasto na naleśniki . Miksujemy w dużej misce składniki . Mleko ,jajko ,mąkę odrobinę cukru i soli oraz oliwę .
Ma wyjść ciasto niezbyt gęste konsystencja śmietany . Smażymy naleśniki . Na każdego naleśnika kładziemy parówkę i zawijamy w rulon . Naleśniki kroimy w grube plasterki nadziewamy na wykałaczki .
parówki które użyłam do nadziewania naleśników
Deser bezowo-serowy pycha
Fajny szybki deserek dla całej rodziny podstawa to twaróg i bezy a owoc ja użyłam brzoskwini
* 1 szt twaróg,
* 5 łyżki mleko,
* cukier waniliowy,
* cukier,
* bezy,
* brzoskwinie w puszce
Na dno każdego pucharka kładziemy połówkę brzoskwini z puszki . Twaróg miksujemy z mlekiem i cukrem waniliowym .Można dodać także troszkę cukru białego .Serek musi być kremowy ,aksamitny . Na brzoskwinie kładziemy serek ,następnie pokruszone bezy ,serek i znów bezy ,na koniec troszkę serka . Podajemy
* 1 szt twaróg,
* 5 łyżki mleko,
* cukier waniliowy,
* cukier,
* bezy,
* brzoskwinie w puszce
Na dno każdego pucharka kładziemy połówkę brzoskwini z puszki . Twaróg miksujemy z mlekiem i cukrem waniliowym .Można dodać także troszkę cukru białego .Serek musi być kremowy ,aksamitny . Na brzoskwinie kładziemy serek ,następnie pokruszone bezy ,serek i znów bezy ,na koniec troszkę serka . Podajemy
SMACZNEGO
Pyszny kapuśniaczek na wędzące z kiełbaską
* 4 szt ziemniaki,
* 1 szt marchewka,
* 1 szt cebula biała,
* 2 ząbki czosnek,
* 1/3 szt kapusta biała,
* 2 kostki rosołek ,bulion WINIARY
* 15 dag boczek wędzony Zimbo
* 15 dag kiełbasa Myśliwska Zimbo
* 1 łyżeczka masło,
* 1 łyżka mąka,
* majeranek kamis
* papryka słodka kamis
* pieprz,
* liść laurowy kamis
* ziele angielskie,
* pieprz kulki
W garnku z wodą rozpuszczamy kostki rosołowe i zagotowujemy . Ziemniaki kroimy w kosteczkę ,kapustę siekamy , marchewkę ścieramy na dużych oczkach . Gotujemy .Dodajemy liść laurowy ,kulki ,pieprzu i ziele angielskie .
Na patelni na maśle smażymy posiekaną cebulę ,pokrojona wędzonkę i kiełbasę .Dodajemy paprykę czerwona ok 1 łyżeczka ,mieszamy i dodajemy mąkę .Mieszamy dokładnie i zalewamy rosołkiem z zupy .Mieszamy i wlewamy do garnka z warzywami . Doprawiamy majerankiem ,sola ,pieprzem i wyciśniętym czosnkiem .
* 1 szt marchewka,
* 1 szt cebula biała,
* 2 ząbki czosnek,
* 1/3 szt kapusta biała,
* 2 kostki rosołek ,bulion WINIARY
* 15 dag boczek wędzony Zimbo
* 15 dag kiełbasa Myśliwska Zimbo
* 1 łyżeczka masło,
* 1 łyżka mąka,
* majeranek kamis
* papryka słodka kamis
* pieprz,
* liść laurowy kamis
* ziele angielskie,
* pieprz kulki
W garnku z wodą rozpuszczamy kostki rosołowe i zagotowujemy . Ziemniaki kroimy w kosteczkę ,kapustę siekamy , marchewkę ścieramy na dużych oczkach . Gotujemy .Dodajemy liść laurowy ,kulki ,pieprzu i ziele angielskie .
Na patelni na maśle smażymy posiekaną cebulę ,pokrojona wędzonkę i kiełbasę .Dodajemy paprykę czerwona ok 1 łyżeczka ,mieszamy i dodajemy mąkę .Mieszamy dokładnie i zalewamy rosołkiem z zupy .Mieszamy i wlewamy do garnka z warzywami . Doprawiamy majerankiem ,sola ,pieprzem i wyciśniętym czosnkiem .
środa, 22 lutego 2012
Sałatka ryzowa z paprykowym kabanosem
Sałatka z paprykowym kabanosem Zimbo
* kabanosy paprykowe Zimbo
* 1 szt papryka żółta,
* 1 szkl ryż,
* musztarda francuska,
* Sól,
* koperek,
* oliwa,
* pieprz
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie . Studzimy . Paprykę żółtą kroimy drobno dodajemy do sałatki . Kabanosy o smaku papryki kroimy w plasterki dodajemy do sałatki . Dodajemy ok 2 łyżki musztardy francuskiej i mieszamy . Dodajemy ok 2 łyżki oliwy i jeszcze raz mieszamy . Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym lub białym . Ozdabiamy plasterkami kabanosem .Zostawiamy na chwilę żeby smaki przeszły się Podajemy
Paprykowe kabanosy Zimbo
* kabanosy paprykowe Zimbo
* 1 szt papryka żółta,
* 1 szkl ryż,
* musztarda francuska,
* Sól,
* koperek,
* oliwa,
* pieprz
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie . Studzimy . Paprykę żółtą kroimy drobno dodajemy do sałatki . Kabanosy o smaku papryki kroimy w plasterki dodajemy do sałatki . Dodajemy ok 2 łyżki musztardy francuskiej i mieszamy . Dodajemy ok 2 łyżki oliwy i jeszcze raz mieszamy . Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym lub białym . Ozdabiamy plasterkami kabanosem .Zostawiamy na chwilę żeby smaki przeszły się Podajemy
Paprykowe kabanosy Zimbo
Subskrybuj:
Posty (Atom)