W niedzielne popołudnie zrobiłam ciasto w nowej foremce od Redcoon
i to już ostatni test wspaniałych foremek ....
Ostaniom foremką była keksówka.
Wchodziła ona w skład zestawu firmy KAISER.
Jest to zestaw foremek mini - Składa się z tortownicy o średnicy 18 cm, keksówki o długości 20 cm oraz formy do babki o średnicy 16 cm. Powłoka non-stick zapobiega przywieraniu potraw.
Foremka jest mała bardzo zgrabna ma 20 cm .
Ciasto z bitą śmietaną i galaretką
składniki
Biszkopt
3 jaja
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukier
2 szt galaretka zielona
1/2 litra śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
cukier puder
Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka mieszamy lekko. Wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min. Jeszcze ciepły biszkopt wkładamy do keksówki wyścielając ją ciastem. Jedna galaretkę robimy wcześniej i zastygniętą kroimy w kosteczkę . Druga robimy później będziemy ją wylewać na koniec. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zimną żelatynę i miksujemy. Na biszkopt wykładamy połowę śmietany potem kostki galaretki i resztę śmietany. Tężącą galaretka wykończamy wlewając ją na koniec ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin po tym czasie wyciągamy z formy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz