Roszponka jest bogatym źródłem witamin A i C oraz soli mineralnych – wapnia i fosforu.
składniki
* 1 garść roszpunka,* 3 łyżki orzechy włoskie,
* 1 szt pomidor,
* 1/2 szt ogórek zielony,
* pieprz kamis
* 2 łyżki oliwa z oliwek Monini'
* 1 łyżeczka musztarda Roleski sarebska
* 1 łyżka woda,
* 1/2 łyżeczki miód,
* 2 łyżki ser kozi
Roszpunkę dobrze myjemy i układamy na półmisku .Orzechy włoskie obieramy i lekko siekamy . Ser kozi kruszymy . Pomidorki kroimy w ćwiarteczki ,usuwamy pestki . Ogórka zielonego kroimy w plasterki . Na roszpunce układamy ogórki i pomidorki do okoła talerza .Roszpunkę posypujemy kozim serem ,następnie orzechami . Robimy sos . Do oliwy ok 2 łyżki oliwy dodajemy ok 1 łyżki wody ,1/2 łyżeczki miodu i 1łyzeczki musztardy i sporo pieprzu .Sos dokładnie mieszamy można dodać odrobinę soku z limonki i znów wymieszać .Takim sosem polewamy sałatkę
smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz