Śledzik jest dobry o każdej porze roku , latem smakuje z ogórkami małosolnymi.
Sałatka śledziowa z ogórkami małosolnymi
składniki
4 szt śledzie w occie
1 cebula
1 szt por (biała część)
1 szt jabłko
4 szt ogórki małosolne
śmietana
pieprz biały
Sól morska
szczypior
Śledzie odcedzamy z octu i obieramy z skórki. Skórka sama łatwo schodzi. Cebule i pora kroimy w piórka, solimy i odstawiamy. Ogórki małosolne kroimy w kosteczek .Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę mieszamy z jabłuszkiem dodajemy śmietanę , doprawiamy pieprzem i dodajemy pokrojonego śledzika. Lekko mieszamy. Sałatkę posypujemy pokrojonym ogórkiem i szczypiorem. Podajemy schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz