Zdrowa niskokaloryczna frittata z sosem z świeżego ogórka z nutką czosnku .
składniki'
* 1/4 szt cukinia,
* 2 szt ziemniak,
* 1 szt marchewka,
* oliwa,
* przyprawa w płynie Winiary
* koperek,
* 4 łyżki jogurt naturalny Activia
* 2 łyżki śmietana 18 proc Robico
* 1/2 szt ogórek zielony,
* Sól,
* 1 ząbek czosnek,
* 3 szt jajka
Ziemniaki obieramy ,marchewkę skrobiemy i gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie. Warzywa mają byc ugotowane ale nie mogą sie rozpadać. Cukinie myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni na oliwie smażymy plasterki cukinii ziemniaków i marchewki. Jajka rozbijamy i mieszamy z przyprawa w płynie. Zalewamy jajkiem usmażone warzywa. Nakrywamy pokrywką i smażymy ok 3 min. Następnie przekładamy ją na drugą stronę,używając do tego dużego talerza.Nakrywamy patelnie talerzem przewracamy ją frittata będzie na talerzu i zsuwamy ją z powrotem na patelnie . W ten sposób smażymy drugą stronę.Gotową kroimy w trójkąty. Robimy sos . Mieszamy jogurt z śmietaną dodajemy posiekanego zielonego ogórka i wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz