niedziela, 22 kwietnia 2012

Frittata z świeżym sosem z ogórków zielonych

Zdrowa niskokaloryczna frittata z sosem z świeżego ogórka z nutką czosnku .
składniki'
   * 1/4 szt cukinia,
    * 2 szt ziemniak,
    * 1 szt marchewka,
    * oliwa,
    * przyprawa w płynie Winiary
    * koperek,
    * 4 łyżki jogurt naturalny Activia
    * 2 łyżki śmietana 18 proc Robico
    * 1/2 szt ogórek zielony,
    * Sól,
    * 1 ząbek czosnek,
    * 3 szt jajka
Ziemniaki obieramy ,marchewkę skrobiemy i gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie. Warzywa mają byc ugotowane ale nie mogą sie rozpadać. Cukinie myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni na oliwie smażymy plasterki cukinii ziemniaków i marchewki. Jajka rozbijamy i mieszamy z przyprawa w płynie. Zalewamy jajkiem usmażone warzywa. Nakrywamy pokrywką i smażymy ok 3 min. Następnie przekładamy ją na drugą stronę,używając do tego dużego talerza.Nakrywamy patelnie talerzem przewracamy ją frittata będzie na talerzu i zsuwamy ją z powrotem na patelnie . W ten sposób smażymy drugą stronę.Gotową kroimy w trójkąty. Robimy sos . Mieszamy jogurt z śmietaną dodajemy posiekanego zielonego ogórka i wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz