Znajomy przywiózł mi z Grecji kiszone oliwki są pyszne i ogromne .wiem ,ze w Polsce też można je dostać .Wykorzystałam je do Sylwestrowej sałatki śledziowej ,
* 1/2 kg matiasy,
* 3 szt cebula,
* 4 szt korniszony,
* 2 szt marchew,
* 4 szt oliwki kiszone,
* 1 słoik pieczarki marynowane,
* 1 szkl oliwa,
* pieprz,
* mleko
Śledzie moczymy wodzie następnie w mleku .Odcedzamy .Kroimy na kawałki . Cebule kroimy w piórka solimy dusimy ręką odstawiamy . Marchewkę gotujemy ,zimną kroimy w plasterki. Oliwki kroimy na pól.Korniszony kroimy w paseczki. Grzybki na pół małe zostawiamy całe . Układamy w salaterce warstwami cebula,śledz,pieczarki,cebula,marchewka ,korniszony itd .Na koniec oliwki .Do oliwy dodajemy szklankę marynaty z pieczarek .Mieszamy .zalewamy sałatkę doprawiamy pieprzem kolorowym,Sałatkę robimy 2 dni przed podaniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz