Nie zapominajmy o wątróbce jest bardzo zdrowa ma dużo żelaza , warto raz w miesiącu przygotować ją na obiad.
Wątróbka drobiowa z warzywami
składniki
1/2 kg wątróbka drobiowa
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 marchew
1 szt por
15 dag pieczarki
1 szt kostka wołowa Winiary
2 łyżki mąki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
Wątróbkę przebieramy odcinamy żyłki i brzydkie części. Myjemy osuszamy. Posypujemy mąką. Na patelni rozpuszczamy masło i olej smażymy wątróbkę. Cebulę białą i czerwoną średniej wielkości obieramy i kroimy w piórka. Pora białą i zielona część kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy na 4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Do podsmażonej wątróbki dodajemy cebule i pora.Mieszamy chwilę podsmażamy i dodajemy pora, marchew i pieczarki. Mieszamy podsmażamy. Dolewamy wody ok 1/2 szklanki i dodajemy kostkę wołową. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz