Przystawka , lekki obiad lub kolacja wyrób należy do Was:)
Lekka kapustka z indykiem i suszonymi pomidorami
składniki
1/3 głowy kapusta biała,
1 szt marchewka,
1 cebula,
2 szt liście laurowe
4 kulki pieprzu
5 szt suszone pomidory,
1 łyżeczka olej,
pieprz kolorowy ziarnisty
20 dag Indyk,
uniwersalna przyprawa Vegeta Podravka
Kawałek dowolnego mięsa z indyka gotujemy w wodzie z przyprawą uniwersalną. Kapustę białą kroimy w paseczki marchewkę ścieramy na tarce , gotujemy z liściem laurowym i kulkami pieprzu. Ugotowana kapustę odsączamy. Mięso kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w piórka . Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone mięso z cebulą. Po kilku minutach dodajemy odcedzoną kapustę i pomidory. Dusimy razem. Doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalna do smaku.
Do doprawienia dania użyłam przyprawy uniwersalnej Vegeta Podravka
czwartek, 31 stycznia 2013
Kotlety sojowe grillowane w liściach szpinaku
Danie lekkie dietetyczne z kotletów sojowych owiniętych w liście szpinaku . Kotleciki spięte są patyczkami Fackelmann.
Kotlety sojowe grillowane w liściach szpinaku
składniki
1/2 opakowania kotlety sojowe Sante
liście szpinaku,
uniwersalna przyprawa np Vegeta
pieprz
przyprawa do grilla
Kotlety sojowe moczymy w gorącej wodzie z przyprawa uniwersalną. Gdy napęcznieją wyciągamy je i odsączamy nadmiar wody. Doprawiamy je przyprawą do grilla. Owijamy kotlety dużymi liśćmi szpinaku i spinamy patyczkiem. Grillujemy na patelni grillowej. Solimy i doprawiamy pieprzem. Podajemy z buraczkami.
Kotlety sojowe grillowane w liściach szpinaku
składniki
1/2 opakowania kotlety sojowe Sante
liście szpinaku,
uniwersalna przyprawa np Vegeta
pieprz
przyprawa do grilla
Kotlety sojowe moczymy w gorącej wodzie z przyprawa uniwersalną. Gdy napęcznieją wyciągamy je i odsączamy nadmiar wody. Doprawiamy je przyprawą do grilla. Owijamy kotlety dużymi liśćmi szpinaku i spinamy patyczkiem. Grillujemy na patelni grillowej. Solimy i doprawiamy pieprzem. Podajemy z buraczkami.
Mięsno warzywny kociołek
Czasu zawsze brakuje a jak ktoś nie lubi dużo czasu spędzać w kuchni , to ten przepis jest właśnie dla niego.
Mięsno warzywny kociołek
składniki
5 szt ziemniaki,
2 marchewki
1 cebula,
3 ząbki czosnku
2 szt kostki wieprzowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cebuli prażonej Warzywko
1 łyżka oleju,
Pieprz kolorowy
30 dag polędwica,
2 łyżki majeranku
Przyprawa do dziczyzny
Polędwiczkę myjemy osuszamy i doprawiamy przyprawa do dziczyzny. Następnie kroimy w plasterki i obsmażamy. Po szybkim obsmażeniu polędwiczkę przekładamy do miseczki nakrywamy i odstawiamy. Na ta sama patelnię dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i marchewkę. Smażymy. Następnie po ok 10 min dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Mieszamy. Podlewamy 2 szklanki wody z rozpuszczoną kostką wieprzową. Nakrywamy i dusimy ok 10 min. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek , prażona cebulkę. Doprawiamy pieprzem ,majerankiem ,solą do smaku i dodajmy przecier pomidorowy. Mieszamy lekko- dusimy jeszcze kilka minut. Na patelnie przekładamy obsmażoną polędwiczkę i razem jeszcze dusimy kilka chwil.
Mięsno warzywny kociołek
składniki
5 szt ziemniaki,
2 marchewki
1 cebula,
3 ząbki czosnku
2 szt kostki wieprzowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cebuli prażonej Warzywko
1 łyżka oleju,
Pieprz kolorowy
30 dag polędwica,
2 łyżki majeranku
Przyprawa do dziczyzny
Polędwiczkę myjemy osuszamy i doprawiamy przyprawa do dziczyzny. Następnie kroimy w plasterki i obsmażamy. Po szybkim obsmażeniu polędwiczkę przekładamy do miseczki nakrywamy i odstawiamy. Na ta sama patelnię dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i marchewkę. Smażymy. Następnie po ok 10 min dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Mieszamy. Podlewamy 2 szklanki wody z rozpuszczoną kostką wieprzową. Nakrywamy i dusimy ok 10 min. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek , prażona cebulkę. Doprawiamy pieprzem ,majerankiem ,solą do smaku i dodajmy przecier pomidorowy. Mieszamy lekko- dusimy jeszcze kilka minut. Na patelnie przekładamy obsmażoną polędwiczkę i razem jeszcze dusimy kilka chwil.
środa, 30 stycznia 2013
Sałatka z kostką sojową i szpinakiem
Smaczna sałatka z świeżym szpinakiem i kostką sojową , polecam bardzo smaczna .
Sałatka z kostką sojową i szpinakiem
składniki
1 garść szpinaku świeżego
8 szt kostki sojowej Sante
1 łyżka majonezu,
2 łyżki jogurtu,
1 łyżeczka musztardy
4 szt korniszony,
2 szt jajko,
4 łyżki kukurydzy
pieprz biały
Kostkę sojową zalewamy wrzątkiem z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.Odstawiamy aż napęcznieją. Następnie odcedzamy je i odsączamy papierem. Kostkę sojową kroimy na mniejszą kostkę. Korniszony kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy obieramy studzimy i siekamy. Szpinak świeży myjemy i osuszamy kroimy w paseczki. Kukurydze odsączamy . wszystkie składniki mieszamy z sobą. Jogurt mieszamy z musztardą i majonezem. Sos dodajemy do sałatki. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z kostką sojową i szpinakiem
składniki
1 garść szpinaku świeżego
8 szt kostki sojowej Sante
1 łyżka majonezu,
2 łyżki jogurtu,
1 łyżeczka musztardy
4 szt korniszony,
2 szt jajko,
4 łyżki kukurydzy
pieprz biały
Kostkę sojową zalewamy wrzątkiem z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.Odstawiamy aż napęcznieją. Następnie odcedzamy je i odsączamy papierem. Kostkę sojową kroimy na mniejszą kostkę. Korniszony kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy obieramy studzimy i siekamy. Szpinak świeży myjemy i osuszamy kroimy w paseczki. Kukurydze odsączamy . wszystkie składniki mieszamy z sobą. Jogurt mieszamy z musztardą i majonezem. Sos dodajemy do sałatki. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Lekki dietetyczny deser z kardamonem
Zdarza się najbardziej wytrwałym kobieta na diecie - Muszę coś słodkiego !!!! - nie sięgajmy po batona , zróbmy sobie coś słodkiego , smacznego i zdrowego :)'
Lekki dietetyczny deser z kardamonem
składniki
1 szt jabłko,
1 szt marchewka
1 szt pomarańcza,
kardamon,
cukier waniliowy,
posypka czekoladowa
Jabłko dobrze myjemy nie obieramy z skórki tylko usuwamy gniazdo nasienne. Pomarańcza obieramy usuwamy białą błonkę i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki. Mieszamy lekko. Deser posypujemy zmielonym kardamonem i cukrem waniliowym do smaku. Mieszamy, kropimy cytryną i dodajemy odrobinę posypki czekoladowej.
Lekki dietetyczny deser z kardamonem
składniki
1 szt jabłko,
1 szt marchewka
1 szt pomarańcza,
kardamon,
cukier waniliowy,
posypka czekoladowa
Jabłko dobrze myjemy nie obieramy z skórki tylko usuwamy gniazdo nasienne. Pomarańcza obieramy usuwamy białą błonkę i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki. Mieszamy lekko. Deser posypujemy zmielonym kardamonem i cukrem waniliowym do smaku. Mieszamy, kropimy cytryną i dodajemy odrobinę posypki czekoladowej.
wtorek, 29 stycznia 2013
Kolorowy ryż z tuńczykiem i oliwkami
Coś wspaniałego połączenie 3 rodzajów ryżu pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje .
3 kolorowy ryż z tuńczykiem i oliwkami
składniki
1 szklanka ryżu kolorowego Podravka
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
10 szt oliwki zielone,
masło,
pieprz,
Sól morska- MŁYNEK
mix sałat
Ryż 2 kolory gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie podsmażamy go na patelni na masełku doprawiając solą morską i pieprzem do smaku. Tuńczyka lekko odcedzamy z oleju na sicie. Dodajemy do ryżu. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do potrawy. Podajemy na ciepło lub zimno z sałatką z mixu sałat z sosem winegret.
3 kolorowy ryż z tuńczykiem i oliwkami
składniki
1 szklanka ryżu kolorowego Podravka
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
10 szt oliwki zielone,
masło,
pieprz,
Sól morska- MŁYNEK
mix sałat
Ryż 2 kolory gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie podsmażamy go na patelni na masełku doprawiając solą morską i pieprzem do smaku. Tuńczyka lekko odcedzamy z oleju na sicie. Dodajemy do ryżu. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do potrawy. Podajemy na ciepło lub zimno z sałatką z mixu sałat z sosem winegret.
Łososiowy tatar z marynowanym czosnkiem
Coś niesamowicie pysznego dla lubiących surowe mięso łososia , polecam każdemu smakoszowi.
Łososiowy tatar z marynowanym czosnkiem
składniki
30 dag filet łososia,
7 ząbków marynowany czosnek,
6 szt oliwki zielone,
1 cebula czerwona,
Sól morska
pieprz kolorowy,
5 korniszonów
olej rzepakowy dobrej jakości
żółtko jajka
1 łyżka ketchupu Kotlin
Filet z łososia myjemy osuszamy i usuwamy skórę. Siekamy go nożem nie za drobno. Ogórki konserwowe siekamy drobno. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy drobniutko. Oliwki i czosnek kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą dobrze najlepiej ręką. Dodajemy żółtko troszkę oleju rzepakowego dobrej jakości i łyżkę ketchupu. Doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Jeszcze raz porządnie urabiamy. serwujemy ozdobione czosnkiem i oliwkami.
Łososiowy tatar z marynowanym czosnkiem
składniki
30 dag filet łososia,
7 ząbków marynowany czosnek,
6 szt oliwki zielone,
1 cebula czerwona,
Sól morska
pieprz kolorowy,
5 korniszonów
olej rzepakowy dobrej jakości
żółtko jajka
1 łyżka ketchupu Kotlin
Filet z łososia myjemy osuszamy i usuwamy skórę. Siekamy go nożem nie za drobno. Ogórki konserwowe siekamy drobno. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy drobniutko. Oliwki i czosnek kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą dobrze najlepiej ręką. Dodajemy żółtko troszkę oleju rzepakowego dobrej jakości i łyżkę ketchupu. Doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Jeszcze raz porządnie urabiamy. serwujemy ozdobione czosnkiem i oliwkami.
Pikantna sałatka ryżowo - warzywna
Jeżeli mamy ochotę na coś ostrego , pysznego i niskokalorycznego i zapraszam do zrobienia tej sałatki. Pyszny smak uzyskamy dzięki paście AJVAR Podravka.
Pikantna sałatka ryżowo - warzywna
składniki
1 woreczek ryżu Podravka
2 ogórki kiszone,
4 ogórki konserwowe
5 szt oliwki zielone
1 szt cebula biała,
2 kawałki papryka marynowana,
papryka słodka mielona
papryka mielona ostra,
pieprz biały
pasta warzywna Ajvar Podravka
1 łyżka majonezu
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Paprykę marynowana odcedzamy i kroimy drobno. Ogórki kiszone i korniszony kroimy w małą kosteczkę. Cebule obieramy i siekamy. Oliwki odcedzamy i siekamy. wszystkie warzywa mieszamy z ryżem . doprawiamy sola ,pieprzem i paprykami. Mieszamy z majonezem i pasta pomidorową. Jeszcze raz mieszamy. Chłodzimy mocno i podajemy z sałatą.
Pikantna sałatka ryżowo - warzywna
składniki
1 woreczek ryżu Podravka
2 ogórki kiszone,
4 ogórki konserwowe
5 szt oliwki zielone
1 szt cebula biała,
2 kawałki papryka marynowana,
papryka słodka mielona
papryka mielona ostra,
pieprz biały
pasta warzywna Ajvar Podravka
1 łyżka majonezu
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Paprykę marynowana odcedzamy i kroimy drobno. Ogórki kiszone i korniszony kroimy w małą kosteczkę. Cebule obieramy i siekamy. Oliwki odcedzamy i siekamy. wszystkie warzywa mieszamy z ryżem . doprawiamy sola ,pieprzem i paprykami. Mieszamy z majonezem i pasta pomidorową. Jeszcze raz mieszamy. Chłodzimy mocno i podajemy z sałatą.
poniedziałek, 28 stycznia 2013
Udka duszone w kapuście -obiad jenogarnkowy
Kiedy czasu brak a obiad musi być ponieważ głodny mąż już kroczy z pracy do domu nic prostszego - a jak zostanie mamy kolację .
Udka duszone w kapuście
składniki
1 kg udka,
1/2 głowy kapusty,
2 cebule
2 kostki wołowe Winiary
2 ząbki czosnek,
2 łyżki olej,
Przyprawa do kurczaka - pikantna,
przyprawa do bigosu
1 łyżka mąki
Udka od kurczaka myjemy osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Udka smażymy na oleju. Gdy udka zrobią się złociste dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojona w kosteczkę cebulę. Smażymy jeszcze kilka chwil. Białą kapustę kroimy w paseczki i dodajemy do kurczaka. Mieszamy. Zalewamy bulionem wołowym. Dusimy do miękkości.Doprawiamy solą ,pieprzem i przyprawą do bigosu. Można lekko zaciągnąć mąką. Posypujemy natka pietruszki .
Udka duszone w kapuście
składniki
1 kg udka,
1/2 głowy kapusty,
2 cebule
2 kostki wołowe Winiary
2 ząbki czosnek,
2 łyżki olej,
Przyprawa do kurczaka - pikantna,
przyprawa do bigosu
1 łyżka mąki
Udka od kurczaka myjemy osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Udka smażymy na oleju. Gdy udka zrobią się złociste dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojona w kosteczkę cebulę. Smażymy jeszcze kilka chwil. Białą kapustę kroimy w paseczki i dodajemy do kurczaka. Mieszamy. Zalewamy bulionem wołowym. Dusimy do miękkości.Doprawiamy solą ,pieprzem i przyprawą do bigosu. Można lekko zaciągnąć mąką. Posypujemy natka pietruszki .
Paseczki kurczaka z kapustą białą
W poniedziałek zaczynamy tydzień zdrowo i niskokalorycznie . Wiosna zbliża się więc juz dziś zadbajmy o sylwetkę i formę .
Paseczki kurczaka z kapustą białą
składniki
1 szt pierś z kurczaka,
1/4 głowy kapusta biała,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 łyżka oleju,
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku
1/2 szt cebula,
pieprz czarny świeżo mielony,
sos sojowy
Kajvar Podravki
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Marynujemy w sosie sojowym. Następnie wyciągamy z marynaty posypujemy ziołami prowansalskimi. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju dodajemy posiekany czosnek podsmażamy kurczaka. Mięso wyciągamy. Na woka dajemy pokrojona w paseczki marchewkę i pietruszkę. Dodajemy sos sojowy smażymy , następnie dodajemy pokrojona kapustę i cebulę -smażymy .Doprawiamy pieprzem do smaku.Pod koniec dodajemy kurczak mieszamy i podajemy. Podajemy z pastą Kajvar Podravki.
Paseczki kurczaka z kapustą białą
składniki
1 szt pierś z kurczaka,
1/4 głowy kapusta biała,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 łyżka oleju,
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku
1/2 szt cebula,
pieprz czarny świeżo mielony,
sos sojowy
Kajvar Podravki
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Marynujemy w sosie sojowym. Następnie wyciągamy z marynaty posypujemy ziołami prowansalskimi. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju dodajemy posiekany czosnek podsmażamy kurczaka. Mięso wyciągamy. Na woka dajemy pokrojona w paseczki marchewkę i pietruszkę. Dodajemy sos sojowy smażymy , następnie dodajemy pokrojona kapustę i cebulę -smażymy .Doprawiamy pieprzem do smaku.Pod koniec dodajemy kurczak mieszamy i podajemy. Podajemy z pastą Kajvar Podravki.
Ciasteczka sezamowe z galaretką
Bardzo dobre ciasteczka kruchutkie i ten środeczek słodziutka galaretka mmmmm..pycha
Do wykrojenia kółeczek uzyłam wykrawaczki Fackelmann .
Ciasteczka sezamowe z galaretką
składniki
30 dag mąki,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
4 łyżki sezam,
2 jajka
200 g masło,
2 łyżki cukru
Sól,
1 galaretka czerwona
1 szt dżem truskawkowy
Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy cukier proszek do pieczenia, odrobinę soli i pokrojone masło i jajko. Siekamy dobrze ciasto i urabiamy szybko ręką . Robimy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 60 min . Następnie rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklanki wody gdy lekko przestygnie dodajemy dżem i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka jedne z dziurką . Na kółko przyklejamy na białko kółko z dziurka smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasteczka , gdy przestygną napełniamy dziurki galaretka i odstawiamy do stężenia.
Do wykrojenia kółeczek uzyłam wykrawaczki Fackelmann .
Ciasteczka sezamowe z galaretką
składniki
30 dag mąki,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
4 łyżki sezam,
2 jajka
200 g masło,
2 łyżki cukru
Sól,
1 galaretka czerwona
1 szt dżem truskawkowy
Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy cukier proszek do pieczenia, odrobinę soli i pokrojone masło i jajko. Siekamy dobrze ciasto i urabiamy szybko ręką . Robimy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 60 min . Następnie rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklanki wody gdy lekko przestygnie dodajemy dżem i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka jedne z dziurką . Na kółko przyklejamy na białko kółko z dziurka smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasteczka , gdy przestygną napełniamy dziurki galaretka i odstawiamy do stężenia.
Grillowany łosoś na warzywnej salsie
Jeżeli widzimy w sklepie kawałek świeżutkiego łososia nie zastanawiajmy się długo , nie ma lepszej i smaczniejszej ryby , którą można zrobić na 100 sposobów.
Grillowany łosoś na warzywnej salsie
składniki
30 dag filet z łososia,
3 szt ogórki konserwowe,
1 papryka czerwona,
1 cebula czerwona,
1/2 szt chilli papryczki,
5 szt oliwki zielone,
5 szt Oliwki czarne,
6 szt pieczarki konserwowe,
papryka słodka mielona
pieprz kolorowy ziarnisty
olej rzepakowy,
Ajvar Podravki - pasta warzywna
sól ziołowa
Filet z łososia myjemy osuszamy usuwamy skórę i kroimy w paski. Każdy pasek nadziewamy na patyczek i solimy solą ziołową z każdej strony. Smażymy na patelni grillowej. Ogórki kroimy drobniutko, oliwki zielone i czarne odsączamy z zalewy i siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Pieczarki odsączamy i także siekamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Paprykę czerwona myjemy osuszamy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno w kosteczkę . Mieszamy dodajemy olej rzepakowy , pastę pomidorową. doprawiamy pieprzem ,papryką słodką i solą do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Na zimną salsę nakładamy kawałki upieczonego łososia podajemy.
Grillowany łosoś na warzywnej salsie
składniki
30 dag filet z łososia,
3 szt ogórki konserwowe,
1 papryka czerwona,
1 cebula czerwona,
1/2 szt chilli papryczki,
5 szt oliwki zielone,
5 szt Oliwki czarne,
6 szt pieczarki konserwowe,
papryka słodka mielona
pieprz kolorowy ziarnisty
olej rzepakowy,
Ajvar Podravki - pasta warzywna
sól ziołowa
Filet z łososia myjemy osuszamy usuwamy skórę i kroimy w paski. Każdy pasek nadziewamy na patyczek i solimy solą ziołową z każdej strony. Smażymy na patelni grillowej. Ogórki kroimy drobniutko, oliwki zielone i czarne odsączamy z zalewy i siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Pieczarki odsączamy i także siekamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Paprykę czerwona myjemy osuszamy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno w kosteczkę . Mieszamy dodajemy olej rzepakowy , pastę pomidorową. doprawiamy pieprzem ,papryką słodką i solą do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Na zimną salsę nakładamy kawałki upieczonego łososia podajemy.
niedziela, 27 stycznia 2013
Mix sałat z makrelą i awokado
Moje ulubione kolorowe lekkie i bardzo zdrowe sałatki, dziś z awokado i makrela wędzoną .
Mix sałat z makrelą i awokado
składniki
ok 10 szt oliwki zielone,
1 szt pomidor,
2 garście mixu sałat,
1 makrela wędzona,
1 awokado,
1/2 szt papryki czerwonej
olej rzepakowy,
sól ziołowa
pieprz kolorowy KAMIS
Mix sałat myjemy osuszamy w wirówce do sałaty i układamy na półmisku. Awokado obieramy usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. Oliwki zielone odcedzamy i dodajemy do sałatki. Makrelę wędzoną obieramy od ości i rwiemy na kawałki . Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobna kostkę . Składniki lekko mieszamy. Dodajemy dobrej jakości olej rzepakowy sól ziołową i pieprz do smaku. Chłodzimy i podajemy.
Mix sałat z makrelą i awokado
składniki
ok 10 szt oliwki zielone,
1 szt pomidor,
2 garście mixu sałat,
1 makrela wędzona,
1 awokado,
1/2 szt papryki czerwonej
olej rzepakowy,
sól ziołowa
pieprz kolorowy KAMIS
Mix sałat myjemy osuszamy w wirówce do sałaty i układamy na półmisku. Awokado obieramy usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. Oliwki zielone odcedzamy i dodajemy do sałatki. Makrelę wędzoną obieramy od ości i rwiemy na kawałki . Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobna kostkę . Składniki lekko mieszamy. Dodajemy dobrej jakości olej rzepakowy sól ziołową i pieprz do smaku. Chłodzimy i podajemy.
Kebaby z łososia na patyczkach Fackelmann
Myślałam jak tu podać łososia ,że był jeszcze bardziej smaczny i nie nudny i wymyśliłam . Mini kebaby pasują na każdą imprezę
Zrobiłam je na patyczkach Fackelmann i podałam z pastą Ajvar Podravki.
Kebaby z łososia
składniki
30 dag łososia filet
2 szt ogórki konserwowe
1 szt cebula czerwona,
4 szt oliwki zielone
2 łyżeczki oleju rzepakowego
sól morska,
pieprz kolorowy ziarnisty
Pasta Ajvar Podravka
Filet z łososia myjemy osuszamy i odkrawamy skórę . Dużym nożem kroimy go na paseczki następnie w kostkę i siekamy dość drobno. Ogórki kroimy bardzo drobno. Cebule czerwona obieramy z łupiny i siekamy. Oliwki odcedzamy z zalewy siekamy drobno. Warzywa łączymy z mięsem dobrze mieszamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy dobrej jakości olej rzepakowy i jeszcze raz dobrze urabiamy . Na patyczkach formujemy małe kebaby. Smażymy je na patelni grillowej na złoty kolor.
Zrobiłam je na patyczkach Fackelmann i podałam z pastą Ajvar Podravki.
Kebaby z łososia
składniki
30 dag łososia filet
2 szt ogórki konserwowe
1 szt cebula czerwona,
4 szt oliwki zielone
2 łyżeczki oleju rzepakowego
sól morska,
pieprz kolorowy ziarnisty
Pasta Ajvar Podravka
Filet z łososia myjemy osuszamy i odkrawamy skórę . Dużym nożem kroimy go na paseczki następnie w kostkę i siekamy dość drobno. Ogórki kroimy bardzo drobno. Cebule czerwona obieramy z łupiny i siekamy. Oliwki odcedzamy z zalewy siekamy drobno. Warzywa łączymy z mięsem dobrze mieszamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy dobrej jakości olej rzepakowy i jeszcze raz dobrze urabiamy . Na patyczkach formujemy małe kebaby. Smażymy je na patelni grillowej na złoty kolor.
Sałatka selerowa z kawałkami tuńczyka
Jedna z dietetycznych sałatek , pamiętajmy o dobroczynnym działaniu selera naciowego :)
Więc robimy sałatkę i spożywamy na kolację ,.
Sałatka selerowa z kawałkami tuńczyka
składniki
1 szt seler naciowy,
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
2 szt pomidor,
pieprz kolorowy ziarnisty
natka pietruszki,
10 szt oliwki zielone,
sól czosnkowa,
4 szt ogórki konserwowe
Seler naciowy myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę. Korniszony kroimy w kostkę. Oliwki zielone odcedzamy z zalewy dodajemy do sałatki. Tuńczyka lekko odcedzamy ale zostawiamy troszkę oleju. wszystkie składniki mieszamy razem doprawiamy pieprzem i solą czosnkową do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
aleeee feler - rzekł seler
Seler to jeden z najtańszych i najpopularniejszych afrodyzjaków na świecie.Więc robimy sałatkę i spożywamy na kolację ,.
Sałatka selerowa z kawałkami tuńczyka
składniki
1 szt seler naciowy,
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
2 szt pomidor,
pieprz kolorowy ziarnisty
natka pietruszki,
10 szt oliwki zielone,
sól czosnkowa,
4 szt ogórki konserwowe
Seler naciowy myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę. Korniszony kroimy w kostkę. Oliwki zielone odcedzamy z zalewy dodajemy do sałatki. Tuńczyka lekko odcedzamy ale zostawiamy troszkę oleju. wszystkie składniki mieszamy razem doprawiamy pieprzem i solą czosnkową do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
Grillowane szaszłyki z suszonymi pomidorami
Przystawka zakąska jak kto zwał , pyszna lekka . Pasuje na każde przyjęcie a także na kolację .
Grillowane szaszłyki z suszonymi pomidorami
składniki
1 papryka czerwona,
1 laska swojska kiełbasa,
suszone pomidory z oleju,
cukinia młoda,
przyprawa do grilla
oliwki zielone
Pomidory suszone wyciągamy z zalewy i odsączamy. Paprykę czerwona myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kawałki. Kiełbasę swojską kroimy na grube plastry. Cukinii młoda myjemy nie obieramy i kroimy w grube plasterki. Oliwki zielone odcedzamy z zalewy. Nakładamy składniki na patyczki na przemian. Posypujemy przyprawa do grilla i grillujemy a patelni grillowej z dwóch stron.
Grillowane szaszłyki z suszonymi pomidorami
składniki
1 papryka czerwona,
1 laska swojska kiełbasa,
suszone pomidory z oleju,
cukinia młoda,
przyprawa do grilla
oliwki zielone
Pomidory suszone wyciągamy z zalewy i odsączamy. Paprykę czerwona myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kawałki. Kiełbasę swojską kroimy na grube plastry. Cukinii młoda myjemy nie obieramy i kroimy w grube plasterki. Oliwki zielone odcedzamy z zalewy. Nakładamy składniki na patyczki na przemian. Posypujemy przyprawa do grilla i grillujemy a patelni grillowej z dwóch stron.
Kapuściana przystawka obiadowa na ciepło
Jak smakowała obiad ? Kapustka boska , najlepsza . Co wy na to ?. Kapustka wspaniale zastępuje sosik i przystawkę obiadową . Pasuje do ziemniaczków i chlebka .
Kapuściana przystawka obiadowa na ciepło
składniki
1/2 głowy kapusta biała,
1 szt cebulka,
1 słoiczek przecieru pomidorowego
liść laurowy
1 szt śmietana 18 proc,
2 łyżki mąka,
papryka słodka,
pieprz biały
uniwersalna przyprawa Vegeta
1 łyżeczka masła
Kapustę obieramy z brzydkich liści i kroimy w paseczki dość długie. Kapustę gotujemy z liściem laurowym i przyprawą uniwersalną. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle -dodajemy do kapusty. Gdy woda troszkę odparuje , ale kapusta ma być nakryta wodą dodajemy przecier pomidorowy i słodką paprykę. Mieszamy dusimy jeszcze chwilę. Odlewamy troszkę wody i mieszamy nią z śmietaną i mąką , wlewamy z powrotem do kapusty , zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Kapuściana przystawka obiadowa na ciepło
składniki
1/2 głowy kapusta biała,
1 szt cebulka,
1 słoiczek przecieru pomidorowego
liść laurowy
1 szt śmietana 18 proc,
2 łyżki mąka,
papryka słodka,
pieprz biały
uniwersalna przyprawa Vegeta
1 łyżeczka masła
Kapustę obieramy z brzydkich liści i kroimy w paseczki dość długie. Kapustę gotujemy z liściem laurowym i przyprawą uniwersalną. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle -dodajemy do kapusty. Gdy woda troszkę odparuje , ale kapusta ma być nakryta wodą dodajemy przecier pomidorowy i słodką paprykę. Mieszamy dusimy jeszcze chwilę. Odlewamy troszkę wody i mieszamy nią z śmietaną i mąką , wlewamy z powrotem do kapusty , zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Sałatka z avokado i paluszków krabowych z sosem miętowym
Jest to sałatka bardzo prosta w zrobieniu , poradzi sobie nawet facet czy dziecko . Robimy ja expresowo a potem zajadamy i delektujemy się jej smakiem .
Sałatka z avokado i paluszków krabowych z sosem miętowym
składniki
1 opakowanie paluszki krabowe,
2 szt avokado,
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu,
świeża mięta,
Sól morska- MŁYNEK
Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę , paseczki. Avokado dojrzałe obieramy usuwamy pestkę i kroimy także w kostkę. W szklaneczkach układamy warstwowo paluszki i avokado. Robimy sos mieszamy jogurt z majonezem , dodajemy pokrojoną świeżą mięte. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Sosem polewamy sałatkę. Podajemy.
Sałatka z avokado i paluszków krabowych z sosem miętowym
składniki
1 opakowanie paluszki krabowe,
2 szt avokado,
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu,
świeża mięta,
Sól morska- MŁYNEK
Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę , paseczki. Avokado dojrzałe obieramy usuwamy pestkę i kroimy także w kostkę. W szklaneczkach układamy warstwowo paluszki i avokado. Robimy sos mieszamy jogurt z majonezem , dodajemy pokrojoną świeżą mięte. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Sosem polewamy sałatkę. Podajemy.
Fasolowa babka z daktylami
Tak dokładnie ciasto upieczone z fasoli czerwonej konserwowej. Bez białej mąki , ciasto zdrowe i myślę ,że nie zaszkodzi osoba na diecie . Fasoli nie czuć wychodzi prawdziwe czekoladowe ciasto.
Fasolowa babka z daktylami
składniki
1 puszka czerwona fasola JAMAR
2 szt jajko,
olejek rumowy,
6 szt daktyle,
1/2 szt czekolada gorzka,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
3 łyżki kakao,
2 łyżki miodu
2 łyżki maślanki
1 łyżka oleju,
1 banan duży
Fasole odcedzamy z zalewy i rozgniatamy blenderem na jednolita masę. Do masy dodajemy pokrojonego banana i jajko . Jeszcze raz wszystko miksujemy. Dodajemy jajka , kakao, maślankę , olej,olejek rumowy , proszek do pieczenia i miód. Mieszamy wszystko łyżką . Daktyle kroimy w kosteczkę , czekoladę siekamy. Bakalie dodajemy do ciasta mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 40 min .
Fasolowa babka z daktylami
składniki
1 puszka czerwona fasola JAMAR
2 szt jajko,
olejek rumowy,
6 szt daktyle,
1/2 szt czekolada gorzka,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
3 łyżki kakao,
2 łyżki miodu
2 łyżki maślanki
1 łyżka oleju,
1 banan duży
Fasole odcedzamy z zalewy i rozgniatamy blenderem na jednolita masę. Do masy dodajemy pokrojonego banana i jajko . Jeszcze raz wszystko miksujemy. Dodajemy jajka , kakao, maślankę , olej,olejek rumowy , proszek do pieczenia i miód. Mieszamy wszystko łyżką . Daktyle kroimy w kosteczkę , czekoladę siekamy. Bakalie dodajemy do ciasta mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 40 min .
sobota, 26 stycznia 2013
Ryż z suszonymi pomidorami i oliwkami
To co Ewunie lubią najbardziej zdrowy brązowy ryz ,oliwki , zioła prowansalskie i suszone pomidory . Takie lekkie obiadki polecam każdej kobietce i mamie dbającej o zdrowie i figurę.
Ryż z suszonymi pomidorami i oliwkami
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Podravka
1/2 szt selera naciowego
6 szt suszonych pomidorów
2 ząbki czosnek,
5 łyżek oliwki zielone,
olej,
zioła prowansalskie,
1/2 szt chilli papryczka
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojony w plasterki czosnek , drobno posiekana papryczkę chilli -mieszamy. Dodajemy pokrojony seler naciowy i pomidory suszone z oleju pokrojone w paseczki .Mieszamy i dusimy chwile. W garnku zastawiamy ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy na patelnię.Mieszamy , dodajemy oliwki zielone , całość doprawiamy ziołami prowansalskimi , sola i pieprzem do smaku. Podajemy ozdobione siekana natka pietruszki.
Ryż z suszonymi pomidorami i oliwkami
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Podravka
1/2 szt selera naciowego
6 szt suszonych pomidorów
2 ząbki czosnek,
5 łyżek oliwki zielone,
olej,
zioła prowansalskie,
1/2 szt chilli papryczka
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojony w plasterki czosnek , drobno posiekana papryczkę chilli -mieszamy. Dodajemy pokrojony seler naciowy i pomidory suszone z oleju pokrojone w paseczki .Mieszamy i dusimy chwile. W garnku zastawiamy ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy na patelnię.Mieszamy , dodajemy oliwki zielone , całość doprawiamy ziołami prowansalskimi , sola i pieprzem do smaku. Podajemy ozdobione siekana natka pietruszki.
Selerowa przekąska
Bardzo smaczna lekka przystawka z selera naciowego . Przystawka jest zdrowa i niskokaloryczna .
Polecam na kolację lub imprezę .
Selerowa przekąska
składniki
1 szt seler naciowy,
1 kostka twarogu chudego
1/2 szt makreli wędzonej
1 szt cebula,
1/2 szt papryki czerwonej
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól,
1 łyżka jogurtu naturalnego
Seler naciowy myjemy i kroimy a łódeczki - kawałki. twaróg kruszymy w misce dodajemy posiekana bardzo drobno cebulkę i jogurt mieszamy łyżką. Makrele wędzona obieramy od ości i kawałki mięsa dodajemy do sera. Mieszamy dobrze . Paprykę czerwona siekamy drobno dodajemy do pasty. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem świeżo mielonym do smaku. Taką pastę nakładamy do selerowych łódeczek.
Polecam na kolację lub imprezę .
Selerowa przekąska
składniki
1 szt seler naciowy,
1 kostka twarogu chudego
1/2 szt makreli wędzonej
1 szt cebula,
1/2 szt papryki czerwonej
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól,
1 łyżka jogurtu naturalnego
Seler naciowy myjemy i kroimy a łódeczki - kawałki. twaróg kruszymy w misce dodajemy posiekana bardzo drobno cebulkę i jogurt mieszamy łyżką. Makrele wędzona obieramy od ości i kawałki mięsa dodajemy do sera. Mieszamy dobrze . Paprykę czerwona siekamy drobno dodajemy do pasty. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem świeżo mielonym do smaku. Taką pastę nakładamy do selerowych łódeczek.
Ryż z warzywami i pastą Ajvar
Szybkie danie obiadowe z dodatkiem zdrowej aromatycznej pasty warzywnej Ajvar Podravki.
Dzięki niej zwykłe danie zamieniło się w królewskie aromatyczne i bardzo smaczne .
Ryż z warzywami i pastą Ajvar
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Podravka
1/2 szt cukinia młoda,
1/2 szt selera naciowego
1 cebula,
1 ząbek czosnek,
2 łyżki pasta ajvar Podravka
1 laska kiełbasa swojska,
1/2 szt papryka czerwona,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz kolorowy ziarnisty
olej
natka pietruszki lub kolendry
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule , wyciśnięty czosnek. dodajemy pokrojona nie obrana cukinie. Smażymy chwile i dodajemy następne warzywa pokrojona paprykę i seler. Pod koniec dodajemy pokrojona w plasterki kiełbasę .Gdy warzywa robią się miękkie dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy wszystko dokładnie i dodajemy pastę warzywną. Mieszamy doprawiamy do smaku solą morska i pieprzem kolorowym.
Dzięki niej zwykłe danie zamieniło się w królewskie aromatyczne i bardzo smaczne .
Ryż z warzywami i pastą Ajvar
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Podravka
1/2 szt cukinia młoda,
1/2 szt selera naciowego
1 cebula,
1 ząbek czosnek,
2 łyżki pasta ajvar Podravka
1 laska kiełbasa swojska,
1/2 szt papryka czerwona,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz kolorowy ziarnisty
olej
natka pietruszki lub kolendry
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule , wyciśnięty czosnek. dodajemy pokrojona nie obrana cukinie. Smażymy chwile i dodajemy następne warzywa pokrojona paprykę i seler. Pod koniec dodajemy pokrojona w plasterki kiełbasę .Gdy warzywa robią się miękkie dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy wszystko dokładnie i dodajemy pastę warzywną. Mieszamy doprawiamy do smaku solą morska i pieprzem kolorowym.
Podravka zaskakuje -:)
Podravka cały czas zaskakuje swoich
klientów . Mamy na rynku wspinały asortyment ryżu . Wspaniałe
naturalne przyprawy , całą gamę wyrobów z pomidorów w tym ketchupy a teraz
jeszcze wspaniałe makarony i coś extra pasty warzywne Ajvar i
jeszcze miody .
Firma ta dostarcza nam wszystko co
powinno znaleźć się w szafce , lodówce dobrej pani domu .
Dzięki ich szerokiej gamie produktów
możemy wyczarować codziennie inne zdrowe danie . Od śniadania
poprzez obiad kolacje skończywszy na deserze.
Produkty te są wysokiej jakości .
Dlatego wielokrotnie została wyróżniona i otrzymała za swoje
wyroby nagrody w tym
Laur
Konsumenta dla Przecieru Pomidorowego Podravka.
Polecam wszystkim gotującym z wyrobami Podravki każde danie smakuje lepiej .
PODRAVKA - gotowanie zaczyna się w sercu a kończy na talerzu
piątek, 25 stycznia 2013
Kapusta kiszona z suszonymi pomidorami
Nie ma nic zdrowszego jak kapusta kiszona , jeżeli znudziła nam się zwykła dodajemy do niej pomidory suszone a jej smak zmieni się i to na bardzo lepsze.
Kapusta kiszona z suszonymi pomidorami
składniki
1 garść kapusta kiszona,
1 szt cebula,
6 szt pomidorów suszonych
1 szt marchewka,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
cukier
Kapustę kiszoną kroimy ale nie za drobno. Cebule obieramy i siekamy drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Pomidory suszone kroimy w paseczki. Składniki mieszamy z sobą doprawiamy pieprzem i dodajemy olej z suszonych pomidorów. Doprawiamy odrobiną cukru . Surówkę chłodzimy w lodówce kilka godzin. Podajemy do obiadu jako przystawka .
Kapusta kiszona z suszonymi pomidorami
składniki
1 garść kapusta kiszona,
1 szt cebula,
6 szt pomidorów suszonych
1 szt marchewka,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
cukier
Kapustę kiszoną kroimy ale nie za drobno. Cebule obieramy i siekamy drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Pomidory suszone kroimy w paseczki. Składniki mieszamy z sobą doprawiamy pieprzem i dodajemy olej z suszonych pomidorów. Doprawiamy odrobiną cukru . Surówkę chłodzimy w lodówce kilka godzin. Podajemy do obiadu jako przystawka .
Sałatka ryżowa z makrelą i selerem
Mój wczorajszy wynalazek . Bardzo smaczna i lekka sałatka . Polubi ją każdą kobieta na diecie i nie tylko.
Pamiętajmy tylko użyjmy ryżu brązowego , proponuje firmy Podravka będzie zdrowiej :)
Sałatka ryżowa z makrelą i selerem
składniki
1 woreczek ryż brązowy PODRAVKA
1/4 szt seler naciowy,
1/2 szt makreli wędzonej
4 szt ogórki konserwowe,
1 szt papryka czerwona,
olej rzepakowy,
Sól morska- MŁYNEK
Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Seler naciowy myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno. Korniszony kroimy w plasterki. Makrele obieramy od ości i rwiemy na kawałki dodajemy do warzyw. Warzywa łączymy z zimnym ryżem . Lekko mieszamy solimy do smaku. Dodajemy odrobinę oleju rzepakowego dobrej jakości .Mieszamy doprawiamy pieprzem i podajemy.
Pamiętajmy tylko użyjmy ryżu brązowego , proponuje firmy Podravka będzie zdrowiej :)
Sałatka ryżowa z makrelą i selerem
składniki
1 woreczek ryż brązowy PODRAVKA
1/4 szt seler naciowy,
1/2 szt makreli wędzonej
4 szt ogórki konserwowe,
1 szt papryka czerwona,
olej rzepakowy,
Sól morska- MŁYNEK
Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Seler naciowy myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno. Korniszony kroimy w plasterki. Makrele obieramy od ości i rwiemy na kawałki dodajemy do warzyw. Warzywa łączymy z zimnym ryżem . Lekko mieszamy solimy do smaku. Dodajemy odrobinę oleju rzepakowego dobrej jakości .Mieszamy doprawiamy pieprzem i podajemy.
Sałata z suszonymi pomidorami i twarożkiem
Suszone pomidory dobro ,które możemy kupić w każdym sklepie lub zrobić sobie samemu. Pasują do wszystkiego i smakują wyśmienicie .
Dziś połączyłam je z mixem sałat i twarożkiem .
Sałata z suszonymi pomidorami i twarożkiem
składniki
1/2 kostki twarogu
1 garść mix sałat,
4 szt suszone pomidory,
olej,
1 ząbek czosnku
sól morska,
pieprz kolorowy ziarnisty
Mix sałat myjemy osuszamy w wirówce do sałaty. Układamy na talerzach, twaróg półtłusty kruszymy i posypujemy nim sałaty. Pomidory odsączamy lekki i kroimy w paseczki dodajemy do sałatki. Do oleju dobrej jakości dodajemy sól morską i dodajemy wyciśnięty czosnek . Mieszamy sos i polewamy nim sałatkę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym .
Dziś połączyłam je z mixem sałat i twarożkiem .
Sałata z suszonymi pomidorami i twarożkiem
składniki
1/2 kostki twarogu
1 garść mix sałat,
4 szt suszone pomidory,
olej,
1 ząbek czosnku
sól morska,
pieprz kolorowy ziarnisty
Mix sałat myjemy osuszamy w wirówce do sałaty. Układamy na talerzach, twaróg półtłusty kruszymy i posypujemy nim sałaty. Pomidory odsączamy lekki i kroimy w paseczki dodajemy do sałatki. Do oleju dobrej jakości dodajemy sól morską i dodajemy wyciśnięty czosnek . Mieszamy sos i polewamy nim sałatkę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym .
Dinozaurowy muss owocowy z otrębami pszennymi
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i o niczym innym nie myślimy jak cukier to , proponuje smaczny zdrowy deserek z dodatkiem miodu i otrębów. Deserek robi się sam w blenderze a przyniesie nam dużo zdrowia a ochota na coś słodkiego minie.
Deserek ozdobiłam patyczkami dinozaurami które pochodzą z sklepu JUMAZOMA zapraszamy na FB sklepu http://www.facebook.com/Jumazoma?ref=ts&fref=ts
Muss owocowy z otrębami
składniki
2 banany,
2 szt kiwi,
1 jabłko,
3 łyżeczki miodu
3 łyżki otręby pszenne KUPIEC
Banana obieramy i kroimy w plasterki. Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne , kroimy w mniejsze kawałki. Kiwi obieramy i kroimy na kilka części. Owoce miksujemy na mus w blenderze. Dodajemy miód i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy otręby i mieszamy łyżką już nie miksujemy. Mus nakąłdamy do małych szklaneczek i chłodzimy
Deserek ozdobiłam patyczkami dinozaurami które pochodzą z sklepu JUMAZOMA zapraszamy na FB sklepu http://www.facebook.com/Jumazoma?ref=ts&fref=ts
Muss owocowy z otrębami
składniki
2 banany,
2 szt kiwi,
1 jabłko,
3 łyżeczki miodu
3 łyżki otręby pszenne KUPIEC
Banana obieramy i kroimy w plasterki. Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne , kroimy w mniejsze kawałki. Kiwi obieramy i kroimy na kilka części. Owoce miksujemy na mus w blenderze. Dodajemy miód i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy otręby i mieszamy łyżką już nie miksujemy. Mus nakąłdamy do małych szklaneczek i chłodzimy
czwartek, 24 stycznia 2013
Blog Roku 2012-:)
Dla zabawy zgłosiłam swój blog do konkursu na Blog Roku 2012 w kategorii „Zdrowie i kulinaria”. Jeżeli podoba Ci się mój blog Chcesz zagłosować? Wyślij SMS o treści D00107 Na numer 7122
koszt sms to 1,23 zł
Zebrany podczas głosowania dochód zostanie przeznaczony na integracyjno-rehabilitacyjne obozy dla dzieci z ubogich rodzin i dzieci niepełnosprawnych.
Zapraszam i dziękuję :) Miłego dnia.
koszt sms to 1,23 zł
Zebrany podczas głosowania dochód zostanie przeznaczony na integracyjno-rehabilitacyjne obozy dla dzieci z ubogich rodzin i dzieci niepełnosprawnych.
Zapraszam i dziękuję :) Miłego dnia.
Mix sałat z groszkiem i marynowanym czosnkiem
Lekka zdrowa niskokaloryczna sałatka , wspaniała na imprezę , kolację .
Mix sałat z groszkiem i marynowanym czosnkiem
składniki
1 garść mix sałat,
4 łyżki groszku konserwowego
4 łyżki czosnku marynowanego
sos winegret,
2 łyżki kiełki brokuła,
1 papryka czerwona
Mix sałat myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty , układamy na talerzach. paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę , dodajemy do sałaty. Dodajemy kiełki brokuła i czosnek marynowany. Następnie sałatkę posypujemy odsączonym groszkiem zielonym. Robimy sos winegret i polewamy sałatkę. Podajemy.
Mix sałat z groszkiem i marynowanym czosnkiem
składniki
1 garść mix sałat,
4 łyżki groszku konserwowego
4 łyżki czosnku marynowanego
sos winegret,
2 łyżki kiełki brokuła,
1 papryka czerwona
Mix sałat myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty , układamy na talerzach. paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę , dodajemy do sałaty. Dodajemy kiełki brokuła i czosnek marynowany. Następnie sałatkę posypujemy odsączonym groszkiem zielonym. Robimy sos winegret i polewamy sałatkę. Podajemy.
Sałatka śledziowa z ogórkami
Wspaniale pasuje na kolację , można tez podać na każdą rodzinną uroczystość .
Sałatka śledziowa z ogórkami
składniki
4 szt śledzie w oleju,
4 szt korniszony
4 szt ogórek kiszony,
1 szt ogórek zielony,
pieprz biały
1 cebula czerwona,
1/2 szt śmietana
Śledzie z oleju dobrze odcedzamy na sicie. Cebulę czerwoną obieramy z łupiny i kroimy w piórka. Ogórek zielony myjemy i obieramy. Następnie kroimy w kosteczkę. Ogórki konserwowe i kiszone także kroimy w kostkę. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy pieprzem do smaku i dodajemy śmietanę . Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Podajemy zimną
Sałatka śledziowa z ogórkami
składniki
4 szt śledzie w oleju,
4 szt korniszony
4 szt ogórek kiszony,
1 szt ogórek zielony,
pieprz biały
1 cebula czerwona,
1/2 szt śmietana
Śledzie z oleju dobrze odcedzamy na sicie. Cebulę czerwoną obieramy z łupiny i kroimy w piórka. Ogórek zielony myjemy i obieramy. Następnie kroimy w kosteczkę. Ogórki konserwowe i kiszone także kroimy w kostkę. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy pieprzem do smaku i dodajemy śmietanę . Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Podajemy zimną
Sałatka śledziowa z marynowanym czosnkiem
Bardzo smaczna karnawałowa sałatka z śledzikiem i czosnkiem marynowanym .
Sałatka śledziowa z marynowanym czosnkiem
składniki
3 szt śledzie matiasy,
4 łyżki czosnku marynowanego Ole
1 szt papryka czerwona,
1 t cebula czerwona,
1 ogórek zielony,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1/2 szt chilli papryczka
Śledzie moczymy w wodzie według uznania. Odcedzamy i kroimy w kawałki. Cebulę czerwona obieramy i kroimy w piórka. Paprykę czerwoną myjemy i kroimy w kosteczkę . Ogórka zielonego obieramy i kroimy w półplasterki. Składniki mieszamy , dodajemy czosnek marynowany razem z olejem. Dodajemy pieprz , sól i posiekaną papryczkę chilli. Mieszamy i chłodzimy.
Sałatka śledziowa z marynowanym czosnkiem
składniki
3 szt śledzie matiasy,
4 łyżki czosnku marynowanego Ole
1 szt papryka czerwona,
1 t cebula czerwona,
1 ogórek zielony,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1/2 szt chilli papryczka
Śledzie moczymy w wodzie według uznania. Odcedzamy i kroimy w kawałki. Cebulę czerwona obieramy i kroimy w piórka. Paprykę czerwoną myjemy i kroimy w kosteczkę . Ogórka zielonego obieramy i kroimy w półplasterki. Składniki mieszamy , dodajemy czosnek marynowany razem z olejem. Dodajemy pieprz , sól i posiekaną papryczkę chilli. Mieszamy i chłodzimy.
Kolanka z polędwiczką z ziołami
Obiadek delikatny z pyszna krucha polędwiczką
Kolanka z polędwiczką w sosie
składniki
ulubione zioła,
1 łyżka oleju,
1 łyżka mąki,
1 szt polędwiczka,
1 kostka bulionu wieprzowego
sól do smaku,
pieprz
2 ząbki czosnku
makaron kolanka Międzybrodzki
Polędwiczkę kroimy w plastry solimy i doprawiamy pieprzem. Wyciskamy czosnek i wcieramy go w mięso. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z dwóch stron. Dodajemy pokruszoną kostkę wołową mieszamy aż się rozpuści i dolewamy ok 1,5 gorącej wody. Mieszamy i dusimy ok 7 min . Zaciągamy mąką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy podajemy z mięsem i sosem. Posypujemy ulubionymi ziołami.
Kolanka z polędwiczką w sosie
składniki
ulubione zioła,
1 łyżka oleju,
1 łyżka mąki,
1 szt polędwiczka,
1 kostka bulionu wieprzowego
sól do smaku,
pieprz
2 ząbki czosnku
makaron kolanka Międzybrodzki
Polędwiczkę kroimy w plastry solimy i doprawiamy pieprzem. Wyciskamy czosnek i wcieramy go w mięso. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z dwóch stron. Dodajemy pokruszoną kostkę wołową mieszamy aż się rozpuści i dolewamy ok 1,5 gorącej wody. Mieszamy i dusimy ok 7 min . Zaciągamy mąką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy podajemy z mięsem i sosem. Posypujemy ulubionymi ziołami.
środa, 23 stycznia 2013
Bananowy koktajl z otrębami pszennymi i kiwi
Pożywny smaczny i bardzo zdrowy koktajl z banana , kiwi z dodatkiem otrębów pszennych .
Bananowy koktajl z otrębami
składniki
1 łyżka otręby pszenne Kupiec
1 kiwi,
2 banany,
1 szklanka jogurt naturalny,
2 łyżeczki miodu
Banana obieramy i kroimy w plasterki. Kiwi obieramy kroimy w kostkę. Owoce miksujemy dodajemy miód i jogurt. Jeszcze raz mieszamy. Na koniec dodajemy otręby pszenny i już mieszamy tylko łyżką. Rozlewamy koktajl do szklanek i chłodzimy w lodówce kilkanaście minut. Podajemy z grubą rurką.
Bananowy koktajl z otrębami
składniki
1 łyżka otręby pszenne Kupiec
1 kiwi,
2 banany,
1 szklanka jogurt naturalny,
2 łyżeczki miodu
Banana obieramy i kroimy w plasterki. Kiwi obieramy kroimy w kostkę. Owoce miksujemy dodajemy miód i jogurt. Jeszcze raz mieszamy. Na koniec dodajemy otręby pszenny i już mieszamy tylko łyżką. Rozlewamy koktajl do szklanek i chłodzimy w lodówce kilkanaście minut. Podajemy z grubą rurką.
Pasta śniadaniowa z groszku zielonego
Śniadanie to podstawa , dobrze jak jest zdrowe :) Moja propozycja to pasta kanapkowa z białego serka i zielonego groszku firmy Jamar .
Pasta śniadaniowa z groszku zielonego
składniki
1 puszka groszku zielonego Jamar
1 kostka twarogu
1 ząbek czosnek,
2 łyżki majonezu,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
Groszek zielony dobrze odsączamy na sitku. Twaróg kruszymy i miksujemy na gładką masę z twarogiem. Dodajemy wyciśnięty czosnek, majonez sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz miksujemy wszystko albo mieszamy łyżką. Pastę chłodzimy kilka godzin w lodówce. Podajemy do pieczywa , grzanek ,tostów lub wafli.
Pasta śniadaniowa z groszku zielonego
składniki
1 puszka groszku zielonego Jamar
1 kostka twarogu
1 ząbek czosnek,
2 łyżki majonezu,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
Groszek zielony dobrze odsączamy na sitku. Twaróg kruszymy i miksujemy na gładką masę z twarogiem. Dodajemy wyciśnięty czosnek, majonez sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz miksujemy wszystko albo mieszamy łyżką. Pastę chłodzimy kilka godzin w lodówce. Podajemy do pieczywa , grzanek ,tostów lub wafli.
Sałatka z selera naciowego z marynowanym czosnkiem
Smaczna sałatka pasuje do obiadu ale także na każdą imprezę w karnawale.
Sałatka z selera naciowego z marynowanym czosnkiem
składniki
1/2 szt seler naciowy,
2 pomidory
1/2 słoika marynowany czosnek,
papryka ostra,
sól morska,
1/2 szt papryki czerwonej
Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Pomidory myjemy osuszmy i kroimy w kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w paseczki. warzywa mieszamy dodajemy do nich marynowany czosnek razem z oliwą z słoika. Doprawiamy solą morską i papryką ostra .Mieszamy i chłodzimy. Podajemy
Sałatka z selera naciowego z marynowanym czosnkiem
składniki
1/2 szt seler naciowy,
2 pomidory
1/2 słoika marynowany czosnek,
papryka ostra,
sól morska,
1/2 szt papryki czerwonej
Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Pomidory myjemy osuszmy i kroimy w kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w paseczki. warzywa mieszamy dodajemy do nich marynowany czosnek razem z oliwą z słoika. Doprawiamy solą morską i papryką ostra .Mieszamy i chłodzimy. Podajemy
Smacznego zdrowego dnia !!
Banany w cieście z nutą wanilii
Ten deser zwalił z nóg moje dzieci . Nie pozorne placuszki a smak mmm.... córka zjadła chyba z 10 szt i prosiła ,żeby dosmażyć :) coś fantastycznego jak dzieci wcinają a ty nie nadążasz smażyć .
Banany w cieście z nutą wanilii
składniki
3 banany,
jajko,
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka mleka,
mąka,
cukier waniliowy,
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
Banany obieramy z skórki i kroimy wzdłuż następnie każdą połówkę na 3. robimy ciasto. Do miski wlewamy szklankę mleka , wbijamy jajko dajemy cukier puder, proszek do pieczenia i mąki tyle aby ciasto było gęste .Miksujemy na jednolitą masę. Pojedynczo do miski wkładamy kawałek banana zanurzamy w cieście i wykładamy łyżką na patelnie na rozgrzany olej. Smażymy na złoto. Do cukru pudru dodajemy cukier waniliowy i posypujemy placuszki.
Banany w cieście z nutą wanilii
składniki
3 banany,
jajko,
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka mleka,
mąka,
cukier waniliowy,
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
Banany obieramy z skórki i kroimy wzdłuż następnie każdą połówkę na 3. robimy ciasto. Do miski wlewamy szklankę mleka , wbijamy jajko dajemy cukier puder, proszek do pieczenia i mąki tyle aby ciasto było gęste .Miksujemy na jednolitą masę. Pojedynczo do miski wkładamy kawałek banana zanurzamy w cieście i wykładamy łyżką na patelnie na rozgrzany olej. Smażymy na złoto. Do cukru pudru dodajemy cukier waniliowy i posypujemy placuszki.
FACKELMANN w mojej kuchni
Firma Fackelmann produkuje wspaniałe gadżety do kuchni . Już kiedyś spotkałam się z jej wyrobami , ale nie wiedziałam ,że jest ich tak dużo i są tak fajne .
Moja kuchnia jest pełna gadżetów , uwielbiam śliczne patyczki ozdoby , dekoracje :)
Wczoraj powiły się nowi mieszkańcy , już mam pomysły na pracę z nimi :)
wykrawacze i dekorator do warzyw i owoców.
krajacz do ogórków i krajalnica do warzyw i jajek
dwa rodzaje patyczków do koreczków
Moja kuchnia jest pełna gadżetów , uwielbiam śliczne patyczki ozdoby , dekoracje :)
Wczoraj powiły się nowi mieszkańcy , już mam pomysły na pracę z nimi :)
wykrawacze i dekorator do warzyw i owoców.
krajacz do ogórków i krajalnica do warzyw i jajek
dwa rodzaje patyczków do koreczków
Subskrybuj:
Posty (Atom)