sobota, 31 grudnia 2011
piątek, 30 grudnia 2011
Sylwester już TUŻ TUŻ
Oj dobry był rok aż szkoda ,że się kończy .
Moja kuchnia malutka już przygotowuje się do tej Nocy Pomysłów cała głowa .
Moja kuchnia malutka już przygotowuje się do tej Nocy Pomysłów cała głowa .
Miruna z warzywami słodko-kwaśna z maorelami
Pyszna rybka w warzywach można podawać na ciepło i na zimno.
Składniki:
* 1/2 kg miruna,
* 4 szt marchewka,
* 6 szt morele suszone,
* 4 szt korniszony,
* masło,
* warzylion Winiary
* ketchup,
* Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
* sok z limonki
Rybę solimy i doprawiamy pieprzem grillujemy lub smażymy . Odkładamy w ciepłe miejsce.Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach .Podsmażamy ją na maśle .Do szklanki wody dajemy łyżeczkę warzylionu mieszamy tym co chwilke podlewamy marchewkę .Dodajemy pokrojone w paski morele. Dusimy dalej .Gdy marchewka jest miękka dodajemy pokrojone korniszony i ketchup mieszamy . Jeszcze chwilę smażymy kropiąc sokiem z limonki.Mieszamy .
Składniki:
* 1/2 kg miruna,
* 4 szt marchewka,
* 6 szt morele suszone,
* 4 szt korniszony,
* masło,
* warzylion Winiary
* ketchup,
* Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
* sok z limonki
Rybę solimy i doprawiamy pieprzem grillujemy lub smażymy . Odkładamy w ciepłe miejsce.Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach .Podsmażamy ją na maśle .Do szklanki wody dajemy łyżeczkę warzylionu mieszamy tym co chwilke podlewamy marchewkę .Dodajemy pokrojone w paski morele. Dusimy dalej .Gdy marchewka jest miękka dodajemy pokrojone korniszony i ketchup mieszamy . Jeszcze chwilę smażymy kropiąc sokiem z limonki.Mieszamy .
czwartek, 29 grudnia 2011
Sałatka z makreli i ryżu z majonezem Winiary na różowo
Dobra przystawka imprezowa.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy i studzimy . Makrele obieramy usuwamy ości ,skórę . Rybę rozdrabniamy i dodajemy do ryżu .Dodajemy posiekane korniszony ,majonez i ketchup mieszamy .doprawiamy pieprzem do smaku.Układamy na talerzu kule z ryżu ozdabiamy oliwką kiszoną .
* 1 szkl ryż brązowy,
* 1 szt makrela wędzona,
* 1 łyżka majonez Winiary
* 2 łyżki ketchup ostry,
* 4 szt korniszony,
* oliwki kiszone,
* pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy i studzimy . Makrele obieramy usuwamy ości ,skórę . Rybę rozdrabniamy i dodajemy do ryżu .Dodajemy posiekane korniszony ,majonez i ketchup mieszamy .doprawiamy pieprzem do smaku.Układamy na talerzu kule z ryżu ozdabiamy oliwką kiszoną .
* 1 szkl ryż brązowy,
* 1 szt makrela wędzona,
* 1 łyżka majonez Winiary
* 2 łyżki ketchup ostry,
* 4 szt korniszony,
* oliwki kiszone,
* pieprz
Sylwestrowa sałatka śledziowa z kiszonymi oliwkami
Znajomy przywiózł mi z Grecji kiszone oliwki są pyszne i ogromne .wiem ,ze w Polsce też można je dostać .Wykorzystałam je do Sylwestrowej sałatki śledziowej ,
* 1/2 kg matiasy,
* 3 szt cebula,
* 4 szt korniszony,
* 2 szt marchew,
* 4 szt oliwki kiszone,
* 1 słoik pieczarki marynowane,
* 1 szkl oliwa,
* pieprz,
* mleko
Śledzie moczymy wodzie następnie w mleku .Odcedzamy .Kroimy na kawałki . Cebule kroimy w piórka solimy dusimy ręką odstawiamy . Marchewkę gotujemy ,zimną kroimy w plasterki. Oliwki kroimy na pól.Korniszony kroimy w paseczki. Grzybki na pół małe zostawiamy całe . Układamy w salaterce warstwami cebula,śledz,pieczarki,cebula,marchewka ,korniszony itd .Na koniec oliwki .Do oliwy dodajemy szklankę marynaty z pieczarek .Mieszamy .zalewamy sałatkę doprawiamy pieprzem kolorowym,Sałatkę robimy 2 dni przed podaniem
* 1/2 kg matiasy,
* 3 szt cebula,
* 4 szt korniszony,
* 2 szt marchew,
* 4 szt oliwki kiszone,
* 1 słoik pieczarki marynowane,
* 1 szkl oliwa,
* pieprz,
* mleko
Śledzie moczymy wodzie następnie w mleku .Odcedzamy .Kroimy na kawałki . Cebule kroimy w piórka solimy dusimy ręką odstawiamy . Marchewkę gotujemy ,zimną kroimy w plasterki. Oliwki kroimy na pól.Korniszony kroimy w paseczki. Grzybki na pół małe zostawiamy całe . Układamy w salaterce warstwami cebula,śledz,pieczarki,cebula,marchewka ,korniszony itd .Na koniec oliwki .Do oliwy dodajemy szklankę marynaty z pieczarek .Mieszamy .zalewamy sałatkę doprawiamy pieprzem kolorowym,Sałatkę robimy 2 dni przed podaniem
Cykoria nadziewana ryzem brązowym z kalmarami
żCoś fajnego .Warto wypróbować .
Ryż gotujemy w solonej wodzie .Odcedzamy i studzimy . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojone drobno kalmary .Lekko podlewamy i dusimy dodając pod koniec wyciśnięty czosnek .Lekko solimy . Usmażone kalmary dodajemy do ryżu ,doprawiamy ziarenkami smaku i pieprzem .Mieszamy .Cykorie myjemy suszymy .Do lisków nakładamy ryż z kalmarami .Jajko gotujemy kroimy i układamy na liściu cykorii ,obok kawałka pomidora ,solimy .
* 1 szkl ryż brązowy,
* masło,
* 2 ząbki czosnek,
* kalmary,
* 1 szt jajko ugotowane,
* 1 szt pomidor,
*ziarenka smaku
* pieprz biały
*cykoria
Ryż gotujemy w solonej wodzie .Odcedzamy i studzimy . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojone drobno kalmary .Lekko podlewamy i dusimy dodając pod koniec wyciśnięty czosnek .Lekko solimy . Usmażone kalmary dodajemy do ryżu ,doprawiamy ziarenkami smaku i pieprzem .Mieszamy .Cykorie myjemy suszymy .Do lisków nakładamy ryż z kalmarami .Jajko gotujemy kroimy i układamy na liściu cykorii ,obok kawałka pomidora ,solimy .
* 1 szkl ryż brązowy,
* masło,
* 2 ząbki czosnek,
* kalmary,
* 1 szt jajko ugotowane,
* 1 szt pomidor,
*ziarenka smaku
* pieprz biały
*cykoria
Sałatka z wędzonej makreli i brązowego ryżu
I znów pojawia się rybka ,tym razem wędzona makrela zdrowa i pyszna .
Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy i studzimy . Makrele obieramy z skóry wyciągamy ości.Rybkę rozdrabniamy i dodajemy do ryżu. Pieczarki kroimy drobno i dodajemy do ryby i ryżu .Mieszamy doprawiając pieprzem sola i oliwą .Podajemy ozdobione pieczarka i kawałkiem makreli .
* 1/2 słoika pieczarki marynowane,
* 1 szt makrela wędzona,
* 1 szkl ryż brązowy,
* oliwa,
* Sól,
* pieprz biały
Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy i studzimy . Makrele obieramy z skóry wyciągamy ości.Rybkę rozdrabniamy i dodajemy do ryżu. Pieczarki kroimy drobno i dodajemy do ryby i ryżu .Mieszamy doprawiając pieprzem sola i oliwą .Podajemy ozdobione pieczarka i kawałkiem makreli .
* 1/2 słoika pieczarki marynowane,
* 1 szt makrela wędzona,
* 1 szkl ryż brązowy,
* oliwa,
* Sól,
* pieprz biały
środa, 28 grudnia 2011
Imprezowa cykoriia z bekonem i daktylami
Składniki:
- 1 szt cykoria,
- 1 łyżka ocet jabłkowy,
- Sól,
- pieprz,
- 1,5 łyżki olej orzechowy,
- 6 plasterków bekon plastry Zimbo,
- 12 szt daktyle,
- 1 łyżka olej słonecznikowy,
- 2 szt mandarynka
wtorek, 27 grudnia 2011
Ryżowe kuleczki z sandaczem i majonezem winiary
Kolejna fajna przystawka na Sylwestra i nie tylko .Dzięki delikatnemu smaku majonezu i mięsa sandacza są niezwykle smaczne ,
Składniki:
* 1 szkl ryż brązowy,
* majonez Winiary
* 2 filety sandacz,
* sól do smaku,
* pieprz kolorowy,
* musztarda francuską
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu . Studzimy go . Filet sandacza gotujemy na parze . Wyciągamy ości jeżeli takie się przytrafią .Rozdrabniamy mięso sandacza i dodajemy je do zimnego ryżu .Dodajemy sól.pieprz i majonez tyle żeby masa dobrze się formowała ,ale nie była zbyt rzadka ,Formujemy kuleczki .Na każdą kładziemy troszkę musztardy francuskiej Dekorujemy pieprzem kolorowym
Składniki:
* 1 szkl ryż brązowy,
* majonez Winiary
* 2 filety sandacz,
* sól do smaku,
* pieprz kolorowy,
* musztarda francuską
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu . Studzimy go . Filet sandacza gotujemy na parze . Wyciągamy ości jeżeli takie się przytrafią .Rozdrabniamy mięso sandacza i dodajemy je do zimnego ryżu .Dodajemy sól.pieprz i majonez tyle żeby masa dobrze się formowała ,ale nie była zbyt rzadka ,Formujemy kuleczki .Na każdą kładziemy troszkę musztardy francuskiej Dekorujemy pieprzem kolorowym
Karpik po świętach - Sylwestrowe menu - Sałatka z karpia
Kolejne wykorzystanie mięsa Karpia w Sylwestra .Pyszna sałatka ,doprawiana Ziarenkami Smaku Winiary .
SKŁADNIKI:
Karpia filet gotujemy w wodzie z dodatkiem Ziarenek Smaku Winiary .Studzimy i obieramy go na małe kawałki. Ryż gotujemy według przepisu . Odcedzamy i studzimy .Do zimnego ryżu dodajemy karpia .Oliwki siekamy .Paprykę kroimy drobno . Kukurydze odcedzamy .Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy solą ,pieprzem i oliwą .Ozdabiamy korniszonem
SKŁADNIKI:
Karpia filet gotujemy w wodzie z dodatkiem Ziarenek Smaku Winiary .Studzimy i obieramy go na małe kawałki. Ryż gotujemy według przepisu . Odcedzamy i studzimy .Do zimnego ryżu dodajemy karpia .Oliwki siekamy .Paprykę kroimy drobno . Kukurydze odcedzamy .Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy solą ,pieprzem i oliwą .Ozdabiamy korniszonem
poniedziałek, 26 grudnia 2011
Sylwestrowa przystawka cykoria nadziewana mięsem karpia
Jeszcze mamy sezon na karpia .Teraz po świętach można go kupic taniej .Polecam przystawkę na Sylwestra .
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- * 1 szt cykoria,
- * 3 szt filet karpia,
- * Oliwki czarne,
- * ziarenka smaku Winiary ok 1 -2 łyżeczki
- * oliwa ok 1 łyżeczki
Kończąc przepisy świąteczne -karpik w płatkach i słonecziku
Oj co za smak .
* 4 szt filet karpia,
* 1/2 szkl płatki kukurydziane,
* 4 łyżki ziarna słonecznika,
* Sól,
* pieprz,
* oliwa,
* jajko
Filet karpia solimy i doprawiamy pieprzem , obtaczamy w rozbitym jajku . Płątki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu ,dodajemy soli do smaku i ziarenka słonecznika -panierkę dobrze mieszamy .W gotowej panierce obtaczamy filet i smażymy na oleju na złoty kolor .
* 4 szt filet karpia,
* 1/2 szkl płatki kukurydziane,
* 4 łyżki ziarna słonecznika,
* Sól,
* pieprz,
* oliwa,
* jajko
Filet karpia solimy i doprawiamy pieprzem , obtaczamy w rozbitym jajku . Płątki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu ,dodajemy soli do smaku i ziarenka słonecznika -panierkę dobrze mieszamy .W gotowej panierce obtaczamy filet i smażymy na oleju na złoty kolor .
Warzywny karpik w galarecie
Potrawa delikatna niskokaloryczna -cos fajnego n a święta i nie tylko .
Składniki:
- 1 szt karp,
- 1/4 szt kalafior,
- 1 szt marchewka,
- 1 szt pietruszka,
- Sól,
- sok z cytryny,
- kostka warzywna Winiary
- 1 szt żelatyna
niedziela, 25 grudnia 2011
Keks figowo-daktylowy
Keksik dobry jest na Boże Narodzenie do herbatki . W tym roku troszkę inny z daktylami i figami posiekanymi do ciasta .
Więc świętujmy dalej ....
Więc świętujmy dalej ....
Składniki:
- 4 szt jajka,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- figi,
- daktyle,
- rodzynki,
- 1 szkl mąka pszenna,
- 1/4 szkl maka ziemniaczana,
- 10 dag margaryna
Wigilia w moim domu
24 grudzień to wigilia a także moje imieniny .Życzeń co niemiara .Wigilia była wspaniała ,same pyszności .Karp,pierogi,gołąbki czy krokiety to podstawa . Ucztę zaczeła zupa rybna z karpia z kaszką manna i zaciągana śmietaną .Pychoyka mój 4 letni synek zjadł całą miseczkę :) Było wesoło .Nadeszła pora prezentów stos prezentów prawie większy od choinki hihi .Dzieciaki w siódmym niebie,zabawki ,ciuszki .Magle wszystkie zabawki dzwiękowe zaczeły grać ,śpiewać szokkk.
Najważniejsze wielkie uśmiechy na ich twarzach .Potem rodzinne zdjęcia ,rozmowy .Szkoda że tylko raz w roku .
z moim synkiem i dużym prezentem od mamusi
i na koniec z siostra i naszymi dzieciaczkami ")
Najważniejsze wielkie uśmiechy na ich twarzach .Potem rodzinne zdjęcia ,rozmowy .Szkoda że tylko raz w roku .
z moim synkiem i dużym prezentem od mamusi
a tu z synkiem i córką Gabrysią
i na koniec z siostra i naszymi dzieciaczkami ")
sobota, 24 grudnia 2011
Kalendarz z przepisami na 2012 rok Gotujemy.pl
Serwis gdzie zamieszczam swoje przepisy www.gotujemy.pl wydał piękny
Kalendarz z przepisami na 2012 rok
a oto strona z moim daniem :)
Świąteczne i Noworoczne roladki z nadzieniem z pieczarek w pysznym soserem Winiary
Na drugi dzień świąt czy Sylwestra proponuje pyszne roladki nadziewane pieczarkami z cebulką .
Roladki są bardzo dobre i kruche .Polałam je sosem własnym z dodatkiem sosera Winiary .
Składniki
* 1 kg mięso szynka,
* 25 dag pieczarki świeże,
* 1 szt cebula biała,
* sól ziołowa,
* ziarenka smaku Winiary
* soserWiniary
* mąka,
* 3 łyżki oliwa,
* 1 szt kostka wieprzowa
Kupujemy ładną szynkę i kroimy ją w plastry . Plastry rozbijamy tłuczkiem jak schabowe. Posypujemy ziarenkami smaku .Pieczarki obieramy kroimy w słupki ,cebule kroimy w piórka . Na rozbite mięsko kładziemy 3-4 słupki pieczarka i parę piórek cebuli zawijamy i spinamy wykałaczką .Wierzch solimy solą ziołową .Obtaczamy w mące . Smażymy w brytwance .Gdy się zarumienią z dwóch stron podlewamy je wodą z bulionem wieprzowym . Dusimy do miękkości .Pod koniec dodajemy soser i jeszcze chwile dusimy ,aż sos zgęstnieje.
SMACZNEGO
Roladki są bardzo dobre i kruche .Polałam je sosem własnym z dodatkiem sosera Winiary .
Składniki
* 1 kg mięso szynka,
* 25 dag pieczarki świeże,
* 1 szt cebula biała,
* sól ziołowa,
* ziarenka smaku Winiary
* soserWiniary
* mąka,
* 3 łyżki oliwa,
* 1 szt kostka wieprzowa
Kupujemy ładną szynkę i kroimy ją w plastry . Plastry rozbijamy tłuczkiem jak schabowe. Posypujemy ziarenkami smaku .Pieczarki obieramy kroimy w słupki ,cebule kroimy w piórka . Na rozbite mięsko kładziemy 3-4 słupki pieczarka i parę piórek cebuli zawijamy i spinamy wykałaczką .Wierzch solimy solą ziołową .Obtaczamy w mące . Smażymy w brytwance .Gdy się zarumienią z dwóch stron podlewamy je wodą z bulionem wieprzowym . Dusimy do miękkości .Pod koniec dodajemy soser i jeszcze chwile dusimy ,aż sos zgęstnieje.
SMACZNEGO
piątek, 23 grudnia 2011
Świąteczny śledzik w zalewie
Śledzie moczymy według potrzeby.Odcedzamy z wody . Śledzie kroimy na mniejsze kawałki tak na 3 części . Cebulę kroimy w piórka solimy i dusimy ręką żeby zmiękła .Odstawiamy ją na godzinkę . Marchewkę gotujemy . W misce układamy warstwę cebuli,potem śledzi ,marchewki i korniszona . I tak do wyczerpania składników . Do oliwy dolewamy marynaty ,octu z ogórków korniszonów i dobrze mieszamy .Zalewamy sałatkę .Nakrywamy i odstawiamy .
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI
- * 1/2 kg śledzie matiasy,
- * 2 szt marchewka,
- * 2 szt cebula biała,
- * 5 szt korniszony,
- * 2 szkl olej
- *pieprz kolorowy
czwartek, 22 grudnia 2011
Świąteczne kuleczki musli
Fajna zabawa dla dzieci ,dekoracyjne i pysznie smakują .
Moje dzieci zawsze mają frajdę przy tego typu ciasteczkach .
i już cały talerz słodkości poszło bardzo szybko .
składniki
* 2 łyżki kakao,
* 1 słoik dżem jabłkowy,
* 1/2 szkl płatki kukurydziane,
* 1 szkl płatki owsiane,
* 3 opakowania petitki ciastka,
* aromat rumowy,
* 1 garść rodzynki,
* 4 łyżki orzechy
Ciastka typu petitki czy szkolne ,płatki kukurydziane i płatki owsiane miksujemy w malakserze na małe kawałki . Dodajemy słoik dżemu jabłkowego ,kakao .Mieszamy .Dodajemy rodzynki ,posiekane orzechy i aromat rumowy wyrabiamy ciasto na masę . Troszkę płatków kukurydzianych mielimy ,rozdrabniamy ,będzie do obtaczania kulek .Formujemy małe kulki i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych .
Moje dzieci zawsze mają frajdę przy tego typu ciasteczkach .
i już cały talerz słodkości poszło bardzo szybko .
składniki
* 2 łyżki kakao,
* 1 słoik dżem jabłkowy,
* 1/2 szkl płatki kukurydziane,
* 1 szkl płatki owsiane,
* 3 opakowania petitki ciastka,
* aromat rumowy,
* 1 garść rodzynki,
* 4 łyżki orzechy
Ciastka typu petitki czy szkolne ,płatki kukurydziane i płatki owsiane miksujemy w malakserze na małe kawałki . Dodajemy słoik dżemu jabłkowego ,kakao .Mieszamy .Dodajemy rodzynki ,posiekane orzechy i aromat rumowy wyrabiamy ciasto na masę . Troszkę płatków kukurydzianych mielimy ,rozdrabniamy ,będzie do obtaczania kulek .Formujemy małe kulki i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych .
środa, 21 grudnia 2011
Marchewka z warzywami w śmietanie
Dobre zdrowe dzieci to polubią .Podajemy do obiadku .
* 3 szt marchewka,
* 1/4 szt seler,
* 1/2 szt pietruszka,
* Ziarenka smaku
* masło,
* śmietana 18 proc
Marchewkę ,seler i pietruszkę obieramy z skórki .Ścieramy na tarce duże oczka i gotujemy w wodzie .Wody tyle ,żeby przykryła warzywa .Dodajemy do wody ziarenka smaku .Gotujemy do miekkości .Dodajemy troszkę masła i zaciągamy śmietaną .Jeżeli warzywa nie są gęste jest za dużo wody zaciągamy lekko mąką .
* 3 szt marchewka,
* 1/4 szt seler,
* 1/2 szt pietruszka,
* Ziarenka smaku
* masło,
* śmietana 18 proc
Marchewkę ,seler i pietruszkę obieramy z skórki .Ścieramy na tarce duże oczka i gotujemy w wodzie .Wody tyle ,żeby przykryła warzywa .Dodajemy do wody ziarenka smaku .Gotujemy do miekkości .Dodajemy troszkę masła i zaciągamy śmietaną .Jeżeli warzywa nie są gęste jest za dużo wody zaciągamy lekko mąką .
Śledzik zawijany
Taki sobie zawijaniec z serem żółtym Turek .
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- * 1/2 kg śledzie matiasy,
- * 15 dag ser zółty Turek,
- * 2 szt cebula,
- * 3 łyżki czarne oliwki,
- * oliwa,
- * pieprz,
- * ogórek kiszony
Kuskus pod pierzynką francuską
Taka dobra przystawka lub kolacja .
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- * 1/2 szkl Kuskus,
- * 3 łyżki Oliwki czarne,
- * 5 dag kabanos,
- * ziarenka smaku
- * oliwa,
- * musztarda francuska
- Do kuskusa dodajemy odrobinę ziarenek smaku i zalewamy woda 1 cm nad kaszę .Nakrywamy .Gdy kasza jest gotowa studzimy ją .Oliwki kroimy dosć drobno. Kabanosa kroimy w plasterki .Kaszę mieszamy z oliwą kabanosem i oliwkami .Układamy na talerzu .Na wierzch kładziemy musztardę francuską .
Świąteczny śledzik w winegrecie
W tym roku zrobiłam coś innego i wyszło coś bardzo pysznego.
Składniki:
- 1/2 kg śledzie matiasy,
- 200 ml olej,
- 20 ml ocet jabłkowy,
- 50 g musztarda francuska,
- 10 ml miód,
- 1 szt jabłko
wtorek, 20 grudnia 2011
Miętus królewski
Znalazłam w sklepie pyszna rybkę mietus królewski .Ryba morska ,rawie brak ości .Pszepyszna .Zrobiłam ją z nadzieniem pieczarkowym .
Nadaje się dla dzieci :)
Nadaje się dla dzieci :)
- 1 szt miętus królewski
- 5 szt pieczarki,
- 1 szt cytryny,
- 1 łyżka masło,
- Sól,
- pieprz biały Prymat
poniedziałek, 19 grudnia 2011
Świąteczny śledz z warzywami i ziarenkami smaku
Składniki:
- 1 szt śledz cały,
- 8 szt pieczarki,
- ziarenka smaku Winiary
- masło,
- tymianek,
- 1 szt marchewka,
- 1 szt cebula,
- oliwa
SMACZNYCH WESOŁYCH SWIĄT
sobota, 17 grudnia 2011
Kapustka z pieczarkami
Nie ma wigilii bez kapusty z grzybami .Ta jest znakomita dzięki przyprawie warzylion winiary .
Kapustę kiszona płuczemy w wodzie dodajemy do niej liść laurowy startą na tarce marchewkę ,kilka ziarenek pieprzu i 2 ziarenka ziela angielskiego .Gotujemy do miękkości .Odcedzamy i siekamy drobno . Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle dodajemy starte pieczarki ,warzylion ,pieprz i smażymy aż woda z pieczarek zredukuje się .Dodajemy posiekaną kapustę .Wszystko razem smażymy .Doprawiamy solą pieprzem ,przyprawą w płynie do smaku,jezeli trzeba .
składniki
* 1 kg kapusta kiszona,
* 1/2 kg pieczarki całe świeże
* `1szt cebula biała
* pieprz do smaku
* Warzylion Winiary
* marchewka,
* sól,
* masło ok 1 łyżeczka
*przyprawa w płynie
* liść laurowy
* ziele angielskie,
Kapustę kiszona płuczemy w wodzie dodajemy do niej liść laurowy startą na tarce marchewkę ,kilka ziarenek pieprzu i 2 ziarenka ziela angielskiego .Gotujemy do miękkości .Odcedzamy i siekamy drobno . Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle dodajemy starte pieczarki ,warzylion ,pieprz i smażymy aż woda z pieczarek zredukuje się .Dodajemy posiekaną kapustę .Wszystko razem smażymy .Doprawiamy solą pieprzem ,przyprawą w płynie do smaku,jezeli trzeba .
składniki
* 1 kg kapusta kiszona,
* 1/2 kg pieczarki całe świeże
* `1szt cebula biała
* pieprz do smaku
* Warzylion Winiary
* marchewka,
* sól,
* masło ok 1 łyżeczka
*przyprawa w płynie
* liść laurowy
* ziele angielskie,
SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT
Duszona szynka w sosie cebulowym z kolorowym pieprzem
Na drugi dzień świat Bozego Narodzenia podaję duszoną szynkę w sosie cebulowym z kolorowym pieprzem.
Szynkę kroimy w plastry pruszymy ,obtaczamy w mące i smażymy w brytwane na oleju . Gdy szynka jest zarumieniona z dwóch stron dodajemy pokrojoną w piórka cebulę ,mieszamy .Podlewamy białym winem .Wino redukujemy i podlewamy wodą .Dusimy ,dodajemy 2 kostki warzywne . Mięso dusimy jeszcze z 15 min i dodajemy 2-3 łyżki pieprzu kulki . Jak trzeba podlewamy wodą .Na koniec doprawiamy sola jak jest taka potrzeba.
Szynkę kroimy w plastry pruszymy ,obtaczamy w mące i smażymy w brytwane na oleju . Gdy szynka jest zarumieniona z dwóch stron dodajemy pokrojoną w piórka cebulę ,mieszamy .Podlewamy białym winem .Wino redukujemy i podlewamy wodą .Dusimy ,dodajemy 2 kostki warzywne . Mięso dusimy jeszcze z 15 min i dodajemy 2-3 łyżki pieprzu kulki . Jak trzeba podlewamy wodą .Na koniec doprawiamy sola jak jest taka potrzeba.
- 1 kg szynka mięso
- 2 szt cebula biała
- 2 szt kostka warzywna Winiary
- 3 łyżki pieprz kolorowy ziarnisty
- 4 łyżki mąka,
- 1 kieliszek białe wino,
- 1 łyżka masło
czwartek, 15 grudnia 2011
Pyszny sosik z mięskiem i pieczarkami doprawiony soserem Winiary
Pyszny lekki aromatyczny sos z mięskiem i pieczarkami z nutką czosnkową ,podajemy z ryżem lub kaszą .
* 1 szt pierś z kurczaka podwójna
* oliwa ok 2 łyżki
* 1 szt cebula,
* 2 ząbki czosnek,
* 3 łyżi soser winiary
* 1 łyżka słodka papryka
* pieprz biały do smaku
* sos sojowy ok 1 łyżka
* 15 dag pieczarki
Pierś z kurczaka myjemy suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę .Do mięsa dodajemy sos sojowy ok 1 łyżka i pokrojoną w piórka cebulę .Odstawiamy na 30 min . Na patelni rozgrzewamy olej ok 1 -2 łyżki smażymy mięso z obu stron .Dodajemy umyte i obrane pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy 1 łyżkę słodkiej papryki i smażymy . Podlewamy wodą .Dusimy pod przykryciem .Po ok 15 min. Doprawiamy pieprzem soserem .Na koniec dajemy 2 ząbki wyciśniętego czosnku.Gotujemy jeszcze kilka minut .
* 1 szt pierś z kurczaka podwójna
* oliwa ok 2 łyżki
* 1 szt cebula,
* 2 ząbki czosnek,
* 3 łyżi soser winiary
* 1 łyżka słodka papryka
* pieprz biały do smaku
* sos sojowy ok 1 łyżka
* 15 dag pieczarki
Pierś z kurczaka myjemy suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę .Do mięsa dodajemy sos sojowy ok 1 łyżka i pokrojoną w piórka cebulę .Odstawiamy na 30 min . Na patelni rozgrzewamy olej ok 1 -2 łyżki smażymy mięso z obu stron .Dodajemy umyte i obrane pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy 1 łyżkę słodkiej papryki i smażymy . Podlewamy wodą .Dusimy pod przykryciem .Po ok 15 min. Doprawiamy pieprzem soserem .Na koniec dajemy 2 ząbki wyciśniętego czosnku.Gotujemy jeszcze kilka minut .
środa, 14 grudnia 2011
Wigilijne uszkowanie
I umnie uszkowanie .Uszka do barszczu muszą być . Moja rodzinka uwielbia tez gotowane uszka podsmazane na masełku jako odrębne danie .
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- * 1/2 kg pieczareki całe,
- * 1 szt cebula biała,
- * pieprz,
- * warzylion Winiary
- * masło,
- * bułka tarta,
- * 1/2 kg mąka,
- * 2 szt żółtka,
- * Sól,
- * 1/2 szkl oliwa,
- * woda
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Cebulę obieramy siekamy .Na patelni na maśle smażymy cebulkę dodajemy starte pieczarki .doprawiamy warzylionem ,pieprzem solą do smaku .Smażymy aż woda odparuje. Studzimy dodajemy żółtko i tartą bułkę .Bułki dodajemy tyle aby farsz był kleisty . Robimy ciasto z mąki ,odrobiny soli ,żółtka i ciepłej wody wymieszanej z oliwą .Wyrabiamy dobrze wałkujemy wycinamy małe kółka- ja wycinam kieliszkiem . Nakładamy farsz sklejamy .Gotujemy w osolonej wodzie,podajemy z barszczem czerwonym na wigilię . Pysznie też smakują podsmażone na masełku .
niedziela, 11 grudnia 2011
Sylwestrowe flaczki wołowo drobiowe z ziarenkami smaku
Wołowinę gotujemy gdy będzie miękka wyciągamy ją i kroimy w paseczki . W osobnym garnku gotujemy udka z dodatkiem 2 łyżki ziarenek smaku ,gdy będą miękkie wyciągamy i kroimy je w paseczki . Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce duże oczka .Cebulę siekamy ,paprykę kroimy w cieniutkie paseczki .Na patelni na maśle podsmażamy pokrojone i starte warzywa doprawiamy 1 łyżką słodkiej papryki .Do wywaru po udkach wkładamy mięso z udek ,wołowe i podsmażone warzywa .Gotujemy doprawiamy przyprawą do flaków,majerankiem i solą jeżeli jest taka konieczność .Doprawiamy pieprzem .Na patelni na maśle robimy zasmażkę 1 stopnia dolewamy bulionu dobrze mieszamy wlewamy do garnka z naszymi flaczkami .Wyciskamy czosnek mieszamy i podajemy .
* 30 dag wołowina,
* 2 szt udka kurczaka,
* 1 szt papryka czerwona,
* 1 szt marchewka,
* 1 szt cebula biała,
* 1 szt pietruszka,
* 2 ząbki czosnek,
* 2 łyżki majeranek,
* słodka papryka Prymat,
* ziarenka smaku Winiary
* 1 łyżka mąka,
* 2 łyżki przyprawa do flaczków,
* 1 łyżka masło
* 30 dag wołowina,
* 2 szt udka kurczaka,
* 1 szt papryka czerwona,
* 1 szt marchewka,
* 1 szt cebula biała,
* 1 szt pietruszka,
* 2 ząbki czosnek,
* 2 łyżki majeranek,
* słodka papryka Prymat,
* ziarenka smaku Winiary
* 1 łyżka mąka,
* 2 łyżki przyprawa do flaczków,
* 1 łyżka masło
Świąteczny kolorowy śledzik
Śledzie moczymy kilka krotnie wymieniamy wodę . Kroimy je w paseczki .Paprykę kroimy w kosteczkę .Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę .Ogórka zielonego koimy w kosteczkę -pestki wyciągamy. Układamy paski śledzi na przemian z pokrojonymi warzywami. Majonez mieszamy z jogurtem. Całość solimy ,kropimy cytryną i polewamy majonezem z jogurtem na koniec doprawiamy pieprzem .
składniki
* 3 szt śledzie matiasy,
* 1 szt papryka czerwona,
* 1 szt cebula,
* 1 szt ogórek zielony,
* majonez Winiary
* jogurt naturalny,
* pieprz czarny grubomielony
* sok z cytryny
składniki
* 3 szt śledzie matiasy,
* 1 szt papryka czerwona,
* 1 szt cebula,
* 1 szt ogórek zielony,
* majonez Winiary
* jogurt naturalny,
* pieprz czarny grubomielony
* sok z cytryny
sobota, 10 grudnia 2011
Grudniowe gotowanie z Winiary
7 grudzień chłodny dzień ale nie dla mnie . Tego dnia byłam na Spotkaniu ambasadorek marki winiary .
W siedzibie Nestle odbyło się Grudniowe gotowanie z Winiary.
Każda z nas przygotowała po 2 świateczne potrawy z wykorzystaniem produktów winiary .
zapach ,atmosfera i ludzie wspaniali .Gotowało się bardzo przyjemniej jeszcze bardziej konsumowało pod koniec warsztatów .
Dania były piękne,kolorowe ,smaczne i aromatyczne .
Moje potrawy tez się gotowały
Barszcz Ukraiński i Świąteczny bigos z pieczarek
Do tego wszystkiego wspaniała Warszawa.
Na koniec upominki ,rozmowy było super :)
Dziękuję za wspaniałe chwile :)
Taki wspaniały talerz dostaliśmy od winiar i zestaw produktów
W siedzibie Nestle odbyło się Grudniowe gotowanie z Winiary.
Każda z nas przygotowała po 2 świateczne potrawy z wykorzystaniem produktów winiary .
zapach ,atmosfera i ludzie wspaniali .Gotowało się bardzo przyjemniej jeszcze bardziej konsumowało pod koniec warsztatów .
Dania były piękne,kolorowe ,smaczne i aromatyczne .
Moje potrawy tez się gotowały
Barszcz Ukraiński i Świąteczny bigos z pieczarek
Do tego wszystkiego wspaniała Warszawa.
Dziękuję za wspaniałe chwile :)
Taki wspaniały talerz dostaliśmy od winiar i zestaw produktów
Bożonarodzeniowa rybka w bakaliach
Świąteczna rybka troszkę inaczej .w jabłuszkach i bakaliach z aromatem cynamonu . Dzieci i dorośli pokochaja ją no i nie ma ości .
Mirunę kroimy na porcje posypujemy solą i słodka papryką .smażymy na patelni.Gdy rybka jest upieczona ściągamy ją z patelni .Na patelnie dajemy pokrojone jabłuszko w równą kosteczke ,rodzynki,kawałek laski cynamonu i ananasy kolorowe.podlewamy białym winem ok 2 łyżki redukujemy ,mieszamy podlewamy odrobinę bulionem i dajemy odrobinę masła .Mieszamy wkładamy z powrotem rybę na patelnie .Serwujemy po chwili.
Mirunę kroimy na porcje posypujemy solą i słodka papryką .smażymy na patelni.Gdy rybka jest upieczona ściągamy ją z patelni .Na patelnie dajemy pokrojone jabłuszko w równą kosteczke ,rodzynki,kawałek laski cynamonu i ananasy kolorowe.podlewamy białym winem ok 2 łyżki redukujemy ,mieszamy podlewamy odrobinę bulionem i dajemy odrobinę masła .Mieszamy wkładamy z powrotem rybę na patelnie .Serwujemy po chwili.
1 szt miruna
wino białe ok 2 łyżki
bulion ok 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
rodzynki ok 2 łyżki
ananas kandyzowany ok 2 łyżki
sól
papryka słodka
jabłko
kawałek laski cynamonu
wino białe ok 2 łyżki
bulion ok 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
rodzynki ok 2 łyżki
ananas kandyzowany ok 2 łyżki
sól
papryka słodka
jabłko
kawałek laski cynamonu
Cos lekkiego z kuskusem i kurczaczkiem
SKŁADNIKI:
- * 1/2 szkl Kuskus,
- * 1 szt pierś z kurczaka,
- * 3 szt korniszony,
- * słodka papryka
- * 3 łyżki groszek konserwowy,
- * oliwa,
- * Pieprz czarny grubomielony
- * skórka z limonki,
- * Sól
- ziarenka smaku Winiary
Kuskus doprawiamy ziarenkami smaku i zalewamy wrzątkiem przykrywamy .Gdy kasza dojdzie mieszamy ją .Dodajemy pieprz,startą skórkę z limonki do smaku i oliwę mieszamy . Jajko gotujemy studzimy obieramy i kroimy w plasterki .Korniszony kroimy w kostkę ,groszek odcedzamy . Pierś kroimy w kostkę solimy i doprawiamy czerwona papryką sporo - smażymy na patelni ,studzimy dodajemy do sałatki Wszystko mieszamy z zimną doprawiona wcześniej kaszą .Doprawiamy sola ,pieprzem sokiem z limonki do smaku..
SMACZNEGO !!!!
piątek, 9 grudnia 2011
Cd... imprezy Seromaniaków
W Platter by Karol Okrasa mieliśmy serwowane pyszne potrawy z wykorzystaniem serów Hochland .
Wszystko było pięknie podane,aromatyczne i apetyczne .
A to filmik relacja z warsztatów
Moje podniebienie oszalało przy -
Zielone spaghetti
Było mnustwo pysznych potraw i do tego wspaniała degustacja win i szampanów
-Mount Riley Sauvignon Blanc
-North America red Wine
-Crozes Hermitage Les Jalets
i wiele innych
Dziękuje i pozdrawiam
Wszystko było pięknie podane,aromatyczne i apetyczne .
A to filmik relacja z warsztatów
Moje podniebienie oszalało przy -
Mintaj zapiekany z podgrzybkami w towarzystwie z ziemniaków z serowa czapeczką
Szybka dyniówka -takiego kremu z dyni i z serem w życiu nie jadłam BOSKA
Zielone spaghetti
Było mnustwo pysznych potraw i do tego wspaniała degustacja win i szampanów
-Mount Riley Sauvignon Blanc
-North America red Wine
-Crozes Hermitage Les Jalets
i wiele innych
Subskrybuj:
Posty (Atom)