Zimą rozgrzewająca pikantna zupka hiszpańska z salami Zimbo -pycha .
* 1 szkl soczewica czerwona,
* 4 szt ziemniaki,
* 2 szt marchewka,
* 1 łyżka papryka słodka kamis
* 1/3 łyżeczki papryka ostra
* 5 szt skrzydełka,
* 1 szt cebula,
* 1 szt czerwona papryka,
* 2 ząbki czosnek,
* kucharek,
* masło,
* 1/2 szt salami hiszpańskie Zimbo
* ziele angielskie kamis
* liść laurowy
* śmietana kwaśna
W garnku gotujemy skrzydełka z dodatkiem ziela angielskiego i liscia laurowego .Gotujemy ok 15 min .Dodajemy soczewice ,pokrojone ziemniaki i strata na dużych oczkach marchewkę .Doprawiamy przyprawą uniwersalną . Na patelni na maśle podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną ,i plasterki salami . Smażymy ,dodajemy papryki w proszku ,mieszamy .Na patelnie dodajemy nabierkę wywaru z zupy mieszamy i wlewamy zawartość patelni do garnka z zupą .Gotujemy nadal ok 10 min . Wyciągamy mięsko skubiemy ,obieramy je od kości i dodajemy do zupy . Zaciągamy śmietana kwaśną i dodajemy wyciśnięty czosnek .
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz