Do dzisiejszej przekąski zainspirowały mnie słodziutkie włoskie suszone pomidorki PONTI
Takie przystaweczki tygryski lubią . Lekko smacznie aromatycznie .
Przystawka z grillowanego bakłażana
składniki
1 szt bakłażan
szczypior
suszone pomidory PONTI
15 dag twarogu Bieluch
Sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
oliwa z oliwek
Bakłażana myjemy osuszamy kroimy w plasterki. Solimy z każdej strony i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie myjemy go osuszamy i grillujemy. Szczypior siekamy. Pomidory wyciągamy z zalewy. Na talerzach układamy bakłażana dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Solimy , doprawiamy pieprzem i kruszymy na danie twaróg. Posypujemy szczypiorem i jeszcze raz solimy sam ser. Wykańczamy kropiąc oliwą z oliwek.
Pomidory suszone to typowa przystawka kuchni śródziemnomorskiej. Znane
do tej pory pod nazwą Don Pomodoro pomidory są tradycyjnie suszone na
gorącym włoskim słońcu dzięki czemu zachowują wyjątkowy smak i aromat.
Doświadczenie i długoletnia tradycja marki Ponti sprawiły, że nowe
pomidory suszone mają jeszcze bardziej intensywnym, lekko dymny aromat i
gwarantowaną wyższą jakość. Nawet mała domieszka tego typowo włoskiego
specjału dodaje smaku i aromatu każdej potrawie. Pomidory suszone Ponti
mogą być używane jako przystawka, aromatyczny dodatek do potraw lub
jako przyprawa. Rewelacyjnie sprawdzają się jako wykwintna przystawka z
pikantnymi kiełbaskami i owczym serem. Doskonale zastępują świeże
pomidory w różnych potrawach, zwłaszcza jako dodatki do pizzy, makaronu
czy sałatki
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń