Nasza ulubiona sałatka zimowa , dodam ,że połowę słoików zjadamy przed zimą.
Buraczki z papryką na zimę
składniki
3 kg buraków
4 cebule
4 papryki zielone
1/2 szklanki ocet 10 %
1 szklanka cukru
1 łyżka Sól
4 szt ziele angielskie
5 szt pieprz kulki
3 szt liść laurowy
1 szklanka wody
4 łyżki oleju
Buraki dobrze myjemy nie obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę kroimy drobno, paprykę kroimy w cienkie paseczki dł ok 2 cm. Gotujemy zalewę. 1 szklankę wody , 1/2 szklankę octu 10 % , łyże soli , olej , przyprawy i szklankę cukru - zagotowujemy. Do gotującej zalewy wkładamy pokrojoną cebule i paprykę - gotujemy 5 min. Ugotowana zalewę z warzywami wlewamy do buraków - mieszamy dobrze. Wkładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz