Kiedy buraczki na działce zejdą nam za gęsto należy je przerwać a w tedy mamy dużo pysznych listków -botwinki. Zanosimy je do domu i robimy pyszna sałatkę.
Sałatka botwinkowa z jajkiem
składniki
1 garść botwinki
3 jajka ,
olej lniany ,
Sól morska- MŁYNEK ,
pieprz kolorowy ziarnisty
Młode liści od buraków myjemy osuszamy i układamy na talerzykach. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i obieramy. Jedno jajko kroimy na ćwiartki a pozostałe w kosteczkę. Listki mieszamy z pokrojonym jajkiem. Solimy sola morską i doprawiamy pieprzem do smaku. Obok układamy większe kawałki jajka. Całość kropimy olejem lnianym. Podajemy zaraz po zrobieniu.
piątek, 31 maja 2013
Roszponka z warzywami
Sałatka na bazie roszponki z warzywami konserwowymi i rzodkiewką. Pasuje jako przystawka do kolacji lub obiadu .
Roszponka z warzywami
składniki
1 garść roszponki ,
szczypior ,
1 pęczek rzodkiewka ,
10 szt pieczarki konserwowe ,
1 szt por (biała część) ,
1/2 szt papryka żółta ,
pieprz biały ,
3 łyżki oleju ,
1 łyżka sok z cytryny ,
sól morska
Sałatę myjemy osuszamy wkładamy do miski. dodajemy pokrojony szczypior. Paprykę myjemy usuwamy białą błonkę i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy odcinamy końce kroimy w paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Składniki mieszamy z sobą. Robimy sos winegret, Mieszamy olej 3 łyżki z łyżka soku z cytryny - doprawiamy solą i pieprzem - dobrze mieszamy i polewamy nim sałatkę.
Roszponka z warzywami
składniki
1 garść roszponki ,
szczypior ,
1 pęczek rzodkiewka ,
10 szt pieczarki konserwowe ,
1 szt por (biała część) ,
1/2 szt papryka żółta ,
pieprz biały ,
3 łyżki oleju ,
1 łyżka sok z cytryny ,
sól morska
Sałatę myjemy osuszamy wkładamy do miski. dodajemy pokrojony szczypior. Paprykę myjemy usuwamy białą błonkę i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy odcinamy końce kroimy w paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Składniki mieszamy z sobą. Robimy sos winegret, Mieszamy olej 3 łyżki z łyżka soku z cytryny - doprawiamy solą i pieprzem - dobrze mieszamy i polewamy nim sałatkę.
Zupka Meksykańska
Zupka wypróbowana wyszła smaczna , dlatego polecam ją , łatwa szybka aromatyczna :)
Zupka Meksykańska
składniki
40 dag mięso mielone ,
2 szt cebuli ,
3 ząbki czosnek ,
1 szt papryka czerwona ,
1 puszka kukurydzy Jamar,
1 puszka fasoli białej
1 puszka fasoli czerwonej Jamar
1 szt pomidory w puszce ,
Sól morska- MŁYNEK ,
pieprz czarny grubo mielony
chilli ,
oregano
bazylia ,
papryka słodka mielona
1 łyżka oleju
Wszystkie puszki otwieramy i wraz z woda przelewamy do garnka dodajemy ok 1,5 szklanki przegotowanej wody. Solimy , doprawiamy pieprzem i zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy wyciśnięty czosnek i podsmażamy mięso mielone. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojona paprykę i cebulę. Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa. Mieszamy podsmażamy razem . Zawartość patelni przekładamy do gotujących się warzyw. Dolewamy pomidory z puszki. doprawiamy wszystkimi przyprawami do smaku. Zagotowujemy gotujemy ok 10 min. Uwaga żeby warzywa konserwowe nie rozgotowały się. Podajemy z natka pietruszki.
Zupka Meksykańska
składniki
40 dag mięso mielone ,
2 szt cebuli ,
3 ząbki czosnek ,
1 szt papryka czerwona ,
1 puszka kukurydzy Jamar,
1 puszka fasoli białej
1 puszka fasoli czerwonej Jamar
1 szt pomidory w puszce ,
Sól morska- MŁYNEK ,
pieprz czarny grubo mielony
chilli ,
oregano
bazylia ,
papryka słodka mielona
1 łyżka oleju
Wszystkie puszki otwieramy i wraz z woda przelewamy do garnka dodajemy ok 1,5 szklanki przegotowanej wody. Solimy , doprawiamy pieprzem i zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy wyciśnięty czosnek i podsmażamy mięso mielone. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojona paprykę i cebulę. Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa. Mieszamy podsmażamy razem . Zawartość patelni przekładamy do gotujących się warzyw. Dolewamy pomidory z puszki. doprawiamy wszystkimi przyprawami do smaku. Zagotowujemy gotujemy ok 10 min. Uwaga żeby warzywa konserwowe nie rozgotowały się. Podajemy z natka pietruszki.
czwartek, 30 maja 2013
Wiosenne rogalik z płatkami róży i jabłuszkiem
Rogaliki z ciasta drożdżowego kruchego a w środku jabłuszko z płatkiem róży.
Rogalik z płatkami róży
składniki
3 szklanki mąki
5 dag drożdże ,
1 szklanka śmietany,
2 szt żółtka ,
4 łyżki cukru
3 szt jabłka ,
płatki róż ,
sok z cytryny ,
cynamon
1 szt margaryna
cukier puder
barwnik zielony
Robimy rozczyn z drożdży. Do miski dajemy szklankę śmietany pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru mieszamy, posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę siekamy z margarynę dodajemy resztę cukru żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 45 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w okręgi tniemy jak pizze. Jabłka obieramy kroimy w kostkę kropimy cytryna ,cukrzymy i posypujemy cynamonem. Na każdy trójkąt kładziemy kawałek jabłka i płatek róży Zwijamy rogalik. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach. Cukier puder mieszamy z sokiem pomarańczowym - tworząc lukier, dodajemy odrobinę barwnika i lukrujemy upieczone rogaliki.
Rogalik z płatkami róży
składniki
3 szklanki mąki
5 dag drożdże ,
1 szklanka śmietany,
2 szt żółtka ,
4 łyżki cukru
3 szt jabłka ,
płatki róż ,
sok z cytryny ,
cynamon
1 szt margaryna
cukier puder
barwnik zielony
Robimy rozczyn z drożdży. Do miski dajemy szklankę śmietany pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru mieszamy, posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę siekamy z margarynę dodajemy resztę cukru żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 45 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w okręgi tniemy jak pizze. Jabłka obieramy kroimy w kostkę kropimy cytryna ,cukrzymy i posypujemy cynamonem. Na każdy trójkąt kładziemy kawałek jabłka i płatek róży Zwijamy rogalik. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach. Cukier puder mieszamy z sokiem pomarańczowym - tworząc lukier, dodajemy odrobinę barwnika i lukrujemy upieczone rogaliki.
Sałatka obiadowa z pieczarkami i rzodkiewką
Sałatka jako przystawka do obiadu i każdego rodzaju mięs.
Sałatka obiadowa z pieczarkami i rzodkiewką
składniki
1 pęczek rzodkiewka ,
2 pomidory ,
1 cebula ,
12 szt pieczarek marynowanych
pieprz kolorowy ziarnisty
olej rzepakowy ,
szczypiorek ,
1 szt por (biała część)
Rzodkiewki myjemy odcinamy liście i ogonki. Kroimy w kosteczkę. Pieczarki odcedzamy z zalewy i kroimy. Cebule obieramy, siekamy drobno. Pora białą część kroimy w plasterki następnie w kosteczkę. Pomidory myjemy kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy. doprawiamy olejem, solą pieprzem i łyżką octu z pieczarek. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy , podajemy.
Sałatka obiadowa z pieczarkami i rzodkiewką
składniki
1 pęczek rzodkiewka ,
2 pomidory ,
1 cebula ,
12 szt pieczarek marynowanych
pieprz kolorowy ziarnisty
olej rzepakowy ,
szczypiorek ,
1 szt por (biała część)
Rzodkiewki myjemy odcinamy liście i ogonki. Kroimy w kosteczkę. Pieczarki odcedzamy z zalewy i kroimy. Cebule obieramy, siekamy drobno. Pora białą część kroimy w plasterki następnie w kosteczkę. Pomidory myjemy kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy. doprawiamy olejem, solą pieprzem i łyżką octu z pieczarek. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy , podajemy.
Sałatka tuńczykowa
Była improwizacja szkoleniowcom smakowało więc warto wypróbować
Sałatka tuńczykowa
składniki
1 woreczek ryżu ,
1 szt papryka czerwona ,
1/2 szt cebula ,
1/2 szt papryka żółta ,
4 szt korniszony ,
1 szt tuńczyk w oleju ,
natka pietruszki ,
lubczyk ,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska
2 jajka
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy i studzimy. Papryki myjemy usuwamy białą błonkę i kroimy w kosteczkę. Cebule ok 1/2 szt siekamy. Korniszony kroimy drobno. Jajka gotujemy obieramy studzimy i kroimy drobno. Natkę i lubczyk siekamy drobno. Wszystko dajemy do zimnego ryżu. Dodajemy tuńczyka z puszki. Mieszamy . doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Sałatka tuńczykowa
składniki
1 woreczek ryżu ,
1 szt papryka czerwona ,
1/2 szt cebula ,
1/2 szt papryka żółta ,
4 szt korniszony ,
1 szt tuńczyk w oleju ,
natka pietruszki ,
lubczyk ,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska
2 jajka
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy i studzimy. Papryki myjemy usuwamy białą błonkę i kroimy w kosteczkę. Cebule ok 1/2 szt siekamy. Korniszony kroimy drobno. Jajka gotujemy obieramy studzimy i kroimy drobno. Natkę i lubczyk siekamy drobno. Wszystko dajemy do zimnego ryżu. Dodajemy tuńczyka z puszki. Mieszamy . doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym
Wypróbowane danie , wyszło smacznie więc mogę polecić ten przepis.
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym
składniki
400 dag piersi z kurczaka ,
1/2 szt ananasa w puszce ,
1 papryka żółta ,
1/2 łyżeczki curry Kamis
2 mandarynki ,
2 łyżki olej roślinny ,
mielony imbir Kamis
Sól ,
biały pieprz mielony Kamis
1/2 szt cebula ,
1 szt cytryna ,
1 łyżka masła,
2 woreczki ryżu Kupiec
Zaczynamy od marynaty do mięsa. Do miski wlewamy 2 łyżki oleju , 4 łyżki soku z ananasa, sok z mandarynek, łyżkę soku z cytryny , sól,pieprz, curry, imbir. Marynatę mieszamy i wkładamy do niej pokrojone w paseczki mięso z piersi kurczaka.
Miskę z mięsem nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule i pokrojoną w paseczki paprykę. Smażymy. Dodajemy kurczaka z całą marynata i dusimy. Mieszamy co jakiś czas.
Na koniec na patelnie dodajemy pokrojonego ananasa z kilkoma łyżkami soku z ananasa. Doprawiamy jeszcze sola odrobiną curry i pieprzem.
Gotujemy ryż. Do ugotowanego ryżu dodajmy łyżkę masła odrobinę czosnku, curry , imbiru ,sól i pieprz. Mieszamy. Ryż podajemy z kurczakiem .
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym
składniki
400 dag piersi z kurczaka ,
1/2 szt ananasa w puszce ,
1 papryka żółta ,
1/2 łyżeczki curry Kamis
2 mandarynki ,
2 łyżki olej roślinny ,
mielony imbir Kamis
Sól ,
biały pieprz mielony Kamis
1/2 szt cebula ,
1 szt cytryna ,
1 łyżka masła,
2 woreczki ryżu Kupiec
Zaczynamy od marynaty do mięsa. Do miski wlewamy 2 łyżki oleju , 4 łyżki soku z ananasa, sok z mandarynek, łyżkę soku z cytryny , sól,pieprz, curry, imbir. Marynatę mieszamy i wkładamy do niej pokrojone w paseczki mięso z piersi kurczaka.
Miskę z mięsem nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule i pokrojoną w paseczki paprykę. Smażymy. Dodajemy kurczaka z całą marynata i dusimy. Mieszamy co jakiś czas.
Na koniec na patelnie dodajemy pokrojonego ananasa z kilkoma łyżkami soku z ananasa. Doprawiamy jeszcze sola odrobiną curry i pieprzem.
Gotujemy ryż. Do ugotowanego ryżu dodajmy łyżkę masła odrobinę czosnku, curry , imbiru ,sól i pieprz. Mieszamy. Ryż podajemy z kurczakiem .
środa, 29 maja 2013
Sałata z truskawkami i niebieskim serem
Smaczna lekka kolorowa sałatka. Polecam na kolację.
Sałata z truskawkami i niebieskim serem
składniki
1/3 głowy sałaty,
1 garść szpinaku ,
15 dag truskawek,
4 szt surimi ,
1 szt ser niebieski ,
olej lniany ,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska- MŁYNEK
Liście szpinaku myjemy osuszamy . Do szpinaku dodajemy kawałki sałaty. Truskawki myjemy osuszamy i kroimy. Surimi kroimy w plasterki. Ser niebieski także kroimy. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Solimy doprawiamy pieprzem i kropimy olejem. Podajemy.
Francuska tarta na szampanie
Bardzo ciekawa tarta którą miałam okazję wypróbować , wyszła cudna w smaku więc podaję przepis.
Francuska tarta na szampanie
składniki45 dag rabarbar ,
30 dag truskawki ,
cytryna ,
3 łyżki cukru
4 jajka ,
2 łyżki cukru pudru
125 ml szampan słodki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę na tarte smarujemy masłem obsypujemy tarą bułkę. Rabarbar obieramy kroimy w kawałki ok 2 cm i układamy ciasno na blasze. Posypujemy cukrem kryształem i wstawiamy do piekarnika na 15min. Po tym czasie układamy na rabarbarze całe truskawki. Jajka ubijamy z cukrem pudrem dolewamy szampana i miksujemy na pianę. Pianę wlewamy na truskawki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 min.
wtorek, 28 maja 2013
Szczupak na patyczku z salsą
W maju w mojej kuchni musi gościć szczupak , dziś na patyczku podany z pyszną salsą .
Szczupak na patyczku z salsą
składniki
1 szczupak ,
przyprawa do grilla
sos Barbecue Winiary ,
1 pęczek rzodkiewka ,
4 szt ogórki konserwowe ,
1 szt cebula ,
5 szt pieczarki marynowane ,
1 łyżeczka musztarda
Szczupaka myjemy osuszamy i filetujemy. Następnie kroimy w paski. Każdy pasek nakładamy na patyczek. Doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy.
Robimy salsę. Rzodkiewkę myjemy odcinamy ogonki i liście kroimy w kosteczkę. Pieczarki i ogórki także kroimy drobno. Cebulę siekamy. Warzywa mieszamy. Dodajemy sos Winiary i musztardę -mieszamy. Salsę chłodzimy.
Szczupak na patyczku z salsą
składniki
1 szczupak ,
przyprawa do grilla
sos Barbecue Winiary ,
1 pęczek rzodkiewka ,
4 szt ogórki konserwowe ,
1 szt cebula ,
5 szt pieczarki marynowane ,
1 łyżeczka musztarda
Szczupaka myjemy osuszamy i filetujemy. Następnie kroimy w paski. Każdy pasek nakładamy na patyczek. Doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy.
Robimy salsę. Rzodkiewkę myjemy odcinamy ogonki i liście kroimy w kosteczkę. Pieczarki i ogórki także kroimy drobno. Cebulę siekamy. Warzywa mieszamy. Dodajemy sos Winiary i musztardę -mieszamy. Salsę chłodzimy.
Siekany łosoś z pietruszką
Co wczoraj jeszcze gotowaliśmy , właśnie to ....
Pyszna lekka przystawka z siekanego łososia z zielona pietruszką .
Siekany łosoś z pietruszką
składniki
25 dag łosoś filet ,
natka pietruszki ,
oliwa z oliwek ,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska,
cytryna ,
1 szt cebula
Filet z łososia myjemy osuszamy odcinamy skórę . Siekamy ostrym nożem. Cebulę siekamy bardzo drobno. Posiekaną cebule dodajemy do posiekanego mięsa. Doprawiamy solą ,pieprzem i sokiem z cytryny. Wyrabiamy mięso i dodajemy oliwę z oliwy. Następnie chłodzimy. Natkę siekamy. Z łososia robimy kulkę nakąłdamy posiekaną natkę i ozdabiamy odrobiną cytryny. Podajemy schłodzone.
Pasta z pesto z pieczarkami
Wczoraj na kursie gotowaliśmy coś smacznego coś z makaronem i pesto.
A co wyszło? pycha...
Pasta z pesto z pieczarkami
składniki
1 opakowanie spaghetti ,
15 dag pieczarki ,
15 dag szynka ,
2 ząbki czosnek ,
3 łyżki masło ,
7 łyżek pesto bazyliowe ,
tarty parmezan
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek wyciskamy, szynkę kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy czosnek dodajemy pieczarki i szynkę - smażymy chwilę. Następnie dodajemy zawartość patelni do makaronu - mieszamy. Dodajemy pesto jeszcze raz mieszamy. Wykładamy n talerze. Wykańczamy parmezanem i listami bazylii.
A co wyszło? pycha...
Pasta z pesto z pieczarkami
składniki
1 opakowanie spaghetti ,
15 dag pieczarki ,
15 dag szynka ,
2 ząbki czosnek ,
3 łyżki masło ,
7 łyżek pesto bazyliowe ,
tarty parmezan
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek wyciskamy, szynkę kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy czosnek dodajemy pieczarki i szynkę - smażymy chwilę. Następnie dodajemy zawartość patelni do makaronu - mieszamy. Dodajemy pesto jeszcze raz mieszamy. Wykładamy n talerze. Wykańczamy parmezanem i listami bazylii.
poniedziałek, 27 maja 2013
Maślane grzanki z truskawkami i miodkiem
Pyszne chrupiące grzanki z truskawkami i miodkiem Kto nie lubi ???
Maślane grzanki z truskawkami i miodkiem
składniki
3 bułki
20 dag truskawek
miód lipowy ,
1/2 kostki masła
Bułkę lub bagietka kroimy na kanapki. Z każdej strony smarujemy cieniutko masłem i smażymy na patelni grillowej. Kiedy grzanki mają złoty kolor są gotowe. Truskawki myjemy osuszamy, kroimy w plasterki. Plasterki układamy na grzankach. Całość polewamy dobrym ulubionym miodkiem . Ja wybrałam lipowy.
Maślane grzanki z truskawkami i miodkiem
składniki
3 bułki
20 dag truskawek
miód lipowy ,
1/2 kostki masła
Bułkę lub bagietka kroimy na kanapki. Z każdej strony smarujemy cieniutko masłem i smażymy na patelni grillowej. Kiedy grzanki mają złoty kolor są gotowe. Truskawki myjemy osuszamy, kroimy w plasterki. Plasterki układamy na grzankach. Całość polewamy dobrym ulubionym miodkiem . Ja wybrałam lipowy.
Surówka obiadowa z rzodkiewką
Surówka pasująca do mięs zimnych i ciepłych .
Surówka obiadowa z rzodkiewką
składniki
5 szt ogórek konserwowy ,
1 pęczek rzodkiewki ,
1 cebula ,
2 szt pomidor ,
szczypiorek ,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska
oliwa z oliwek
Ogórki konserwowe kroimy drobno w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy odcinamy liście i ogonki kroimy drobno w kosteczkę . Cebule obieramy i siekamy. Szczypiorek siekamy. Pomidory małe myjemy osuszamy i kroimy drobno. Do sałatki dodajemy oliwę z oliwek ok 3 łyżki octu z ogórków ,sól ,pieprz kolorowy i mieszamy . Surówkę mocno chłodzimy.
Surówka obiadowa z rzodkiewką
składniki
5 szt ogórek konserwowy ,
1 pęczek rzodkiewki ,
1 cebula ,
2 szt pomidor ,
szczypiorek ,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska
oliwa z oliwek
Ogórki konserwowe kroimy drobno w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy odcinamy liście i ogonki kroimy drobno w kosteczkę . Cebule obieramy i siekamy. Szczypiorek siekamy. Pomidory małe myjemy osuszamy i kroimy drobno. Do sałatki dodajemy oliwę z oliwek ok 3 łyżki octu z ogórków ,sól ,pieprz kolorowy i mieszamy . Surówkę mocno chłodzimy.
Pomidorek nadziewany niebieskim serem
Pyszna lekka przystawka pomidorek nadziewany serem niebieskim.
Pomidorek nadziewany niebieskim serem
składniki
1 kg pomidorów małych
2 opakowania niebieskiego sera
2 szt por ,
Sól morska
oliwa z oliwek ,
1 pęczek rzodkiewka ,
pieprz kolorowy ziarnisty
Wybieramy małe pomidorki myjemy dobrze , odcinamy łepki. Wycinamy środek pomidorka. 2 pomidorki kroimy w paseczki i dodajemy do pokrojonego niebieskiego sera. Rzodkiewki kroimy w paseczki i dodajemy do sera. Pora jedną sztukę kroimy w paseczki i też dodajemy do sera. Kropimy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Taką sałatkę nakąłdamy do pomidorków. Pozostałym porem ozdabiamy talerz.
Pomidorek nadziewany niebieskim serem
składniki
1 kg pomidorów małych
2 opakowania niebieskiego sera
2 szt por ,
Sól morska
oliwa z oliwek ,
1 pęczek rzodkiewka ,
pieprz kolorowy ziarnisty
Wybieramy małe pomidorki myjemy dobrze , odcinamy łepki. Wycinamy środek pomidorka. 2 pomidorki kroimy w paseczki i dodajemy do pokrojonego niebieskiego sera. Rzodkiewki kroimy w paseczki i dodajemy do sera. Pora jedną sztukę kroimy w paseczki i też dodajemy do sera. Kropimy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Taką sałatkę nakąłdamy do pomidorków. Pozostałym porem ozdabiamy talerz.
niedziela, 26 maja 2013
Dzień Mamusi 26 maja
Wiosenny koktajl truskawkowo-bananowy
Koktajl syty zdrowy wspaniały na szybkie śniadanie .
Wiosenny koktajl truskawkowo-bananowy
składniki
20 dag truskawek
2 łyżki cukier malinowy Royal brand
2 banany
1 szklanka zsiadłego mleka
200 ml jogurt naturalny
Truskawki myjemy obieramy , osuszamy i kroimy na pół. banana obieramy i kroimy w plasterki. Miksujemy owoce z cukrem. dolewamy zsiadłe mleko i znów miksujemy następnie dodajemy jogurt , powtórnie miksujemy. Chłodzimy i rozlewamy w szklanki. Ozdabiamy truskawką. Można podać z rurką.
Wiosenny koktajl truskawkowo-bananowy
składniki
20 dag truskawek
2 łyżki cukier malinowy Royal brand
2 banany
1 szklanka zsiadłego mleka
200 ml jogurt naturalny
Truskawki myjemy obieramy , osuszamy i kroimy na pół. banana obieramy i kroimy w plasterki. Miksujemy owoce z cukrem. dolewamy zsiadłe mleko i znów miksujemy następnie dodajemy jogurt , powtórnie miksujemy. Chłodzimy i rozlewamy w szklanki. Ozdabiamy truskawką. Można podać z rurką.
Sałatka z arbuzem i surimi
Takie sałaki lubimy , kolorowe smaczne i szybkie w zrobieniu.
Sałatka z arbuzem i surimi
składniki
1/2 szt sałaty,
2 kawałki arbuza,
szczypior,
3 łyżki oleju rzepakowego Rapso
1 łyżka soku z cytryny
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
5 kawałków surimi
Z dwóch kawałków arbuza odcinamy skórę i wyciągamy pestki. Wycinamy z arbuza gwiazdki za pomocą foremki do ciastek. Sałatę myjemy osuszamy i rwiemy na kawałki. Sałatę układamy na talerzach , dodajemy arbuzowe gwiazdki. Paluszki surimi kroimy w długie paseczki i dodajemy do sałatek. Szczypior kroimy i posypujemy nim sałatkę. Robimy sos mieszając oliwę z sokiem z cytryny , solimy do smaku i doprawiamy pieprzem. Sosem polewamy sałatkę.
Sałatka z arbuzem i surimi
składniki
1/2 szt sałaty,
2 kawałki arbuza,
szczypior,
3 łyżki oleju rzepakowego Rapso
1 łyżka soku z cytryny
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
5 kawałków surimi
Z dwóch kawałków arbuza odcinamy skórę i wyciągamy pestki. Wycinamy z arbuza gwiazdki za pomocą foremki do ciastek. Sałatę myjemy osuszamy i rwiemy na kawałki. Sałatę układamy na talerzach , dodajemy arbuzowe gwiazdki. Paluszki surimi kroimy w długie paseczki i dodajemy do sałatek. Szczypior kroimy i posypujemy nim sałatkę. Robimy sos mieszając oliwę z sokiem z cytryny , solimy do smaku i doprawiamy pieprzem. Sosem polewamy sałatkę.
Sałatka z truskawek i surimi
Sałatka z truskawek i surimi
składniki
25 dag truskawek
6 szt surimi,
1 por (biała część),
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
olej
Truskawki myjemy usuwamy listki i kroimy w kawałki. Paluszki surimi kroimy w plasterki. Szczypior myjemy osuszamy i kroimy. Por białą część myjemy osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy solą , pieprzem i olejem dobrej jakości. Podajemy schłodzone np do tostów.
składniki
25 dag truskawek
6 szt surimi,
1 por (biała część),
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
olej
Truskawki myjemy usuwamy listki i kroimy w kawałki. Paluszki surimi kroimy w plasterki. Szczypior myjemy osuszamy i kroimy. Por białą część myjemy osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy solą , pieprzem i olejem dobrej jakości. Podajemy schłodzone np do tostów.
Sałatka wiosenna z paluszkami krabowymi - wiosenne odchudzanie
Kto lubi paluszki krabowe to sałatka dla niego !
Sałatka wiosenna z paluszkami krabowymi
składniki
1 szt papryka żółta,
6 szt paluszki krabowe,
4 jajka
2 ogórki zielone
1 szt por (biała część),
szczypiorek,
Sól morska
pieprz czarny grubo mielony
olej lniany
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu szybko chłodzimy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy w kosteczkę. Paluszki karbowe kroimy w kosteczkę. Paprykę zółtą myjemy usuwamy pestki i białą błonkę. Paprykę kroimy w kosteczkę lub paseczki. Ogórka zielonego obieramy i kroimy w plasterki. szczypior kroimy. Składniki mieszamy z sobą. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy olej lniany -mieszamy i podajemy.
Sałatka wiosenna z paluszkami krabowymi
składniki
1 szt papryka żółta,
6 szt paluszki krabowe,
4 jajka
2 ogórki zielone
1 szt por (biała część),
szczypiorek,
Sól morska
pieprz czarny grubo mielony
olej lniany
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu szybko chłodzimy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy w kosteczkę. Paluszki karbowe kroimy w kosteczkę. Paprykę zółtą myjemy usuwamy pestki i białą błonkę. Paprykę kroimy w kosteczkę lub paseczki. Ogórka zielonego obieramy i kroimy w plasterki. szczypior kroimy. Składniki mieszamy z sobą. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy olej lniany -mieszamy i podajemy.
Grillowana cukinia z wiosennym twarożkiem
Lekka przystawka z grillowanej cukinii, smaczna, mało kalorii , polecam.
Grillowana cukinia z wiosennym twarożkiem
składniki
cukinia młoda 2 szt
przyprawa do grilla kamis
suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
sól morska
szczypiorek
por
twaróg 25 dag
śmietana 12 % ok 4 łyżki
jajka 3 szt
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w ukośne plastry. Doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy na ruszcie. Twaróg kruszymy dodajemy śmietanę. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu studzimy i siekamy drobno. Do twarogu dodajemy posiekane jajka, suszone pomidory , pokrojony szczypior i czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i mieszamy dobrze. Na z grillowaną cukinię nakąłdamy twarożek. Ozdabiamy pokrojonym w plasterki porem i suszonymi pomidorami z czosnkiem. Wbijamy patyczki.
Grillowana cukinia z wiosennym twarożkiem
składniki
cukinia młoda 2 szt
przyprawa do grilla kamis
suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
sól morska
szczypiorek
por
twaróg 25 dag
śmietana 12 % ok 4 łyżki
jajka 3 szt
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w ukośne plastry. Doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy na ruszcie. Twaróg kruszymy dodajemy śmietanę. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu studzimy i siekamy drobno. Do twarogu dodajemy posiekane jajka, suszone pomidory , pokrojony szczypior i czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i mieszamy dobrze. Na z grillowaną cukinię nakąłdamy twarożek. Ozdabiamy pokrojonym w plasterki porem i suszonymi pomidorami z czosnkiem. Wbijamy patyczki.
Fasolówka z kolorowej fasoli
Super zupka z kolorowej fasoli wykorzystałam białą , łaciata i czerwona fasolkę .
Fasolówka z kolorowej fasoli
składniki
2 szklanki fasoli kolorowej
2 liście laurowe
pieprz czarny mielony,
1 łyżka oleju,
1/2 kg kiełbasy
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego Podravka
2 cebule
1 łyżka mąka,
1 łyżeczka majeranek,
1 łyżka przyprawa do dań z fasoli
1 marchewka,
uniwersalna przyprawa do smaku
Fasole kolorową drobna moczymy całą noc. Następnie wymieniamy wodę i wsypujemy do garnka z wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i starta marchewkę. Gotujemy do miękkości fasoli. Cebulę obieramy i siekamy. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Na patelni na oleju podsmażamy kiełbasę z cebulą , dodajemy przecier pomidorowy. Zawartość patelni dajemy do garnka z fasolą;. Mieszamy zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą uniwersalną, pieprzem i przyprawą do dań z fasoli. Gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i majeranek roztarty w ręce. Zaciągamy mąką z wodą i zagotowujemy.
Fasolówka z kolorowej fasoli
składniki
2 szklanki fasoli kolorowej
2 liście laurowe
pieprz czarny mielony,
1 łyżka oleju,
1/2 kg kiełbasy
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego Podravka
2 cebule
1 łyżka mąka,
1 łyżeczka majeranek,
1 łyżka przyprawa do dań z fasoli
1 marchewka,
uniwersalna przyprawa do smaku
Fasole kolorową drobna moczymy całą noc. Następnie wymieniamy wodę i wsypujemy do garnka z wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i starta marchewkę. Gotujemy do miękkości fasoli. Cebulę obieramy i siekamy. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Na patelni na oleju podsmażamy kiełbasę z cebulą , dodajemy przecier pomidorowy. Zawartość patelni dajemy do garnka z fasolą;. Mieszamy zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą uniwersalną, pieprzem i przyprawą do dań z fasoli. Gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i majeranek roztarty w ręce. Zaciągamy mąką z wodą i zagotowujemy.
sobota, 25 maja 2013
Wiosenna kapustka z szczypiorem
Kapusta kiszona słynie z swoich zdrowotnych właściwości dlatego dziś gości w mojej kuchni .
Wiosenna kapustka z szczypiorem
składniki
1 garść kapusty kiszonej
olej rzepakowy Rapso
szczypior,
2 szt pomidor,
pieprz biały
1 cebula,
cukier
Kapustę kiszona kroimy ale nie za drobno dajemy do miski. Cebule obieramy i siekamy. Pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę. Szczypior siekamy. Składniki mieszamy z sobą. Dodajemy olej rzepakowy , pieprz i cukier dla przełamania smaku. Jeszcze raz mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Podajemy jako przystawka do drugiego dania.
Wiosenna kapustka z szczypiorem
składniki
1 garść kapusty kiszonej
olej rzepakowy Rapso
szczypior,
2 szt pomidor,
pieprz biały
1 cebula,
cukier
Kapustę kiszona kroimy ale nie za drobno dajemy do miski. Cebule obieramy i siekamy. Pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę. Szczypior siekamy. Składniki mieszamy z sobą. Dodajemy olej rzepakowy , pieprz i cukier dla przełamania smaku. Jeszcze raz mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Podajemy jako przystawka do drugiego dania.
Moja kwaśnica z Royal Brand
Testując mieszankę warzyw Kwaśnica Royal Brand dołożyłam coś od siebie i mamy pyszną syta zupkę . Fajna sprawa jeżeli mamy ochotę na kwaśna zupkę a w domu kapusty brak. W tedy wyciągamy z szuflady kwaśnicę suszona i zupa jak ta lala.
Moja kwaśnica
składniki
kwaśnica Royal Brand
1 marchewka,
4 ziemniaki,
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
4 plastry boczek wędzony,
pieprz czarny mielony,
Kucharek - uniwersalna przyprawa
przecier pomidorowy 1 łyżka
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w plasterki. Boczek kroimy drobno i wytapiamy na patelni. Skwarki wyciągamy a na tłuszcz dajemy czosnek chwilę smażymy i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy na złoto. Dodajemy łyżkę mąki mieszamy i po chwili zalewamy ok 1 litrem przegotowanej wody. Dodajemy liść laurowy i zagotowujemy. Dodajemy woreczek kwaśnicy Royal Brand . Gotujemy do miękkości warzyw dodając przyprawę uniwersalną do smaku. Pod koniec dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Moja kwaśnica
składniki
kwaśnica Royal Brand
1 marchewka,
4 ziemniaki,
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
4 plastry boczek wędzony,
pieprz czarny mielony,
Kucharek - uniwersalna przyprawa
przecier pomidorowy 1 łyżka
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w plasterki. Boczek kroimy drobno i wytapiamy na patelni. Skwarki wyciągamy a na tłuszcz dajemy czosnek chwilę smażymy i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy na złoto. Dodajemy łyżkę mąki mieszamy i po chwili zalewamy ok 1 litrem przegotowanej wody. Dodajemy liść laurowy i zagotowujemy. Dodajemy woreczek kwaśnicy Royal Brand . Gotujemy do miękkości warzyw dodając przyprawę uniwersalną do smaku. Pod koniec dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
piątek, 24 maja 2013
Razowy makaron z cukinią z patelni
Pomysł na szybki obiad grillowana kiełbaska , grillowana cukinia , odrobina suszonych pomidorów i razowy makron.
Razowy makaron z cukinią z patelni
składniki
1/2 opakowania makronu razowego
Sól morska-
przyprawa do grilla
20 dag kiełbasy,
5 szt suszone pomidory z czosnkiem,
1 cukinia,
olej lniany ok 1 łyżka
Makron gotujemy w osolonej wodzie. PO ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Kiełbasę kroimy w plasterki, cukinie myjemy osuszamy i kroimy w półplasterki i plasterki. Pomidorki odcedzamy z zalewy. Cukinie doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy na patelni to samo robimy z kiełbasą. do ugotowanego makaronu przekładamy cukinii i kiełbasę. dodajemy pomidory. doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kropimy olejem lnianym. Podajemy.
Razowy makaron z cukinią z patelni
składniki
1/2 opakowania makronu razowego
Sól morska-
przyprawa do grilla
20 dag kiełbasy,
5 szt suszone pomidory z czosnkiem,
1 cukinia,
olej lniany ok 1 łyżka
Makron gotujemy w osolonej wodzie. PO ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Kiełbasę kroimy w plasterki, cukinie myjemy osuszamy i kroimy w półplasterki i plasterki. Pomidorki odcedzamy z zalewy. Cukinie doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy na patelni to samo robimy z kiełbasą. do ugotowanego makaronu przekładamy cukinii i kiełbasę. dodajemy pomidory. doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kropimy olejem lnianym. Podajemy.
Żółty ryż z tuńczykiem
Szybkie danie obiadowe ryż + warzywa + tuńczyk :)
Żółty ryż z tuńczykiem
składniki
1 woreczek ryż brązowy,
1 papryka żółta,
1 szt por (biała część),
1 szt tuńczyk w sosie własnym,
pieprz biały
Sól morska
szczypior,
1 łyżka olej rzepakowy,
1/2 puszki kukurydzy
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy. Pora białą część myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę zółtą myjemy usuwamy gniazdo nasienne i białą błonkę. Kroimy ja w paseczki. szczypior kroimy. Tuńczyka wyciągamy z konserwy i odcedzamy.Kukurydze odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy pora i paprykę. Gdy warzywa robią się miękkie dodajemy ryż i kukurydzę. Mieszamy , doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy tuńczyka i szczypior. Podajemy na ciepło.
Żółty ryż z tuńczykiem
składniki
1 woreczek ryż brązowy,
1 papryka żółta,
1 szt por (biała część),
1 szt tuńczyk w sosie własnym,
pieprz biały
Sól morska
szczypior,
1 łyżka olej rzepakowy,
1/2 puszki kukurydzy
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy. Pora białą część myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę zółtą myjemy usuwamy gniazdo nasienne i białą błonkę. Kroimy ja w paseczki. szczypior kroimy. Tuńczyka wyciągamy z konserwy i odcedzamy.Kukurydze odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy pora i paprykę. Gdy warzywa robią się miękkie dodajemy ryż i kukurydzę. Mieszamy , doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy tuńczyka i szczypior. Podajemy na ciepło.
czwartek, 23 maja 2013
Sałata z kaparami , pomidorami i niebieskim serem
Sałata z kaparami , pomidorami i niebieskim serem
składniki5 szt pomidory suszone w zalewie,
2 łyżki kaparów
1/2 szt sałaty lodowej
1 szt ser niebieski,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sałatę lodową myjemy osuszamy i kroimy w paski lub na mniejsze części. Do sałaty dodajemy pokrojone pomidory z oleju. Dodajemy odcedzone kapary. Ser niebieski kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Całość solimy , doprawiamy pieprzem i kropimy olejem z pomidorów suszonych.
Zupa serowa z prażonym słonecznikiem
Zupka zrobiona na mleku kremowa smaczna . Podana z słonecznikiem .
Zupa serowa z prażonym słonecznikiem
składniki
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
4 szklanki mleko,
Kucharek - uniwersalna przyprawa
2 serki topione śmietankowe
słonecznik łuskany
Na dużej patelni rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy pomału mleko ciągle mieszając , aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy serki topione mieszamy aż powstanie krem. Doprawiamy przyprawa uniwersalną i pieprzem do smaku. zagotowujemy. Słonecznik prażymy i posypujemy nim zupę.
Zupa serowa z prażonym słonecznikiem
składniki
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
4 szklanki mleko,
Kucharek - uniwersalna przyprawa
2 serki topione śmietankowe
słonecznik łuskany
Na dużej patelni rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy pomału mleko ciągle mieszając , aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy serki topione mieszamy aż powstanie krem. Doprawiamy przyprawa uniwersalną i pieprzem do smaku. zagotowujemy. Słonecznik prażymy i posypujemy nim zupę.
Koreczki z grillowanych warzyw i niebieskiego sera
Coś fajnego , szybkiego i smacznego.
Koreczki z grillowanych warzyw i niebieskiego sera
składniki
1 szt cukinia,
2 szt pomidory,
15 dag ser niebieski,
przyprawa do grilla
śliwka suszona kresto
Cukinie myjemy osuszamy nie obieramy , kroimy na plasterki. Doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy. Pomidory myjemy kroimy w grube plastry posypujemy przyprawą do grilla i grillujemy na tacce. Na patyczki nakąłdamy grillowane warzywa , śliwkę i kawałek sera niebieskiego. Podajemy pokropione oliwą.
Koreczki z grillowanych warzyw i niebieskiego sera
składniki
1 szt cukinia,
2 szt pomidory,
15 dag ser niebieski,
przyprawa do grilla
śliwka suszona kresto
Cukinie myjemy osuszamy nie obieramy , kroimy na plasterki. Doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy. Pomidory myjemy kroimy w grube plastry posypujemy przyprawą do grilla i grillujemy na tacce. Na patyczki nakąłdamy grillowane warzywa , śliwkę i kawałek sera niebieskiego. Podajemy pokropione oliwą.
środa, 22 maja 2013
Jagodowy ryż
Jagodowy ryż
1 woreczek ryżu brązowegokonfitura jagodowa,
laska wanilia prymat,
truskawki,
2 szklanki mleka
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w mleku lub w wodzie. Jeżeli gotujemy w mleku dodajemy laskę wanilii. Ryż studzimy. Do zimnego ryżu dodajemy konfiturę jagodową i dobrze mieszamy. Taki ryż nakładamy na talerzyk. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki układamy obok ryżu.
Ryż z owocami
Smaczny zdrowy deserek , a także posiłek śniadaniowy lub kolacyjny.
Ryż z owocami
składniki
1 woreczek ryżu brązowego
15 kulek winogrono,
20 dag truskawki,
3 łyżki orzechów tartych BackMit
1/2 szklanki żurawina Kresto
1/2 opakowania śliwki suszone Kresto
cukier brązowy,
sól morska
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobina soli. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Truskawki myjemy i kroimy w kawałki. Winogrono myjemy i przekrawamy na pół. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Owoce mieszamy z zimnym ryżem. Posypujemy cukrem brązowym i tartymi orzechami . Podajemy na zimno lub ciepło.
Ryż z owocami
składniki
1 woreczek ryżu brązowego
15 kulek winogrono,
20 dag truskawki,
3 łyżki orzechów tartych BackMit
1/2 szklanki żurawina Kresto
1/2 opakowania śliwki suszone Kresto
cukier brązowy,
sól morska
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobina soli. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Truskawki myjemy i kroimy w kawałki. Winogrono myjemy i przekrawamy na pół. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Owoce mieszamy z zimnym ryżem. Posypujemy cukrem brązowym i tartymi orzechami . Podajemy na zimno lub ciepło.
Sałatka z jagodowym sosem winegret
Lekka smaczna sałatka z bardzo aromatycznym słodko kwaśnym sosem jagodowym
Sałatka z jagodowym sosem winegret
składniki'
1/2 szt sałaty,
1 kulka mozzarella,
10 kulek winogrono,
4 łyżki kukurydza w puszce,
Sól morska
3 łyżki oleju dobrej jakości ,
sok z cytryny,
3 łyżeczki dżemu jagodowego
Sałatę myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach. Winogrono myjemy i przekrawamy na połówki układamy na sałacie. Ser mozzarella kroimy w małe kawałki paski i dodajemy do sałatki. Całość posypujemy odsączoną kukurydzą i lekko wszystko solimy sola morską. Robimy sos. W słoiczku mieszamy dżem jagodowy z olejem , dodajemy sok z cytryny ilość zależy od wielkości cytryny - należy kosztować - sos ma być słodko kwaśny . Takim sosem polewamy sałatkę i podajemy.
Sałatka z jagodowym sosem winegret
składniki'
1/2 szt sałaty,
1 kulka mozzarella,
10 kulek winogrono,
4 łyżki kukurydza w puszce,
Sól morska
3 łyżki oleju dobrej jakości ,
sok z cytryny,
3 łyżeczki dżemu jagodowego
Sałatę myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach. Winogrono myjemy i przekrawamy na połówki układamy na sałacie. Ser mozzarella kroimy w małe kawałki paski i dodajemy do sałatki. Całość posypujemy odsączoną kukurydzą i lekko wszystko solimy sola morską. Robimy sos. W słoiczku mieszamy dżem jagodowy z olejem , dodajemy sok z cytryny ilość zależy od wielkości cytryny - należy kosztować - sos ma być słodko kwaśny . Takim sosem polewamy sałatkę i podajemy.
Lody wieloowocowe
I kolejny pomysł na smaczne lody . Tym razem powstały z truskawek, bananów i rabarbaru .
Lody wieloowocowe
składniki
2 banany,
3 kawałki rabarbaru,
20 dag truskawki,
cukier,
1 szklanka mleko zagęszczone niesłodzone Gostyń
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę zagotowujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem cukru ok 2 łyżki. Gotujemy ok 6 min i odstawiamy do wystudzenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, truskawki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy kompot rabarbarowy dodajemy banany i truskawki - miksujemy razem. Dolewamy mleko zagęszczone niesłodzone i razem miksujemy. Wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po ok 1 godzinie mieszamy i znów wstawiamy do zamrażalnika , czynność powtarzamy 2-3 razy. Podajemy z posypką.
Lody wieloowocowe
składniki
2 banany,
3 kawałki rabarbaru,
20 dag truskawki,
cukier,
1 szklanka mleko zagęszczone niesłodzone Gostyń
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę zagotowujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem cukru ok 2 łyżki. Gotujemy ok 6 min i odstawiamy do wystudzenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, truskawki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy kompot rabarbarowy dodajemy banany i truskawki - miksujemy razem. Dolewamy mleko zagęszczone niesłodzone i razem miksujemy. Wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po ok 1 godzinie mieszamy i znów wstawiamy do zamrażalnika , czynność powtarzamy 2-3 razy. Podajemy z posypką.
wtorek, 21 maja 2013
Migdałowe ciasteczka dla mamy
Co podarować mamie ,którą tak bardzo kochamy ?? może słodkie i bardzo kruchutkie serduszka z migdałami.
Migdałowe ciasteczka
składniki
1 szklanka migdały tarte BackMit
2 szklanki mąka,
4 szt żółtka,
1 kostka masło,
1/2 szklanki cukier,
olejek migdałowy,
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy zmielone migdały i wkrawamy kostkę zimnego masła. Siekamy dodając odrobinę soli i żółtka. Dodajemy cukier i olejek siekamy szybciutko. Ugniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tm czasie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy serduszka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12-15 min w 180 stopniach .
Tarte migdały Back Mit wspaniale nadają się do wypieków , mogą zastąpić mąkę.
Migdałowe ciasteczka
składniki
1 szklanka migdały tarte BackMit
2 szklanki mąka,
4 szt żółtka,
1 kostka masło,
1/2 szklanki cukier,
olejek migdałowy,
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy zmielone migdały i wkrawamy kostkę zimnego masła. Siekamy dodając odrobinę soli i żółtka. Dodajemy cukier i olejek siekamy szybciutko. Ugniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tm czasie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy serduszka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12-15 min w 180 stopniach .
Tarte migdały Back Mit wspaniale nadają się do wypieków , mogą zastąpić mąkę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)