Zupka dla zapracowanych nie mających czasu zrobić zakwasu z buraków , lub dla tych którzy chcą barszczy a
w domu tylko 3 buraki , czyli zupa na skróty .
składniki
- żeberka wędzone ok 2 szt -kawałki
- liść laurowy 2 listki
- kulki pieprzu 2 kulki
- ząbek czosnku
- przyprawa kucharek uniwersalna ok 2 łyżki
- barszcz czerwony w proszku 2 opakowania
- buraki 3 szt
- marchewka 2 szt
- seler 1/3szt
- makaron razowy 2 szklanki
- śmietanka do zup i sosów łaciata 1 szt -małe opakowanie
- maggi w płynie do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
- botwinka pokrojona ok 1 garść
Do ok 3 litrów wodę wkładamy wędzone żeberka , liść laurowy, kulki pieprzu , ząbek czosnku i ok 2 łyżki przyprawy kucharek uniwersalny . Gotujemy ok 15 min . Po tym czasie wkładamy obrane buraki , marchew i seler .Gotujemy ok 20 min . Wyciągamy warzywa do wywaru dodajemy proszek barszczu czerwonego (zupa w proszku winiary) 2 torebki ,wrzucamy makaron razowy ok 2 szklanki .Gotujemy ok 5 min i dodajemy starte na tarce duże oczka ugotowane buraki , dodajemy garść posiekanej botwinki z pietruszką . Wszystko gotujemy razem ok 5 min doprawiając do smaku maggi , pieprzem mielonym . Zaciągamy śmietanką 12 procentową łaciata do zup i sosów .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz