Chlebek Wielkanocny
składniki
2/3 kg mąki pszennej
1/2 kg mąki razowej
1 litr letniej woda,
10 dag drożdży,
2 łyżki cukier,
1,5 łyżki soli
3/4 szklanki otręby żytnie,KUPIEC
1/2 szklanki otręby owsiane KUPIEC
Drożdże kruszymy do miseczki dolewamy 1 szklankę letniej wody i dodajemy cukier. Mieszamy. Posypujemy łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki i otręby i następnie sól. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 20 min. Następnie przekładamy do formy i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Formę wcześniej smarujemy olejem. Pieczemy ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz