Oj jak dawno nie gościły u mnie oponki. Wszystko za namowa mojej córci - doprosiła się :)
Oponki Ewuni
składniki
1/2 kg mąki
2 jajka,
30 dag twarogu
1 szt cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszek dopieczenia,
3/4 szt margaryny,
2 łyżeczki spirytusu,
1 szklanka cukru
1 litr oleju
Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia -mieszamy. Dodajemy twaróg wcześniej 3 krotnie mielony . Dodajemy pokrojona twarda margarynę. Siekamy jak ciasto kruche. Dodajemy jajko spirytus odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na ok 0,5 -1 cm wycinamy kółka i wycinamy kieliszkiem w środku małe kółeczka. Olej rozgrzewamy i smażymy oponki. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe. Posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam oponki, muszę też takie zrobić.
OdpowiedzUsuń