Dziś zainspirowała mnie młoda kapusta , tak się na mnie patrzyła , wręcz się do mnie uśmiechała . No i zakupiłam , była spora więc powstały 2 dania . Rozpoczynamy od zupki.
Pieczarkowa z młodą kapustą
składniki
1/2 szt młodej kapusty
1/2 cebuli
10 szt pieczarki
1 łyżka masła
1 marchewka
6 szt ziemniaki młode
1 szt liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 szt udko
1 łyżka przyprawa uniwersalna
koperek
Ziemniaki i marchewkę skrobiemy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Marchewki ścieramy na tarce. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Kapustę kroimy w paseczki. Do sporego garnka wlewamy wodę dajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wkładamy udko od kurczaka i gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec wywar doprawiamy przyprawą uniwersalną. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę dodajemy ziemniaki, marchewkę i pieczarki, doprawiamy pieprzem i smażymy na złoto. Zawartość patelni wkładamy do wywaru z udkiem. Dodajemy pokrojona kapustę i gotujemy ok 15 min. Kiedy warzywa są miękkie , zupa jest gotowa. Wykończamy siekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz