Rydzowa pasta kanapkowa. Robimy ją i zajadamy na bieżąco lub może pasteryzować i zaczekać na zimę .
składniki
1 kg rydzów,
1/2 kg cebuli,
2 szt marchewki,
przecier pomidorowy,
papryka ostra
Bulion grzybowy 2 kostki
olej rzepakowy,
pieprz,
papryka słodka
Cebulę obieramy i drobno siekamy . Grzyby oczyszczamy i drobno siekamy . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka .Na patelnie na oleju podsmażamy posiekane grzybki i cebulę . Smażymy ok 5 min . Dodajemy przecier pomidorowy kilka łyżek . Dodajemy pokruszona kostkę grzybową.Mieszamy i dalej smażymy. Doprawiamy pieprzem papryką słodka i ostrą do smaku . Smażymy do miękkości rydzów. Następnie lekko rozdrabniamy blenderom. Studzimy .
Nie lubię rydzów ale mój mąż je uwielbia więc chyba zrobię :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy podajesz. Dziękuję