Zapiekanka z kaszy pod czosnkową pierzynką
składniki
kasza jaglana KUPIEC 2 szklanki
kukurydza konserwowa 1 sztuka
seler naciowy 1/3 sztuki
udziec z indyka 1 sztuka
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
białko 4 sztuki
żółtko 2 sztuki
śmietana 4 łyżki
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki
parmezan 2 łyżki
Udziec z indyka gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu studzimy i obieramy mięso od kości- kroimy w małe kawałki .
Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy i mieszamy z mięsem indyka. Dodajemy odsączona kukurydzę i pokrojony seler naciowy . Całość mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka mieszamy z śmietaną solimy do smaku i dodajemy do kaszy . Mieszamy całość i wykładamy do naczynia do zapiekania.
Białka ubijamy z odrobiną solą . Kiedy są sztywne dodajemy parmezan ,sól do smaku i wyciśnięty czosnek -lekko mieszamy . Nakładamy na kaszę . Zapiekamy ok 30 min w 180 stopniach .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz