Takie sałatki uwielbiam a w sezonie grillowym to moje jedzenie.
Grillowana sałata z boćwiną
1 cukinia młoda
1 garść boćwiny
1 ser feta
1 cebula
1 bakłażan mały
1/2 opakowania pomidorki cherry
Sól morska do smaku
olej rzepakowy ok 1 łyżka
Pieprz kolorowy
polewa gastronomiczna glass Ponti
koperek
Cukinie dobrze myjemy osuszamy i kroimy w plasterki. Bakłażana myjemy kroimy w plasterki solimy i odstawiamy. Po ok 10 min myjemy plastry bakłażana. Cukinie i bakłażana grillujemy. Na talerze rozkładamy umyte liście boćwiny dodajemy pokrojone pomidorki cherry. Dodajemy zgrillowane warzywa. Cebule kroimy w piórka dodajemy do sałatki. Wszystko posypujemy pokruszoną feta. Solimy do smaku, doprawiamy pieprzem i kropimy olejem rzepakowym . Wykańczamy polewą gastronomiczną na bazie octu balsamicznego.
Glassa Gastronomica
Glassa Gastronomica Ponti to polewa na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest to gęsty, skarmelizowany ocet o niskiej kwasowości. Jego gęsta, kremowa konsystencja i ciemnobrązowa barwa sprawiają, że idealnie nadaje się do zdobienia sałatek, gotowanych warzyw oraz dekoracji wszelkiego rodzaju mięs i sera. Przyjemny, wyważony, słodko-kwaśny smak Glassy świetnie współgra też z lodami i owocami.Skład:
moszcz winny koncentrowany i gotowany, ocet balsamiczny z Modeny 49% (ocet winny, moszcz winny koncentrowany gotowany, barwnik: karmel E150d; przeciwutleniacz: dwutlenek siarki), zagęszczacz, modyfikowana skrobia kukurydziana, E415 guma ksantanowa
POLECAM
pysznie wygląda, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń