niedziela, 25 marca 2012

Roszpunka z orzechami i serem kozim

Roszponka jest bogatym źródłem witamin A i C oraz soli mineralnych – wapnia i fosforu.
składniki
* 1 garść roszpunka,
    * 3 łyżki orzechy włoskie,
    * 1 szt pomidor,
    * 1/2 szt ogórek zielony,
    * pieprz kamis
    * 2 łyżki oliwa z oliwek  Monini'
   * 1 łyżeczka musztarda Roleski sarebska
    * 1 łyżka woda,
    * 1/2 łyżeczki miód,
    * 2 łyżki ser kozi

Roszpunkę dobrze myjemy i układamy na półmisku .Orzechy włoskie obieramy i lekko siekamy . Ser kozi kruszymy . Pomidorki kroimy w ćwiarteczki ,usuwamy pestki . Ogórka zielonego kroimy w plasterki . Na roszpunce układamy ogórki i pomidorki do okoła talerza .Roszpunkę posypujemy kozim serem ,następnie orzechami . Robimy sos . Do oliwy ok 2 łyżki oliwy dodajemy ok 1 łyżki wody ,1/2 łyżeczki miodu i 1łyzeczki musztardy i sporo pieprzu .Sos dokładnie mieszamy można dodać odrobinę soku z limonki i znów wymieszać .Takim sosem polewamy sałatkę
smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz