Cukinia jak ananas. Słodka zaprawa na zimę .Smaczne .
składniki
2 kg cukinii,
60 dag cukier,
3 szkl wody,
skórka cytrynowa,
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Cukinię obrać z skórki .Pokroić w krążki albo w kostkę . W garnku zagotować 3 szklanki wody z 60 dag cukru ,starta lub cieniutko pokrojona skórką cytryny i z kwaskiem cytrynowym . W syropie obgotowywać pokrojoną cukinie ,partiami . Po obgotowaniu wkładamy je do słoików . Gdy mamy całą cukinie obgotowaną zalewamy ją gorącym syropem z obgotowywania. Słoiki zakręcamy . Pasteryzujemy ok 10 min .
.
tez tak robię i jest super - nawet kiedyś mufiny z nią piekłam i wszyscy myśleli ze to... brzoskwinia :-)
OdpowiedzUsuńok
OdpowiedzUsuń