Do moich rączek trafiła wyjątkowa książka kucharska pod tytułem Kuchnia Świętych i Papieży -Encyklopedia Zdrowego Żywienia .
Cóż to jest ? czego możemy się z tej książki dowiedzieć ? i czy są tam przepisy jak są to jakie?
Już odpowiadam.
Książka duża A4 ciężka jak na świętą przystoi :)
Okładka twarda.240 stron.
Wydawnictwo Jedność
Nie to, co wchodzi do ust, czyni człowieka nieczystym, ale co z ust wychodzi, to go czyni nieczystym"
Książka pachnie Włochami .Jak Włochy długie i szerokie - z północy na południe - nie ma takiego miasta czy wioski, które nie miałyby swojego świętego patrona. Każdy z nich miał coś pysznego ,coś co lubił lub przyrządzał najlepiej .Z każdym z nich wiąże się historia ,ciekawostka.
O męczeńskiej śmierci św. Wawrzyńca, który zginął przypiekany na rozgrzanej żelaznej kracie, przypomina popularna w okolicach Florencji zupa - podawana podczas letnich kolacji - przygotowywana z porów, oliwy i pinioli, a następnie zapiekana w piekarniku z serem pecorino.
Oprócz krótkich historyjek ,opowieści dzięki którym poznajemy Włochy ,historię
troszkę religii książka pokazuje nam zbiór wspaniałych przepisów ,podzielonych na : Przekąski,Pierwsze dania,Drugie dania i Desery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz