Jeżeli widzimy w sklepie kawałek świeżutkiego łososia nie zastanawiajmy się długo , nie ma lepszej i smaczniejszej ryby , którą można zrobić na 100 sposobów.
Grillowany łosoś na warzywnej salsie
składniki
30 dag filet z łososia,
3 szt ogórki konserwowe,
1 papryka czerwona,
1 cebula czerwona,
1/2 szt chilli papryczki,
5 szt oliwki zielone,
5 szt Oliwki czarne,
6 szt pieczarki konserwowe,
papryka słodka mielona
pieprz kolorowy ziarnisty
olej rzepakowy,
Ajvar Podravki - pasta warzywna
sól ziołowa
Filet z łososia myjemy osuszamy usuwamy skórę i kroimy w paski. Każdy pasek nadziewamy na patyczek i solimy solą ziołową z każdej strony. Smażymy na patelni grillowej. Ogórki kroimy drobniutko, oliwki zielone i czarne odsączamy z zalewy i siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Pieczarki odsączamy i także siekamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Paprykę czerwona myjemy osuszamy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno w kosteczkę . Mieszamy dodajemy olej rzepakowy , pastę pomidorową. doprawiamy pieprzem ,papryką słodką i solą do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Na zimną salsę nakładamy kawałki upieczonego łososia podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz