Moja propozycja na po świętach coś lekkiego , smacznego i szybkiego.
Makaron z pieczarkami i sadzonym
składniki
1 szklanka makronu
1 cebula
15 dag pieczarek
1 łyżka masła
2 szt jajko
Pieprz kolorowy
Sól morska
parmezan starty
Makron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli morskiej . Po ugotowaniu odcedzamy , przelewamy woda i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na maśle podsmażamy cebulkę i pieczarki. Solimy do smaku i dodajemy pieprz kolorowy grubo mielony. Do pieczarek dodajemy wcześniej ugotowany makron , mieszamy razem. dodajemy parmezan- lekko mieszamy. Na drugiej patelni sadzimy jajko i podajemy je z makaronem.
środa, 25 grudnia 2013
Bigosik z rodzynkami , jałowcem ....
Święta więc gotuję bigos , postoi troszkę zawsze jest co zjeść jest ok. Dziś z dodatkiem jałowca, rodzynek , wędzonego boczku i kiełbasy .
Bigos z kiełbasą i rodzynkami
składniki
1 kg kapusty kiszonej
5 łyżek rodzynek
4 kulki jałowca
4 szt pieprz kulki
2 szt liść laurowy
2 cebule
30 dag boczek wędzony
1 kg kiełbasy wędzonej
olej
2 ząbki czosnku
1 słoiczek przecieru pomidorowego
Sól morska
sos sojowy
papryka słodka mielona
Kapustę kiszona gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i jałowca ok 30 min. Boczek kroimy w paseczki , cebulę siekamy. Na patelni na łyżkę oleju dajemy boczek i pokrojoną cebule , podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę . Smażymy. Doprawiamy papryką słodką do smaku. Ugotowaną kapustę łączymy z zawartością patelni. Mieszamy dodajemy przecier pomidorowy i rodzynki. Solimy do smaku. Wszystko dusimy na małym ogniu. Na koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i odstawiamy.
Bigos z kiełbasą i rodzynkami
składniki
1 kg kapusty kiszonej
5 łyżek rodzynek
4 kulki jałowca
4 szt pieprz kulki
2 szt liść laurowy
2 cebule
30 dag boczek wędzony
1 kg kiełbasy wędzonej
olej
2 ząbki czosnku
1 słoiczek przecieru pomidorowego
Sól morska
sos sojowy
papryka słodka mielona
Kapustę kiszona gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i jałowca ok 30 min. Boczek kroimy w paseczki , cebulę siekamy. Na patelni na łyżkę oleju dajemy boczek i pokrojoną cebule , podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę . Smażymy. Doprawiamy papryką słodką do smaku. Ugotowaną kapustę łączymy z zawartością patelni. Mieszamy dodajemy przecier pomidorowy i rodzynki. Solimy do smaku. Wszystko dusimy na małym ogniu. Na koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i odstawiamy.
Smaczne ucierane z jabłkami
Śniadaniowe ciasto ucierane z jabłuszkami , wspaniale smakuje z szklanka mleka czy kawy zbożowej.
Smaczne ucierane z jabłkami
składniki
4 jajka
3/4 szklanki śmietany 18 proc
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 szklanki mąka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jabłka
cynamon
Do miski wbijamy jajka i je miksujemy. Następnie dodajemy cukier wszystko razem miksujemy. Kolejno dodajemy śmietanę, olej i na końcu mąkę z dodatkiem cynamonu do smaku i proszku do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kawałki lekko prószymy cynamonem.
Dobrze wymieszane ciasto wlewamy na blaszkę na wierzch układamy kawałki jabłek. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Pieczemy w 180 stopniach góra i dół.
Smaczne ucierane z jabłkami
składniki
4 jajka
3/4 szklanki śmietany 18 proc
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 szklanki mąka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jabłka
cynamon
Do miski wbijamy jajka i je miksujemy. Następnie dodajemy cukier wszystko razem miksujemy. Kolejno dodajemy śmietanę, olej i na końcu mąkę z dodatkiem cynamonu do smaku i proszku do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kawałki lekko prószymy cynamonem.
Dobrze wymieszane ciasto wlewamy na blaszkę na wierzch układamy kawałki jabłek. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Pieczemy w 180 stopniach góra i dół.
Świąteczne kuleczki o smaku rumowym
Nie ma świąt w moim domu bez tych ciasteczek , co roku inne z innymi dodatkami ale zawsze smaczne.
Świąteczne kuleczki o smaku rumowym
składniki
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
aromat rumowy
3 łyżki pomarańcza kandyzowana
1 czekolada
2 łyżki masła
1/2 słoika jabłka prażone
orzechy tarte
Pieczemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę dodajemy cukier miksujemy dalej , dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 20 min. Studzimy i kruszymy. Do pokruszonego biszkoptu dodajemy płatki owsiane i kukurydziane. Dodajemy aromat rumowy , kandyzowaną pomarańcze i jabłka prażone. Mieszamy dobrze. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy masło mieszamy i wlewamy do naszego ciasta. Wszystko dobrze mieszamy. Formujemy kulki i obtaczamy je w tartych orzechach . Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Świąteczne kuleczki o smaku rumowym
składniki
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
aromat rumowy
3 łyżki pomarańcza kandyzowana
1 czekolada
2 łyżki masła
1/2 słoika jabłka prażone
orzechy tarte
Pieczemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę dodajemy cukier miksujemy dalej , dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 20 min. Studzimy i kruszymy. Do pokruszonego biszkoptu dodajemy płatki owsiane i kukurydziane. Dodajemy aromat rumowy , kandyzowaną pomarańcze i jabłka prażone. Mieszamy dobrze. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy masło mieszamy i wlewamy do naszego ciasta. Wszystko dobrze mieszamy. Formujemy kulki i obtaczamy je w tartych orzechach . Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Sylwestrowa sałatka z awokado i sera carpeggio
Smaczna lekka sałatka z awokado. Ja podaję ją z tostami ciepłymi chrupiącymi - smakuje super.
składniki
2 szt awokado
1 ser carpeggio
1 cebula czerwona
pieprz kolorowy ziarnisty
olej lniany
Sól morska
Awokado myjemy przecinamy na pół usuwamy pestkę , obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę czerwona obieramy i drobno siekamy. Ser carpeggio kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy pieprzem kolorowym grubo mielonym , solą morską do smaku. Dodajemy olej lniany i dobrze mieszamy. Chłodzimy w lodówce i podajemy.
Sylwestrowa sałatka z awokado i sera carpeggio
składniki
2 szt awokado
1 ser carpeggio
1 cebula czerwona
pieprz kolorowy ziarnisty
olej lniany
Sól morska
Awokado myjemy przecinamy na pół usuwamy pestkę , obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę czerwona obieramy i drobno siekamy. Ser carpeggio kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy pieprzem kolorowym grubo mielonym , solą morską do smaku. Dodajemy olej lniany i dobrze mieszamy. Chłodzimy w lodówce i podajemy.
Wesołych Świąt - moje święta
W tym roku nie czułam nadchodzących świąt . Nawet w dzień Wigilii do połowy dnia nie dochodziło do mnie ,że to już Wigilia:) . Dzień jak co dzień spędziłam go do w pracy , ale tu już troszkę czułam czar świąt - od rana cukiernia pachniała pierniczkami , na obiad barszczyk i karpik a potem składanie życzeń i łamanie się bardzo sympatycznym opłatkiem , który został upieczony w naszej cukierni przez Bartka , takie opłatki będę pamiętać długo - chipsy nie dorastały im do pięt .
W Arłamowie dzień pracowity do 15 minął szybko , nie zdążyłam wszystkim złożyć życzeń :( a szkoda , dlatego teraz składam
Gdy pierwsza gwiazdka na niebie zabłyśnie,
Niech Cię aniołek ode mnie uściśnie.
Na wigilijnym stole opłatek położy i w moim imieniu życzenia Ci złoży.
Wesołych Świąt dla wszystkich znajomych , kumpli , czytelników mojego bloga , dla tych którzy zamieszali
w moim życiu , dla ludzi którzy mnie kochają , lubią , bardziej lubią mniej lubią i dla wszystkich którzy lubią szaleć w kuchni.
Wesołych Świąt !!!!
W Arłamowie dzień pracowity do 15 minął szybko , nie zdążyłam wszystkim złożyć życzeń :( a szkoda , dlatego teraz składam
Gdy pierwsza gwiazdka na niebie zabłyśnie,
Niech Cię aniołek ode mnie uściśnie.
Na wigilijnym stole opłatek położy i w moim imieniu życzenia Ci złoży.
Wesołych Świąt dla wszystkich znajomych , kumpli , czytelników mojego bloga , dla tych którzy zamieszali
w moim życiu , dla ludzi którzy mnie kochają , lubią , bardziej lubią mniej lubią i dla wszystkich którzy lubią szaleć w kuchni.
niedziela, 22 grudnia 2013
Zielona zebra - ucierane ciasto
Smaczne ucierane ciasto z dodatkiem oranżady. Dwu kolorowe z zielonym barwnikiem , lukrem i kawałkami migdałów.
Zielona zebra
składniki
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukier puder
5 szt jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oranżady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
migdały
barwnik zielony
Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Ubijamy dalej. Kolejno dodajemy olej i oranżadę. Miksujemy dalej na koniec zwalniamy obroty i dodajemy mąką pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Dalej wszystko ubijamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy barwnik i mieszamy. Blaszkę najlepiej kwadratową lub prostokątną małą wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wlewamy trochę białego ciasta na środek tego ciasta wlewamy ciasto z barwnikiem następnie na środek poprzedniego białe ciasto i tak aż ciasta się skończą. Ciasto pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto polewamy lukrem - w tym celu mieszamy cukier puder z mlekiem. Po lukrowaniu posypujemy ciasto kawałkami migdałów.
Zielona zebra
składniki
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukier puder
5 szt jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oranżady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
migdały
barwnik zielony
Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Ubijamy dalej. Kolejno dodajemy olej i oranżadę. Miksujemy dalej na koniec zwalniamy obroty i dodajemy mąką pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Dalej wszystko ubijamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy barwnik i mieszamy. Blaszkę najlepiej kwadratową lub prostokątną małą wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wlewamy trochę białego ciasta na środek tego ciasta wlewamy ciasto z barwnikiem następnie na środek poprzedniego białe ciasto i tak aż ciasta się skończą. Ciasto pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto polewamy lukrem - w tym celu mieszamy cukier puder z mlekiem. Po lukrowaniu posypujemy ciasto kawałkami migdałów.
Rolmopsy w zalewie z czerwoną cebulą
Smaczne zawijańce z śledzia solonego. Robi je przed świętami i zajadamy aż do Sylwestra.
Rolmopsy w zalewie z czerwoną cebulą
składniki
7 szt śledzie solone
3 cebule białe
2 cebule czerwone
1 marchew
3 szt ziele angielskie
2 szt liść laurowy
1 łyżka cukru
1 łyżka Sól
1/2 szklanki octu
1 szklanka oleju
1,5 szklanki wody
korniszony
Śledzie solone moczymy ok 30 min. Po tym czasie osuszamy. Korniszony kroimy w słupki. Cebulę białą obieramy i kroimy w piórka. Cebulę przelewamy wrzątkiem. Na każdego śledzi kładziemy kawałek korniszona i kilka piórek cebuli zawijamy i spinamy wykałaczką. Robimy zalewę. W garnku gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, przyprawy , pokrojoną cebulę i marchewkę w cieniutkie plasterki. Gotujemy ok 10 min. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. zalewę studzimy. Śledziki układamy w pudełku lub słoiku zalewamy zimną zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Rolmopsy w zalewie z czerwoną cebulą
składniki
7 szt śledzie solone
3 cebule białe
2 cebule czerwone
1 marchew
3 szt ziele angielskie
2 szt liść laurowy
1 łyżka cukru
1 łyżka Sól
1/2 szklanki octu
1 szklanka oleju
1,5 szklanki wody
korniszony
Śledzie solone moczymy ok 30 min. Po tym czasie osuszamy. Korniszony kroimy w słupki. Cebulę białą obieramy i kroimy w piórka. Cebulę przelewamy wrzątkiem. Na każdego śledzi kładziemy kawałek korniszona i kilka piórek cebuli zawijamy i spinamy wykałaczką. Robimy zalewę. W garnku gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, przyprawy , pokrojoną cebulę i marchewkę w cieniutkie plasterki. Gotujemy ok 10 min. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. zalewę studzimy. Śledziki układamy w pudełku lub słoiku zalewamy zimną zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Drobna sałatka śledziowa
Smaczna drobno krojona sałatka z śledzia solonego z dodatkiem pomidora .
Sałatka śledziowa
składniki
4 szt śledzie solone
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki kaparów
5 korniszonów
1 łyżka ocet
3 łyżki oleju rzepakowego
pieprz kolorowy ziarnisty
Śledzie solone moczymy w wodzie ok 30 min. Po tym czasie wyciągamy je i osuszamy. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Cebulę białą obieramy i drobno siekamy. Korniszony także kroimy w drobna kosteczkę. Pomidory myjemy osuszamy i drobno kroimy. Kapary odcedzamy. Składniki mieszamy z sobą dodajemy ocet i olej. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Sałatka śledziowa
składniki
4 szt śledzie solone
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki kaparów
5 korniszonów
1 łyżka ocet
3 łyżki oleju rzepakowego
pieprz kolorowy ziarnisty
Śledzie solone moczymy w wodzie ok 30 min. Po tym czasie wyciągamy je i osuszamy. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Cebulę białą obieramy i drobno siekamy. Korniszony także kroimy w drobna kosteczkę. Pomidory myjemy osuszamy i drobno kroimy. Kapary odcedzamy. Składniki mieszamy z sobą dodajemy ocet i olej. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Kasza z suszonymi pomidorami podana na grillowanej białej kiełbasie
I troszkę zdrowej kaszy na talerzu tym razem w połączeniu z suszonymi pomidorami , jest smacznie , jest dobrze.
Kasza z suszonymi pomidorami podana na grillowanej białej kiełbasie
składniki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
5 szt suszonych pomidorów
2ząbki czosnku
Sól morska
2 białe kiełbasy
pieprz biały
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Białą kiełbasę obieramy z osłonki kroimy na długie paski i grillujemy. Suszone pomidory wyciągamy z oleju i miksujemy z dodatkiem czosnku. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Taką pastę dodajemy do kaszy. Mieszamy i podgrzewamy na patelni. Kaszę podajemy na ciepłej grillowanej kiełbasie.
Kasza z suszonymi pomidorami podana na grillowanej białej kiełbasie
składniki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
5 szt suszonych pomidorów
2ząbki czosnku
Sól morska
2 białe kiełbasy
pieprz biały
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Białą kiełbasę obieramy z osłonki kroimy na długie paski i grillujemy. Suszone pomidory wyciągamy z oleju i miksujemy z dodatkiem czosnku. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Taką pastę dodajemy do kaszy. Mieszamy i podgrzewamy na patelni. Kaszę podajemy na ciepłej grillowanej kiełbasie.
Lekki makaron podany z bobem
Szybki smaczny makaron z patelni z bobem . Danie szybkie w zrobieniu, smaczne i dość ostre.
Makaron podany z bobem
składniki
1 opakowania makaronu ryżowego
1 puszka bobu
1 ząbek czosnku
chilli pieprz Cayenne
papryka słodka
1 łyżka masła
1 kawałek selera naciowego
Sól morska
Gotujemy makron ryżowy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy wodą. Bób odcedzamy, seler naciowy kroimy drobno. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy posiekany czosnek i seler. Dodajemy chilli i sól do smaku. Następnie dodajemy odcedzony bób. Wszystko razem mieszamy . Dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą i papryką słodką.
Makaron podany z bobem
składniki
1 opakowania makaronu ryżowego
1 puszka bobu
1 ząbek czosnku
chilli pieprz Cayenne
papryka słodka
1 łyżka masła
1 kawałek selera naciowego
Sól morska
Gotujemy makron ryżowy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy wodą. Bób odcedzamy, seler naciowy kroimy drobno. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy posiekany czosnek i seler. Dodajemy chilli i sól do smaku. Następnie dodajemy odcedzony bób. Wszystko razem mieszamy . Dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą i papryką słodką.
czwartek, 19 grudnia 2013
Sałatka owocowa z jajkiem i paluszkami krabowymi
Lekka sałatka pasuje na obiad , kolację jest tez fajnym pomysłem na lunch w pracy .
Sałatka owocowa z jajkiem i paluszkami krabowymi
składniki
1 mango
1 gruszka
2 jajka
4 paluszki krabowe
Pieprz kolorowy
sól morska
olej roślinny
Mango obieramy usuwamy pestkę i kroimy w kosteczkę. Paluszki kroimy w plasterki. Jajko gotujemy na twardo po ugotowaniu studzimy i zimne siekamy. Dodajemy do sałatki. Gruszkę dobrze myjemy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec kropimy olejem .
Sałatka owocowa z jajkiem i paluszkami krabowymi
składniki
1 mango
1 gruszka
2 jajka
4 paluszki krabowe
Pieprz kolorowy
sól morska
olej roślinny
Mango obieramy usuwamy pestkę i kroimy w kosteczkę. Paluszki kroimy w plasterki. Jajko gotujemy na twardo po ugotowaniu studzimy i zimne siekamy. Dodajemy do sałatki. Gruszkę dobrze myjemy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec kropimy olejem .
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Surówka z marchewki i selerów
Zdrowa surówka obiadowa , bardzo dużo witamin pasuje do każdego obiadku.
składniki
1/2 szt selera naciowego
1/2 szt selera korzeniowego
1 jabłko
2 marchewki
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
pieprz biały
sól do smaku
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Selera naciowego obieramy i kroimy w plasterki. Seler korzeniowy myjemy osuszamy i ścieramy na tarce. Jabłko obieramy i także ścieramy na tarce. Mieszamy składniki, doprawiamy solą i cukrem do smaku. dodajemy majonez i śmietanę . Wszystko jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki.
składniki
1/2 szt selera naciowego
1/2 szt selera korzeniowego
1 jabłko
2 marchewki
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
pieprz biały
sól do smaku
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Selera naciowego obieramy i kroimy w plasterki. Seler korzeniowy myjemy osuszamy i ścieramy na tarce. Jabłko obieramy i także ścieramy na tarce. Mieszamy składniki, doprawiamy solą i cukrem do smaku. dodajemy majonez i śmietanę . Wszystko jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Testujemy frytkownicę - skrzydełka chrupkie i smaczne
Od pewnego czasu do frytkownic mam sentyment - uśmiecham się na ich widok dlaczego ? to już moja tajemnica :)
I tak dostałam propozycję w ramach współpracy blogerskiej z sklepu internetowego http://www.redcoon.pl/
Frytkownica porządna sprawa , wszystko robi się prawie samo , nie pryska i szybko mamy danie , takie jak nasze dzieci no i my lubimy a wszystko w domowym zaciszu .
Cechy mojej frytkownicy
- wysokojakościowe wykonanie ze szkła i stali szlachetnej
- obudowa ze szkła odpornego na wysoką temperaturę
- spirala grzewcza znajdująca się w roztopionym tłuszczu, pozwalająca na szybkie
rozgrzanie i bezzapachowe smażenie frytek
- pokrywa, spirala grzewcza i zbiornik tłuszczu wykonane ze stali szlachetnej INOX
- możliwość wyjęcia zbiornika tłuszczu i spirali grzewczej
- pokrywa z okienkiem kontrolnym
- pojemność: 3 l tłuszczu
- wymienny filtr antyzapachowy i zbierający opary tłuszczu
- dwie kontrolki sygnalizujące stan włączenia oraz grzanie
Więcej szczegółów tu http://www.redcoon.pl/B236783-AEG-FR-5547_Frytkownice?xtmc=frytkownica&xtcr=7#databox
Chrupiące skrzydełka
składniki
- mąka 4 łyżki
-bułka tarta 6 łyżek
-płatki kukurydziane 1 szklanka
-papryka ostra
-papryka słodka
-curry
- 2 jajka
-mleko ok 3 łyżki
- skrzydełka 1 kg
Skrzydełka myjemy i odcinamy końcówki skrzydełek tą 3 część. Następnie przecinamy skrzydełko na pół , będziemy mieli 2 kęski z jednego skrzydełka. Moczymy mięsko w osolonej wodzie ok 1 godzinę. Jajko rozbijamy z mlekiem doprawiamy solą do smaku. Płatki kukurydziane rozdrabniamy np za pomocą wałka do ciasta. Dodajemy do nich bułkę tartą i mąkę. Mieszamy - doprawiamy solą ,curry, paprykami do smaku.
Każde skrzydełko moczymy w jaku potem w panierce i znów w jajku i panierce.
Frytkownice ustawiamy na 180 stopni . Wkładamy skrzydełka i pieczemy ok 20 min.
I tak dostałam propozycję w ramach współpracy blogerskiej z sklepu internetowego http://www.redcoon.pl/
Frytkownica porządna sprawa , wszystko robi się prawie samo , nie pryska i szybko mamy danie , takie jak nasze dzieci no i my lubimy a wszystko w domowym zaciszu .
Cechy mojej frytkownicy
- wysokojakościowe wykonanie ze szkła i stali szlachetnej
- obudowa ze szkła odpornego na wysoką temperaturę
- spirala grzewcza znajdująca się w roztopionym tłuszczu, pozwalająca na szybkie
rozgrzanie i bezzapachowe smażenie frytek
- pokrywa, spirala grzewcza i zbiornik tłuszczu wykonane ze stali szlachetnej INOX
- możliwość wyjęcia zbiornika tłuszczu i spirali grzewczej
- pokrywa z okienkiem kontrolnym
- pojemność: 3 l tłuszczu
- wymienny filtr antyzapachowy i zbierający opary tłuszczu
- dwie kontrolki sygnalizujące stan włączenia oraz grzanie
Więcej szczegółów tu http://www.redcoon.pl/B236783-AEG-FR-5547_Frytkownice?xtmc=frytkownica&xtcr=7#databox
Chrupiące skrzydełka
składniki
- mąka 4 łyżki
-bułka tarta 6 łyżek
-płatki kukurydziane 1 szklanka
-papryka ostra
-papryka słodka
-curry
- 2 jajka
-mleko ok 3 łyżki
- skrzydełka 1 kg
Skrzydełka myjemy i odcinamy końcówki skrzydełek tą 3 część. Następnie przecinamy skrzydełko na pół , będziemy mieli 2 kęski z jednego skrzydełka. Moczymy mięsko w osolonej wodzie ok 1 godzinę. Jajko rozbijamy z mlekiem doprawiamy solą do smaku. Płatki kukurydziane rozdrabniamy np za pomocą wałka do ciasta. Dodajemy do nich bułkę tartą i mąkę. Mieszamy - doprawiamy solą ,curry, paprykami do smaku.
Każde skrzydełko moczymy w jaku potem w panierce i znów w jajku i panierce.
Frytkownice ustawiamy na 180 stopni . Wkładamy skrzydełka i pieczemy ok 20 min.
piątek, 13 grudnia 2013
Chlebek na mleku
Kto zacznie piec chlebek w domu ...to wpadł po uszy . Zawsze przyjdzie pomysł na inny , na inne dodatki, smaki czy przyprawy. W domu będzie piękny zapach a my będziemy wiedzieć co jemy :)
Chlebek na mleku
składniki
15 g drożdży
75 dag mąki pszennej
1,5 łyżeczki Sól
6 dag masła
430 ml mleka
1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy do dużej miski dodajemy cukier , sól i miękkie masło. Robimy dziurę i dodajemy pokruszone drożdże. Na drożdże dodajemy ok 2 łyżki mleka i je rozcieramy w palcach. Odstawiamy na ok 10 min. Następnie dolewamy resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę nakrywamy je ściereczka i odstawiamy na ok 1 godzinę i 20 min. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na dwie części i wkładamy do wysmarowanych masłem keksówek. Odstawiamy jeszcze na ok 40 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40 min.
Chlebek na mleku
składniki
15 g drożdży
75 dag mąki pszennej
1,5 łyżeczki Sól
6 dag masła
430 ml mleka
1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy do dużej miski dodajemy cukier , sól i miękkie masło. Robimy dziurę i dodajemy pokruszone drożdże. Na drożdże dodajemy ok 2 łyżki mleka i je rozcieramy w palcach. Odstawiamy na ok 10 min. Następnie dolewamy resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę nakrywamy je ściereczka i odstawiamy na ok 1 godzinę i 20 min. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na dwie części i wkładamy do wysmarowanych masłem keksówek. Odstawiamy jeszcze na ok 40 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40 min.
Dietetyczny makaron z mango gruszką i pomarańczem
Kolejny przepis z wykorzystaniem dietetycznego makaronu tym razem , wyglądem przypomina ryż .
O tym makaronie już pisałam , ale dla przypomnienia
Skinny Noodles często nazywane w Polsce shirataki lub konjac to typ dietetycznego makaronu o
żelowej konsystencji wytwarzanego z warzywa o nazwie Konjac. Jest ono bardzo bogatym
źródłem łatwo przyswajalnego błonnika nazywanego Glucomannan, który doskonale reguluje
poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Magic Rice to doskonała alternatywa dla
tradycyjnego ryżu, pozwala na zachowanie właściwej wagi, a przy tym doskonale
zaspokajają apetyt pozostawiając na długo uczucie sytości.
Magic Rice są niskokaloryczne zawieraja tylko 6.4 kcal w 100 g. produktu, jest pozbawiony
tłuszczu, cukru, glutenu, soi i jajek, może więc być spożywany przez alergików, wegan i
wegetarian.
Wartość odżywcza w 100g Magic Rice:
wartość energetyczna 27.7 KJ/6.4 kcal
białko 0.5 g
tłuszcz 0.0g
cholesterol 0.0 g
węglowodany 0.5g
cukry 0.47 g
błonnik 4.5g
sód - 3.3mg
http://centrumsylwetki.pl/240-shirataki-ry%C5%BC-magic-rice-64kcal-najmniej-kaloryczny-makaron-skinny-noodles.html
Dietetyczny makaron z mango gruszką i pomarańczem
składniki
Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimna wodą , odcedzamy. Mango obieramy usuwamy pestkę i kroimy w kosteczkę . Gruszkę dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę . Pomarańcza obieramy filetujemy i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce dodajemy do ryżu. Mieszamy - kosztujemy i dodajemy cukier puder według uznania. Następnie Posypujemy całość prażonymi siekanymi migdałami i posypujemy grubo mielonym pieprzem kolorowym.
O tym makaronie już pisałam , ale dla przypomnienia
Skinny Noodles często nazywane w Polsce shirataki lub konjac to typ dietetycznego makaronu o
żelowej konsystencji wytwarzanego z warzywa o nazwie Konjac. Jest ono bardzo bogatym
źródłem łatwo przyswajalnego błonnika nazywanego Glucomannan, który doskonale reguluje
poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Magic Rice to doskonała alternatywa dla
tradycyjnego ryżu, pozwala na zachowanie właściwej wagi, a przy tym doskonale
zaspokajają apetyt pozostawiając na długo uczucie sytości.
Magic Rice są niskokaloryczne zawieraja tylko 6.4 kcal w 100 g. produktu, jest pozbawiony
tłuszczu, cukru, glutenu, soi i jajek, może więc być spożywany przez alergików, wegan i
wegetarian.
Wartość odżywcza w 100g Magic Rice:
wartość energetyczna 27.7 KJ/6.4 kcal
białko 0.5 g
tłuszcz 0.0g
cholesterol 0.0 g
węglowodany 0.5g
cukry 0.47 g
błonnik 4.5g
sód - 3.3mg
http://centrumsylwetki.pl/240-shirataki-ry%C5%BC-magic-rice-64kcal-najmniej-kaloryczny-makaron-skinny-noodles.html
Dietetyczny makaron z mango gruszką i pomarańczem
składniki
- 1/2 opakowania makaron ryż Shirataki
- 1 mango
- 1 gruszka
- 1 szt pomarańcz
- pieprz kolorowy ziarnisty
- migdały siekane
- cukier puder
Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimna wodą , odcedzamy. Mango obieramy usuwamy pestkę i kroimy w kosteczkę . Gruszkę dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę . Pomarańcza obieramy filetujemy i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce dodajemy do ryżu. Mieszamy - kosztujemy i dodajemy cukier puder według uznania. Następnie Posypujemy całość prażonymi siekanymi migdałami i posypujemy grubo mielonym pieprzem kolorowym.
czwartek, 12 grudnia 2013
Sałatka makaronowaz selerem naciowym , szynką i papryką
Pomysł przyniosłam z pracy , zrobiłam troszkę po swojemu według mojego smaku i gustu. Wyszła super .
Sałatka z tagliatelli z selera naciowego , szynki i papryki
składniki
1/2 opakowania makaron tagliatelli
25 dag szynka wędzona
2 szt papryka czerwona
1/2 szt seler naciowego
natka pietruszki
Sól
pieprz czarny mielony
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimna woda i odsączamy na sicie. Seler naciowy obieramy u kłącza kroimy w paseczki. Paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy z zimnym makaronem . Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sałatki. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem. Całość doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Sałatka z tagliatelli z selera naciowego , szynki i papryki
składniki
1/2 opakowania makaron tagliatelli
25 dag szynka wędzona
2 szt papryka czerwona
1/2 szt seler naciowego
natka pietruszki
Sól
pieprz czarny mielony
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimna woda i odsączamy na sicie. Seler naciowy obieramy u kłącza kroimy w paseczki. Paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy z zimnym makaronem . Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sałatki. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem. Całość doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
niedziela, 8 grudnia 2013
Surówka z selera naciowego i białej kapusty
Surówka do obiadu musi być ale żeby się nie znudziły , nie powtarzały dziś połączenie selera naciowego dużej ilości cebuli i kapusty białej.
Surówka z selera naciowego i białej kapusty
składniki
1/4 szt kapusty białej
3 cebule
4 kawałki selera naciowego
majonez tradycyjny
Sól morska
Pieprz kolorowy
1 papryka czerwona
2 pomidory
Kapustę białą kroimy dość drobno , dodajemy do niej pokrojoną w kosteczkę cebule - solimy i odstawiamy. Seler naciowy kroimy w kosteczkę tak samo traktujemy czerwoną paprykę . Warzywa do dajemy do kapusty. Mieszamy wszystko razem. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory w dość dużą kostkę. Lekko mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Surówka z selera naciowego i białej kapusty
składniki
1/4 szt kapusty białej
3 cebule
4 kawałki selera naciowego
majonez tradycyjny
Sól morska
Pieprz kolorowy
1 papryka czerwona
2 pomidory
Kapustę białą kroimy dość drobno , dodajemy do niej pokrojoną w kosteczkę cebule - solimy i odstawiamy. Seler naciowy kroimy w kosteczkę tak samo traktujemy czerwoną paprykę . Warzywa do dajemy do kapusty. Mieszamy wszystko razem. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory w dość dużą kostkę. Lekko mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Najmniej kaloryczny makaron! *SKINNY NOODLES* - jemy i testujemy
W ramach współpracy blogerskiej testuję w mojej kuchni Najmniej kaloryczny makaron! *SKINNY NOODLES*
Nowość na rynku ma 6.4 kcal w 100 g Jest cieńszy od tradycyjnego makaronu, ma żelową konsystencję.
Kupujemy go w pudełeczku w którym jest woreczek z wodą w którym pływa sobie nasz makaron.
Więcej informacji http://centrumsylwetki.pl/50-shirataki-fettuccine-64kcal-najmniej-kaloryczny-makaron-skinny-noodles.html
Makaron Skinny Noodles doskonale nadaje się do spożywania przez diabetyków, alergików, wegetarian i wegan.
Na ten makaron mam dużo pomysłów dziś jeden z nich .
Fettuccine z pesto pomidorowym i warzywami
składniki
1 opakowanie fettuccino makaron Skinny Noodles
1 szt cukinia mała
1 papryka czerwona
2 kawałki selera naciowego
1/2 słoika suszone pomidory
2 ząbki czosnek
Sól morska
Pieprz kolorowy
Makron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Czyli przelewamy wodą na sicie następnie zalewamy wrzątkiem .Odcedzamy i odstawiamy. Seler naciowy kroimy w kosteczkę , paprykę czerwona kroimy w kosteczkę. Pomidory suszone miksujemy z ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy cukinię, seler i paprykę. Dodajemy pesto z pomidorów - mieszamy. Następnie dodajemy makron i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na ciepło.
Więcej informacji o produkcie tu http://www.shiratakinoodles.pl/
Nowość na rynku ma 6.4 kcal w 100 g Jest cieńszy od tradycyjnego makaronu, ma żelową konsystencję.
Kupujemy go w pudełeczku w którym jest woreczek z wodą w którym pływa sobie nasz makaron.
Więcej informacji http://centrumsylwetki.pl/50-shirataki-fettuccine-64kcal-najmniej-kaloryczny-makaron-skinny-noodles.html
Makaron Skinny Noodles doskonale nadaje się do spożywania przez diabetyków, alergików, wegetarian i wegan.
Na ten makaron mam dużo pomysłów dziś jeden z nich .
Fettuccine z pesto pomidorowym i warzywami
składniki
1 opakowanie fettuccino makaron Skinny Noodles
1 szt cukinia mała
1 papryka czerwona
2 kawałki selera naciowego
1/2 słoika suszone pomidory
2 ząbki czosnek
Sól morska
Pieprz kolorowy
Makron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Czyli przelewamy wodą na sicie następnie zalewamy wrzątkiem .Odcedzamy i odstawiamy. Seler naciowy kroimy w kosteczkę , paprykę czerwona kroimy w kosteczkę. Pomidory suszone miksujemy z ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy cukinię, seler i paprykę. Dodajemy pesto z pomidorów - mieszamy. Następnie dodajemy makron i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na ciepło.
Więcej informacji o produkcie tu http://www.shiratakinoodles.pl/
Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką
Ciasteczka swoim wyglądem przypominające to co mamy za oknem czyli zimę śnieg ......ale słodkie i zdrowe ponieważ zrobione z marchewki .
Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką
składniki
składniki
350 g mąki- troszkę mniej niż pół opakowania :)
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru kryształu
Sól morska szczypta
2 marchewki takie na ok 20 cm ok 20 dag
cukier puder
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka
migdały
sok z cytryny
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i cukier kryształ . Wszystko siekamy jak na ciasto kruche. Do posiekanego ciasta dodajemy stratą na małych oczkach marchewkę. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy szklanką kółka. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem pudrem odrobina soli i sokiem z cytryny na bardzo gęstą pianę. Białkiem smarujemy ciastka posypujemy migdałam i odstawiamy aby masa białkowa wyschła.
Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką
składniki
składniki
350 g mąki- troszkę mniej niż pół opakowania :)
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru kryształu
Sól morska szczypta
2 marchewki takie na ok 20 cm ok 20 dag
cukier puder
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka
migdały
sok z cytryny
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i cukier kryształ . Wszystko siekamy jak na ciasto kruche. Do posiekanego ciasta dodajemy stratą na małych oczkach marchewkę. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy szklanką kółka. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem pudrem odrobina soli i sokiem z cytryny na bardzo gęstą pianę. Białkiem smarujemy ciastka posypujemy migdałam i odstawiamy aby masa białkowa wyschła.
Expresowy kurczak z warzywami
Potrawa szybka pełna warzyw za czym idzie witamin. Lekka pierś z kurczaka aromatyczne przyprawy.
Expresowy kurczak z warzywami
składniki
2 szt pierś z kurczaka
1/2 szklanki białe wino
1 szt cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
4 pieczarki
1 papryka żółta
tymianek
curry
Sól morska
pieprz czarny mielony
masło
bulion
1 łyżka oleju rzepakowego
Zaczynamy od zamarynowania piersi z kurczaka w przyprawie curry. Pierś z kurczaka myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paseczki. Kropimy oliwą , curry , sola i pieprzem. Odstawiamy na ok 30 min. Cukinię dobrze myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki. Paprykę żółtą kroimy w kosteczkę . Cebulę i czosnek siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebule z czosnkiem. Dodajemy pierś z kurczaka podsmażamy z obu stron. Zalewamy białym winem. Wino redukujemy. Dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko mieszamy podlewamy bulionem i dusimy ok 10 min. Doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem do smaku.
Expresowy kurczak z warzywami
składniki
2 szt pierś z kurczaka
1/2 szklanki białe wino
1 szt cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
4 pieczarki
1 papryka żółta
tymianek
curry
Sól morska
pieprz czarny mielony
masło
bulion
1 łyżka oleju rzepakowego
Zaczynamy od zamarynowania piersi z kurczaka w przyprawie curry. Pierś z kurczaka myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paseczki. Kropimy oliwą , curry , sola i pieprzem. Odstawiamy na ok 30 min. Cukinię dobrze myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki. Paprykę żółtą kroimy w kosteczkę . Cebulę i czosnek siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebule z czosnkiem. Dodajemy pierś z kurczaka podsmażamy z obu stron. Zalewamy białym winem. Wino redukujemy. Dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko mieszamy podlewamy bulionem i dusimy ok 10 min. Doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem do smaku.
Risotto z borowikami podane z salsą z pieczonych warzyw i awokado
Dziś pomysł na szybkie danie obiadowe risotto z borowikami , odrobiną cukinii do tego pyszna salsa z pieczonej papryki , bakłażanów z dodatkiem awokado . Nic dodać nic ująć .
Risotto z borowikami podane z salsą z pieczonych warzyw i awokado
składniki
1 szklanka ryżu do risotta
1/2 szklanki białego wina
3 szt borowiki mrożone
3 szt cukinia mini
1/3 szt cebuli
1 ząbek czosnku
Sól morska
grana padano
awokado
1 szt bakłażan
1 szt papryka zielona
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Borowiki ja użyłam całych zamrożonych odmrażamy i kroimy w kosteczkę . Cebule obieramy i ok 1/2 mniejszej sztuki siekamy drobno. Czosnek także siekamy. Cukinie mini , dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek , zarumieniamy. Dodajemy pokrojone borowiki. Smażymy chwilę dodajemy ryż - mieszamy. Zalewamy białym winem - redukujemy wino, mniej więcej do połowy. Zmniejszamy płomień i dusimy. Kiedy wino odparuje dodajemy troszkę bulionu - mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż ryż będzie gotowy. Bakłażana myjemy kroimy w grube plastry układamy na foli aluminiowej kropimy oliwą dodajemy plasterki czosnku i zawijamy w folię . Paprykę ja wybrałam jedną zieloną kroimy na pół usuwamy pestki kropimy oliwą dajemy czosnek i zawijamy w folie . Wkładamy do piekarnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie odwijamy warzywa z foli i siekamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy pokrojone awokado. Mieszamy. Podajemy ryż a obok serwujemy salsę.
Risotto z borowikami podane z salsą z pieczonych warzyw i awokado
składniki
1 szklanka ryżu do risotta
1/2 szklanki białego wina
3 szt borowiki mrożone
3 szt cukinia mini
1/3 szt cebuli
1 ząbek czosnku
Sól morska
grana padano
awokado
1 szt bakłażan
1 szt papryka zielona
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Borowiki ja użyłam całych zamrożonych odmrażamy i kroimy w kosteczkę . Cebule obieramy i ok 1/2 mniejszej sztuki siekamy drobno. Czosnek także siekamy. Cukinie mini , dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek , zarumieniamy. Dodajemy pokrojone borowiki. Smażymy chwilę dodajemy ryż - mieszamy. Zalewamy białym winem - redukujemy wino, mniej więcej do połowy. Zmniejszamy płomień i dusimy. Kiedy wino odparuje dodajemy troszkę bulionu - mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż ryż będzie gotowy. Bakłażana myjemy kroimy w grube plastry układamy na foli aluminiowej kropimy oliwą dodajemy plasterki czosnku i zawijamy w folię . Paprykę ja wybrałam jedną zieloną kroimy na pół usuwamy pestki kropimy oliwą dajemy czosnek i zawijamy w folie . Wkładamy do piekarnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie odwijamy warzywa z foli i siekamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy pokrojone awokado. Mieszamy. Podajemy ryż a obok serwujemy salsę.
środa, 4 grudnia 2013
Wiosenny tatar z śledzika
Moja fantazja śledziowa , połączyłam dwa rodzaje śledzika jest smacznie :)
Wiosenny tatar z śledzika
składniki
2 śledzie w oleju,
2 śledzie solone
1 łyżka oleju rzepakowego dobrej jakości
pieprz kolorowy ziarnisty
sok z cytryny,
1 szt papryka żółta,
szczypiorek,
1 szt cebula
Śledzia w oleju dobrze odsączamy z oleju i drobniutko kroimy siekamy. Śledzie solone moczymy ok 30 min dwukrotnie wymieniając wodę. Po namoczeniu śledzie solone także drobno siekamy. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Paprykę zółtą myjemy usuwamy gniazda nasienne i także drobno siekamy. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy siekając jeszcze noże. Doprawiamy sola ,pieprzem , olejem i sokiem z cytryny. Mieszamy i chłodzimy.
Wiosenny tatar z śledzika
składniki
2 śledzie w oleju,
2 śledzie solone
1 łyżka oleju rzepakowego dobrej jakości
pieprz kolorowy ziarnisty
sok z cytryny,
1 szt papryka żółta,
szczypiorek,
1 szt cebula
Śledzia w oleju dobrze odsączamy z oleju i drobniutko kroimy siekamy. Śledzie solone moczymy ok 30 min dwukrotnie wymieniając wodę. Po namoczeniu śledzie solone także drobno siekamy. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Paprykę zółtą myjemy usuwamy gniazda nasienne i także drobno siekamy. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy siekając jeszcze noże. Doprawiamy sola ,pieprzem , olejem i sokiem z cytryny. Mieszamy i chłodzimy.
Pomidorowe kuskus z grana padano
Aromatyczne zdrowe i szybkie danie bez gotowania.
Pomidorowe kuskus z grana padano
składniki
1 szklanka kaszy kuskus
pomidory suszone w oleju
2 ząbki czosnku
bazylia
grana padano
3 łyżki nerkowców
Sól morska
pieprz
oliwa z oliwek
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem solimy i odstawiamy. Pomidory suszone wyciągamy z oleju. Miksujemy je z nerkowcami. Dodajemy ząbki czosnku , bazylię świeżą sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy dodając według potrzeby troszkę oliwy z oliwek . Kiedy kasza kuskus napęcznieje dodajemy do niej pesto z pomidorów i mieszamy. Na koniec dodajemy ok 2 łyżki startego grana padano- mieszamy i podajemy na ciepło.
Curry ze szczupaka
Mając męża wędkarza mamy w domu świeże rybki. Tym razem Polski szczupak ale w smakach dalekich ...
Carry ze szczupaka
składniki
2 filety szczupaka
curry
chilli
3 szt pomidory
2 ząbki czosnku
1 szklanka mleka kokosowego
Sól morska- MŁYNEK
sok z limonki do smaku
1 łyżka masła
imbir świeży kawałek
1 cebula
1/2 puszki cieciorki
Na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Pomidory obieramy z skórki i kroimy w kosteczkę. Szczupaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone pomidory. Mieszamy , doprawiamy curry , startym świeżym imbirem i solą morską . Mieszamy. Dolewamy mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojonego szczupaka. Dusimy ok 5 min. Dodajemy chilli do smaku i sok z limonki. Następnie dodajemy cieciorkę z puszki- mieszamy zagotowujemy. Jeżeli trzeba doprawiamy jeszcze sola i curry. Dusimy do miękkości ryby. Podajemy z listami kolendry i ryżem brązowym.
Carry ze szczupaka
składniki
2 filety szczupaka
curry
chilli
3 szt pomidory
2 ząbki czosnku
1 szklanka mleka kokosowego
Sól morska- MŁYNEK
sok z limonki do smaku
1 łyżka masła
imbir świeży kawałek
1 cebula
1/2 puszki cieciorki
Na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Pomidory obieramy z skórki i kroimy w kosteczkę. Szczupaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone pomidory. Mieszamy , doprawiamy curry , startym świeżym imbirem i solą morską . Mieszamy. Dolewamy mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojonego szczupaka. Dusimy ok 5 min. Dodajemy chilli do smaku i sok z limonki. Następnie dodajemy cieciorkę z puszki- mieszamy zagotowujemy. Jeżeli trzeba doprawiamy jeszcze sola i curry. Dusimy do miękkości ryby. Podajemy z listami kolendry i ryżem brązowym.
Paczuszki z farszem szpinakowym - wiosenne odchudzanie
Lekka smaczna przystawka , ma mało kalorii i jest smaczna.
Paczuszki z farszem szpinakowym
składniki
1 woreczek szpinaku,
1 kulka ser twaróg wędzony,
Sól morska
1 łyżeczka olej,
1 opakowanie papier ryżowy,
szczypior,
pieprz biały
Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy szpinak. Podsmażamy doprawiając do smaku sola i pieprzem. Po chwili smażenia szpinak zostawiamy do ostudzenia. Następnie siekamy go i dodajemy pokruszony ser wędzony. Mieszamy razem. Papier ryżowy moczymy chwilkę w ciepłej wodzie. Układamy go na desce do krojenia nakąłdamy farsz i zawijamy w pakuneczek. Przewiązujemy szczypiorem.
Paczuszki z farszem szpinakowym
składniki
1 woreczek szpinaku,
1 kulka ser twaróg wędzony,
Sól morska
1 łyżeczka olej,
1 opakowanie papier ryżowy,
szczypior,
pieprz biały
Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy szpinak. Podsmażamy doprawiając do smaku sola i pieprzem. Po chwili smażenia szpinak zostawiamy do ostudzenia. Następnie siekamy go i dodajemy pokruszony ser wędzony. Mieszamy razem. Papier ryżowy moczymy chwilkę w ciepłej wodzie. Układamy go na desce do krojenia nakąłdamy farsz i zawijamy w pakuneczek. Przewiązujemy szczypiorem.
Marchewka na soku pomarańczowym w śmietanie
Pyszna delikatna przystawka do obiadku. Marchewka na krótko na masełku podlana sokiem pomarańczowym i wykończona śmietaną 30 procent .
Marchewka na soku pomarańczowym
składniki
4 marchewki
1 pomarańcza
1 łyżka masło
1/2 szklanki śmietany 30 %
pieprz czarny świeżo mielony
uniwersalna przyprawa
Marchewkę obieramy i kroimy w dość równą kosteczkę. Pomarańcza przekrawamy na pół i za pomocą wyciskarki do cytrusów wyciskamy z niej sok. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy marchewkę i podsmażamy. Następnie zalewamy sokiem pomarańczowym i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku. Dusimy do miękkości , jeżeli sok nam odparuje a marchewka będzie jeszcze twarda podlewamy odrobina wody lub bulionu warzywnego. Na koniec zalewamy marchewkę śmietaną i chwilę gotujemy.
Marchewka na soku pomarańczowym
składniki
4 marchewki
1 pomarańcza
1 łyżka masło
1/2 szklanki śmietany 30 %
pieprz czarny świeżo mielony
uniwersalna przyprawa
Marchewkę obieramy i kroimy w dość równą kosteczkę. Pomarańcza przekrawamy na pół i za pomocą wyciskarki do cytrusów wyciskamy z niej sok. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy marchewkę i podsmażamy. Następnie zalewamy sokiem pomarańczowym i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku. Dusimy do miękkości , jeżeli sok nam odparuje a marchewka będzie jeszcze twarda podlewamy odrobina wody lub bulionu warzywnego. Na koniec zalewamy marchewkę śmietaną i chwilę gotujemy.
wtorek, 3 grudnia 2013
Sałatka z paluszków karbowych i awokado
Smaczna lekka sałateczka z awokado i paluszków krabowych z dodatkiem oliwy czosnkowej i czerwonej cebuli. Wspaniale pasuje do grzanek .
Sałatka z paluszków karbowych i awokado
składniki
1 awokado
6 szt paluszki karbowe
oliwa czosnkowa
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
1 cebula czerwona
Paluszki krabowe kroimy w drobna kosteczkę . Awokado myjemy , przecinamy wyciągamy pestkę i obieramy. Następnie kroimy w drobna kostkę. Cebulę czerwoną obieramy z łupiny i siekamy drobno. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy oliwą z czosnkiem , solą i pieprzem kolorowym do smaku. Mocno chłodzimy i podajemy.
Sałatka z paluszków karbowych i awokado
składniki
1 awokado
6 szt paluszki karbowe
oliwa czosnkowa
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
1 cebula czerwona
Paluszki krabowe kroimy w drobna kosteczkę . Awokado myjemy , przecinamy wyciągamy pestkę i obieramy. Następnie kroimy w drobna kostkę. Cebulę czerwoną obieramy z łupiny i siekamy drobno. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy oliwą z czosnkiem , solą i pieprzem kolorowym do smaku. Mocno chłodzimy i podajemy.
Kuskus z pesto z pomidorów mozzarellą i jajkiem sadzonym
Obiadek pełen smaku i aromatu do tego zdrowy kuskus , który w połączeniu z pesto tworzy wspaniały duet.
Kuskus z pesto z suszonych pomidorów
składniki
1 szklanka Kuskusa KUPIEC
1 słoiczek pomidory suszone w oleju
3 łyżki nerkowców
2 ząbki czosnku
2 łyżki bazylia (świeża)
Sól morska
mozzarella
3 jajka
Pomidory suszone wraz z olejem przelewamy do blendera - rozdrabniacza dodajemy orzeszki, czosnek i miksujemy. Dodajemy bazylią świeżą ,sól do smaku i jeszcze raz miksujemy. Kuskus wsypujemy do miseczki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy , mieszamy od czasu do czasu. Do napęczniałego kuskusa dodajemy pesto i dobrze mieszamy. Nakładamy do ringa i serwujemy. Jajko sadzimy i układamy na kaszy , obok kładziemy kawałek mozzarelli.
Kuskus z pesto z suszonych pomidorów
składniki
1 szklanka Kuskusa KUPIEC
1 słoiczek pomidory suszone w oleju
3 łyżki nerkowców
2 ząbki czosnku
2 łyżki bazylia (świeża)
Sól morska
mozzarella
3 jajka
Pomidory suszone wraz z olejem przelewamy do blendera - rozdrabniacza dodajemy orzeszki, czosnek i miksujemy. Dodajemy bazylią świeżą ,sól do smaku i jeszcze raz miksujemy. Kuskus wsypujemy do miseczki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy , mieszamy od czasu do czasu. Do napęczniałego kuskusa dodajemy pesto i dobrze mieszamy. Nakładamy do ringa i serwujemy. Jajko sadzimy i układamy na kaszy , obok kładziemy kawałek mozzarelli.
Grzanki na słodko z bananem
Moja propozycja ciepłego słodkiego śniadanka dla naszych pociech . Moje zajadała Gabrielka :) córka moja pierworodna :)
Francuskie grzanki na słodko z bananem
składniki
chleb tostowy
3 banany
3 jajka
4 łyżki śmietany 30 %
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
cukier waniliowy
cukier puder
Jajka wbijamy do miski , dodajemy śmietanę 30 procent. Mieszamy - rozbijamy widelcem aby jajko ładnie połączyło się z śmietaną. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Chleb tostowy moczymy w mieszaninie jajek. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy troszkę oleju aby masło nie spaliło się. Smażymy tosty na złoto - pod koniec smażenia dodajemy na tosty pokrojone w plasterki banany i chwilę smażymy pod przykryciem.
Francuskie grzanki na słodko z bananem
składniki
chleb tostowy
3 banany
3 jajka
4 łyżki śmietany 30 %
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
cukier waniliowy
cukier puder
Jajka wbijamy do miski , dodajemy śmietanę 30 procent. Mieszamy - rozbijamy widelcem aby jajko ładnie połączyło się z śmietaną. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Chleb tostowy moczymy w mieszaninie jajek. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy troszkę oleju aby masło nie spaliło się. Smażymy tosty na złoto - pod koniec smażenia dodajemy na tosty pokrojone w plasterki banany i chwilę smażymy pod przykryciem.
Tatar siekany z łososia z jajkiem i ogórkiem
Ciągnę temat dalej mój kochany łosoś teraz w roli głównej z siekanym jajkiem i ogórkiem .
Tatar siekany z łososia z jajkiem i ogórkiem
składniki
20 dag łososia
2 jajka
3 szt ogórek zielony
olej rzepakowy
Sól morska
pieprz czarny mielony
sok z cytryny
suszone pomidory z bazylią
Łososia surowego myjemy osuszamy i odcinamy skórę. Następnie ostrym nożem siekamy. Solimy doprawiamy pieprzem i olejem. Mieszamy dobrze. Dodajemy sok z cytryny do smaku mieszamy i wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo-obieramy siekamy solimy i kropimy olejem. Mieszamy odstawiamy do lodówki. Ogórki zielone obieramy i siekamy drobno , solimy , kropimy olejem i mieszamy. Wkładamy do lodówki. Za pomocą obręczy układamy warstwy -najpierw łosoś potem jajko , ogórek i znów łosoś. Posypujemy suszonymi pomidorami z bazylia.
Tatar siekany z łososia z jajkiem i ogórkiem
składniki
20 dag łososia
2 jajka
3 szt ogórek zielony
olej rzepakowy
Sól morska
pieprz czarny mielony
sok z cytryny
suszone pomidory z bazylią
Łososia surowego myjemy osuszamy i odcinamy skórę. Następnie ostrym nożem siekamy. Solimy doprawiamy pieprzem i olejem. Mieszamy dobrze. Dodajemy sok z cytryny do smaku mieszamy i wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo-obieramy siekamy solimy i kropimy olejem. Mieszamy odstawiamy do lodówki. Ogórki zielone obieramy i siekamy drobno , solimy , kropimy olejem i mieszamy. Wkładamy do lodówki. Za pomocą obręczy układamy warstwy -najpierw łosoś potem jajko , ogórek i znów łosoś. Posypujemy suszonymi pomidorami z bazylia.
Sałatka z roszponką melonem i ..........
Takie sałatki uwielbiam , łatwe w zrobieniu dużo smaków i jest co pochrupać :)
Sałatka z melonem szynką i sosem balsamicznym
składniki
2 garście roszponki
1 kawałek melona
1 kawałek papryka żółta
15 dag szynki drobiowej
sos balsamiczny
Sól morska
2 pomidory
1 cebula czerwona
Sałatę roszponkę myjemy i osuszamy. Układamy na talerzach. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. Paprykę żółtą myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szynkę kroimy w większe kawałki. Melona kroimy w długie paski i dodajemy do sałatki. Całość solimy sola morską. Całość polewamy sosem balsamicznym. Podajemy
Sałatka z melonem szynką i sosem balsamicznym
składniki
2 garście roszponki
1 kawałek melona
1 kawałek papryka żółta
15 dag szynki drobiowej
sos balsamiczny
Sól morska
2 pomidory
1 cebula czerwona
Sałatę roszponkę myjemy i osuszamy. Układamy na talerzach. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. Paprykę żółtą myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szynkę kroimy w większe kawałki. Melona kroimy w długie paski i dodajemy do sałatki. Całość solimy sola morską. Całość polewamy sosem balsamicznym. Podajemy
Spaghetti z sosem warzywnym i klopsikami
Moja propozycja na podanie makaronu typu spaghetti . Sos dużą ilością warzyw , następnie zblendowany i doprawiony do smaku. Do tego małe klopsiki z dużą dawką czosnku .
Spaghetti z sosem warzywnym i klopsikami
składniki
1 opakowanie makaronu spaghetti
1/2 kg mięso mielone
3 ząbki czosnku
1 jajko
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
1/2 szt bakłażan
1/2 szt cukinii
1 szt marchewki
1/3 szt selera
sos sojowy
2 łyżki masła
1 łyżka olej
1 szt cebula
1/2 szklanki wina białego
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 szklanki bulionu
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek ,sól ,pieprz do smaku. Wyrabiamy masę mięsną. Formujemy kulki i smażymy je na oleju z dodatkiem masła. Na patelnie po smażeniu klopsików dodajemy pokrojoną cebule , podsmażamy. Bakłażana cukinię dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę , dodajemy do cebuli- podsmażamy. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce - dodajemy na patelnie z warzywami. Podsmażamy , zalewamy winem. Na dużym ogniu wino redukujemy. Następnie dolewamy bulion ok 2 szklanki i dusimy warzywa. Kiedy warzywa zrobią się miękkie blendujemy je na jednolity krem. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zabielamy śmietaną 30. Do sosu dodajemy klopsiki i makaron - lekko mieszamy.
Spaghetti z sosem warzywnym i klopsikami
składniki
1 opakowanie makaronu spaghetti
1/2 kg mięso mielone
3 ząbki czosnku
1 jajko
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
1/2 szt bakłażan
1/2 szt cukinii
1 szt marchewki
1/3 szt selera
sos sojowy
2 łyżki masła
1 łyżka olej
1 szt cebula
1/2 szklanki wina białego
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 szklanki bulionu
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek ,sól ,pieprz do smaku. Wyrabiamy masę mięsną. Formujemy kulki i smażymy je na oleju z dodatkiem masła. Na patelnie po smażeniu klopsików dodajemy pokrojoną cebule , podsmażamy. Bakłażana cukinię dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę , dodajemy do cebuli- podsmażamy. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce - dodajemy na patelnie z warzywami. Podsmażamy , zalewamy winem. Na dużym ogniu wino redukujemy. Następnie dolewamy bulion ok 2 szklanki i dusimy warzywa. Kiedy warzywa zrobią się miękkie blendujemy je na jednolity krem. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zabielamy śmietaną 30. Do sosu dodajemy klopsiki i makaron - lekko mieszamy.
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Łososiowe kulki z czarnuszką
Przystawka pasująca na każdą imprezkę . Polecam także na kolację przy świecach ....
Łososiowe kulki z czarnuszką
składniki
1 cebula
25 dag łosoś filet
1 ogórek zielony
oliwa z oliwek
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
czarnuszka
Filet z łososia myjemy osuszamy odcinamy skórę i siekamy drobno ostrym dużym nożem. Następnie solimy i siekamy kolejny raz. Ogórka i cebulę obieramy i siekamy drobniutko. Z ogórka najpierw usuwamy pestki. łączymy warzywa z mięsem. Mieszamy dobrze. Dodajemy oliwy z oliwek i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Chłodzimy. Z zimnego mięsa formujemy kulki i obtaczamy je w czarnuszce. Chłodzimy i podajemy.
Łososiowe kulki z czarnuszką
składniki
1 cebula
25 dag łosoś filet
1 ogórek zielony
oliwa z oliwek
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
czarnuszka
Filet z łososia myjemy osuszamy odcinamy skórę i siekamy drobno ostrym dużym nożem. Następnie solimy i siekamy kolejny raz. Ogórka i cebulę obieramy i siekamy drobniutko. Z ogórka najpierw usuwamy pestki. łączymy warzywa z mięsem. Mieszamy dobrze. Dodajemy oliwy z oliwek i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Chłodzimy. Z zimnego mięsa formujemy kulki i obtaczamy je w czarnuszce. Chłodzimy i podajemy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)