Coś innego coś fajnego i zdrowego. Polecam wegetarianom.
Kaszowe risotto z leśnych grzybów
składniki
2 woreczki kasza jęczmiennej Kupiec
grzyby leśne
1 szt cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
Bulion grzybowy kostka Winiary
pieprz biały
4 łyżki parmezanu startego
Kaszę wysypujemy z woreczków. Cebulę siekamy drobno. Grzyby leśne świeże przebieramy oczyszczamy i siekamy drobniutko. Na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy cebule , dodajemy posiekane grzyby i smażymy chwilę. dodajemy kaszę i dalej smażymy. Kostkę bulionową grzybową zalewamy 1 litrem wrzątku - mieszamy aż kostka się rozpuści. Podlewamy kasze ok 1/2 szklanki bulionu , mieszamy i nakrywamy. Po ok 5 min znów podlewamy - mieszamy. Robimy tak aż kasza będzie gotowa. Na koniec dodajemy pieprz i sól do smaku - mieszamy i dodajemy starty parmezan.Jeszcze raz zmieszamy i podajemy.
bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń