* 1/2 opakowania makaron ryżowy Taotao
* 2 szt jajka gotowane na twardo,
* 3 szt korniszony,
* sos sojowy Taotao
* oliwa,
* natka pietruszki,
* pieprz czarny mielony
Makaron zalewamy wrzątkiem nakrywamy i odstawiamy na ok 10 min .Odcedzamy studzimy . jajka gotujemy w osolonej wodzie ok 5 -7 min . studzimy obieramy i kroimy w kostkę . Dodajemy do zimnego makaronu.Korniszony kroimy drobno łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy sosem sojowym i oliwą . Posypujemy natką .
niedziela, 30 października 2011
Sałatka z grillowanym pstrągiem
1 szt pstrag filet,
* Przyprawa do ryb,
* cytryna,
* 1/2 opakowanie makaron ryżowy Taotao
* 1 szt pomidor,
* 2 łyżki groszek konserwowy,
* 1 szt marchewka,
* Sól,
* pieprz biały
* oliwa czosnkowa
Makaron zalewamy wrzątkiem nakrywamy i odstawiamy na ok 10 min . Filet z pstrąga doprawiamy przyprawą do ryb i smażymy na patelni grillowej . Pomidora obieramy z skórki . Makaron odcedzamy i studzimy . Dodajemy do niego pokrojonego pomidora i odcedzony groszek . Mieszamy doprawiamy solą ,pieprzem i oliwą czosnkową . Filet kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki .Wszystko kropimy sokiem z cytryny.Marchewkę obieramy kroimy na cienkie słupki ozdabiamy danie.
* Przyprawa do ryb,
* cytryna,
* 1/2 opakowanie makaron ryżowy Taotao
* 1 szt pomidor,
* 2 łyżki groszek konserwowy,
* 1 szt marchewka,
* Sól,
* pieprz biały
* oliwa czosnkowa
Makaron zalewamy wrzątkiem nakrywamy i odstawiamy na ok 10 min . Filet z pstrąga doprawiamy przyprawą do ryb i smażymy na patelni grillowej . Pomidora obieramy z skórki . Makaron odcedzamy i studzimy . Dodajemy do niego pokrojonego pomidora i odcedzony groszek . Mieszamy doprawiamy solą ,pieprzem i oliwą czosnkową . Filet kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki .Wszystko kropimy sokiem z cytryny.Marchewkę obieramy kroimy na cienkie słupki ozdabiamy danie.
Sałatka pomidorowa z makaronem taotao
* 1/2 opakowania makaron ryżowy Taotao
* 2 szt pomidor,
* 1/2 puszki groszek zielony,
* pietruszka zielona,
* sos chili
* oliwa
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i nakrywamy przykrywką odstawiamy na 10 min . Następnie odcedzamy .Pomidora polewamy wrzątkiem obieramy z skórki . Kroimy w drobną kostkę dodajemy sosu chili do smaku .Groszek odcedzamy dodajemy do pomidorów . Wszystkie składniki mieszamy .Doprawiamy solą . Natkę siekamy dodajemy do sałatki.
* 2 szt pomidor,
* 1/2 puszki groszek zielony,
* pietruszka zielona,
* sos chili
* oliwa
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i nakrywamy przykrywką odstawiamy na 10 min . Następnie odcedzamy .Pomidora polewamy wrzątkiem obieramy z skórki . Kroimy w drobną kostkę dodajemy sosu chili do smaku .Groszek odcedzamy dodajemy do pomidorów . Wszystkie składniki mieszamy .Doprawiamy solą . Natkę siekamy dodajemy do sałatki.
sobota, 29 października 2011
Składniki:
- 1 szt pstrąg,
- 2 szt marchewka,
- 1 szt pietruszka,
- Kucharek - uniwersalna,
- kaszka kukurydziana,
- śmietanka,
- pieprz biały
- liść laurowy
Sałatka kartoflana
Składniki:
- 2 szt ziemniaki,
- 1/4 szt cukinia,
- 10 dag szynka bankietowa,
- oliwa,
- pieprz,
- Sól,
- natka pietruszki,
- 1/2 szt cebula,
- 1/2 szt papryka czerwona
Jesienne jadło z patelni
Składniki
ziemniaki | 2.00 sztuki | ||
marchewka | 1.00 sztuka | ||
korniszony | 3.00 sztuki | ||
cebula | 0.50 sztuki | ||
czosnek | 1.00 ząbek | ||
papryka czerwona | 0.50 sztuki | ||
pierś z kurczaka | 1.00 sztuka | ||
przyprawa do steków | 2.00 łyżki | ||
groszek zielony | 4.00 łyżki | ||
bekon | 10.00 dekagramów | + | |
majonez | 1.00 łyżka | + | |
jogurt naturalny | 0.50 opakowania | ||
sól | 0.33 łyżeczki | ||
pieprz | 0.25 łyżeczki | ||
masło | 1.00 łyżeczka | ||
|
piątek, 28 października 2011
Sałatka bankietowa warzywna
Składniki:
- 3 szt ziamniaki,
- 1 szt marchew,
- 15 dag szynka bankietowa,
- natka pietruszki,
- 1 szt korniszony,
- 1 szt ogórek kiszony,
- 1/2 szt papryka czerwona,
- oliwa o smaku chilli
- Sól
Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach .Marchewkę obieramy i gotujemy . Z ziemniaków ściągamy łupiny i kroimy w kostkę . Marchewkę ugotowaną także kroimy w kostkę .Lekko mieszamy.Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę .Ogórki kroimy w drobna kostkę . Wszystko mieszamy .Doprawiamy solą ,pieprzem i oliwą chilli.Szynkę kroimy w paseczki i układamy dookoła sałatki.
Sałatka ziemniaczanotuńczykowa z marchewką i natką
Składniki:
- 3 szt ziemniaki,
- 2 szt marchewka,
- tuńczyk kawałki w oleju,
- natka pietruszki,
- pieprz biały Prymat
czwartek, 27 października 2011
Sałatka z baleronem
* 1 szkl ryż,
* 1/2 puszki groszek konserwowy,
* 15 dag baleron,
* sól do smaku,
* oliwa,
* pieprz biały
* bulion Winiary
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem bulionu Winiary .Odcedzamy i studzimy . Baleron kroimy w kostkę . Dodajemy do zimnego ryżu . Groszek konserwowy odcedzamy mieszamy z resztą składników .Doprawiamy do smaku pieprzem ,sola i kropimy oliwa .Mieszamy jeszcze raz .
* 1/2 puszki groszek konserwowy,
* 15 dag baleron,
* sól do smaku,
* oliwa,
* pieprz biały
* bulion Winiary
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem bulionu Winiary .Odcedzamy i studzimy . Baleron kroimy w kostkę . Dodajemy do zimnego ryżu . Groszek konserwowy odcedzamy mieszamy z resztą składników .Doprawiamy do smaku pieprzem ,sola i kropimy oliwa .Mieszamy jeszcze raz .
Pomidorowa z majonezem winiary -dodatek do obiadku
- 1/2 szt groszek konserwowy,
- 2 szt pomidor,
- 1/2 szt cebula biała,
- 1/2 szt śmietana 18-procentowej,
- 3łyżka majonez winiary
- sól do smaku
środa, 26 października 2011
Sałatka ryżowa z warzywami
Ryż gotujemy w wodzie lekko osolonej .Odcedzamy i studzimy .Do zimnego ryżu dodajemy odcedzona kukurydzę i groszek . Pokrojoną drobniutko cebulę. Paprykę kroimy w kosteczkę ,dymkę siekamy Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy pieprzem .Dodajemy pokrojoną marchewkę . Do oliwy dajemy wyciśnięty czosnek ok 1/2 ząbka mieszamy dodajemy do sałatki . Mieszamy .Dodajemy pokrojoną fetę .
* 1 szkl ryż brązowy,
* 1/2 puszki kukurydza,
* 1/2 puszki groszek,
* 1 szt marchew,
* dymka,
* 1/2 szt papryka czerwona,
* 1/2 szt feta,
* oliwa,
* 1 ząbki czosnek,
* pieprz biały Prymat,
* 1/2 szt cebula
*sól
* 1 szkl ryż brązowy,
* 1/2 puszki kukurydza,
* 1/2 puszki groszek,
* 1 szt marchew,
* dymka,
* 1/2 szt papryka czerwona,
* 1/2 szt feta,
* oliwa,
* 1 ząbki czosnek,
* pieprz biały Prymat,
* 1/2 szt cebula
*sól
Fanatazja z tuńczykiem
* 1 szt tuńczyk kawałki w oleju,
* 1 szkl ryż brązowy,
* 1/2 puszki groszek,
* 1/2 puszki kukurydza,
* pieprz biały Prymat,
* 1/2 szt cebula biała
* natka pietruszki
Ryż gotujemy w wodzie lekko osolonej .Odcedzamy i studzimy .Do zimnego ryżu dodajemy odcedzona kukurydzę i groszek . Pokrojoną drobniutko cebule i tunczyka z puszki . Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy pieprzem .
* 1 szkl ryż brązowy,
* 1/2 puszki groszek,
* 1/2 puszki kukurydza,
* pieprz biały Prymat,
* 1/2 szt cebula biała
* natka pietruszki
Ryż gotujemy w wodzie lekko osolonej .Odcedzamy i studzimy .Do zimnego ryżu dodajemy odcedzona kukurydzę i groszek . Pokrojoną drobniutko cebule i tunczyka z puszki . Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy pieprzem .
Marchewka w śmietanie z bulionem Winiary
Składniki:
- 3 szt marchewka,
- 1 szt śmietana 18 proc,
- 1 szt bulionw kostce warzywny winiary
- pieprz czarny grubomielony
czwartek, 20 października 2011
Śledzik z sałatką z gruszką
- 1/2 szt majonez tradycyjny,
- 3 łyżki śmietana 18 proc,
- 1 szt cebula biała,
- 1 szt cebula czerwona,
- 2 szt jajka gotowane na twardo,
- dymka,
- pieprz czarny grubomielony Prymat,
- 5 szt pieczarki marynowane,
- 1 szt gruszka,
- 1 szt czerwona papryka,
- 4 szt śledzie
Sałatka z sledzia warzyw i fety
- 3 szt śledzie w oleju,
- 1 szt pomidor,
- 1 szt papryka czerwona,
- 1 szt cebula czerwona,
- oliwa,
- pieprz czarny grubomielony Prymat,
- 3 szt korniszony,
- 1/2 szt feta,
- dymka,
- 4 szt pieczarki marynowane
Tatar z śledzika
Składniki:
- 3 szt śledzie w oleju,
- 2 szt pomidor,
- 1 pęczek dymka,
- sól do smaku,
- pieprz,
- oliwa,
- 1 szt cebula czerwona
wtorek, 18 października 2011
Oj pyszna zakąska
Składniki:
- 1/2 szt makaron ryżowyTaotao
- 1/2 szt papryka żółta,
- 1 szt pomidor,
- 3 szt pieczarki,
- tuńczyk kawałki w oleju,
- pieprz biały Prymat,
- natka pietruszki
Makaron ryzowy wkładamy do gorącej wody lekko osolonej na ok 10 min . Odcedzamy .Dodajemy do makaronu tuńczyka,którego wcześniej odcedzamy z oliwy.Pieczarki kroimy na cienkie plasterki dodajemy do sałatki.Paprykę myjemy kroimy w paseczki .Pomidora kroimy na cząstki. doprawiamy pieprzem białym ,solimy .
Makaron z krabem ,pomidorem i pieczarkami z cytrynowa nutą
Do póki nie skosztujesz kraba nie wierz jaki on jest dobry ....................
Składniki:
- 1/2 szt makaron ryżowy Taotao
- 4 szt krabowe paluszki,
- 3 szt pieczarki,
- 1 szkl pomidor,
- pieprz czarny grubomielony Prymat,
- sok z cytryny,
- oliwa,
- Sól,
- natka pietruszki
A może by tak krab
Makaron ryżowy z krabem
Składniki:
- 4 szt paluszki karbowe,
- 1/2 szt makaron ryżowy Taotao
- 1 łyzka sos chili słodki Tao tao
- natka pietruszki
poniedziałek, 17 października 2011
Makaron ryżowy Taotao z karkówką i czerwona papryką
- 25 dag karkówka bez kości,
- 1 szt papryka czerwona,
- 1/2 szt makaron ryżowy TaoTao
- pieprz czarny grubomielony
- natka pietruszki
Kawałek karkówki gotujemy w owdzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gdy mięso będzie miękkie kroimy je na kawałki .Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy mięso i łyżkę ketchupu mieszamy podsmażamy.Do gorącej wody dajemy makaron i odrobinę soli .Nakrywamy pokrywką zostawiamy na 10 min . Gdy makaron dojdzie odcedzamy go i dodajemy troszkę oliwy.Makaron mieszamy z mięsem .Paprykę czerwoną kroimy na kawałeczki -kostkę i dodajemy do dania. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym .
Recenzja Książki Koniec Świata w Breslau.
Koniec Świata w Breslau to druga książka z najsłynniejszych polskich serii kryminalnej.Jej autorem jest Marek Krajewski .
Eberhard Mock -taki Bogus Linda przeciwieństwo Monka :) Komisarz- najlepszy śledczy w przedwojennym Wrocławiu .Osoba towarzyska lubiący imprezy dobre jedzenie ,trunki ,dużo pali .....gorzej z jego życiem małżeńskim,osobistym -problemy z młodziutką żoną i bratanicą
Rok 1927... Seryjny morderca grasuje w międzywojennym Wrocławiu.Radca kryminalny Eberhard Mock, podąża tropem niezwykle brutalnego zabójcy. Tropem jest kartka z kalendarza, którą zabójca zostawia przy każdych zwłokach, dla każdej ofiary inny - wymyślny, niezwykle brutalny sposób zabójstw.
W książce mamy dużo dokładnych opisów Wrocławia .
Miłośnicy ,mieszkańcy tego miasta na pewno będą zachwyceni szczegółami, z jakimi Krajewski opisuje miasto z lat międzywojennych -kosztowało go to dużo pracy .
Książka ciężka dla mnie za bardzo ....
Jest ostrym dreszczowcem, Książka dla czytelników o mocnych nerwach .Thriller psychologiczny z nieoczekiwanymi zwrotami akcji i zaskakującymi wydarzeniami.
Dobra ,mocna dla wielbicieli tego typu gatunku ,ja wolę coś lżejszego ,odprężającego a nawet śmiesznego.
Książkę udostępniła mi www.bobyy.pl więc przeczytałam do końca ,byłam napięta i potrzebowałam ciszy ,żeby to wszystko ogarnąć :)
Eberhard Mock -taki Bogus Linda przeciwieństwo Monka :) Komisarz- najlepszy śledczy w przedwojennym Wrocławiu .Osoba towarzyska lubiący imprezy dobre jedzenie ,trunki ,dużo pali .....gorzej z jego życiem małżeńskim,osobistym -problemy z młodziutką żoną i bratanicą
Rok 1927... Seryjny morderca grasuje w międzywojennym Wrocławiu.Radca kryminalny Eberhard Mock, podąża tropem niezwykle brutalnego zabójcy. Tropem jest kartka z kalendarza, którą zabójca zostawia przy każdych zwłokach, dla każdej ofiary inny - wymyślny, niezwykle brutalny sposób zabójstw.
W książce mamy dużo dokładnych opisów Wrocławia .
Miłośnicy ,mieszkańcy tego miasta na pewno będą zachwyceni szczegółami, z jakimi Krajewski opisuje miasto z lat międzywojennych -kosztowało go to dużo pracy .
Książka ciężka dla mnie za bardzo ....
Jest ostrym dreszczowcem, Książka dla czytelników o mocnych nerwach .Thriller psychologiczny z nieoczekiwanymi zwrotami akcji i zaskakującymi wydarzeniami.
Dobra ,mocna dla wielbicieli tego typu gatunku ,ja wolę coś lżejszego ,odprężającego a nawet śmiesznego.
Książkę udostępniła mi www.bobyy.pl więc przeczytałam do końca ,byłam napięta i potrzebowałam ciszy ,żeby to wszystko ogarnąć :)
niedziela, 16 października 2011
Grillowany bakłażan,cukinia i groszek z sosem czosnkowym i fetą
Lato odeszło ,ale dlaczego nie grillować fakt nie na grillu i nie w ogrodzie ale w naszej kuchni wystarczy grillowa patelnia .
Składniki:
- 1 szt bakłażan,
- 5 szt groszek zielony,
- czosnek,
- oliwa,
- 1/2 szt feta
Taka moja sałatka z fetą
- Na koniec lata początkiem jesienii wymyśliłam sobie kolorową sałatke Pomidorki i papryka jeszcze świeże,tanie i pyszne.Szkoda nie wykorzystać tych darów
- 1 szt papryka czerwona,
- 1 szt papryka żółta,
- 1 szt kabanos,
- oliwa,
- Sól,
- 1/2 szt feta,
- 1 szt pomidor,
- koperek,
- 1 szkl ryż
czwartek, 13 października 2011
Pierś kaczki w makaronie z cząstkami pomidora
- 1 szt pierś kaczki,
- sos sojowy,
- oliwa,
- 1 szt pomidor,
- przyprawa uniwersalna,
- natka pietruszki,
- 1 szt Makaron razowy
Przystawka z razowego makaronu i łososia
Składniki:
- 1 szkl Makaron razowy,
- 1 szt łosś wędzono,
- sos winegret,
- oliwa,
- koperek,
- tofu
Sałatka z razowego makaronu ,groszku i tofu
Składniki:
- 1 szkl Makaron razowy,
- 1/4 szt tofu,
- 1/2 puszki groszek konserwowy,
- sos chili słodki Tao tao
- koperek,
- 5 szt pieczarki całe marynowane
- oliwa
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie .Ugotowany makaron odcedzamy i studzimy . Dodajemy odcedzony groszek ,pokrojone pieczarki .Ser tofu kroimy w kostkę .Dodajemy odrobinę oliwy Doprawiamy sosem chili słodkim i ozdabiamy koperkiem
wtorek, 11 października 2011
Kuskus z sosem sojowym i serem wędzonym
Składniki:
- 10 dag ser wędzony,
- sok z cytryny,
- oliwa,
- pomidor suszony,
- kucharek SMAK LATA,
- 1/2 szt papryka żółta,
- sos sojowy Tao tao
Kuskus z grzybkami mun i tofu
Składniki:
- 1 szkl Kuskus Kupiec
- 2 łyżki grzybki mun Tao Tao
- Kucharek - uniwersalna,
- masło,
- 1/3 szt tofu,
- koperek,
- sos sojowy
- Kuskus zalewamy wrzątkiem nakrywamy . Paprykę kroimy w paski . Grzybki moczymy 10 min w wrzątku pod przykryciem następnie gotujemy ok10 min i kroimy w paski .Do gotowej kaszy dodajemy przyprawę uniwersalną i odrobinę masła lub oliwy .Wkładamy kasze do miseczki lub foremki ,żeby miała fajny kształt i układamy na talerzu . dodajemy grzybki i pokrojone tofu .Ozdabiamy koperkiem .Doprawiamy sosem sojowym
Coś po chińsku :) i Polsku
Składniki:
- 1 szt pstrag filet,
- cytryna,
- sól do smaku,
- 1/2 szkl Kuskus,
- 2 łyżki grzybki mun Tao tao
- 1/2 szt papryka żółta,
- 1/3 szt tofu,
- pędy bambusa,
- koperek,
- sos chili Tao Tao
poniedziałek, 10 października 2011
Smażony pstrąg po mojemu
Składniki:
- 1 szt pstrag filet,
- sól ziołowa,
- cytryna,
- 1/2 szt makaron ryżowy Tao Tao
- 1 szt pomidor,
- 1/2 szt papryka żółta,
- sos chili,
- 1/4 szt tofu,
- oliwa extra vergin
Wariacja z poziomkami
Składniki:
- 1/2 szt makaron ryżowy Tao Tao
- poziomki,
- sos chili słodki Tao Tao
- 1 szt pomidor,
- 1/2 szt marchewka,
- 1/4 szt tofu, Zapisz teraz
- sól do smaku,
- oliwa extra vergin
Różówa pokusa
Składniki:
- 1/2 szt makaron ryżowy Tao Tao
- sos sojowy jasny
- sól do smaku,
- 1 szt burak,
- sos chili Tao Tao
W Polskich kolorach i wegetariańsko
Składniki:
- 1/2 szt makaron ryżowy Tao Tao
- 1/4 szt tofu,
- 1 szt pomidor,
- sos chili słodki Tao Tao
- 1/2 łyżeczka sok z buraka,
- Sól
niedziela, 9 października 2011
Ala Chińszczyzna z woka -samo zdrowie
Składniki:
- 1/2 szt makaron ryżowy Tao Tao
- 1 szt pierś z kurczaka,
- 1/2 szt bakłażan,
- 2 szt ogórek kiszony,
- 1 szt marchewka,
- sos chili słodki Tao Tao
- sos sojowy Tao Tao
- oliwa,
- pietruszka natka,
- Sól,
- 2 łyżki groszek konserwowy,
- 1 szt cebula biała
W woku na oliwie podsmażamy pokrojona marchewke i pokrojoną w piórka cebulę .Pierś z kurczaka kropimy sosem sojowym zostawiamy na 10 min i smażymy na patelni .Następnie kroimy na kawałki dodajemy do woka . Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugotowany makaron .Mieszamy doprawiamy sosem chili słodkim i sosem sojowym .
Sałatka z makaronu ryzowego Tao Tao
Składniki:
- 1/2 szt makaron ryżowy Tao Tao
- sos chili słodki Tao Tao
- 3 łyżki groszek konserwowy,
- 2 łyżki pędy bambusa,
- 1 szt marchewka
Sałatka makaronowa chrupiąca kwaśno -słodka
Składniki:
- 1/2 szt makaron ryżowy Tao Tao
- 1 szt marchewka,
- 2 szt ogórek kiszony
- sos sojowy jasny Tao Tao
- 1 szt pierś z kurczaka,
- 2 łyżki groszek konserwowy,
- koperek
- sos chili słodki Tao Tao
Ptasie gniazdka zielonym groszkiem i sosem słodkim Tao Tao
Składniki:
- 1/2 szt makaron ryżowy Tao Tao
- 1/2 szkl groszek mrożony, lub konserwowy
- sos chili słodki Tao Tao
- Sól,
- koperek,
- 1 łyżeczka masło
- W garnku gotujemy wode lekko osoloną .Gdy woda się zagotuje dodajemy makaron wyłączamy palnik i nakrywamy garnek .Zostawiamy makaron na ok 15 min .Następnie odcedzamy .Na patelni na maśle podgrzewamy,podsmażamy groszek .Groszek lekko solimy .Z makaronu formujemy gniazdko do środka wkładamy groszek .Doprawiamy sosem chili słodkim .Ozdabiamy koperkiem.
- SMACZNEGO
sobota, 8 października 2011
Pychotka z woka z polędwiczka i makaronem razowym
Składniki:
- 1/2 szt bakłażan,
- 1 szkl Makaron razowy,
- 1 szt marchewka,
- 2 kawałki papryka konserwowa,
- masło,
- 1 szt cebula biała,
- 1 szt polędwica wieprzowa,
- sos sojowy Tao Tao
- 2 ząbki czosnek
- sos słodki chili
Chrupiąca sałatka z sosem sojowym Tao Tao
- 1/2 szt tofu,
- 1 szkl Makaron razowy,
- 1 szt marchewka,
- koperek,
- 1/2 szt cebula biała,
- sos sojowy Tao Tao,
- 1/2 szt papryka czerwona,
- sól do smaku
Sałatka z makaronu razowego z sosem winegret
Składniki:
- 1 szklanka Makaron razowy,
- 4 kwałki papryka marynowana,
- 1 szt cebula biała,
- Sól,
- sos winegre w proszku Winiary
- koperek
SMACZNEGO!!!!
Roladka miesna z bakłażana
Składniki:
- 1 szt bakłażan,
- 1/4 kg karkówka bez kości,
- sos sojowy tao tao,
- 1 kawałek papryka marynowana Smak,
- sól do smaku,
- Kucharek - uniwersalna,
- 1 łyżeczka masło
Bakłażana myjemy suszymy i kroimy w plasterki .solimy i odstawiamy na 20 min . Płuczemy w wodzie ,suszymy papierowym ręcznikiem .Robimy to żeby pozbyć się goryczki . Następnie smażymy na patelni teflonowej lub grillowej z obu stron.W garnku w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej gotujemy mięso .Gdy bedzie miękkie kroimy je na kawałki i podsmażamy na maśle .Mięsko nakładamy na plaster bakłażana i zawijamy .dekorujemy kawałkiem marynowanej papryki .Doprawiamy sosem sojowym.
piątek, 7 października 2011
Kolorowa sałatka z jesienną cukinią i żółtą papryką
SKŁADNIKI:
- * 1 szkl Makaron razowy,
- * 1/4 szt cukinia,
- * 1/2 szt papryka żółta,
- * koperek,
- * 1 szt łosoś wędzony,
- * sos winegret winiary
niedziela, 2 października 2011
Potrawka z kaczki i warzyw w sypkim brązowym ryżu
- 1 szt pierś z kaczki,
- * 1 szkl ryż brązowy,
- * 1/4 szt cukinia,
- * 3 kawałki papryka marynowana Smak,
- * sos chilli słodki,
- * oliwa,
- * 1/2 szt kukurydza w puszce,
- * natka pietruszki,
- * sos sojowy,
- * dymka
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie .Na woku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy ,smażymy pierś z kaczki wcześniej kropimy ją sosem sojowym . Wyciągamy usmażone mięso .Na woka dajemy pokrojoną cukinie dobrze umytą nie obrana i pokrojoną w paski ,odcedzoną kukurydzę mieszamy .dodajemy pokrojone mięso i wsypujemy ryż .Mieszamy .dodajemy pokrojoną paprykę .Doprawiamy sosem chilli .Dodajemy posiekana dymke i pietruszkę zieloną
Subskrybuj:
Posty (Atom)