Danie pasuje na post i nie tylko. Lekkie smaczne i zdrowe.
Pieczone śledzie z puree z marchewki i selera
składniki
1/2 kg śledzie świeże,
3 marchewki
1 kawałek seler,
1 łyżka masło,
1/2 szklanki bulionu
pieprz kolorowy ziarnisty
2 łyżki cebula prażona
Śledzie myjemy osuszamy i wyciągamy wnętrzności , odcinamy głowę. Myjemy osuszamy solimy , doprawiamy pieprzem. Do brzuszków nakąłdamy cebule prażoną. Pieczemy w piekarniku ok 200 stopni ok 15 min.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce to samo robimy z selerem. warzywa podsmażamy na maśle. Podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie podajemy z marchewką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz